Veselé Velikonoce nejen pro beránka a zajíčky

23. dubna 2011 v 14:51 | Madla |  Sladké vábničky
Letošní Velikonoce jsem si chtěla užít v kruhu rodinném, ve znamení pohody, pečení a návštěv všech milých, jež by si našli cestu k našim dveřím. Leč štěstena mi nebyla nakloněna a tak místo cinkání rolniček na beránčím krku poslouchám míchačku, místo velikonoční nálady víří naklizenými místnostmi prach a zmatek, ale i tak se s chutí zakousnu do čerstvě upečeného mazance a můžu vzpomínat na předcházející dny, kdy jsem ještě v relativním klidu pekla beránky a perníčky s karamelovou polevou pro děti v mateřském centru Ježeček, kam s naší ratoletí také často chodíme.

Takže pokud ještě nemáte vybráno, jakého beránka budete péci, já vám tu nabízím své dva favority, jeden je z těsta mrkvového, je plný šťavnatých sladkých rozinek a křupavých slunečnicových semínek:

a překvapí vás nejen svou šťavnatou a vynikající chutí, ale i krásnou oranžovou barvičkou:

To, že je z mrkve, nepoznají ani zapřisáhlí karotkoví odpůrci a pod popraškem z cukru vypadá tento beránek vskutku něžně:
Tenhle báječný mrkvový zázrak peču podle tohoto receptu, jen ještě přidávám do těsta rozinky se slunečnicovými semínky, nebo mandle, jednou jsem pekla i verzi s hořkou čokoládou, která byla také výtečná.
Letos jsem ještě před Velikonoci "musela" stihnout upéct dalšího beránka a tentokrát sjem zvolila beránka jablkového podle Gurmánky.

A protože jsem pekla pro malé děti, přidala jsem k beránkovi ještě pěknou řádku kamarádů-zajíčků, kteří byli z voňavého perníkového těsta a pro ještě větší lesk a chuť byli potřeni domácí karamelovou polevou.

A takhle to milým králíčkům slušelo:
Beránka peču v opravdu staré formě, která pamatuje ještě manželovu praprababičku, je jí snad víc než 120 let. A peče se v ní výtečně.

Perníčky peču podle tohoto receptu a jak na sladkou a lesklou domácí karamelovou polevu? Jendoduše jsem upotřebila zbytky po předchozím slakém pečení - zbytek zkaramelizovaného Salka jsem rozmíchala se zakysanou smetanou a vajíčkem a sladká poleva vhodná na potření jakéhokoli sladkého pečiva byla na světě. I mé mazance se teď zlatě karamelově lesknou a na chuti jim to jen prospělo, stejně jako to, že jsem rozinky nahradila pikantnějšími brusinkami.

Takže ať máte Velikonoce jaké máte, neztrácejte chladnou hlavu, upečte si něco dobrého a užijte si alespoň pár klidných chvil.
Veselé Velikonoce a dobrou chuť Vám přeje Madla!
 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 HaF HaF | Web | 24. dubna 2011 v 9:25 | Reagovat

Je vidět, že tam , kde jsou děti, jsou podobné zvyky - taky pečeme hromadu  perníčků pro koledníky. Letos už druhou várku, protože dcerka se doma nudí(rekonvalescent po operaci) a tak první várka, kterou jsem musela upéct už ve čtvrtek, je dávno snědené! :-D Přeji veselé Velikonoce! :-)

2 Madla Madla | Web | 24. dubna 2011 v 11:25 | Reagovat

HaF: I já přeji veselé Velikonoce, hlavně malé rekonvalescentce (hlavně pozor na prochladnutí po slepáku). Perníčky jsou u nás takovou tradicí, kterou jsem převzala od své maminky, na doby, kdy jsme je společně pekli apak i se sestrou samonté, vzpomínám moc a moc ráda. Stejně krásné vzpomínky a převzetí tradic pak bude určitě i u vašich dětí. :-)

3 MirekČ MirekČ | Web | 25. dubna 2011 v 10:26 | Reagovat

U nás: Hovězí vývar s játrovými knedlíčky. Bramhborový salát, pečené kuřecí stehna na žampionech. Vařené uzené maso  - různé druhy, teplé moravské klobásy, teplé párky, kyselé okurky, křen s jablky, hořčice, chléb, pivo, Vermut, Kofola, Rum, Long dring "Vodník", štrůdl z listového těsta, dort... :-D

4 Vilemína Vilemína | Web | 25. dubna 2011 v 20:53 | Reagovat

Beránci jsou pěkní - obdivuju, že za ty roky se forma nerozbila ani jinak nepokazila!

5 Madla Madla | Web | 26. dubna 2011 v 9:47 | Reagovat

Vilemína: Děkuju za pochvalu, v té formě se peče jedna radost :-) Je to pěkně těžká potvůrka, čas už na ní sice sice nějaké šrámy nadělal (beránkovi chybí jedno ouško na té přiklápěcí straně formy), ale jinak je i po těch mnoha letech ve výtečné kondici. Kéž by se to dalo říct o dalších kusech kuchyňského náčiní .... :-?

6 Catalina Catalina | Web | 28. dubna 2011 v 9:45 | Reagovat

Beránci se ti moc povedli! Ten mrkvový vypadá obzvlášť dobře :) Taky jsem dělala beránka a dokonce i v téměř stejné formě (kterou máme doma už aspoň 15 let :D). Perníčkoví králíčci jsou super roztomilí a s polevou určtiě naprosto úžasní! Mimochodem ta poleva vypadá hodně zajímavě a až budu mít zbytek zkaramelizovaného salka, tak ji určitě vyzkouším!

7 Meg Meg | Web | 28. dubna 2011 v 12:40 | Reagovat

Taky mě zaujal ten mrkvový, zasněžený beránek :) Králíčci jsou úplně úžasný! Jen mám pocit, že ta poleva se asi u nás zrealizovat nedá, jakýkoliv zbytek salka je předmětem nelítostného boje :-D

8 Madla Madla | Web | 28. dubna 2011 v 12:54 | Reagovat

Catalina: Díky moc za krásný komentář, moc mě potěšil zvlášť od takového profíka na sladké, jakým jsi ty. Perníkoví králíčci nebyli sice esteticky moc na výši (já jsem totiž antitalent na zdobení), ale chuťově byli úplně super. Ta poleva byla jen takový experiment, Salko s vejci a zakysankou mi totiž zbylo po jiném sladkém pečení (brzy snad dám na stránky), takže jsem jím pak potírala kde co :-)

9 Madla Madla | Web | 28. dubna 2011 v 12:57 | Reagovat

Meg: Ten mrkvový je u nás opravdu oblíbený, je svěží a šťavnatý a krásná oranžová barvička je jen příjemným bonusem navrch :-) nemám totiž vůbec ráda suché, dusivé buchty, a tenhle beránek k nim rozhodně nepatří. U nás mám naštěstí na zkaramelizované Salko úchylku jenom já (manžel vždycky obrací očiv sloup a dítěti jsem tuhle laskominu ještě nedopřála - no prostě krkavčí matka :-P ) a navíc mi tahle "poleva" zbyla po předchozím pečení, takže jsem ji pak musela upotřebit co nejdříve a skvěle se hodila právě na perníčky :-)

10 Meg Meg | Web | 28. dubna 2011 v 13:05 | Reagovat

Madla: Přesně to taky nemám ráda, jediná možnost u takových suchých buchet je pak je vydatně zapíjet čajem či kávou a není to ono.
To Salko jsem posledně vařila do krému na dort a o vyškrabání plechovky a vytření misky od krému soupeřila maminka s tatínkem i sestra :-D

11 Madla Madla | Web | 29. dubna 2011 v 9:54 | Reagovat

Meg: Tak, tak, máte úplnou pravdu. nebo si pak (a tak to s oblibou dělá moje maminka) zmíněnou suchou buchtu "ozdobit" pořádnou porcí šlehačky :-D
Krém ze Salka je úžasný, také jej dělám velice často, ale stojí mě pak velké přemáhání to zkaramelizované Salko nezblajznout celé :-) ještěže jsem na něj jen sama a nemusím se s nikým dělit :-P

12 rybička rybička | E-mail | Web | 10. května 2011 v 10:44 | Reagovat

...á našla!!! Tohle upeču i když už jsou Velikonoce za náma a beránci vyšli z módy. Mrkve není nikdy dost! :D

13 Madla Madla | Web | 10. května 2011 v 12:53 | Reagovat

rybička: Mrkvi to sluší nejen v rouše beránčím :-) Děkuju moc za milý komentář a ať chutná!

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama