Dvě variace na čekankový salát

28. dubna 2011 v 9:54 | Madla |  Salátové lupení
Mám moc ráda čekanku. jejímu kouzlu jsem propadla loni, stejně jako jsem loni poprvé objveila chřest a fenykl, a do do obou těchto zelenin jsem se zamilovala láskou nebeskou. Ani z mých setkání s čekankou zatím neopadl nápor zamilovanosti a a proto vždy zajásám, když ji uvidím v regále obchodů správně uskaldněnou, tedy v tmavých pytlícha chráněnou před světlem. To se pak vrhám k útrobám pytle a vybírám ty nejsvětlejší a nejkřehčí kousky. Letos jsem měla čekankové hody a tak došlo nejen na opakování receptů z minulého roku a to na jednoduchou zapečenou čekanku s mozarellou a šunkou a zapékanou čekanku se slaninou a kozím sýrem. Ale letos jsem se konečně odvážila popasovat se s čekankou i ve stavu syrovéma vykouzlit z ní nějaký zajímavý salát. A dobře jsem udělala. V obou případech jsem jemně nahořklou čekanku zkombinovala se šťavnatým ovocem a sladší zálivkoua obě volby byly úžasné.

První recept byl úžasný natolik, že jsem jej ani nestihla zadokumentovat, protože ve chvíli před konzumací, kdy už jsem s foťákem nedočkavě kroužila před plnou miskou, mě zradila baterka ve foťáku ... a hlad a chuť byly tak velké, že se čekankový salát s pomerančia medovou zálivkou prostě a světlo boží neukázal. Ale byla to veliká dobrota,proto vám předkldáám recept:

Na dvě porce budete potřebovat:

1 větší puk čekanky
3 šťavnaté sladké pomeranče, oloupané a nakrájené na filtáka


Na zálivku:
1 lžíci tekutého medu (nejlepší je akátový)
1 lžíci jablečného octa
1 lžíci extra panenského olivového oleje

Není nic jednoduššího. Čekance odřízneme spodní tužší část a nahrubo ji poskeáme. Pomeranče řádně zbavíme i bílé slupky a nakrájíme je na filátka. Přidáme k čekance, zamícháme s medový dresinkem a baštíme jen tak, nebo přikusujeme čerstvou bagetku.

Na medovou zálivku si jednoduše smícháme olivový olej, jablečný ocet aakátový med a je to :-)

Štavnatý a svěže sladký pomeranč skvěle doplňuje jemně nahořklou čeknaku a medová zálivka všemu dodává to pravé voňavé kouzlo.

A protože jsem čekanky pořád a pořád neměla dost a jeden puk ještě čekal v lednici na svůj čas a já jsem v počínajícím rozkvětu jara neměla chuť prznit křehkou čekanku tepelnou úpravou, vzala jsem z misky jablíčka, přisypala k nim hrst brusinek a přelila jsem to kefírovým mlékem jemně oslazeným domácím meduňkovým sirupem. A vznikl další čekankový koncert.

takže na báječný čekankovo-jablkový salát s brusinkami s kefírovo-meduňkovou zálivkou si nachystejte:

1 větší puk čekanky
2 středně velká jablka, nakrájená na měsíčky
hrst brusinek (nejlépe v bio kvalitě)

Na zálivku:

1/2 hrnku kefírového mléka
2 lžíce meduňkového sirupu (nejlépe domácí výroby)

Vše nakrájíme,

přidáme zálivku,

zlehka zamícháme a konzumujeme ...

Kombinace čekanky, sladkých a pevných jablíček a pikantních brusinek dplněná o voňavou meduňkovo-kefírovou zálivku je vskutku jednoduchá a božská.

Takže jestli si na čekanku troufáte, určitě vyzkoušejte!

Dobrou chuť vám přeje Madla!
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 toffo toffo | 28. dubna 2011 v 10:03 | Reagovat

Salát s čekankou a pomeranči je opravdu skvělý, poprvé jsem ho ochutnala - je to náhoda - právě před dvaceti lety, byly jsme s maminkou o velikonocích na návštěvě u mé prapratety v Německu. Teta - myslím - čekanku ještě spařila horkou vodou, pravděpodobně byl puk větší a více hořký.

2 Meg Meg | Web | 28. dubna 2011 v 13:00 | Reagovat

Zatím jsem si ještě na čekanku netroufla, ale myslím, že se asi příště v obchodech pozorněji rozhlédnu :) Díky za dodání odvahy :)

3 Madla Madla | Web | 28. dubna 2011 v 13:01 | Reagovat

toffo: Tenhle salát je prostě skvělý, extrémně jednoduchý a přitom báječně chutná. Také jsem čekanku nejdříve spařila vařící vodou, ale nehezky mi pak zhnědla a tak jsem u druhého salátu tento krok vynechala a na chuti čeknaky to nebylo vůbec znát. Takže příště se nebudu bát a na čekanku se vrhnu rovnou a bez pomoci horké vody :-) Díky moc za milý komentář.

4 Andrea Andrea | 29. dubna 2011 v 22:37 | Reagovat

Madlenka zaujímavá inšpirácia . Ja som zatiaľ okolo čakanky len nedôverčivo obiehala, no tuším čoskoro ju vyskúšam. Fakt netuším ako chutí:)

5 Madla Madla | Web | 30. dubna 2011 v 10:56 | Reagovat

Andrea: Čekanka je velmi chutná a jemná zeleninka, určitě se neboj ji vyzkoušet. Já se zpočátku trošku obávala její jemně nahořklé chuti, je potřeba opravdu vybírat co nejsvětlejší a nejkřehčí puky, které jsou dobře skaldovány (v tmavých pytlích a přikryté, aby se nedostaly do kontaktu se světlem, který čekance škodí - hořkne na něm). Ve svých prvních čekankových pokusech jsem čekanku zapékala, tepelnou úpravou se totiž úplně zbaví i té trošky nahořklé chuti, ale  v kombianci se šťavnatým a sladkým ovocem byly tyto saláty přímo báječné ačekanka ani neptořebovala spařit horkou vodou. Takže pokud is na čekanku troufneš, přeju dobrou chuť!

6 Martina Martina | E-mail | 1. května 2011 v 19:19 | Reagovat

ja sa musím priznať, dlho som nemala odvahu vyskúšať čakanku. Ale chutí mi a práve tá kombinácia s ovocím je super, práve mne sa na nej páči práve tá jemne zvláštna nahorklá chuť - možno preto, že i banány mi chutia iba tie horké zelené :DDD,

7 Madla Madla | Web | 1. května 2011 v 19:58 | Reagovat

Martina: Přesně tak, kombinace se štavnatým ovocem je prostě nepřekonatelná. S těmi banány jste na tom stejně jako moje maminka, ta má ráda taky jen ty nezralé zelené a když mě vidí pojídat banány s nahnědlými skvrnkami na slupce, tak se jí kroutí pusa odporem :-)
Takže čekance zdar!

8 Pavla Pavla | Web | 2. května 2011 v 13:40 | Reagovat

Neustále kolem čekanky chodím (stejně tak kolem fenyklu :-) ) a váhám, zda ji mám koupit či nemám koupit... Doposud jsem ji vždy vrátila, ale jsem si jistá, že až na ni opět narazím, nebudu váhat ani sekundu! Tak si mě navnadila, že se nemůžu dočkat až si saláty (asi oba naráz) ochutnám. Díky za skvélé recepty!

9 Madla Madla | Web | 3. května 2011 v 9:44 | Reagovat

Pavla: Tak to jsem opravdu ráda, že jsem vaše váhání kolem čekanky nahlodala :-)
Tyhle salátky jsou opravdu osvěžující, jednoduché a svkělé, takže čekance zdar!
Jinak radím nevyhýbat se ani tomu fenyklu, po tepelné úpravě zmizí jeho mnohdy ne všem příjemné anýzové aroma.
Tak pak dejte vědět, jak vám salátky chutnaly! ;-)

10 Vilemína Vilemína | Web | 3. května 2011 v 13:50 | Reagovat

Tak to je dobrá inspirace, jen narazit na tu pěknou čekanku, většinou budí nedůvěru...Ale koupila jsem slovenský chřest, snad letos ho bude více a dostane se i u vás!

11 Madla Madla | Web | 3. května 2011 v 21:18 | Reagovat

Vilemína: Na pěknou a dobře skladovanou čekanku mám kupodivu celkem štěstí, ale na český nebo slovenský chřest nemůžu nějak narazit :-( Minulý týden jsem byla tak zoufalá, že jsem vzala za vděk i chřestem z Řecka (byl z Makra, krásný, ale ta chuť prostě nebyla ono ...), Takže závidím chřest a doufám, že na nějaký pěkný také brzy narazím :-)

12 Jedi Jedi | 8. března 2012 v 22:34 | Reagovat

Trochu jsem se nechal inspirovat...nakrájená čekanka, jablko, banán, pomeranč + 1 sladká bílá activia...dobře zamíchat

13 Madla Madla | E-mail | Web | 9. března 2012 v 7:11 | Reagovat

Jedi: To jsem ráda, vaše inspirace zní chutně.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama