Pečená zimní zelenina pod kůrčičkou z parmezánu

13. února 2011 v 10:22 | Madla |  Bezmasé dobrůtky
Poslední dobou nějak nestíhám. Nestíhám resty pracovní, nestíhám domácí povinnosti, nestíhám to, co jsem chtěla už dávno udělat, a co je hroší, nestíhám psát příspěvky na blog. Vařím a peču pořád o sto šest i o sto sedm (i když teď mi z jistého důvodu vaření příliš nevoní), jenom ten čas bych nějak potřebovala natahovací.

Navíc jsme doma pořád v bacilovém ohrožení, a kamkoli přijdeme, tam se smrká a kašle, takže je nejlepší tělo posilovat spoustou vitamínů. A tady vám nabízím prima tip na rychlou, zdravou a velice dobrou teplou večeři nebo lehký oběd. Protože je zima a moje kuchyně se pěkně řídí sezónou, nenajdeme v receptu žádné nesezónní ingreidce, a přesto nám bude moc a mocchutnat.

Potřebujeme jen:

pár pěkných sladkých mrkví, oloupaných a nakrájených na kousky
pár pěkných petrželí nebo pastináku, taktéž oloupaných a nakrájených na kousky
několik brambor, oloupaných a nakrájených na kostky
velký kus celeru, oloupaný a nakrájený na kousky
pěknou pevnou cibuli (cibule), oloupanou a nahrubo nakrájenou
česnek podle chuti, oloupaný a nakrájený na hrubé kusy
tři lžíce olivového oleje
trošku čerstvě mletého (či uhmožděného) pepře
trošku hrubozrnné soli (pokud nemáte, nepropadejte panice a prostě použijte tu, kterou máte po ruce)
pořádnou hrst (nebo radši dvě i tři) nastrouhaného parmezánu

Všechnu zeleninu si oloupeme, nakrájíme na menší kostky a hodíme do pekáče. Záměrně neudávm gramáž jednotlivých surovin, protože ta je zcela na vás a na stavu vaší lednice, spíže či skelpa ...
Nakrájenou zeleninu vsypeme do pekáčku přiměřené velikosti, zlehka opepříme čerstvě mletým pepřem (já pepř hmoždím ve svém krásném mosazném hmoždíři spolus naším ani ne dvouletým synem a ohromně se u toho oba dva bavíme), osolíme hruozrnnou solí a zalijeme olivovým olejem. Rukama (já jsem hrozná, všechno dělám nejradši rukama), nebo podobným nástrojem vše pěkně promícháme a v ochucenou zeleninu v pekáčku urovnáme. Vrazíme na 15-20 minut do trouby a pečeme do zezlátnutí a změknutí. Kontroluejeme zkusmým vpichem vidličky. Až je zelenina tak akorát, zasypeme ji pořádnou dávkou nastrouhaného parmezánu a necháme ještě pět minut zapéct.
pečená zimní zelenina1
Voňavá, dokřupava vypečená zelenina šmrncutá báječným parmezánem nemá prostě chybu.
pečená zimní zelenina2
Já k ní podávala ještě domácí tatarku podle tohoto receptu:
pečená zimní zelenina3
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Janah Janah | Web | 13. února 2011 v 13:34 | Reagovat

Také peču zeleninu(zrovna dnes se chystám), ale bez parmazánu zato s kremžskou hořčicí :-P

2 toffo toffo | 14. února 2011 v 8:24 | Reagovat

Vida, vida, další způsob pečené zeleniny. Rozhodně zdravější než smažené hranolky, jsem ráda, že pečená mrkvev, pastiňák i dokonce aromatický celer chutná i mojí šestileté dcerce. Parmezán doma voní jen mě, nastrouhám si na těstoviny a sednu si do koutku, abych neschytala opět nějaké připomínky.

3 Madla Madla | Web | 14. února 2011 v 12:21 | Reagovat

Janah: Kombinace zeleniny s kremžskou hořčicí je opravdu zajímavá, to musím někdy vyzkoušet! (Ovšem jen ve verzi pro nás dospělce :-))

4 Madla Madla | Web | 14. února 2011 v 12:25 | Reagovat

toffo: Vidíš, celer (a cibuli i čensek) jsem v receptu úplně zapomněla uvést  :-) (To je tak, když píšu ve spěchu :-)). je fajn, že i děti se občas nechají obelstít i ke konzumaci zeleniny, není nad malé zdravé podvůdky ... ;-)
S tím parmezánem to máš smutné, my to doma máme naopak, takže o svůj kus sýra musím občas skoro bojovat :-) a parmezán nám nesmí v lednici nikdy chybět. Aspoň ti ho víc zbyde :-)

5 Pipi Pipi | Web | 18. února 2011 v 11:59 | Reagovat

Jéé, Madlo! Chápu to správně, že ti mohu gratulovat?!?!? :-))

6 Madla Madla | Web | 18. února 2011 v 16:35 | Reagovat

Pipi: Krásně čteš mezi řádky, říkala jsem si, jestli si někdo všimne :-D

7 Pipi Pipi | Web | 20. února 2011 v 11:16 | Reagovat

[6]: Juchů, to je krásné, blahopřeji! :-D

8 Madla Madla | Web | 20. února 2011 v 11:21 | Reagovat

pipi: Děkuju moc, jak vidno, čeká nás doma ještě vzrůšo a nikdy nebude žádná nuda :-) No, snad nějak zvládnu i to vaření a pečení ;-)

9 HaF HaF | Web | 21. února 2011 v 20:06 | Reagovat

Zajímavá kombinace s parmezánem.Doma peču jen zeleninku, k tomu sůl, olivový olej, bylinky! Jestli jsem to taky pochopila, tak se přidávám s gratulací! Už je trochu déle, co jsme měli mimina, ale občas člověk zavzpomíná - u prvního si ze mě v práci kolegové utahovali, že se sázejí, který z obědů mi nesedne a u druhého jsem na začátku vyplenila zásoby okurek a pila ve velkém octové salátové zálivky!!! :-D :-!

10 Madla Madla | Web | 21. února 2011 v 20:36 | Reagovat

HaF: Pečená zelenina poduje ve všech podobách. Mám jim moc ráda i jen tak jendoduše připravenou tak, jak popisuješ, ale takhle, pod voňavým parmezánem, jí to sluší ještě o krapet lépe.
Děkuju za gratulaci, bude u nás ještě veselo :-) Těhotenské nevolnosti a chutě jsou vážně zajímavé, u prvního jsem nic takového nezažila, zato teď se nestíhám divit :-) U prvního jsem místo klasických okurek byla doslova závislá na olivách, divné, že našemu batoelti doposud hodně chutnají ;-)

11 kristereztyna kristereztyna | 29. dubna 2014 v 21:52 | Reagovat

Ahoj!
Skvělý blog :) Některý recept určitě vyzkouším!
Dneska jsem měla chuť také na něco bezmasého a dělala jsem salát Caesar. Byl naprosto vynikající, když dodržíte dané suroviny, proto se s vámi chci podělit o recept -http://www.dommo.cz/Magazin/Recepty/Recept-na-zdravy-salat-Caesar. Dobrou chuť :)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama