Únor 2011

Losos s česnekem, petrželkou a křupavými mandličkami

22. února 2011 v 13:14 | Madla |  Rybky nejen mořské
Máme moc rádi ryby, ale poslední dobou jsem jejich přípravu nějak zanedbávala. Prostě nebyl čas osedlat motorizovaného oře a vyrazit k nejbližšímu rybníku pro tu správnou čerstvě zabitou rybku. A přehrabovat se v mrazicích pultech super-, hyper- s mnohdy nevábnou nabídkou mražených ryb se mi opravdu moc nechtělo.
Jenže ouha, na mraženou rybku přesto došlo a její prezentace v naší kuchyni byla opravdu oslňující. Aby také ne, když mě stávkující mrazák donutil vyndat ze svých útrob krásný plát již předem nafiletovaného lososa (jehož před časem odborně vyfiletoval můj úžasně šikovný muž). Maso bylo krásné, pevné a bez poskvrnky a já už se těšila, co s ním dobrého spáchám.
Losos1
Pořádný kus lososa jsem tedy omyla, osušila papírovou utěrkou a přemýšlela co a jak s ním naložit.
Do obchodu se mi nechtělo, protože venku byla zima jako v psírně a než bych sebe a dítě zabalila do přiměřených vrstev oblečení, zemřeli bychom bídně hladem.

Takže po zhlédnutí stavu zásob mrazáku, lednice a kuchyňských poliček bylo rozhodnuto, že dnes se bude servírovat losos na česneku, petrželce a mandličkách.

Pokud máte chuť na rychlou rybí dobrotu, která se peče jen malou chvíli v troubě, zásobte se těmito ingrediencemi:

přiměřeným kusem již nafiletovaného lososa i s kůží, pokrájeného na jednotlivé steaky
sůl (nejlépe hrubozrnná)
pepř (nejlépe čerstvě drcený)
olivový olej (nejlépe extra papnenský)
pár kapek čerstvé citronové šťávy
pořádnou hrst petrželky
česnek dle libosti, oloupaný a nakrájený nahrubo
hrst mandlových plátků (lze vynechat)
pár plátků másla

Naporcované steaky z lososa zlehka osolíme hruboznrnou solí a jemně je též opepříme. Mírně zastrříkneme čerstvě vymačkanou šťávou z citronu a necháme chvilku odležet. Do pekáče, v němž budeme lososa péct, vlijeme tři lžíce kvalitního olivového oleje, vložíme okořeněné steaky a pěkně je z obou stran v loužičce z oleje obalíme. Položíme je kůží dolů
Losos2
a jednotlivé steaky poklademe plátky čenseku,
Steaky z lososa zlehka osolíme a opepříme a posypeme nahrubo nasekaným česnekem
posypeme pěknou porcí nahrubo nasekané petrželky,
zasypeme lístky petrželky
a pokud máme chuť, posypeme plátky mandlí. Poklademe lístečky másla
plátky mandliček a poklademe plátky másla
a celou tu krásnou dobrotu dáme do trouby vyhřáté na 200 stupňů a pečeme zrhuba čtvrt hodinky až dvacet, dvacet pět minut.
A pečem čtvrt hodinky až dvacet minut
Losos dlouhou tepelnou úpravu nepotřebuje, ta by mu spíš uškodila.
Hotová porce
Já lososa podávala klasicky s jemnou bramborovou kaší.
Losos na čenseku, petrželce a mandlích1
Rychlé, voňavé a  velice chutné zdravé jídlo je na světě.
Losos na čenseku, petrželce a mandlích2
Dobrou chuť Vám přeje Madla.

Pečená zimní zelenina pod kůrčičkou z parmezánu

13. února 2011 v 10:22 | Madla |  Bezmasé dobrůtky
Poslední dobou nějak nestíhám. Nestíhám resty pracovní, nestíhám domácí povinnosti, nestíhám to, co jsem chtěla už dávno udělat, a co je hroší, nestíhám psát příspěvky na blog. Vařím a peču pořád o sto šest i o sto sedm (i když teď mi z jistého důvodu vaření příliš nevoní), jenom ten čas bych nějak potřebovala natahovací.

Navíc jsme doma pořád v bacilovém ohrožení, a kamkoli přijdeme, tam se smrká a kašle, takže je nejlepší tělo posilovat spoustou vitamínů. A tady vám nabízím prima tip na rychlou, zdravou a velice dobrou teplou večeři nebo lehký oběd. Protože je zima a moje kuchyně se pěkně řídí sezónou, nenajdeme v receptu žádné nesezónní ingreidce, a přesto nám bude moc a mocchutnat.

Potřebujeme jen:

pár pěkných sladkých mrkví, oloupaných a nakrájených na kousky
pár pěkných petrželí nebo pastináku, taktéž oloupaných a nakrájených na kousky
několik brambor, oloupaných a nakrájených na kostky
velký kus celeru, oloupaný a nakrájený na kousky
pěknou pevnou cibuli (cibule), oloupanou a nahrubo nakrájenou
česnek podle chuti, oloupaný a nakrájený na hrubé kusy
tři lžíce olivového oleje
trošku čerstvě mletého (či uhmožděného) pepře
trošku hrubozrnné soli (pokud nemáte, nepropadejte panice a prostě použijte tu, kterou máte po ruce)
pořádnou hrst (nebo radši dvě i tři) nastrouhaného parmezánu

Všechnu zeleninu si oloupeme, nakrájíme na menší kostky a hodíme do pekáče. Záměrně neudávm gramáž jednotlivých surovin, protože ta je zcela na vás a na stavu vaší lednice, spíže či skelpa ...
Nakrájenou zeleninu vsypeme do pekáčku přiměřené velikosti, zlehka opepříme čerstvě mletým pepřem (já pepř hmoždím ve svém krásném mosazném hmoždíři spolus naším ani ne dvouletým synem a ohromně se u toho oba dva bavíme), osolíme hruozrnnou solí a zalijeme olivovým olejem. Rukama (já jsem hrozná, všechno dělám nejradši rukama), nebo podobným nástrojem vše pěkně promícháme a v ochucenou zeleninu v pekáčku urovnáme. Vrazíme na 15-20 minut do trouby a pečeme do zezlátnutí a změknutí. Kontroluejeme zkusmým vpichem vidličky. Až je zelenina tak akorát, zasypeme ji pořádnou dávkou nastrouhaného parmezánu a necháme ještě pět minut zapéct.
pečená zimní zelenina1
Voňavá, dokřupava vypečená zelenina šmrncutá báječným parmezánem nemá prostě chybu.
pečená zimní zelenina2
Já k ní podávala ještě domácí tatarku podle tohoto receptu:
pečená zimní zelenina3