Jednoduchý zapečený fenykl s olivami a parmezánem

20. dubna 2011 v 17:42 | Madla
Miluju fenykl a když na něj náhodou v obchodě narazím, je to pro mě svátek a s bujarým výkřikem: "Jé fenykl" (minule jsem takto vyděsila asi tři nicnetušící nakupující), jej házím do podvozku kočárku a už se těším, jak se s ním netradičně v kuchyni popasuji.
Jsem totiž divná, ačkoli fenykl opravdu miluju, nemám právě v lásce jeho lékořicovou chuť a vůni, která však zmizí po tepelné úpravě. takže fenykl vařím, zapékám a nemůžu se poté nabažit jeho jemné chuti. A tak vám tu nabízím tip na lehký oběd nebo večeři, který se ideálně hodí k jarní očistě těla. Já při jeho přípravě šikovně využila zbylou brambrovou kaši od předchozího oběda a pokud jste stejně jako já milovníci jemné brambrovoé kaše, připravte si jí pro tato fenyklová hnízdečka klidně víc.

Takže tady malý recept:

na dvě velké porce budeme potřebovat:
6 lžic bramborové kaše
1 fenykl, očištěný a nakrájený na menší kousky
zhruba půl litru vývaru (já použila domácí kachní)
půl balíčků zelených oliv, posekaných nahrubo
hrstku parmezánu

Fenykl očistíme a nakrájíme na menší kousky, které vsypeme do vařícího se vývarua vaříme zhruba 10 minut. Mezitím si zlehka oljeme vymažeme zapékací mističky, do kterých dáme po třech lžících brambrovoé kaše. Bramborovou kaši pěkně uhladíme a uděláme v ní důlek,

do kterého poté dáme odkapaný a uvařený fenykl. Posypeme nahrubo posekanými olivami

a nastrouhaným parmezánem

a dáme na čtvrt hodinky zapéct.
A je hotovo :-)

Ozdobíme snítkou čerstvého fenyklu a podáváme.

Dobrou chuť!
Pokud chcete vyzkoušet další fenyklové dobroty z mé kuchyně, nahlédněte pod pokličku třeba sem - na výborný krémový zapečený fenykl. Pokud máte rádi rybyky a fenykl není váš nepřítel číslo 1., rozhodně vyzkoušejte tohoto výtečného kapříka na fenyklu.
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Jana Jana | 20. dubna 2011 v 19:29 | Reagovat

Teď jste mi připomněla jedno skvělé jídlo, které jsem před několika týdny měla v čínské restauraci v USA - maso s fenyklem. Od té doby se to marně snažím napodobit. Byla to taková ta čínská úprava zeleniny - měkká, ale přesto ještě křupavá. A ta krásná zelená barva (jako když vaříte brokolici). Koupila jsem si na to mladý fenykl, který má bulvu asi stejně velkou jako pěst Vašeho Toníčka, protože mi bylo jasné, že ty běžné bulvy jsou na tuto úpravu příliš dřevnaté. Jenže se mi to nedaří ani v páře, ani na oleji. Ten čínský fenykl se dal bez problému krájet a kousat, kdežto když se zakousnete do toho mého, pořád tam jsou ta tuhá vlákna. Ach jo.

2 Madla Madla | Web | 21. dubna 2011 v 10:05 | Reagovat

Jana: Úplně vám rozumím! Kolikrát také ochutnám jídlo, které mi pak v domácích podmínkách nejde a nejde napodobit. Já fenykl vždycky předvařím a tak se ta jeho typická tuhost vláken ztratí, ale pěkně křupavý už není, to je pravda. Tak Vám přeji, se Vám co nejdříve podaří strefit do té správné úpravy a pak Vám bude Vámi vytvořené jídlo chutnat ještě o to lahodněji :-) Hmm ... až skončí postní doba, určitě se taky o maso s fenyklem pokusím, protože je to krásné spojení.

3 Janah Janah | Web | 21. dubna 2011 v 21:23 | Reagovat

Na fenykl jsem si musela chvíli zvykat, asi to bude přepitím fenyklového čaje v dětství :-?  :-D Ale sem tam si ho ráda dám, jen nesmí ty "silice moc "přečuhovat". :-)

4 Madla Madla | Web | 21. dubna 2011 v 21:39 | Reagovat

Janah: Sakryš, fenyklový čaj dávám pravidelně i našemu prckovi, tak aby tak taky neměl nějakou averzi :-) Ale jinak mám fenykl moc ráda, jenže až po tepelné úpravě, který "ty přečuhující silice" pěkně srovná do latě tak, že mi nevadí :-D Tak dobrou fenyklovou chuť přeju do Švédska :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama