Jen pro čokoholiky - Čokoládový koláč Nemesis

15. března 2011 v 14:14 | Madla |  Sladké vábničky
Na tento čokoládový koláč jsem narazila při listování časopisem FOOD, který jsem si původně koupila kvůli jeho cheesecakeové příloze v srpnu 2010. Normálně si podobné časopisy moc nekupuju, teda spíš vůbec, ale nechala jsem se navést od coco-choc a teď jí za to moc děkuju. Časopis je celkem fajn, ale některé recepty v něm uveřejněné si ukládám do zlatého archivu a budu je při zvláštních příležitostech oprašovat a znovu vařit či péct. A právě k těmto zlatým pokladům patří výše zmiňovaný koláč Nemesis.

Už při přečtení složení receptu mi bylo jasné, že tohle bude naprostá bomba - čokoládový koláč bez jediného gramu mouky! Koláč, i když nevím proč koláč, protože pro mě je to čokoládový dort, je v podstatě jen ze čtyř ingrediencí, z čokolády, másla, vajec a cukru. Už od pohledu prostě mazec, ale co mě dostalo do kolen a donutilo mě tento famózní čokoládový dort (ano, budu mu říkat dort, prototože koláč mi evokuje něco obyčejného) udělat, byla poznámka, Pro domácí pečení není tento koláč úplně tak jednoduchý. Takže jsem se držela naznačených rad a vznikl opravdu úžasný a čokolády plný dort, který jsem upekla mé mamince k narozeninám. Protože už mám s pečením ve vodní lázni nějaké zkušenosti, závěrem receptu přidám pár svých osvědčených triků, díky kterým si myslím, že se dort povedl tak, jak se povedl. (Tedy skvěle :-))

Jeho chuť mě dostala, díky použité kvalitní čokoládě (86 % kakaa) nebyl vůbec přeslazený, jak jsem se obávala, byl prostě úžasný. Hutný, ale jemný, s chutí a texturou pevné čokoládové pěny. Prostě fantazie pro čokoholiky.

Takže pokud patříte mezi ty, co čokoládou nepohrdnou nikdy, tady máte předpis. Normálně si recepty většinou upravuji k obrazu svému, ale tady jsem se striktně držela receptu (jen jsem vše podle závěrečných rad dělala z poloviční dávky), ale příště si už troufnu na pěkně celou dávku a upeču jedno velké čokoládové nebe ...

Ať tedy hovoří recept sám za sebe:

Na 8-10 dílků
Příprava: 15 minut
Pečení: 90 minut

675 g tmavé čokolády (s min. obsahem 70 % kakaa), rozlámané na kousky
450 g změklého msála + na vymzaání formy
10 vajec
575 g krupicového cukru
případně hrst piniových oříšků

Troubu předehřejte na 150 stupňů. Dno koláčové formy o průměru 30 cm vyložte papírem na pečení, potřete ho máslem a vysypte troškou mouky. Do pekáče, do kterého se koláč pohodlně vejde (koláč se peče ve vodní lázni), dejte složenou čistou utěrku a na ni postavte připravenou formu.
Dvě třetiny cukru dejte do kastrůlku, přilijte 250 ml vody, promíchejte a pomalu zahřívejte. Na mírném varu svařte na světlý sirup.


Čokoládu a máslo dejte nejlépe do kovovoé misky a tu postavte na hrnec s vroucí vodou(voda se nesmí dotýkat dna misky).

Za občasného promíchání nechte rozpustit.
Když bude směs rozehřátá a hladká, přidejte do ní cukrový sirup a pak nechte trochu vychladnout.

Mezitím ušlehejte vejce se zbylou třetinou culkru, až se jejich objem ztrojnásobí.

Ušlehaná vejce zlehka vetřete k čokoládové směsi.

Pokud chcete používat piniové oříšky, trochu je posekejte a přidejte v této chvíli do čokoládové směsi. (Já je nepoužívala).

Vlijte do připravené formy.

(A ano, nožičky v epesních červeno-modrých botičkách patří našemu nejmenšímu, takže pokud se bojíte, že dort nezvládnete, nebojte, zvládla jsem to i já s rok a půl starým batoeltem za zády).
Pekáč, ve kterém forma stojí, naplňte vroucí vodou z konvice tak, aby sahala k okraji formy. Vložte do předehřáté trouby a pečte asi 90 minut, nebo tak dlouho, až bude čokoláda jen zpevněná ve středu koláče. nechte pak ve formě vychladnout a ještě, nejlépe přes noc, ponechte v chladničce.

Nožem, namáčeným v horké vodě, objeďte okraje koláče, abyste je uvolnili, a pak opatrně vyklopte.

Dno formy můžete také krátce, asi 15 vteřin, na sporáku zahřát, aby čokoláda natála a koláč se uvolnil. (Tak drastický postup nebyl opravdu nutný, dort šel vyklopit jako po másle).
Formu sejměte, stáhněte pečící papír. Koláč, ve kterém není žádná mouka, by měl mít konzistenci pevné čokoládové pěny.

Podávejte krájený na řezy, ozdobený případně šlehačkou (od věci není ani zakysaná smetana. mascarpone či kopeček oblíbené zmrzliny).
Já koláč ještě odzboně přes šablonu posypala mletým kokosem, který jsem použila také místo vysypání mouky na máslem potřený pečicí papír. takže můj dort byl opravdu bezlepkový a bez gramu mouky.

Poslední zachráněný kousek:


Nadýchaný dort plný čokolády předčil všechna moje očekávání.
Ač jsem se svědomitě držela postupu, přeci jen jsem si maličko věcí udělala po svém a zjednodušila je. Nevysypávala jsem pomaštěný pečicí papír moukou, ale kokosem (hlavně pro vůni) a neoekla jsem přímo ve vodní lázni, ale do trouby jsem dala dvě mřížky, na jednu jsem dala plytkou koláčovou formu naplněnou horkou vodou,

nad ní (do střední polohy) byla mřížka, na které se dort pekl, takže zde nehrozilo proniknutí vody do formy apodmínky vodní lázně přesto zůstaly zachovány.

Mňam, mít tak doma zásobu kvalitní čokolády, vhnu se na dort hned ...

A co vy, jak se vám líbí? Chtěli byste taky dostávat takové sladké dárky?
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Catalina Catalina | Web | 15. března 2011 v 16:28 | Reagovat

Páni, tak tohle je doslova čokoládová bomba! Jednou jsem zkoušela něco podbného, akorát to to bylo do mini mističek, takže čokolády jsem potřebovala jen asi 100g, ale tohle je teda pecka! Wow, wow, wow :D Mé čokoládové srdce plesá radostí, teď už jen sehnat tolik nějaké kvalitní čokolády :D

2 Michaela Michaela | Web | 15. března 2011 v 18:29 | Reagovat

To je perfektny kolac na ukludnenie nervov :-D MNAM!!

3 Madla Madla | Web | 15. března 2011 v 18:37 | Reagovat

Catalina: Díky, díky, díky :-) Hmm ...mini verze by taky nebyla špatná pro běžnou potřebu, jenže já potřebovala nějaký narozeninový dárek :-) asi budu muset být extra hodná, abych se mohla postupně obdarovávat kvalitními čokoládami (a hned je nesníst tak, jak to obvykle dělám) a pak ho znovu upéct.

4 Madla Madla | Web | 15. března 2011 v 18:38 | Reagovat

Michaela: Přesně tak, ideální takřka pro každou příležitost.:-) Jen musí mít člověk rád čokoládu :-) (Kupodivu znám ve svém okolí pár lidí, kteří čokoládě neholdují).

5 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 16. března 2011 v 7:30 | Reagovat

Na tenhle dort si ve FOODu vzpomínám. Už tehdy jsem ho ukazovala manželovi, že když bude zlobit, upeču mu tento dort a bude ho muset sníst naposezení :-D. Množství surovin, i když jsou jen 4, je téměř vražedné. Čokoládu miluju, avšak takovýto dort by mi asi nechutnal. Nevím, jak to vysvětlit. Prostě té čokolády je na mne moc. Tobě se ale vyvedl a předpokládám, že mamince i ostatním moc chutnal ;-).

6 Madla Madla | Web | 16. března 2011 v 13:01 | Reagovat

coco-choc: To je dobrá výhrůžka, ta by u nás doma neprošla :-) Já dort dělala z polovičního množství surovin, takže to byla poloviční vražda :-) Ale taky jsem se bála, že dort bude příliš sladký, moc tučný a podobně. Ale velice mě překvapil, byl jemný, sametově hedvábný a v ústech se hned rozpouštěl. Sice nic pro dietáře, ale jednou za čas si dovolím i takto hříšné dezerty :-) Ale všem moc chutnal a dokonce moje konzervativní babička prohlásila, že to je nejlepší věc, jakou kdy jedla! :-D

7 HaF HaF | Web | 21. března 2011 v 18:03 | Reagovat

Věřím, že dort musel být výborný! Čokoládu můžu, takže si myslím, že by mi určitě chutnal!!! :-D

8 Madla Madla | Web | 21. března 2011 v 18:20 | Reagovat

HaF: To tedy byl :-) Vždyť jsou tam samé dobré věci  bez špetičky mouky ... Příště se do něj určitě pustím z celé dávky a budu si tak moct déle užívat jízdy na čokoládové vlně :-)

9 Had Had | 27. listopadu 2011 v 9:54 | Reagovat

V receptu je uvedena poloviční dávka surovin, nebo celá jak byla v originálním receptu? Připomíná mi to dortík, který jsem jedla v jedné Brněnské kavárně a od té doby se pídím po receptu :-). Děkuji :-D

10 Madla Madla | E-mail | Web | 27. listopadu 2011 v 10:20 | Reagovat

Had: V receptu je celá dávka stejná jako v originále, jen dortík na fotkách je z poloviční dávky. Je to opravdu superčokoládové a výtečné a já budu moc ráda, když dortík vyzkoušíte. Dejte pak vědět, jak vám chutnal (ale jestli jste čokoholik jako já, bude vám chutnat nesmírně :-))

11 Had Had | 27. listopadu 2011 v 10:53 | Reagovat

Děkuji. Chystám se na něj příští sobotu mámě k narozeninám, tak napíšu jak dopadl...čokoholici jsme doma všichni a ten dortík vypadá úchvatně :-D

12 Madla Madla | E-mail | Web | 28. listopadu 2011 v 10:28 | Reagovat

Had: Tak to jsem moc zvědavá na report :-) Není až tak složitý na přípravu a chuť je opravdu čokoládová, tak přeju, ať se podaří a (nejen) mamince chutná!

13 Had Had | 2. ledna 2012 v 21:27 | Reagovat

Dortík byl výborný. Udělala jsem k němu malinovo-jahodovou omáčku. Byla trošku kyselejší,takže se s dortem perfektně doplňovala. Děkuji za recept a omlouvám se za zpoždění :-).

14 Madla Madla | E-mail | Web | 3. ledna 2012 v 10:32 | Reagovat

Had: Tak to je perfektní zpráva a já za ni moc amoc děkuji. A k dortu kyselejší ovocnou omáčku je perfektní nápad, to by mě ani ve snu nenapadlo! Moc děkuji za tip a jsem opravdu ohromně ráda, že tak chutnalo :-)

15 Kejm Kejm | 23. září 2013 v 10:33 | Reagovat

extra čokoládový!:) mňam

16 Madla Madla | E-mail | Web | 24. září 2013 v 10:28 | Reagovat

Kejm: To jo, není to nic pro dietáře, ale ta chuť je prostě skvělá!

17 jj jj | 9. května 2014 v 14:39 | Reagovat

Páni, tohle je vážně extra čokoládová bomba. Když peču dort nebo koláč, jsem vždycky zvyklá si ukrojit více kousků, ale u tohohle koláče (nebo dortu? :D) by mi to asi neprošlo :D Už jen to množství čokolády, másla, cukru a vajec je opravdu hodně (nic proti tomuto koláči nemám, je to jenom můj názor) . To já si radši udělám nějaký normální dort, kterého si můžu bez výčitek přidat..
ajajaj teďka to zní jako komentář od nějaké dietářky :D

18 junction junction | Web | 19. června 2015 v 2:55 | Reagovat

pujcka bez 1koruny na ucet :-D

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama