Křupavé domácí houstičky, rohlíčky a vysmáté ksichtíky

9. března 2011 v 10:29 | Madla |  Slané potěšení
Není nad chuť a vůni domácího pečiva. Málokdy se mi zadaří koupit rohlík, který by mi opravdu chutnal a když už je čerstvý a pěkně křupavý, druhý den je z něj gumové cosi bez chuti. A protože jsem jednak stvoření líné, kterému se nechce oblékat sebe i dítě do vrstev různrodého oblečení, tlapkat pěšky (do kočárku naše vzpouzející se batole nedostanu už ani násilím) a poté se snažit vybrat v ochodě příslušné chutné pečivo za neustálého pokřiku, chci koláč, chci loupák ... to je prostě bojovka, na kterou dost často nemám nervy.

Tak stejně jako jsem se pustila do domácí výroby báječného chleba, už před notným časem jsem zjistila, že doma uhnětené a upečené hosutičky, rohlíčky a jiné patvary jsou prostě nejlepší. A není to ani tak pracné. Pokud máte strach z kynutého těsta, tady se bát nemusíte, těsto je hebké a tvárné a měkké a vůbec se ho nemusíte obávat.

Recept jsem si vypůjčila na Florentýnině blogu a jen velmi mírně jej upravila:

500 gramů hladké mouky (dávám někdy půl na půl s pšeničnou nebo špaldovou celozrnnnou jemně mletou)
300 ml mléka
60 gramů másla (s máslem je prostě všechno lepší :-))
1/2 kostky čerstvého droždí
lžičku soli

Když si nejsem jistá čerstvostí droždí, udělám si kalsikcý kvásek - do teplého mléka přidám lžíci cukru a dvě lžíce mouky, zamícháma přidám rozdrobené kvasnice. Nechám na teplém místě nakynout a nakynulý kvásek pak vliju k osolené mouce s máslem.
Ale občas mě tlačí nejen bota, ale i čas, takže někdy jen do osolené a promíchané mouky rozdrobím kvasnice, přidám máslo a mléko a pěkně prohnětu v hedvábně vláčné těsto. S mlékem opatrně, hlavně pokud použijete větší poměr celozrnné mouky. celozrnná mouka totiž saje podstatně víc než její bílá kolegyně a proto se může sttá, že budete potřebovat krapet víc mléka než je v zákaldním předpsiu. Takže mléko přiléváme postupně a buď rukama, nebo technikou (robot s hnětacími háky by byl ideální, kde ho ale vzít a nekrást ...) hněteme a hněteme a hněteme, až vytvoříme těsto tvárné jako modelína.
Mě práce s těstem ohromně baví a pozorovat, jak se mi z pod prstů tvoří z tak obyčejných ingrediencí vláčné a tvárné těsto je pro mě prostě kouzlo. Asi jsem v tomhle ještě okouzlené dítě ...
Vypracované těsto vyklopíme zpět do mísy a dáme nejméně na hodinu kynout na teplé místo. A nebo když chceme křupavé pečivo k snídani, zaděláme těsto večer, rovnou si ušouláme rohlíčky, houstičky či jiné požadované tvary, které přemístíme na plech pokrytý pečicím papírema strčíme na nějaké opravdu chladné místo(ale bez průvanu). U nás to jistí buď klasika ve formě lednice, nebo v chladných měsících schody na půdu, kde je opravdu zima jako v psírně.
A ráno jsou kupodivu rohlíčky krásně nakynulé a natěšené na pobyt ve vyhřáté troubě.
Takže ať už se pustíme do kynutí klasického nebo studeného, rohlíčkům či houstičkám nejlépe prospěje ještě tak půlhodinkový pobyt nad troubou vyhřátou na 180 stupňů, do které je pak šoupneme a pečeme je tak čtvrt hodinky až dvacet minut.
Já rohlíčky či houstičky potírám před upečením slanou vodou a často je sypu nějakým kořením či semínky. Slanou vodou je potírám i hned po vytažení z trouby.
A tady malé obrazové a křupavé přiblížení:

Rohlíčky a vysmáté obličeje z kombinace celozrnné pšeničné a obyčejné hladké mouky.
A tady talíř vysmátých ksichítků,

kterým to slušelo nejen na plechu,

ale hlavně si velmi rychle našly svého strávníka.
Nakynulé houstičky jen s hrubou solí a kmínem také měly svůj půvab.


Vypečené opravdu dozlatova:

A i když byly slané, mě nejvíc chutnaly namazané máslem a pořádnou vrstvou domácí rybízové marmelády.

Jak vidíte na "řezu", těsto je opravdu nadýchané a jemné a to ještě necítíte tu vůni, o které si prostě kupované rohlíky mohou tak akorát nechat zdát.
Za snídaňovou houstičkou vidíte makový koláček s rybízovou zavařeninou a karamelovým krémem, potřený čokoládovou smetanovou polevou. Dali byste si jej taky? Pečete si vlastní rohlíky? A jak jste na tom s chlebem?

Jinak "razidla" na vysmáté ksichtíky jsem koupila v tomto půvabném e-shopu u rybičky.
 

3 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Catalina Catalina | Web | 9. března 2011 v 14:39 | Reagovat

Mňam a krása a krása a mňam! Nejvíc mám chuť na ty nádherné zlatavé houstičky - už jen ta fotka ve mě vyvolává touhu po čerstvém pečivu, ale to z obchodu je - jak říkáš - hned gumové cosi a i za čerstva většinou narazím na "pilinový" suchý rohlík, co se jen drolí a je takový nijaký. Jen tak mimochodem mám doma úplně stejné křeslo :D

2 Madla Madla | Web | 9. března 2011 v 18:07 | Reagovat

Catalina: Křupavé domácí pečivo je vskutku kouzelné a s to kupované mu nesahá ani po paty. Jen škoda, že není vždycky čas hrát si s těstem, a někdy se musí vzít za vděk i tím suchým "pilinovým" rohlíkem. Ale pak si vždycky ráda spravím chuť a náladu takovými dokřupava vypečenými kousky s jemnou střídkou plnou chuti.
Jinak vidím, že Ikea vítězí snad všude ... :-) (U nás už to byla nutnost, měli jsme třicet let stará křesla po manželových rodičích, takže Poang to jistil :-))

3 Janah Janah | Web | 10. března 2011 v 19:14 | Reagovat

:-P Mňam, mňam mně se sbíhají sliny... :-D

4 Madla Madla | Web | 10. března 2011 v 20:14 | Reagovat

Janah: Tak to svůj účel splnilo :-), to jsem moc ráda ... :-)

5 farfalla farfalla | 10. března 2011 v 23:37 | Reagovat

peču. zkoušela jsem kváskový, nehnětací, z domácí pekárny, dneska máme acidofilní pšenično-celozrnnožitný http://img577.imageshack.us/i/acidchleba.jpg/ s tvarohovo-vajíčkovou pomazánkou. na řezu je fakt krásný... rozhodně víc, než fotky:-) http://img24.imageshack.us/i/pomazankaschlebom.jpg/
Jinak mi ze Zoulkovy pekárny housky a rohlíky chutnají, chleba je horší, ale první den dobrý a dalších se nedočká.

6 farfalla farfalla | 10. března 2011 v 23:38 | Reagovat

a vyhodnotilo mě to jako spam, tak to díky, asi za ty linky.

7 Madla Madla | Web | 11. března 2011 v 10:07 | Reagovat

farfalla: Už jsem vás povolila :-) To zní jako chlebový ráj! taky různě experimentuju s chlebíky, ale ještě bych jich chtěla pár vyzkoušet, než všechno zdokumentuju adám tomu nějakou formu ve článku. Ten acidofilní pšenično-žitný vypadá víc než dobře a pomazánka je taktéž dle mého gusta, mňam. Vás bych chtěla mít u sebe v kuchyni, ale to by ze mě byla brzo kulička :-)
Jinak mám dotaz ke kváskovému, vím, že ho děláte podle Kláry na kopci, ale cchi se zeptat na zkušenost s citlivostí kvásku na teplo během jeho tvorby, u nás v baráku totiž není jediná místnost s trvale konstantním teplem, tak jestli mávůbec cenu se o kváskový chléb pokoušet ... ;-)

8 Madla Madla | Web | 11. března 2011 v 10:11 | Reagovat

farfalla: Už jsem vás povolila :-) To zní jako chlebový ráj! taky různě experimentuju s chlebíky, ale ještě bych jich chtěla pár vyzkoušet, než všechno zdokumentuju adám tomu nějakou formu ve článku. Ten acidofilní pšenično-žitný vypadá víc než dobře a pomazánka je taktéž dle mého gusta, mňam. Nebyl by na obé recept?
Vás bych chtěla mít u sebe v kuchyni, ale to by ze mě byla brzo kulička :-)
Jinak mám dotaz ke kváskovému, vím, že ho děláte podle Kláry na kopci, ale cchi se zeptat na zkušenost s citlivostí kvásku na teplo během jeho tvorby, u nás v baráku totiž není jediná místnost s trvale konstantním teplem, tak jestli mávůbec cenu se o kváskový chléb pokoušet ... ;-)

9 farfalla farfalla | 11. března 2011 v 18:05 | Reagovat

no, podle kláry ho právě teď nedělám, resp. když jsme se dostala na její stránky, přiznala jsem, že to nějak nestíháme. U nás nikde konstantní teplo také není, kynul v okurkové sklenici dál od okna, za košem s ovocem asi metr od topení, tudíž tak. navíc oknama hrozně profukuje (ale aspoň jsou hezky dřevěné), tak jsem se tvářila, že případný průvan odstíní ten koš a skříňka a tak.
dělala jsem hlavně podle návodů, co jsem našla na dámě http://domacipekarny.dama.cz/recept.php?r=3483 třeba tenhle, a myslím, že zahynul většinou hlavně proto, že jsme se nikdy neuměli starat o domácí zvířata -tzn. většinou buď hladem, nebo přejezením, nebo včasným nespotřebováním a necháním na lince. brácha ho krmil i vločkama a různě to mixoval, ale to mápak nejistý výsledky, rozhodně se však nebojte a jděte do toho:-)

10 farfalla farfalla | 11. března 2011 v 18:15 | Reagovat

[9]: a hlavně je tam hodně informací v komentářích. takže převařit vodu a začít, té trošky žitné mouky zas taková škoda nebude - a když tak to pak upečete vedle něčeho jedlého a nalámete kachnám na procházce (to moje maličká neteř miluje, říká u toho "ham" a aspoń se nemusí dělit o ty svoje křupky:-)

11 Madla Madla | Web | 12. března 2011 v 22:02 | Reagovat

farfalla: Tak jste mě nabudila, že do toho jdu. Přinejhorším budeme s malým krmit všechny kačeny v okolí :-)

12 Pipi Pipi | Web | 14. března 2011 v 19:45 | Reagovat

Super bačkůrky! :-D

13 Madla Madla | Web | 15. března 2011 v 11:08 | Reagovat

Pipi: :-)

14 Levandule Levandule | 20. března 2011 v 16:51 | Reagovat

Tak si nějak neumím vysvětlit, proč jsem až doteď kupovala rohlíky a spol. v obchodě!? Proč mi nikdo doteď neřekl, že to nedá žádnou práci (rozšířený názor mezi mými kamarádkami, že kynuté těsto je pracné a většinou se nepodaří)! Vynikající, úplně přesně tak, jak by si je člověk představoval, díky moc!

15 Madla Madla | Web | 20. března 2011 v 20:49 | Reagovat

Levandule: Mluvíte mi z duše. Domcáí pečivo je prostě domácí a to kupované mu nesahá ani po paty. Jsem moc ráda, že vás nadchlo stejně jako mě, protože je to opravdu sto a jedna. Já jsem mezi svými kamarádkami taky za "divnou", když jim řeknu, že si peču vlastní rohlíky a chelba, jenže kdo nezkusil, neuvěří :-)
Moc děkuju za krásný komentář.

16 Levandule Levandule | 6. dubna 2011 v 14:34 | Reagovat

Tak se tady ještě rozhlížím ;-)
a neodpustím si dotaz: vám je letos 30? a máte syna 05/2009? To byste totiž byla úplně jako já :) měla bych trochu přidat na svém studiu vaření :) a Poang křeslo budem mít doma tak do 14 dní, nezávisle na tomhle blogu ;-)
Přeju hezké jaro!!

17 Madla Madla | Web | 6. dubna 2011 v 16:54 | Reagovat

Levandule: Ano, letos v březnu mi bylo 30 a mám synka, kterému budou v květnu dva roky. To jsou krásné shody, že i ve velkém moři internetu si k sobě najdou cestičku lidé tak shodní! Přeji Vám, ať Vás vaše chuť vařit a péct dobroty neopouští a moc se těším na další virtuální setkávání :-)

18 Iw Iw | 2. července 2013 v 11:11 | Reagovat

Ahoj, moc díky za tak podrobný recept :) dneska nebo  zítra rohlíčky určitě vyzkouším :) jsem kuchař amatér a těsto jsem ještě nedělala, tak doufám, že se povedou :)
Jen se bojím, že když se povedou, tak už nikdo od nás nebude chtít to z krámu a budu muset péct pořád :D ale uvidíme :) ještě jednou díky :) Váš popis opravdu dokáže navnadit chuťové buňky :P

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama