Pivní palačinky s domácím pribináčkem a koblihy pečené v troubě

17. ledna 2011 v 16:42 | Madla |  Sladké vábničky
Občas mě přepadne hrozná chuť na sladkou rýži, žemlovku nebo jiné sladké hlavní jídlo. Leč můj drahý sladkým pokrmům v roli popolévkového chodu dvakrát nefandí, takže si po většinu času musím nechat zajít chuť, nebo ji ošálit nějakým malým dezertem (třeba báječně rafinovanou čokoládoovu pěnou - ať už z bílé či tmavé čokolády). Ale když se střetne má chuť na sladké s odjezdem našeho milovaného živitele na služebku, to je něco jiného. To se vždy těším, až zapojím třeba pánev (tu na vaření) a své ruce, protože ze sladkých hlavních chodů to u mě vždy na prvním místě vyhrává palačinka.

A já vám představím netradiční recept na palačinky s pivem. Vaříte s pivem? A pečete s pivem? Já ano a vůbec se toho nebojím. Pivo tyhle palačinky pěkně nadlehčí a pokud nepatříte zrovna mezi pivní skauty, nemusíte se bát, pivo není v palačinkách vůbec cítit.

Takže pojďme na recept:

100 gramů hladké mouky
2 vejce
3 dl mléka
špetka soli
tři lžíce piva

A postup je až trapně jednoduchý - vejce prošleháme s mlékem a pivem a přidáme k osolené mouce. Pořádně promícháme a vytvoříme tekuté těsto, které necháme dvě hodinky odpočívat. Po odpočinku ho ještě pěkně prokvedláme a pak už pomocí malého žufánku nebo chete-li naběračky lijeme na lehce olejem pokropenou pánev těsto, z něhož smažíme tenoučké palačinky.

Z uvedené dávky je asi osm velkých palačinek. ty můžeem plnit jak na sladko, tak i na slano.

Já jsem pro sebe a naše robě zvolila nádivku sladkou a vůbec ne ledasjakou.
P1010374_sm

Palačinku jsem plnila domácím pribináčkem, který se od svého průmyslově vyráběného kolegy liší lehkostí a svěžestí, protože je ze samých dobrých věcí. Posuďte sami ... na výrobu domácí verze oblíbeného pramene zdraví z Posázaví budete potřebovat:

1/2 litru mléka
1 pudingový prášek libovolné příchutě (já volila tentokrtá čokoládovou variantu)
3 vrchovaté lžíce cukru (obvykle používám třtinový)
1 vaničku měkkého tvarohu (tedy 250 ml)
3 vrchovaté lžíce bílého jogurtu

Z mléka, cukru a pudingového prášku uvaříme obvyklým způsobem puding a necháme jej za občasného míchání trošku vychladnout. Pokud se vám zdá puding se třemi vrchovatými lžícemi brutálně sladký, nebojte se, sladkost se srazí přidáním dalších ingrediencí, tkeré tvoří tvaroh a jogurt, které vmícháme do chladnoucího pudingu. A je to.
Takto připravený pribináček můžeme s dobrým poctem nabádnout i hodně malým dětem jako chutnou svačinku, udělat si z něj dobrý pohár s ovocem, nebo nám může také posložit jako krém do dortu nebo právě jako náplň již zmíněných palačinek.
Bohužel foto pribináčku se asi nikdy nedochová uveřejnění, protože je tak dobrý, že na něj nejen naše akční batole stojí frontu se lžící zkombinovaný s mírně nepříčetným pohledem.

Takže hotovým krémem naplníme palčinku, úhledně zavineme a dozdobíme dle chuti. Já zdobila báječným rybízovým kompotem od vilemíny.
P1010375_sm

Pivní palačinky se dají plnit i na slano, výrobrné jsou třeba se špenátem a Nivou, nebo s pikantní tvarohovou pomazánkou.


Ačkoli osobně nepatřím mezi nadšence smažení, a třeba takové koblihy z obchodu mi nechutnají vůbec, jsem však kvůli svému manželovi, kterému naopak koblihy chutnají, schopna udělat kompromis. Takže jsem se jednoho krásného, byť chladného dne, pustila do výroby plněných koblih, které jsem poté pekla pěkně v troubě.
A výsledek? Nadýchané a kypré koblihy bez zbytečného tuku, do kterých jsem se s radostí zakousl i já.
P1010612_sm
A protože nejde o můj recept, ani o můj nápad, pro případné nadšence zde přidávám odkaz. Já jen místo hery použila máslo a vzniklé kobližky se zlatavou křupavou krustičkou a hebkým kyprým vnitřkem mě doslova nadchly.
P1010614_sm
Poírala jsem je pouze rozehřátým máslem, protože rumu doma nijak neholdujeme.
Jedna vráka kobližků byla s již zmíněným rybízovým kompotem od vileminy a ta druhá s mléčnou čokoládou. jednoduše jsem do každého vykrojeného kousku dala tabulku čokolády, přikryla druhým kouskem těsta, přitiskla okraje a bylo to.
P1010610_sm
Zlatavé a téměř dietní koblihy byly na světě a já už vím, že ty kupované jim nesahají ani po paty.

Tak dobrou chuť!
 

5 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Janah Janah | Web | 17. ledna 2011 v 19:07 | Reagovat

Teď jsi mi vytrhla trn z paty :-) hledala jsem zrovna nějaký funkční recept na troubové koblihy. A už ho mám! 8-)  :-P

2 Pája Pája | Web | 17. ledna 2011 v 19:10 | Reagovat

Já bych ochutnávala až bych brečela.

3 Madla Madla | Web | 17. ledna 2011 v 20:29 | Reagovat

Janah. Tak to jsem moc ráda, že jsem se tak dobře strefila :-) Ve skutečnosti už koblihová akce proběhla v předvánočním období, leč v týdnu se na ně chystám znovu a už te´d se těším :-)
Tak pak prosím poreferuj, jak dopadly!

4 Madla Madla | Web | 17. ledna 2011 v 20:31 | Reagovat

Pája: No jo, to je nevýhoda foodblogů :-) Mě u tvých receptů taky vždycky honí mlsná, tak to máš za to :-D

5 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 17. ledna 2011 v 22:37 | Reagovat

Sladké palačinky jsem nedělala už pěkných pár měsíců, a to bylo období, kdy jsem se s palačinkami pouštěla do divokých experimentů. Dělávala jsem kupř. kávové palačinky zapékané s tvarohem a višňovou marmeládou. Jednou jsem dokonce páchala palačinky naslano s mexickým nádechem (rajčata, fazole a mleté maso atd.) :-D. Ta Tvá palačinka vypadá fajnově ;-). Pivo bys u nás v ledničce našla jen těžko, takže palačinky spíše prubnu třeba s kefírem, který palačinky také v pohodě nadlehčí. Líbí se mi i Tvé koblihy. Už jsem se do nich také pustila, ale tou tradiční a vysoce zdlouhavou a ne moc zdravou cestou, tedy smažením :-|. Úspěch byl ale nevídaný, a jelikož jsem přeci jen ujetá na zdravou výživu, budu muset ty troubové koblihy zkusit :-P.

6 Madla Madla | Web | 18. ledna 2011 v 10:27 | Reagovat

coco-choc: Troubové koblihy jsem chtěla zkusit, protože manžel má koblihy rád, kdežto mě ty klasické smažené vůbec nechutnají, ale do těchle jsem se doslova zamilovala :-D Troubu jsem zvolila nejen kvůli úspoře času a tuku, ale i kvůli tomu, že mám neopodstatněný a téměř panický strach ze smažení (proto tu na stránkách není skoro nic smaženého), ale palačinky jsou jedinou světlou výjimkou, protože na ty jsem opravdu hodně ujetá a dokážu s nimi experimentovat opravdu hodně. Tvoje kávové palčinky zapékané s tvarohem a višnovou marmeládou zní přímo ďábelsky dobře, nebyl by recept?

7 toffo toffo | Web | 18. ledna 2011 v 16:11 | Reagovat

U nás doma také není sladké hodnoceno jako hlavní chod, ale jen jako dezert. Muž si pak musí zakrojit - alespoň do salámu. Pro děti ale je to moc vděčný oběd - polévka a palačinky, vdolky, lívance, buchty...
Ty pečené koblihy jsou báječný nápad, už jsem je chtěla zkusit vloni, podle receptu U Věrušky v kuchyni. Je identický s tím tvým. V domácích podmínkách se obvykle nesprávným smažením koblihy opravdu hrůzostrašně nacucají olejem.
(Když jsem čekala Aničku, byla jsem koblihový závislák, nejvíc na plněných červenou marmeládou).

8 Madla Madla | Web | 18. ledna 2011 v 19:10 | Reagovat

toffo: No, s muži je někdy problém :-) U nás je manžel nejspíš ovlivněn hrlzostrašnými sladkými jídly ze školních jídelen, takže pokud se chystám udělat něco sladkého, většinou k tomu musím nachystat i slanou variantu - což třeba u palačinek není naštěstí problém :-)
Tak přeju hodně zdaru s koblihami, jsou opravdu v pohodě a když jsem je zvládla já s batoletem za zády, tak ty je zvládneš exkluzivně levou zadní.

9 vilemina vilemina | Web | 21. ledna 2011 v 21:43 | Reagovat

Zdravím, jsem momentálně dost zaneprázdněná jinde - a díky za odkazy na marmošku, na taková jídla se opravdu hodí!
Kobližky z trouby se mi taky líbí, možná bych tak zkusila i ty slané bramborové - http://vilemina.blog.cz/1012/bramborove-koblizky-s-uzenym
A ty bych potírala asi sádlem...

Madlo, vaříš jak o život, tak ať ti to dlouho vydrží!

10 Madla Madla | Web | 24. ledna 2011 v 17:40 | Reagovat

vilemina: Díky moc za komentář, zahřál mě u srdce. Brambroové těsto jsem ještě nezkoušela, takže se do něj určitě někdy také pustím, i když v nejbližší  době to asi nebude, nějak nás všechny sklátil bacil :-)
Díky za přání, momentálně jsem ráda, že se udrřžím na nohou a na nějaké dlouhé vaření mě momentálně nikdo nenaláká ;-)

11 Levandule Levandule | 2. června 2011 v 15:06 | Reagovat

Panický strach ze smažení mě pobavil, mám to stejně. Kromě palačinek se jednou za uherák pustím ještě do bramboráků. Jak dlouho kynulo to těsto na koblihy? Hodinu?
Hledala jsem recept na domácího pribináčka a nakonec skončím ještě u koblih :)))
Jak je na tom s chemičností pudink? Když se koupí nekřesťansky drahý Kubík, tak snad tak chemický není, ne?

12 Madla Madla | E-mail | Web | 3. června 2011 v 9:49 | Reagovat

Levandule: Přesně tak, bramboráky taky jednou za dlouhý čas pustím do své kuchyně, ale jinak teda smažení není nic pro mě :-)
těsto kynuklo hodinu, ale když bude kynout trošku déle, vůbec mu to neuškodí :-)
Já už jsem s těmi pudingy a čtenímr jejich složení tak znechucená, že už klasický puding nekupuju a pribináčka vyrábím místo z pudingu z kukuřičného škrobu (Gustin apod.), který uvařím stejně jako klasický puding. Co je Kubík fakt nevím, protože to nekupuju, tak se zkuste podívat na složení.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama