Tenhle dezert jsem pekla místo tradičního dortu na oslavu svých třicetin spolu s brownies se zkaramelizovanými opilými banány a sklidil nevídaný úspěch. Ačkoli stůl přetékal domácími dobrotami jak sladkými, tak slanými, při pohledu na něžně bílé, nadýchané srdíčkové polštářky zjemněl pohled i těm nejdrsnějším chlapům a hubatým slečnám a všichni se už třášli na okamžik, kdy už bude konečně ušlehaná šlehačka a oni si budou moci zkompeltovat svůj vlastní dezert snů.
Tyto pavlovy jsou extrémně návykové a prostě úžasné a navíc mají nespornou výhodu, že bez úhony přežijí i pár týdnů ve zmrazeném stavu. Poté je stačí vytáhnout den před dnem konzumace a nechat je povolit v lednici (či u nás doma na schodech na půdu, kde je zima jako v psírně). A pak už stačí vesele servírovat, přidat k nim kopec ušlahné smetany a rudou, sladkou a mátou vonící omáčku, která vše dovede až k naprosté dokonalosti.
Recept jsem čerpala z knihy Vánoce s Nigellou, kterou jsem si nadělila k narozeninám, a i když už jsou Vánoce v tomto čase poněkud passé, já jsem knihou nadšená a rozhodně to není poslední dobrota, kterou podle Nigelly spáchám. Jen jsem si recept i postup trošku upravila, protože na osm bílků mi přišlo půl kila curku šíleně vražedné. Ale nebojte se, i s menším podílem cukru budou pavlovy krásně slaďoučké. I postup jsem si velmi mírně obměnila tak, aby byl opravdu doveden k dokonalosti. Takže vám zde předkládám svou vlastní verzi, kterou budu při nejbližší narozeninové příležitosti zase opakovat.
Takže dost řečí, přejděme k receptu.
Na Pavlovy budete potřebovat:
8 bílků (já použila zmražené, které jsem den předtím nechala rozmrazit v lednici)
400 gramů cukru krupice
4 čajové lžičky kukuřičného škrobu
2 čajové lžičky bílého vinného octa
1/2 čajové lžičky mandlového aroma (v původním receptu je vanilkové)
Na dohotovení:
šlehačka
podle chuti cukr
Na malinové coulis (omáčku):
1 balíček (300 gramů) mražených malin
125 ml mátového sirupu (nejlépe domácí výroby)
dvě lžičky citrónové šťávy
1/2 lžičky kukuřičného škrobu
Postup:
zapneme troubu a rozheřejeme ji na 180 stupňů. Na plech si dáme papír na pečení a vrhneme se na přípravu bílků. Z bílků ušleháme sníh, který tvoří vláčné špičky. Po částech do něj vešleháme cukr a pokračujeme ve šlehání, až vznikne hustý, lesklý sníh, tvořící tuhé špičky.
Přikápneme ocet a mandlové aroma a poprášíme kukuřičným škrobem, který jsme si přesili přes cedník. Zlehka a opatrně překládáním vmícháme do hmoty.
A teď si vezmeme k ruce velké vykrajovačky ve tvaru srdíček, nebo jiný oblíbený tvar a dáme vykrajovačku na plech, lžící dáme vrstvu hotmy, zlehka uhladíme a takhle pokračujeme, až spotřebujeme všechnu homtu a všechny plechy ...
Vložíme do trouby a ihned snížíme teplotu na 120 stupňů a pečeme třičtvrtě hodiny.
Po vyjmutí z trouby necháme na plechu zcela vychladnout.
Samozřejmě si můžeme práci zjednodušit a upéct velikou Pavlovu, já však chtěla předejít problémům při krájení křehoučkého korpusu a chtěla jsem, aby každý zúčastněný měl svůj malý dortík jen a jen pro sebe.
Servírujeme s malinovým coulis, které si vyrobíme úplně jednoduše:

Do hrnce vsypeme nerozmražené maliny, zalijeme 125 ml mátového sirupu (nejlépe domácí výroby, já ten svůj dělala podle Mlsné kočky - samozřejmě jsem místo meduňky použila mátu), a necháme asi pět minut vařit na mírném ohni. Poté odebereme část tekutiny a rozmícháme v ní půl lžičky kukuřičného škrobu, vrátíme do malinové omáčky a ještě pár minut povaříme. Na závěr podle chuti přikyselíme troškou citronové šťávy.
A kompletujeme:
Na vychladlé srdíčko z bílkové hmoty navršíme dotuha ušlehanou mírně oslazenou šlehačku a zalijeme pěknou dávkou malinovo-mátového coulis.


Dobrou chuť!