Dietní a přesto velmi chutný losos

23. března 2011 v 13:48 | Madla |  Rybky nejen mořské
Před časem jsem už na svůj blog jeden lososí recept vkládala, ale to mí milí čtenáři netušíte, že se u nás doma v tu dobu odehrávaly doslova lososí orgie. Veliký kus kvalitního lososa vytaženého z mrazáku tomu totiž jinak nechtěl a já musela popustit uzdu své fantazii, abych jej na další dny připravila jinak, netradičně, chutně a hlavně rychle.

A o tom, že se mi můj záměr vydařil, svědčí i fakt, že nejmladší (a nejroztomilejší) člen naší rodiny se po poobědovém spánku budil s pokřikem - "Chci papat lososa, maminko, chci papat lososa ...", ačkoli před spánkem zbodl porci jako pro hladového horníka.

Když jsem svému muži těsně před obědem sdělila, že hodlám lososa vařit v páře, tvářil se na mě značně skepticky a už si nejspíš představoval, že jeho oběd bude raději tvořit trio chleba s máslem a se šunkou. Ale ačkoli jídla dietního charakteru příliš nepreferuje, i takto upravený losos mu opravdu chutnal. (I když se ho ze spaní nedovolával, to je pravda).

Tak už se přestanu točit kolem jako korouhvička a prozradím konečně recept na lehké, rychlé a velmi zdravé a chutné jídlo.

Budete potřeobvat:

tolik porcí nafiletovaného lososa, kolik čekáte strávníků
sůl (nejlepší je hrubě zrnitá)
pepř (nejlepší je čerstvě mletý - má oblíbená kombinace čtyř druhů pepřů)
několik oloupaných stroužků čenseku
pár maličkých pikantních chilli papriček
několik kuliček celého pepře
několik kuliček nového koření
několik lísktů bobkového listu
vodu

Záměrně nepíšu kolik čeho, protože sílu a množství nálevu každý kuchař upraví podle počtu očekáváaných strávníků.

A jak na to? Směšně jednoduše. Vše naházím do většího mělčího hrnce, zalijeme zlehka vodou a nad vodní hladinku dáme pařáček (třeba ten na knedlíky, který u naší neknedlíkové rodiny jinak leží dost dlouho opuštěn). Přivedeme k varu a na pařáček vložíme z každé strany zlehka osolené a opepřené růžovoučké filety lososa.

A vaříme zhruba čtvrt hodinky až dvacet minut.
Servírujeme s libovolnou přílohou. Já zvolila rýži tří barev, kterou jsem uvařila v silném domácím kuřecím vývaru a byla to volba moc dobrá.

Tak dobrou chuť!
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Raduška Raduška | E-mail | Web | 23. března 2011 v 13:55 | Reagovat

Ahoj príd na náš blog a zahlasuj v módnej polícii : http://rbdxd.blog.cz/1103/modna-policia-c-3#komentare . Dakujeme . prepáč za reklamu .

2 Andrea Andrea | 23. března 2011 v 15:47 | Reagovat

Jéj Madla ja som tiež taký losos robila a len potvrdzujem že bol úúúúúžasný a čo je hlavné že chutil aj mojim dievčatám. Takže jedlo ako stvorené pre detičky.
http://polnekvety.blogspot.com/2011/02/losos-na-pare.html#comments

3 Madla Madla | Web | 23. března 2011 v 15:57 | Reagovat

Andrea: Hmmm, tvůj losos vypadá opravdu skvěle a kombinaci zázvoru a citrónu mám moc a moc ráda, takže určitě jej (až se zase dostanu k nějakému pěknému kousku) spáchám podle tebe. To bude dobrota :-)

4 toffo toffo | 24. března 2011 v 5:45 | Reagovat

A, to se mi líbí, něco na způsob pošírování,ale bez rizika, že prudkým varem kousek ryby zkazím.
Pošírování jsem si vyzkoušela jen na filetu tresky a musím přiznat, že mi takto úprava ryby hodně chutná. A ještě losos, ten doma vede! A ještě - tak krásně dietně lehký recept!
Dlouho mě zlobila dostat se k tobě na stránky, moc dlouho se načítaly, ale teď už je to v poho.

5 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 24. března 2011 v 8:06 | Reagovat

Já jsem k lososu skeptická, ale rybu upravenou v páře si s chutí občas dám. A pokud je k tomu "trojbarevná" rýže, není co řešit ;-).

6 Madla Madla | Web | 24. března 2011 v 10:11 | Reagovat

toffo: Také mám z pošírování zatím respekt, ale vaření v páře je v pohodě. Tohle je ideální lehká jarní úprava rybky, a je jedno, jestli je z lososa, tresky nebo úplné jiné rybky. U nás doma taky losos vítězí na plné čáře, ale musí být kvalitní, což se málokdy daří.
Jsem ráda, že stránky už jsou v pohodě, před časem mě totiž zlobil program na úpravu fotografií a tím to asi bylo ... :-(

7 Madla Madla | Web | 24. března 2011 v 10:13 | Reagovat

coco-choc: Tenhle losos byl kvalitní, z Makra, lovený, krásný, velký macek, kterého manžel šikovně nafiletoval, takže to byla opravdu kvalita. Ale jinak lososa v supermarketech taky neberu, to radši zajedu k hrázi blízkého rybníka anechám si zamrodovat nějakou "domácí" rybku - pstruha, kapra apod.
Úprava v páře je lahodná arychlá, ať se jedná o jakoukoli rybku.
A trojbarevná rýže, když je dobře přirpavená, je skutečná delikatesa (a to nejen jako příloha :-))

8 Janah Janah | Web | 24. března 2011 v 20:14 | Reagovat

Mám raději lososa přírodnějšího, nejraději jen s máslem, ale uznávám, že na to je potřeba ten místní, čerstvý.

9 Madla Madla | Web | 25. března 2011 v 12:29 | Reagovat

Janah: Ano, v jednoduchosti je opravdu krása a jakákoli rybka na másle potěší i mě (teď právě na másle dělám tresku, které ještě dodám trošku středomořského půvabu kapary a rozmarýnem), ale po našich lososích hodech to chtělo trošku změnu. Navíc máme rybku na talíři dost často (i dvakrát do týdne) a v těchhle lososích časech jsme ji měli dokonce čtyřikrát za sebou. A to už chtělo kapku neotřelé invence :-)

10 Catalina Catalina | Web | 25. března 2011 v 21:28 | Reagovat

Já se zdravím pokrmům nebráním a sama si pangasia/tresku často připravuju jen tak v páře (ale nikdo kromě mě to pak nechce jíst - prý je to až moc zdravé) a plně mi to vyhovuje. Ale ten losos...já vážně slintám :D Mít ho k dispozici, už se paří :D

11 Madla Madla | Web | 26. března 2011 v 6:59 | Reagovat

Catalina. Ani já nemám nic proti dietněkším verzím různých pokrmů a tomuhle lososovi pikantní pára jen prospěla. Díky moc za krásný a milý koemntář.
Včera jsem také dělala tresku :-), s kapary a rozmarýnem a byla výtečná :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama