Srdíčkové mini Pavlovy s malinovým coulis

29. března 2011 v 15:12 | Madla |  Sladké vábničky
Tenhle dezert jsem pekla místo tradičního dortu na oslavu svých třicetin spolu s brownies se zkaramelizovanými opilými banány a sklidil nevídaný úspěch. Ačkoli stůl přetékal domácími dobrotami jak sladkými, tak slanými, při pohledu na něžně bílé, nadýchané srdíčkové polštářky zjemněl pohled i těm nejdrsnějším chlapům a hubatým slečnám a všichni se už třášli na okamžik, kdy už bude konečně ušlehaná šlehačka a oni si budou moci zkompeltovat svůj vlastní dezert snů.

Tyto pavlovy jsou extrémně návykové a prostě úžasné a navíc mají nespornou výhodu, že bez úhony přežijí i pár týdnů ve zmrazeném stavu. Poté je stačí vytáhnout den před dnem konzumace a nechat je povolit v lednici (či u nás doma na schodech na půdu, kde je zima jako v psírně). A pak už stačí vesele servírovat, přidat k nim kopec ušlahné smetany a rudou, sladkou a mátou vonící omáčku, která vše dovede až k naprosté dokonalosti.

Recept jsem čerpala z knihy Vánoce s Nigellou, kterou jsem si nadělila k narozeninám, a i když už jsou Vánoce v tomto čase poněkud passé, já jsem knihou nadšená a rozhodně to není poslední dobrota, kterou podle Nigelly spáchám. Jen jsem si recept i postup trošku upravila, protože na osm bílků mi přišlo půl kila curku šíleně vražedné. Ale nebojte se, i s menším podílem cukru budou pavlovy krásně slaďoučké. I postup jsem si velmi mírně obměnila tak, aby byl opravdu doveden k dokonalosti. Takže vám zde předkládám svou vlastní verzi, kterou budu při nejbližší narozeninové příležitosti zase opakovat.

Takže dost řečí, přejděme k receptu.

Na Pavlovy budete potřebovat:

8 bílků (já použila zmražené, které jsem den předtím nechala rozmrazit v lednici)
400 gramů cukru krupice
4 čajové lžičky kukuřičného škrobu
2 čajové lžičky bílého vinného octa
1/2 čajové lžičky mandlového aroma (v původním receptu je vanilkové)

Na dohotovení:

šlehačka
podle chuti cukr

Na malinové coulis (omáčku):

1 balíček (300 gramů) mražených malin
125 ml mátového sirupu (nejlépe domácí výroby)
dvě lžičky citrónové šťávy
1/2 lžičky kukuřičného škrobu

Postup:
zapneme troubu a rozheřejeme ji na 180 stupňů. Na plech si dáme papír na pečení a vrhneme se na přípravu bílků. Z bílků ušleháme sníh, který tvoří vláčné špičky. Po částech do něj vešleháme cukr a pokračujeme ve šlehání, až vznikne hustý, lesklý sníh, tvořící tuhé špičky.
Přikápneme ocet a mandlové aroma a poprášíme kukuřičným škrobem, který jsme si přesili přes cedník. Zlehka a opatrně překládáním vmícháme do hmoty.
A teď si vezmeme k ruce velké vykrajovačky ve tvaru srdíček, nebo jiný oblíbený tvar a dáme vykrajovačku na plech, lžící dáme vrstvu hotmy, zlehka uhladíme a takhle pokračujeme, až spotřebujeme všechnu homtu a všechny plechy ...
Vložíme do trouby a ihned snížíme teplotu na 120 stupňů a pečeme třičtvrtě hodiny.
Po vyjmutí z trouby necháme na plechu zcela vychladnout.

Samozřejmě si můžeme práci zjednodušit a upéct velikou Pavlovu, já však chtěla předejít problémům při krájení křehoučkého korpusu a chtěla jsem, aby každý zúčastněný měl svůj malý dortík jen a jen pro sebe.

Servírujeme s malinovým coulis, které si vyrobíme úplně jednoduše:

Do hrnce vsypeme nerozmražené maliny, zalijeme 125 ml mátového sirupu (nejlépe domácí výroby, já ten svůj dělala podle Mlsné kočky - samozřejmě jsem místo meduňky použila mátu), a necháme asi pět minut vařit na mírném ohni. Poté odebereme část tekutiny a rozmícháme v ní půl lžičky kukuřičného škrobu, vrátíme do malinové omáčky a ještě pár minut povaříme. Na závěr podle chuti přikyselíme troškou citronové šťávy.

A kompletujeme:

Na vychladlé srdíčko z bílkové hmoty navršíme dotuha ušlehanou mírně oslazenou šlehačku a zalijeme pěknou dávkou malinovo-mátového coulis.

Dobrou chuť!
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Michaela Michaela | Web | 29. března 2011 v 19:29 | Reagovat

Ach jo, ja sa u teba na blogu vzdy tak namlsam, potom idem do chladnicky a tam nic sladke!! :-D

2 toffo toffo | 29. března 2011 v 19:31 | Reagovat

No tedy, já na sněhové pečivo moc nejsem, ale dobře vím, komu bych srdíčka z lásky mohla upéct. Avšak po malinové omáčce bych se utloukla, mňam.

3 Andrea Andrea | Web | 29. března 2011 v 19:37 | Reagovat

Na pavlovu sa ešte len chystám, ale už teraz viem že bude úúúúžasná lebo to spojenie šľahačky a malinovej omáčky je proste geniálna kombinácia.Koniec koncov v lete je veľa príležitosti na pevlovu a uvidím čo moja záhradka ako doplnok poskytne:)))

4 Madla Madla | Web | 29. března 2011 v 20:51 | Reagovat

Michaela: To máš za to :-) Já z tvých stránek taky vždycky dostanu mlsnou, tak jsem ráda, že v tom nelítám sama :-)

5 Madla Madla | Web | 29. března 2011 v 20:54 | Reagovat

toffo: Pavlovy nejsou jako klasické sněhové pečivo, které taky nějak extra nevyhledávám (ale to až poslední dobou, jako dítě jsem se po pusinkách mohla utlouct), na povrchu jsou sice křupavé, ale uvnitř jsou krásně vláčné - to dělá kombinace octa a sody.
A navíc jsou krásné na pohled. Určitě s nimi potěšíš nejen svou drahou drsnější polovičku :-)
Ať je budež dělat komu chceš, přeju, ať se vydaří!

6 Madla Madla | Web | 29. března 2011 v 20:56 | Reagovat

Andrea: Přesně tak :-) malinová omáčka je výtečná sama o sobě a ve spojení s lehkou sněhovou Pavlovou a kopcem šlehačky je to kombinace opravdu vydařená. Pavlova je hrozně jednoduchá, výtečná a variabilní, v podstatě se dá servírovat jen se šlehačkou a sezónním ovocem, to jen já ji chtěla trošku vyšperkovat :-)

7 Janah Janah | Web | 30. března 2011 v 21:53 | Reagovat

Tohle recept, na kterém Švédi ujíždějí (já s nimi):-P  :-D

8 Madla Madla | Web | 30. března 2011 v 22:26 | Reagovat

Janah: A nemají třeba pusoden, když už mají den žemlí a den vaflí? :-)
Takové svátky bych hned slavila, asi se se zpožděním přidám :-)

9 Catalina Catalina | Web | 31. března 2011 v 19:57 | Reagovat

Mini pavlovy s oblibou dělám taky :) Většinou teda zkončím u kakaových, ale i ty klasické jsou výborné! Jo, kdyby mi je někdo připravil tak krásně, jako ty svým hostům, to bych se měla jako v nebi :) Mimochodem jsem moc ráda, že ti koláč/věnec chutnal a tvoje kombinace chutí byla vymazlená do posledního detailu!

10 Madla Madla | Web | 1. dubna 2011 v 8:15 | Reagovat

Catalina: Tedy, kakaové Pavlovy jsem ještě nezkoušela, tohle byla moje prvotina :-) Ale určitě na ně brzy dojde, protože jsou prostě úžasné!
Já tobě děkuji za zprostředkovanou výzvu, která mě "donutila" upéct si ten báječný věnec. Vymýšlení náplně mě nesmírně bavilo a byla jsem moc ráda, že chutnalo i všem kolem mě :-) Takže ještě jednou díky!

11 Vilemína Vilemína | Web | 2. dubna 2011 v 18:50 | Reagovat

Tak to budu muset najít taky nějakou záminku, proč se do pavlov pustit! Hezké pohoštění...

12 Madla Madla | Web | 2. dubna 2011 v 20:41 | Reagovat

Vilemína: Díky moc za pochvalu. Já to s pohoštěním u oslav vždycky hrozně přeženu, protože chci, aby bylo všho dost pro všechny a pak musím dělat velké krabice s výslužkou :-) Ale Pavlovy mizely neuvěřitelně rychle, ty budou asi hitem pořád. Což je dobře, protože se mi doma zase nahromadila spousta bílků ...

13 Meg Meg | Web | 4. dubna 2011 v 1:15 | Reagovat

Že bych viděla taky adepta na narozeninovou oslavu? :) Díky za úžasný tip, hlavně co se týče mátového sirupu - po dnešní obhlídce zahrádky jsem měla pocit, že nebudu vědět, co s tou mátou, která se chce asi rozlézt do všech stran, dělat. Ale teď už vidím jasné upotřebení :-) Jinak to vše vypadá moc skvěle!

14 Madla Madla | Web | 4. dubna 2011 v 12:56 | Reagovat

Meg. Díky moc za krásný komentář. Mátový sirup je hrozně fajn jen tak do čaje v chladnějším období, v parném létě je zase ideální na různé alko i nealko nápoje, prostě se s ním dá experimentovat do zblbnutí :-) záplavu máty závidím, já doufám, že mi vyraší alespoň ten jeden truhlík, kam jsem ji letos zase zasela (zahrádkou bohužel nedisponuju) ;-)

15 aneta aneta | Web | 21. června 2011 v 19:05 | Reagovat

wooooow!!! Madla, týmto si ma úplne dostala, to je láska na prvý pohľad! Dokonalosť sama!

16 Madla Madla | E-mail | Web | 22. června 2011 v 12:05 | Reagovat

aneta: Anetko, díky moc! tyhle Pavlvoy jsou opravu úžasné a staly se oblíbenou součástí všech (nejen) narozeninových oslav :-)

17 paramecium paramecium | Web | 7. září 2016 v 20:57 | Reagovat

optimální půjčka kb 8-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama