Brownies - vášeň ukrytá v čokoládě

5. května 2011 v 10:26 | Madla |  Sladké vábničky
Není pro vás čokoláda jen prázdným pojmem, ale chcete si ji opravdu vychutnat? Jste čokoholici a kvalitní čokoláda je pro vás odměnou nejvyšší, bez které si takřka neumíte představit den? Pak jste tady správně a já vám představuji dezert, který jako správní milovníci čokolády určitě už znáte ... brownies - "buchta" přímo nabitá čokoládou, svůdně temná, vášnivě lahodná, buchta, v níž se pod křupavou krustičkou skrývá hutná čokoládová chuť s mírně tekutým jádrem.
Já se do brownies v poslední době doslova zamilovala a tak vám zde předkldám tři fantastické variace na tuhle čokoládovou dobrotu. Takže pokud nemáte čokoládu v lásce, čelem vzad a zamyslete se nad sebou ... Čokoláda je přeci velice zdravá ...

První vášnivá brownies výzva byla tato, inspirovaná receptem v on-line verzi Apetitu. Držela jsem se předpisu takřka striktně, jen jsem mírně snížila množství curku, do brownies jsem nedávala všechny tři druhy čokolády, ale zato jsem do ní přidala naprosto luxusní 100 % čokoládu značky Vahrlona. A abych trošku zjemnila chuť tohoto doslova čokoládového masakru, přidala jsem na závěr do čokoládového těsta s kusy čokolády také domácí křupavý mandlový karamel. A ten jsem vyráběla podle tohoto více než osvědčeného receptu. A výsledek? Jak jinak než neodolatelný - temná kráska s křupavým povrchem a jemným, hutným vnitřkem a mírně tekutým jádrem - blaho povýšené na maximum. A příjemným bonusem navrch byly křupavé opražené mandle obalené ve slaďoučkém karamelu. Naprosto čokoládové brownies s karamelizovanými mandlemi byly jednoduše úžasné.

Tyto brownies jsem podávala na oslavě manželových narozenin a pro ty, kterým tmavě čokoládová slast nic neříká (ano, i tací jsou lidé) byly příjemným protipólem pomerančové lanýžky s bílou čokoládou.

Dalším čokoldávoým blahem jsem obdarovala sebe na březnové oslavě svých třicetin - inspirovala jsem se tímto úžasným receptem na brownies s karamelizovanými banány. Sladce hořká čokoláda nádherně kontrastovala s jemnými banány utopenými v karamelu. Tato banánová varianta chutnala i těm, kteří první borwnies verzi, v níž byla i 100% čokoláda, nepřišli na chuť. Ačkoli jsem pekla z dvojnásobné dávky, po skončení oslavy zbylo jen pár maličkých kousků této fantastické pochoutky.
Tentokrát jsem se držela základního receptu, který nám na svých stránkách nedávno nabídla sladká coco-choc. A s jejím základním těstem na brownies jsem pracovala i v další realizaci, protože mě více než příjemně překvapil. A do tohtoo základního těsta jsem přidala omamně vonící opilé zkaramelizované banány.
A co na ně budete potřebovat?

3 banány
4 lžíce třtinového cukru
3 lžíce koňaku
3 plátky másla, rozdrobeného na menší kousky

Tři banány oloupejte, nakrájejte na kousky a vložte do pekáče vymazaného máslem. Zasypte třtinovým cukrem, zalijte koňakem (v nouzi i whiskey dobrá :-)) a poklaďte kousíčky másla. Vražte do trouby rozpálené na 180 stupňů a pečte do doby, než banány krásně zkaramelizijí a jsou omamně voňavé.

Ta vůně prostě přiláká každého mlsala. Pečeme zhruba 20 až pětadvacet minut a dobře si dáváme pozor na to, abychom tuto dobrotu nespálili, karamel by nepříjemně zhořknul.
Upečené voňavé banány necháme mírně vychladnout a poté je seškrábneme do připraveného temně čokoládového těsta.

Zlehoučka zamícháme a vlijeme na plech. A pečeme půl až třičtvrtě hodiny. Záleží na každé troubě, proto radši občas zkontrolujte brownies špejlí. Ale tentokrát bude vše v pořádku, když se na špejli budou pěkně lepit drobečky z této čokoládové dobroty. Jakmile vytáhnete špejli obalenou čokoládou, nechte brownies ještě v troubě, ale až vytáhněte špejli, na které ulpí pevné drobečky tmavé čokoládové hmoty, je čas odtransportovat brownies z teplých krajin trouby.Tyto brownies měli neksutečný úspěch a já byla ráda, že jsem pro účely focení zachránila posledních pár malinkatých kousků.

A tady jim dělá garde poslední lahodný kávový lanýžek s kardamonem.

Svrchní pohled.

Temně čokoládová vášeň, v níž jsou ukryty kousky šťavnatého sladkého banánu obalené ve voňávém a alkoholem ochuceném karamelovém obláčku prostě nepotřebuej komentář. Vyzkoušejte sami.

Ještě pořád nemáte čokoládového potěšení dost? Pak na vás do třetice čeká inspirace poslední brownies bábovka s ovocno-jogurtovým krémem a křupavými sušenkami. Jogurtovo-ovocný krém příjemně odlehčí hutnost čokoládového těsta a pikantní rybíz, který jsem použila jako ovocnou složku, dodá čokoládě zajímavý podtón. Takže pokud se nebojíte neotřelých variací, určitě vyzkoušejte ...

Na brownies jsem opět použila základní těsto z browniesovského receptu od coco-choc. Pak zbývalo jen udělat rybízovo-jogurtovou omáčku, která je až směšně jendoduchá.
Já prostě s troškou vody povařila asi 200 gramů mraženého rybízu, přidala jsem k němu podle chuti hnědý cukr, špetku skořice a kardamonu

a vařila jsem asi pět minut. Po pěti minutách vaření jsem do směsi nalila trošku vody s rozmíchanou lžičkou kukuřičného škrobu, ještě minutku jsem povařla a zhoustlou směs jsem strčila za okno vychladit.


Z vychladlé ovocné omáčky, která nádherně voněla, jsem odebrala asi tři lžíce a ty jsem smíchala se třemi lžícemi hustého bílého jogurtu a se dvěma lžícemi domácího pribináčku.

Vzniklou celkem nevzhlednou ovocnou směsku jsem nalila do vymazané a strouhankou řádně vysypané bábovkové formy

na ovocný jogurtový krém jsem navršila polovinu čokoládové hmoty ze základního receptu na brownies, zlehka jsem pomocí špejle vrstvy promíchala (po upečení se ukázalo, že značně ledabyle)

a do druhé poloviny těsta jsem přidala nahrubo nalámané máslové sušenky (použila jsem celozrnné Be-Be, které mi už dost dlouho strašili v kuchyňské skříňce a já jim chtěla dát nějaké smysluplné využití), které jsem do těsta také jen zlehka zamíchala.

A šup s tím do formy.

Pekla jsem zhruba hodinku, protože vrstva těsta byla dosti vysoká, a když povrch brownies bábovky zmatněl a přestal se třást, vytáhla jsem moučník z trouby. A takhle vypdal po vyklopení.

Vzhledově nic moc, ale chuťově to bylo úžasné, dole křupavé sušenky, uprostřed hutná čokoláda, kterou skvěle zjemňoval skořicí a karadamonem ovoněný jogurtovo-ovocný krém, kterému dodal rybíz tu správnou míru nakyslosti. prostě hravý moučník pro milovníky čokolády a experimentů ...

Tak dobrou čokoládovou chuť!
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 5. května 2011 v 19:30 | Reagovat

Ty jsi neuvěřitelná! Musím si dát alespoň domácí zmrzlinu, která mi momentálně odpočívá v mrazáku, neboť nemám doma ani za mák čokolády. Smekám před Tvými neotřelými nápady.

2 Madla Madla | Web | 5. května 2011 v 20:01 | Reagovat

coco-choc: Díky moc za chválu a rdím se jako puberťák před prvním rande :-D
Já ti zase moc děkuju za recept na brownies, který svou chutí a krásnou konzistencí těsta předčil dokonce i recept z Apetitu. Tvůj recept prostě u nás odma teď bude základní browniesovskou stálicí :-)
Ad domácí zmrzlina - jaká je a bude recept? V létě jsem dosti experimentoval as domácími zmrzlinami, tak se těším na jakoukoli inspiraci a ta z tvé kuchyně bude jistě neotřelá a báječná!

3 HaF HaF | Web | 5. května 2011 v 23:08 | Reagovat

Nádherná čokoládová báseň! Mimochodem, vše nejlepší ke kulatinám. Je to nádherný věk! :-D Přeji mnoho dalších kulinárních nápadů! ;-)

4 Madla Madla | Web | 6. května 2011 v 10:18 | Reagovat

HaF: Díky moc za gratulaci i za krásný komentář, budu se v kuchyni pořád tužit :-) (Ještěže mě to většinou dost baví :-))
Na čokoládě a dobrotách z ní doslova ujíždím, momentálně jsem si z obchodu donesla neuvěřitelných 1,8 kg čokolády :-D

5 toffo toffo | 8. května 2011 v 18:12 | Reagovat

Ty s těmi brownies čaruješ! Miluju je, utáhne mě na nich každý, avšak nepeču. Vždy čekám, až napeče prostřední sestřička. Ta se je naučila jako au-pair v Kalifornii.

6 Madla Madla | Web | 8. května 2011 v 20:12 | Reagovat

toffo: Díky moc za tak pochvalný a milý komentář. Čarovat obzvláště s čokoládou mě moc baví, protože jsem čokoholik tělem i duší :-) Musí být příjemné mít sestřičku, která tě dokáže oblažit tvými oblíbenými pochutinami, to bych taky brala, já co si nenapeču, to nemám :-?
Brownies v sobě skrývají řadu možností, tak snad ještě nějkaé objevím :-)

7 Catalina Catalina | Web | 13. května 2011 v 19:21 | Reagovat

Ježišmarjá, Madlo! Co mi to děláš?? Já se snad v těch plavkách ani nebudu moct ukázat (pokud se do nich ještě vlezu) :D Naprostá božská fantazie! Brownies miluju a tohle je přesně něco pro mě :) Sliny mi teď fakt tečou proudem :D Úžasné, úžasné, úžasné... :)

8 Madla Madla | Web | 14. května 2011 v 11:15 | Reagovat

Catalina: Děkuju moc za krásný komentář, navíc od tak zkušené pekařky. I já miluju čokoládu v jakékoli podoobě a proto jsou pro mě brownies přímo dokonalým moučníkem. Ale je fakt, že k hubnutí do plavek se moc nehodí :-) Ještěže je mohu mlsat a rostoucí bříško omlouvat malým potápěčem schovaným uvnitř :-)

9 Meg Meg | Web | 14. května 2011 v 23:29 | Reagovat

Páni, nedávno jsem na návštěvu taky vezla brownies (s bílou a hořkou čokoládou) a říkala jsem si, že budu muset vyzkoušet nějaké další recepty, takže tady jsou ideální kandidáti :) Díky, díky!

10 Madla Madla | Web | 15. května 2011 v 13:10 | Reagovat

Meg: Tak to jsem moc ráda, že ti tyhle brownies padli do oka. Josu skutečně skvělé. Takové black & white brownies museli návštěvě udělat neskutečnou radost, takového návštěvníka bych milovala i já! :-)

11 Marianna Marianna | Web | 17. května 2011 v 15:27 | Reagovat

Jeeeej, aka krasna babovecka...tu by som ochutnala, mnaaaam  ;-)

12 Vilemína Vilemína | Web | 17. května 2011 v 22:29 | Reagovat

To je úplná smršť čokodobrot! A hříšné variace...
Tmavé čokoládě s ovocem přicházím na chuť teprve od nedávna - bábovička se mi též líbí.

13 Madla Madla | Web | 18. května 2011 v 13:12 | Reagovat

Marianna: Díky moc za pochvalu, byla opravdu báječná :-)

14 Madla Madla | Web | 18. května 2011 v 13:15 | Reagovat

Vilemína: Díky moc za krásný komentář. Prostě jsem čokoholik a už se těším, až budu objevovat další čokoládové variace :-) Tmavá čokoláda s ovocem je též výborná ve formě čokoládové pěny.

15 aneta aneta | Web | 21. června 2011 v 19:16 | Reagovat

tak teraz som v úplnom tranze. obe brownies vyzerajú božsky a určite ich vyskúšam! len neviem ktoré skôr:-D

16 Madla Madla | E-mail | Web | 22. června 2011 v 12:07 | Reagovat

aneta: Brownies jsou opravdu božské a dá se s nimi různě čarovat, a ten prostor pro improvizaci se mi  na nich líbí nejvíc. Tak jestli nějaké vyzkoušíš, dej vědět, jak chutnaly! :-)

17 courantes courantes | Web | 28. září 2016 v 4:45 | Reagovat

rychle pujcky bez 1kc :-P

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama