Duben 2011

Dvě variace na čekankový salát

28. dubna 2011 v 9:54 | Madla |  Salátové lupení
Mám moc ráda čekanku. jejímu kouzlu jsem propadla loni, stejně jako jsem loni poprvé objveila chřest a fenykl, a do do obou těchto zelenin jsem se zamilovala láskou nebeskou. Ani z mých setkání s čekankou zatím neopadl nápor zamilovanosti a a proto vždy zajásám, když ji uvidím v regále obchodů správně uskaldněnou, tedy v tmavých pytlícha chráněnou před světlem. To se pak vrhám k útrobám pytle a vybírám ty nejsvětlejší a nejkřehčí kousky. Letos jsem měla čekankové hody a tak došlo nejen na opakování receptů z minulého roku a to na jednoduchou zapečenou čekanku s mozarellou a šunkou a zapékanou čekanku se slaninou a kozím sýrem. Ale letos jsem se konečně odvážila popasovat se s čekankou i ve stavu syrovéma vykouzlit z ní nějaký zajímavý salát. A dobře jsem udělala. V obou případech jsem jemně nahořklou čekanku zkombinovala se šťavnatým ovocem a sladší zálivkoua obě volby byly úžasné.

První recept byl úžasný natolik, že jsem jej ani nestihla zadokumentovat, protože ve chvíli před konzumací, kdy už jsem s foťákem nedočkavě kroužila před plnou miskou, mě zradila baterka ve foťáku ... a hlad a chuť byly tak velké, že se čekankový salát s pomerančia medovou zálivkou prostě a světlo boží neukázal. Ale byla to veliká dobrota,proto vám předkldáám recept:

Na dvě porce budete potřebovat:

1 větší puk čekanky
3 šťavnaté sladké pomeranče, oloupané a nakrájené na filtáka


Na zálivku:
1 lžíci tekutého medu (nejlepší je akátový)
1 lžíci jablečného octa
1 lžíci extra panenského olivového oleje

Není nic jednoduššího. Čekance odřízneme spodní tužší část a nahrubo ji poskeáme. Pomeranče řádně zbavíme i bílé slupky a nakrájíme je na filátka. Přidáme k čekance, zamícháme s medový dresinkem a baštíme jen tak, nebo přikusujeme čerstvou bagetku.

Na medovou zálivku si jednoduše smícháme olivový olej, jablečný ocet aakátový med a je to :-)

Štavnatý a svěže sladký pomeranč skvěle doplňuje jemně nahořklou čeknaku a medová zálivka všemu dodává to pravé voňavé kouzlo.

A protože jsem čekanky pořád a pořád neměla dost a jeden puk ještě čekal v lednici na svůj čas a já jsem v počínajícím rozkvětu jara neměla chuť prznit křehkou čekanku tepelnou úpravou, vzala jsem z misky jablíčka, přisypala k nim hrst brusinek a přelila jsem to kefírovým mlékem jemně oslazeným domácím meduňkovým sirupem. A vznikl další čekankový koncert.

takže na báječný čekankovo-jablkový salát s brusinkami s kefírovo-meduňkovou zálivkou si nachystejte:

1 větší puk čekanky
2 středně velká jablka, nakrájená na měsíčky
hrst brusinek (nejlépe v bio kvalitě)

Na zálivku:

1/2 hrnku kefírového mléka
2 lžíce meduňkového sirupu (nejlépe domácí výroby)

Vše nakrájíme,

přidáme zálivku,

zlehka zamícháme a konzumujeme ...

Kombinace čekanky, sladkých a pevných jablíček a pikantních brusinek dplněná o voňavou meduňkovo-kefírovou zálivku je vskutku jednoduchá a božská.

Takže jestli si na čekanku troufáte, určitě vyzkoušejte!

Dobrou chuť vám přeje Madla!

Veselé Velikonoce nejen pro beránka a zajíčky

23. dubna 2011 v 14:51 | Madla |  Sladké vábničky
Letošní Velikonoce jsem si chtěla užít v kruhu rodinném, ve znamení pohody, pečení a návštěv všech milých, jež by si našli cestu k našim dveřím. Leč štěstena mi nebyla nakloněna a tak místo cinkání rolniček na beránčím krku poslouchám míchačku, místo velikonoční nálady víří naklizenými místnostmi prach a zmatek, ale i tak se s chutí zakousnu do čerstvě upečeného mazance a můžu vzpomínat na předcházející dny, kdy jsem ještě v relativním klidu pekla beránky a perníčky s karamelovou polevou pro děti v mateřském centru Ježeček, kam s naší ratoletí také často chodíme.

Takže pokud ještě nemáte vybráno, jakého beránka budete péci, já vám tu nabízím své dva favority, jeden je z těsta mrkvového, je plný šťavnatých sladkých rozinek a křupavých slunečnicových semínek:

a překvapí vás nejen svou šťavnatou a vynikající chutí, ale i krásnou oranžovou barvičkou:

To, že je z mrkve, nepoznají ani zapřisáhlí karotkoví odpůrci a pod popraškem z cukru vypadá tento beránek vskutku něžně:
Tenhle báječný mrkvový zázrak peču podle tohoto receptu, jen ještě přidávám do těsta rozinky se slunečnicovými semínky, nebo mandle, jednou jsem pekla i verzi s hořkou čokoládou, která byla také výtečná.
Letos jsem ještě před Velikonoci "musela" stihnout upéct dalšího beránka a tentokrát sjem zvolila beránka jablkového podle Gurmánky.

A protože jsem pekla pro malé děti, přidala jsem k beránkovi ještě pěknou řádku kamarádů-zajíčků, kteří byli z voňavého perníkového těsta a pro ještě větší lesk a chuť byli potřeni domácí karamelovou polevou.

A takhle to milým králíčkům slušelo:
Beránka peču v opravdu staré formě, která pamatuje ještě manželovu praprababičku, je jí snad víc než 120 let. A peče se v ní výtečně.

Perníčky peču podle tohoto receptu a jak na sladkou a lesklou domácí karamelovou polevu? Jendoduše jsem upotřebila zbytky po předchozím slakém pečení - zbytek zkaramelizovaného Salka jsem rozmíchala se zakysanou smetanou a vajíčkem a sladká poleva vhodná na potření jakéhokoli sladkého pečiva byla na světě. I mé mazance se teď zlatě karamelově lesknou a na chuti jim to jen prospělo, stejně jako to, že jsem rozinky nahradila pikantnějšími brusinkami.

Takže ať máte Velikonoce jaké máte, neztrácejte chladnou hlavu, upečte si něco dobrého a užijte si alespoň pár klidných chvil.
Veselé Velikonoce a dobrou chuť Vám přeje Madla!

Jednoduchý zapečený fenykl s olivami a parmezánem

20. dubna 2011 v 17:42 | Madla
Miluju fenykl a když na něj náhodou v obchodě narazím, je to pro mě svátek a s bujarým výkřikem: "Jé fenykl" (minule jsem takto vyděsila asi tři nicnetušící nakupující), jej házím do podvozku kočárku a už se těším, jak se s ním netradičně v kuchyni popasuji.
Jsem totiž divná, ačkoli fenykl opravdu miluju, nemám právě v lásce jeho lékořicovou chuť a vůni, která však zmizí po tepelné úpravě. takže fenykl vařím, zapékám a nemůžu se poté nabažit jeho jemné chuti. A tak vám tu nabízím tip na lehký oběd nebo večeři, který se ideálně hodí k jarní očistě těla. Já při jeho přípravě šikovně využila zbylou brambrovou kaši od předchozího oběda a pokud jste stejně jako já milovníci jemné brambrovoé kaše, připravte si jí pro tato fenyklová hnízdečka klidně víc.

Takže tady malý recept:

na dvě velké porce budeme potřebovat:
6 lžic bramborové kaše
1 fenykl, očištěný a nakrájený na menší kousky
zhruba půl litru vývaru (já použila domácí kachní)
půl balíčků zelených oliv, posekaných nahrubo
hrstku parmezánu

Fenykl očistíme a nakrájíme na menší kousky, které vsypeme do vařícího se vývarua vaříme zhruba 10 minut. Mezitím si zlehka oljeme vymažeme zapékací mističky, do kterých dáme po třech lžících brambrovoé kaše. Bramborovou kaši pěkně uhladíme a uděláme v ní důlek,

do kterého poté dáme odkapaný a uvařený fenykl. Posypeme nahrubo posekanými olivami

a nastrouhaným parmezánem

a dáme na čtvrt hodinky zapéct.
A je hotovo :-)

Ozdobíme snítkou čerstvého fenyklu a podáváme.

Dobrou chuť!
Pokud chcete vyzkoušet další fenyklové dobroty z mé kuchyně, nahlédněte pod pokličku třeba sem - na výborný krémový zapečený fenykl. Pokud máte rádi rybyky a fenykl není váš nepřítel číslo 1., rozhodně vyzkoušejte tohoto výtečného kapříka na fenyklu.

Slavnostní telecí roláda se slaninou a šalvějí

13. dubna 2011 v 13:36 | Madla |  Maso hraje prim
Než se dostanu k popisu receptu, chtěla bych se tímto omluvit všem příznivcům a čtenářům svých skromných stránek věnovaných nejen vaření, které teď poslední dobou vypadaly, jako bych na ně pro přicházející jaro snad zapomněla. Nezapomněla, jen nevítané okolnostimě nutily nasměrovat mou pozornost jinam, než ke klávesnici počítače a ke zvěčňování mou osobou chystaných pokrmů. Nejprve to byl nějaký zákřený bacil, který se nechtěl pustit nadvlády nad nejmenším členem naší rodiny a co čert nechtěl, nestačilo ani zajít k lékaři, bylo nutné přistoupit k hospitalizaci. A protože se jedná o mrně ještě ne dvouleté, byla jsem moc ráda, že socialistická praxe v nemocnicích je ta tam a já můžu být s naším nejmenším po celý pobyt v nemocnici, který nebyl ani trošku příjemný. Jak dramaticky začal (přijetí na Jednotku intenzivní péče a zavedení infuze), tak rychle opadl a čilé dítko se již za pár hodin snažilo zcela zdemolovat standardní nemocniční pokoj, na který jsme byli přeřazeni. Po pár dnech nemocničního martyria (které bylo utrpením vlastně jen pro mě, protože jsme kvůli podezření na infekčnost nemohli z pokoje na krok), jsme byli propuštěni do domácí péče.

A zdá se, že tady by se mělo vše v dobré obrátit. leč pravda byla jiná a já i se synem jsme si z nemocnice odnesli "veselouů upomínku ve formě zákeřných rotavirů, které nás skolily již druhý den po propuštění. Kolotoč žaludečně-střevních potíží se nechtěl zastavit a svými vysokými otáčkami doslova zasahoval naše nejbližší okolí. A protože ani já jsem nebyla ušetřena, je jasné, proč byl můj oblíbený blogový koníček tak trošku upozaděn.

V posledních dnech se však začíná blýskat na lepší časy a tak krom toho, že se nsažím dostat žaludek svůj a svých nejbližšícha také domácnost do jakž takž rovnovážného stavu, už se u mě projevil absťák zneuznaného pisálka a tak jsem honem honem prolistovala svůj receptový archiv a nabízím vám zde k vyzkoušení úžasný recept na telecí roládu se slaninou a šalvějí.

Takže pokud čekáte nějaké speciální hosty, pořádáte opuletní oslavu, nebo chcete jen netradičně oslavit Velikonoce, tento recept je ideální. Je jednoduchý jako facka a přesto všechny ohromí. Já jej zcela převzala z labužníka a jak jsem nakoupila a vyzkoušela, tak zde i naservíruji.



Na čtyři porce budete potřebovat:

1 kg libové telecí kýty
200 g plátků slaniny
10 listů šalvěje
sůl, pepř
3 lžíce másla
250 ml horkého masového vývaru (z kostky)
šalvějové listy na ozdobu

1. Troubu předehřejeme na 220 °C. Maso a šalvějové listy omyjeme a osušíme. Z telecí kýty si připravíme plát masa, obložíme plátky slaniny a šalvějí a stočíme. Potřeme solí a pepřem a převážeme nití.
2. Rozehřejeme máslo. Pečeni vložíme do pekáče. Polijeme horkým máslem a v troubě ze všech stran opečeme.
3. Teplotu snížíme až na 180 °C. Maso během pečení poléváme vývarem. Asi po 30 minutách teplotu dále snížíme na 170 °C. Pečeme dalších 30-45 minut. Během této doby maso stále poléváme vypečenou šťávou. Roládu vyjmeme, nakrájíme na plátky a podáváme ozdobené šalvějí.


Ke křehkému a šťavnatému masíčku s vynikající jemnou šťávou jsem podávala brambory krájené na klínky pečené v troubě, kořeněné pouze hrubě mletým pepřem a hrubozrnnou solí.


Jednoduché, efektní, prostě ideální slavnostní jídlo k nadcházejcím Velikonocům.

Dobrou chuť!