Losos s česnekem, petrželkou a křupavými mandličkami

22. února 2011 v 13:14 | Madla |  Rybky nejen mořské
Máme moc rádi ryby, ale poslední dobou jsem jejich přípravu nějak zanedbávala. Prostě nebyl čas osedlat motorizovaného oře a vyrazit k nejbližšímu rybníku pro tu správnou čerstvě zabitou rybku. A přehrabovat se v mrazicích pultech super-, hyper- s mnohdy nevábnou nabídkou mražených ryb se mi opravdu moc nechtělo.
Jenže ouha, na mraženou rybku přesto došlo a její prezentace v naší kuchyni byla opravdu oslňující. Aby také ne, když mě stávkující mrazák donutil vyndat ze svých útrob krásný plát již předem nafiletovaného lososa (jehož před časem odborně vyfiletoval můj úžasně šikovný muž). Maso bylo krásné, pevné a bez poskvrnky a já už se těšila, co s ním dobrého spáchám.
Losos1
Pořádný kus lososa jsem tedy omyla, osušila papírovou utěrkou a přemýšlela co a jak s ním naložit.
Do obchodu se mi nechtělo, protože venku byla zima jako v psírně a než bych sebe a dítě zabalila do přiměřených vrstev oblečení, zemřeli bychom bídně hladem.

Takže po zhlédnutí stavu zásob mrazáku, lednice a kuchyňských poliček bylo rozhodnuto, že dnes se bude servírovat losos na česneku, petrželce a mandličkách.

Pokud máte chuť na rychlou rybí dobrotu, která se peče jen malou chvíli v troubě, zásobte se těmito ingrediencemi:

přiměřeným kusem již nafiletovaného lososa i s kůží, pokrájeného na jednotlivé steaky
sůl (nejlépe hrubozrnná)
pepř (nejlépe čerstvě drcený)
olivový olej (nejlépe extra papnenský)
pár kapek čerstvé citronové šťávy
pořádnou hrst petrželky
česnek dle libosti, oloupaný a nakrájený nahrubo
hrst mandlových plátků (lze vynechat)
pár plátků másla

Naporcované steaky z lososa zlehka osolíme hruboznrnou solí a jemně je též opepříme. Mírně zastrříkneme čerstvě vymačkanou šťávou z citronu a necháme chvilku odležet. Do pekáče, v němž budeme lososa péct, vlijeme tři lžíce kvalitního olivového oleje, vložíme okořeněné steaky a pěkně je z obou stran v loužičce z oleje obalíme. Položíme je kůží dolů
Losos2
a jednotlivé steaky poklademe plátky čenseku,
Steaky z lososa zlehka osolíme a opepříme a posypeme nahrubo nasekaným česnekem
posypeme pěknou porcí nahrubo nasekané petrželky,
zasypeme lístky petrželky
a pokud máme chuť, posypeme plátky mandlí. Poklademe lístečky másla
plátky mandliček a poklademe plátky másla
a celou tu krásnou dobrotu dáme do trouby vyhřáté na 200 stupňů a pečeme zrhuba čtvrt hodinky až dvacet, dvacet pět minut.
A pečem čtvrt hodinky až dvacet minut
Losos dlouhou tepelnou úpravu nepotřebuje, ta by mu spíš uškodila.
Hotová porce
Já lososa podávala klasicky s jemnou bramborovou kaší.
Losos na čenseku, petrželce a mandlích1
Rychlé, voňavé a  velice chutné zdravé jídlo je na světě.
Losos na čenseku, petrželce a mandlích2
Dobrou chuť Vám přeje Madla.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 moje-dokonalost moje-dokonalost | Web | 22. února 2011 v 13:28 | Reagovat

AHOJKY DOUFÁM,ŽE TĚ NEOTRAVUJE,ALE ZAJÍMAL BY MĚ TVŮJ NÁZOR NA NOVOU SUPERSTAR!VÍCE NA MÉM BLOGU,PŘEDEM DĚKUJU ZA JAKKÝKOLI NÁZOR :)) :-D

2 Janah Janah | Web | 22. února 2011 v 14:30 | Reagovat

Konečně něco, čeho je tu fůra. :-D A žádné starosti - filety i porce se tu prodávají už hotové. ;-)  :-D  :-P

3 Madla Madla | Web | 22. února 2011 v 16:31 | Reagovat

moje-dokonalost: nemám televizi, tudíž jde superstar a jiné soutěže úplně mimo mě.

4 Madla Madla | Web | 22. února 2011 v 16:31 | Reagovat

Janah: tak to je perfektní, stačí dokopit čensek, petrželku a mandličky za pár minut máš hotovo :-)

5 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 22. února 2011 v 22:26 | Reagovat

Madlo, trochu mimo hru, ale také nemáme televizi a žijeme :-D. Teď k receptu. Lososa jsem kdysi mívala ráda, dnes už bych jím asi pohrdla. U nás je totiž k dostání většinou jen ze sádek, takže jeho chuť (pachuť) je mdlá a nedobrá. Občas si s přítelem ale koupíme okouníka, který byl uloven opravdu v moři. Takže Tvůj recept určitě využiju ;-). S rybami totiž moc neexperimentuji. Jen tak na másle a s bylinkovou solí a jako příloha skvěle poslouží divoká či basmati rýže třeba s hráškem. Rýže (kvalitní - žádná sáčková vitana) je opravdu skvělá příloha nejen k rybě, ale i ke kuřeti. Avšak to jistě víš ;-).

6 Madla Madla | Web | 23. února 2011 v 12:05 | Reagovat

coco-choc: My jsme v našem televizním okolí dost za raritu, ale ani do budoucna to nehodláme změnit :-)
Jinak tenhle losos byl z Makra, původně chlazený, celá krásná asi šestikilová ryba, kterou manžel odborně nafiletoval, takže kvalita to byla opravdu dobrá. ty supermarktové rybí chudinky vůbec nemůžu ze stejného důvodu jako ty, na chuti je to prostě znát. :-(
Okouník zní skvěle, až se manžel vypraví do Makra, musím ho instruovat, protože to musí být lahoda. Ryybě sluší úprava co možná nejjednodušší, ale protože je máme na talířiopravdu dost často, obleču je někdy do zajímavějšího kabátku, aby se nám tak rychle nepřejedly :-)
Spojení ryby a kvalitní rýže je neskonale dobré, mám v záloze jeden velmi dietní lososový recept, kdy jsem právě jako přílohu použila skvělou rýži tří barev (sáčkovaná rádoby rýže mi do kuchyně prostě nesmí, smůla, že někdy je u nás na městečku problém vůbec nějakou kvalitní koupit :-().
Rýži mám všeobecně moc ráda a i když můj drahý není zrovna na rýži moc stavěn, snažím se to zlomit tím, že alespoň jednou do týdne nějakou tu dobortu z rýže spáchám ... a rýžové zábrany pak samovolně odpadávají :-)

7 HaF HaF | Web | 23. února 2011 v 19:12 | Reagovat

Losos vypadá fajnově, vybavil se mi ten náš filet, který dovezl přítel dcery našich známích. Strašně nás tím překvapil, jeden večer zazvonil, vrazil nám do ruk nádherný filet lososa, k tomu jednu konzervu uzeného lososa a kaviár. Se slovi, že nám to dovez z Aljašky, kde byl na brigádě jako předák právě ve fimě lovící a hned zpracovávající lososy a že jsme asi jediní v okruhu všech lidí co zná, kteří to dokáží ocenit!!! My zalapali po dechu a zmohli jsme se jen na děkujeme. Můžu říct, že od té doby jsem nic tak super nejedla a lososa mám strach v běžném obchodě koupit,abych si ty vzpomínky nepokazila! :-(  (A ten uzený byl taky vynikající, o kaviáru ani nemluvím) :-D

8 HaF HaF | 23. února 2011 v 19:16 | Reagovat

Omluva - známých a slovy - asi musím na oční! 8-O

9 Madla Madla | Web | 24. února 2011 v 12:42 | Reagovat

HaF: Tak takového známého bych brala všema deseti!!! To muselo být úžasné pochutnání! Přiznám se, že uzeného lososoa ani pravý kaviár jsem ještě nejedla, asi to budu muset někdy napravit, jenže kde na malém městě sehnat tu pravou kvalitu ...:-(
Tenhle losos byl nakoupen vcelku v Makru a byl to opravdu moc hezký a majestátní kousek, ale jinak se taky většinou obávám nákupu mražených ryb v hyper-, super-. Není prostě nad čerstvou rybku.

10 Catalina Catalina | Web | 25. února 2011 v 23:57 | Reagovat

Bože, losos, to vypadá tak dobře a ještě s mandlemi! Já mám teda bohužel tu smůlu, že jediná ryba, ke které se dostanu, je právě ta z hyper super obchodů z mražáku (ještě jsem neměla chuť vyzkoušet), ale strejda nám dal několik kilo kvalitní tresky, takže aspoň 1 týdně taky "rybujeme" jen tak na másle a bylinkách :) Ale losos je prostě losos, toho treska nenahradí :)

11 Madla Madla | Web | 26. února 2011 v 12:33 | Reagovat

Catalina: I čerstvá treska není vůbec k zahození, dala bych si ji moc a moc ráda. Jen tak na másle a bylinkách, to je moje nejoblíbenější úprava jemného rybího masa. Ale protože rybujeme dosti často, tak někdy je potřeba změna :-) Myslím, že i tresce by mohl slušet voňavý kabátek z čenseku, petrželky a mandliček.

12 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 27. února 2011 v 10:59 | Reagovat

[6]: Madlo, okouník se v obchodech často vyskytuje pod jménem Lates (my jsme jej koupili pod názvem Lates mořský). Kupujeme jej v Globusu, protože do Makra nemáme přístup :-(.
A k rýži. Vím, jaká bývá situace s výběrem potravin na malém městě, když jedeme na víkend do Chebu, nikdy nevím, co tam mám jíst. Asi jsem už rozmazlený Pražák :-D. Kupř. výběr v ovozelu bývá velmi bídný! Ale zpět k rýži. Přítel také nejprve rýži příliš nemusel, ale jakmile ochutnal správně uvařenou kvalitní divokou rýži, jeho názor na rýži se změnil. Z dětství měl rýži (resp. bílou hmotu rozvařenou v pytlíku) spojenou s játry na cibulce a UHO. Dnes už ale rýži sám vyhledává jako vynikající a lehkou přílohu ;-). Vsadím se, že pod Tvým vedením i Tvůj manžel rýži propadne.

13 Vilemína Vilemína | Web | 27. února 2011 v 19:33 | Reagovat

Kvalitnější suroviny holt dělají divy. U ryb i u rýže to určitě platí... :-)

14 Madla Madla | Web | 28. února 2011 v 10:28 | Reagovat

coco-choc: u nás zase nemáme Globus :-( Ale i tak se po okouníkovi moc ráda podívám, takže díky moc za tip. S tím ovozolem máš úplnou pravdu, kvůli jeho nabídce jsem přestala navštěvovat jeden nejmenovaný hyper-, super- a radši chodím do jiného obchodu, kde sice mají ovozel dražší, ale neporovnatelně kvalitnější a chutnější. Holt malé město, no --- už bych si měla zvyknout asi :-)

15 Madla Madla | Web | 28. února 2011 v 10:30 | Reagovat

Vilemina: Přesně tak a myslím, že toto pravidlo se dá vznést prakticky na jakýkoli potravinářský sortiment :-)

16 MirekČ MirekČ | Web | 2. března 2011 v 8:48 | Reagovat

V poslední době mně BLOG.CZ tak vytáčí, že minimálně dočasně přecházím na mé druhé stránky u jiného poskytovatele , kde budu psat články které by patřily na Mirkův svět – takže pokud patříš mezi mé věrné čtenáře tak se podívej tam. Díky.

17 Jitka Jitka | Web | 5. února 2016 v 13:13 | Reagovat

Ahoj, zajímalo by mě, jak se na pekáči snese chuť másla s chutí olivového oleje? Osobně jsem lososa pekla jen na másle, protože jsem si dlouho myslela, že olivový olej na pečení není dobrý (já vím, husa). Je v pohodě dát na pekáč olivový olej a shora při pečení dát máslo? Co pokapat lososa olivovým olejem i nahoře?

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama