Silná kuřecí polévka a pečené kuře v jednom

26. ledna 2011 v 16:38 | Madla |  Z polévkové mísy
Studené zimní dny, za okny padající sníh, před oknem posmrkávající a pochrchlávající batole. Manžel naložený v posteli. Abych zvedla náladu nejen sobě a svému tělu, které se cítí jako po přejezdu několika tanků, tak jsem mezi utíráním nudlí u nosu sobě a dítěti (manžel to už naštěstí zvládne sám, tomu stačí donést hrnek s čajem a medem a oloupaný a nadílkovaný pomeranč přímo do postele) jsem vyrobila úžasně zraví podporující kuřecí vývar a pečené kuře v jednom.

Pokud si chcete ulehčit práce a dvakrát se necítítte, nechte se třeba inspirovat. Na pořádný hrnec polévky budete potřebovat:

1 větší kuře (naporcované)
2 petržele nebo pastináky, očištěné a nakrájené na veliké kusy
4 mrkve, očištěné a nakrájené na veliké kusy
kus celeru, očištěný a nakrájený na veliké kusy
1 cibuli, zbavenou přebytečných slupek, ale ne zcela nahatou
3 stroužky česneku, oloupané
4 kuličky nového koření
4 kuličky celého černého pepře
2 bobkové listy
2 lžíce soli
2 litry vody

Opláchnuté a naproocvané kuře vložíme do toho největšího kastrolu, který doma najdeme, zalijeme dvěma litry vody, přidáme očištěnou a na velké kusy nakrájenou zeleninu, cibuli, čensek a koření, osolíme
P1010572_sm


a vaříme na mírném palemeni jednu hodinu.

Vznikne nám nádherně silný vývar. Maso i zeleninu vybereme, já zpravdila vyberu maso ze hřbetu a přidám ho zpět do polévky, uvařenou zeleninu nechám trošku zchladnout, pak také narkájím na úhledné kousky a vrátím zpět do hrnce. Česnek rozmačkám na kašičku a vrátím také do hrnce. Cibuli vyhodím, svou úlohu splnila, dala vývaru chuť i barvu (proto se neloupala zcela).
Foto výsledné polévky nemám, protože i když jsou jí tři litry, všichni si chodí pořád přidávat, dítě křičí: "Maminko, kuřátkovou chci ...", ale všichni máte asi tušení, jak vypadá normální kuřecí polívka s masem a zeleninou.

A co s uvařeným masem? To si upečeme. Zdá se to jako blbost, ale nejdříve uvařené a pak upečené maso je tou nejlepší úpravou pečeného kuřete, se kterou jsem se setkala. Normálně nemám pečené kuře moc v lásce, není příliš kreativní, a je dost suché. Ale když se nejdříve hodinku povaří, je šťavnaté a všehcny chutě přejdou do masa.
A od té doby, když chci dělat pečené kuře, zabiju vždy dvě mouchy jednou ranou a mám báječný kuřecí vývar a ještě lepší pečené kuře.

A stylově ho můžeme udělat třeba na kořenové zelenině, kterou jsme všechnu nedali do polévky. záměrně neuvádím gramáž, protože je na každém, co si pod kuřátko přidá.

Já měla velkou půlku celeru, dva pastináky, tři mrkve, k tomu jsem přihodlia dva velké brabmory, všechno jsem nakrájela na menší kousky, vrzla do pekáče, bohatě osolila hrubozrnnou solí, opepřila hrubě mletým čerstvým pepřem  (tak jo, hrubě uhmožděným), okmínovala,
P1010575_sm

na to jsem dala porce uvařeného kuřete,
P1010576_sm

které jsem zlehka osolila, okořenila mletou paprikou (uzená je báječná, na té doslova ujíždím), opepřila a mírně pokmínovala, podlila dvěma naběračkami výše zmíněného kuřecího vývaru
P1010577_sm

a šoupla do trouby nezakryté na půl hodinky. Na dvě stě stupňů tedy pečeme do doby, než není zelenina dostatečně měkká tak, jak to máme rádi a kuře je upečené dozlatova a dokřupava.
P1010578_sm
Takto vařeno-pečené kuře je neuvěřitelně chutné a šťavnaté, no prostě božské.
P1010579_sm
Dobrou chuť a ať se vám bacily vyhnou obloukem přeje Madla!
 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 farfalla farfalla | 27. ledna 2011 v 20:22 | Reagovat

a není "pastinák"? překlepy dělám taky, ty mě moc nevzrušujou... a díky za tip, mně to ovařené maso samotné moc nechutná a tradiční české rizoto je trochu nudné:-)

2 Madla Madla | Web | 28. ledna 2011 v 10:25 | Reagovat

farfalla: Jé, děkuju za opravu pastináku, nějak mi to ulítlo. Sama jsem byla poprvé až překvapena, jak je to ovařené kuře dobré, šťavnaté a plné chuti, což se u normálního pečeného suchánka nedá říct ani náhodou. Jinak jsem většinou taky moc nevěděla co s uvařeným kuřecím, většinou skončilo v nějakém salátu s těstovinami a zeleninou, protože klasické české rizoto mi teda vůbec nechutná. Samozřejmě jen od doby, kdy jsem objevila "to pravé" italské z rýže Arborio :-)

3 farfalla farfalla | 28. ledna 2011 v 17:19 | Reagovat

tak to mě zas někdy jo, přiznám se. i styl smažená rýže s něčím, pilaf, paella, atd. jen mám ráda jasno v názvech, když v lístku vidím risotto, nebo "italské rizoto", očekávám to z rýže Arborio (Carnaroli, Vialone nano), čistě abych věděla, co to bude:-)

4 Madla Madla | Web | 28. ledna 2011 v 17:23 | Reagovat

farfalla: Ale jo, pilaf, paellu a podobně také často ráda páchám. manžel jen nikdy neměl moc v oblibě jídla s rýží a zatím jediné, co mu hodně chutná, je právě italské risotto :-) takže klasické české u nás prostě už není a já musím říct, že mi nechybí. Ale jinak rýži miluju :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama