Chřest pečený s rajčátky, ančovičkami a saturejkou, aneb isnpirace podle Jamieho

26. května 2011 v 13:57 | Madla |  Bezmasé dobrůtky
Chřestová sezóna se pomalu blíží ke svému závěru a na mém blogu to zatím tak nevypadá. Ale opak je pravdou, čeli doma chřestíme a sezónu této vskutku královské zeleniny si užíváme plnými doušky. Dokonce jsme byla svým drahým požádána, jestli bych chřestu nemohla dát na malou chvilku pauzu, takže si asi dovedete představit, že chřest opravdu nezanedbávám.

Ať už ho baštíme jako kalsiku s holandskou omáčkou, kterou jsem si letos vyzkoušela poprvé a moc mi zachuntla, nebo si zahříváme bříško krémovou polévkou z bílého chřestu, či jen tak lehce večeříme chřest zapečený po italsku, nebo ti z nás odvážnějších baští chřest jen tak, se semikráskami a medovou zálivkou, jde vidět, že s chřestem prostě není nikdy nuda. A pokud si to myslíte, z této představy vás vyvede třeba tento báječný a jednoduchý chřestový koláč. Ale co nuda už trošku je, je podle mě chřest vařený, takže letos se moc ráda vrhám do dalšího pokusničení a v tak mě inspiroval recept z kuchařky Jamieho Olivera Šéfkuchař bez čepice.

Recept naleznete na straně 214 a jmenuje se pečený chřest s rozmarýnem a ančovičkami, balený v pancettě. Jelikož u nás na malém městě bych pancettu nesehnala, ani kdybych na místní dodavatele z obchodů s potravinami použila brunátné násilí a domácí slaninka došla, rozhodla jsem se pro vegetariánskou variantu chřestového pokrmu. A vůbec jsem nelitovala, báječná vůně linoucí se z pekáčku oznamovala, že tohle bude další naše oblíbená chřestová dobrota. Dokonce i přezeleninovaný manžel si liboval a vytíral hladově poslední kapky báječného sósu z talíře.

Nebudu vás déle napínat a podělím se o recept:

Na tři slušné porce budeme potřebovat:

500 gramů bílého či zeleného chřestu (já měl ana rozdíl od Jamieh jen bílý)
několik snítek saturejky (já použila zmrazenou)
asi 10 filátek z ančoviček (z konzervy)
1/2 citronu
tři lžíce olivového oleje
hrubě mletá sůl a čerstvě mletý pepř

Pokud máte jako já štěstí jen na chřest bílý, odlámejte nejprve dřevnaté konce a chřest až k hlavičce pořádně oloupejte. Slupky ani ulámané konce však nevyhazujte, můžete si z nich udělat výtečný chřestový vývar.
Poté vezměte několik chřestů (já měla pěkně tlusté macíky, takže jsem použila na tři kousky), zastrčte mezi ně větvičku či dvě saturejky a jeden či dva plátky pikantní ančovičky. Té se nebojte, dodá chřestu ten správný šmrnc. Vše omotejte kuchyňským provázkem. Stejným způsobem připravte zbývající oloupaný chřest. Úhledné "balíčky" vložte do pekáčku, přisypte k nim omytá cherry rajčátka a přidejte polovinu citronu. zlehka posypejte hrubou solí a drceným (v mém případě hmožděným) čerstvým pepřem a zacákněte třemilžícemi olivového oleje.





A dejte do trouby vyhřáté na 200 stupňů a pečte zhruba deset až dvacet minut, pdole tloušťky chřestových pazochů. Já měla štěstí na pěkně silné macky, takže jsem je pekla opravdu pořádných dvacet minut. ke chřestu jsem ještě přihodila vařené brambory, ke kterým jsem taktéž přidala snítky saturejky.




Ihned po vytažení z trouby přelijte přes chřest šťávu z pečeného citronu (ale pozor, je hrozně horký!). V pekáčku vám zbyde nádherně voňavá šťávička z olivoého oleje, citronové šťávy a roztavených ančoviček, o kterou se rozhodně neochuzujte.


A aby toho zdravého nebylo dost, podávejte jako já se směsí salátového lupení :-)

pokud ještě nemáte chřestu plné zuby, vyzkoušejte například jemné risotto se dvěma druhy chřestu, nebo chřest zapečený s mozarellou.

Dobrou a zdravou chuť Vám přeje Madla!
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Catalina Catalina | Web | 27. května 2011 v 15:35 | Reagovat

U vás doma máte úplné chřestové hody :D Ale vsadím se, že jsou fantastické. Já jsem letos chřest zase prošvihla, protože u nás bych ho nejspíš jedla jenom já (jak je to zelenina, tak je rovnou zavrhnutá ostatními členy rodiny). Tak jsem ráda, že se můžu aspoň kochat tvými chřestovými výtvory :)

2 toffo toffo | 27. května 2011 v 19:10 | Reagovat

Moc se mi to líbí. Letos opravdu nechřestím (pouze 2x), ale jestli jej někde ještě objevím, vím, že si pro sebe spáchám právě toto.

3 Madla Madla | Web | 27. května 2011 v 20:37 | Reagovat

Catalina: Chřest si opravdu užíváme plnými doušky, až jsem musela na přání svého drahého udělat na pár dní přestávku :-) prostě když je sezóna něčeho dobrého, snažím se dostupnou zeleninu či ovoce využívat do mrtě :-D
je škoda, že u vás doma nemá zelenina zelenou, podobně to bylo i v rodině mého muže, naštěstí, když jsem mu začala vařit já, se to v něm zlomilo a teď jí spoustu jídel, o nichž mi těsně po svatbě tvrdil, že je nejí :-)
tak až budeš opravdovou královnou své kuchyně, určitě si pořádně užiješ i chřest ... a když ho nebudou chtít ostatní strávníc, alespoň zbyde víc pro tebe :-)

4 Madla Madla | Web | 27. května 2011 v 20:38 | Reagovat

toffo: Tenhle recept je prostě úžasný - variabilní, lehký a chutě se přitom nádherně doplňují. Tak přeju štěstí při hledání chřestu a případně přeju i dobrou chuť!

5 HaF HaF | E-mail | Web | 27. května 2011 v 22:05 | Reagovat

Jako obvykle to vypadá výborně! ;-)
Jen tak  na okraj, je na vás (na tebe) nějaký kontakt - email? O probléch a radostech MC bych i ráda splkla, ale nechci tím zatěžovat ostatní návštěvy tohoto příjemného blogu. :-)

6 Madla Madla | Web | 28. května 2011 v 6:43 | Reagovat

HaF: Díky moc, s chřestem se prostě dá vyhrát na mnoha úrovních :-)
Díky za tvůj zájem o dění v MC, kontakt na sebe ti napíšu na tvém blogu.

7 Martina Martina | Web | 28. května 2011 v 18:00 | Reagovat

jeeej to je nádherné dielko. Priznám sa, špargľu som ešte nepiekla, najradšej ju parím, len nie vždy sa mi podarí kúpiť mladú a niekedy je to s ňou ako s lotériou, či je jedlá alebo nie. Teda ja s ňou problém nemám, len horšie je to potom s dcérami :DD - musím ju urýchlene spracovať do krémovej polievky :D. Tento Tvoj receptík Madli je úžasný -  kochám sa. :-)

8 Madla Madla | Web | 28. května 2011 v 20:10 | Reagovat

Martina: martinko, díky moc za krásný komentář plný chvály, úplně se červenám. U nás špargl celekm letí, jediný, kdo ho nejí, je dvouletý syn, ale snad si časem zvykne :-)
Jen tak zlehka napařený chřest je pochotuka, ale u nás byl už na tolik způsobů, že jsem si s ním prostě chtěla vyhrát :-)

9 HaF HaF | Web | 31. května 2011 v 9:08 | Reagovat
10 Madla Madla | Web | 31. května 2011 v 12:18 | Reagovat

HaF: Díky moc za odkaz.

11 Meg Meg | Web | 6. června 2011 v 14:10 | Reagovat

Stejně jako u Cataliny, u nás se letos nechřestuje. Nechtěla jsem kupovat chřest jen kvůli sobě (nikdo by mi to nejedl), a tak tu jen tiše závidím.... Vypadá to vážně skvěle, rovněž jako všechny recepty odkazované v úvodu :)

12 Madla Madla | E-mail | Web | 6. června 2011 v 21:30 | Reagovat

Meg: To je škoda, že tě chřestová sezóna takhle minula. Ale třeba by jsi podobným receptem s chřestem zabodovala a mínění tvé rodiny ohledně šparglu by se změnilo. A když, zbylo by alespoň víc chřestu pro tebe :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama