Dvě špagetové variace podle Jamieho

9. května 2011 v 17:17 | Madla |  Rýžové a těstovinové variace
Mám moc ráda kuchařské umění Jamieho Olivera a neznám moc lidí, kterým by jeho styl vaření nevyhovoval. jeho vaření je čisté, svěží, lehké a jednoduchéa využívá místních zdrojů a surovin, což se mi samozřejmě moc a moc líbí. už dlouho jsem chtěla mít nějakou kuchařku s jeho recepty a tak, když jsem si před Vánoci udělala radost jeho knihou Šéfkuchař bez čepice "Dny plné chuti" - bylo jasné, že tahle kuchařka mi doma rohodně jen tak ležet nebude. Ačkoli se vždy recepty v knihách či na internetu spíš jen volně inspiruju, tady jsem nechala vést receptem do posledního putíku.

A protože se snažím naučit svého muže na těstoviny, které já osobně mám velice ráda, vybrala jsem si dva ryze těstovinové recepty, které se u nás na stole staly doslova hitem - a to je u mého těstoviny nemilujícího muže co říci.

Nejprve Vám představím recept ze strany 129 - Klasické penne carbonara. Zde se ovšem přiznám bez mučení, že jsem místo penne použila špagety, no ehm, já se příště polepším :-)

Takže tady je recept:

na 4 porce:

450 g suchých penne
10 plátků pancetty nebo libové uzené slaniny (u nás to byla nádherná domácí slaninka)
olivovoý olej
5 žloutků z biovajec (u nás bohužel bez bio vajec - ty jsou na malém městě fakt nesehnatelné a chovat slepice kvůli nim nezačnu)
100 ml smetany ke šlehání
125 g strouhaného parmezánu
sůl a čerstvě mletý černý pepř

Penne nasypte do slané vroucí vody a uvařte al dnete. Zatímco se těstoivny vaří, pomalu smažte pancettu na trošce oleje, až je křupavá. Trochu ji rozlámejte a dejte stranou. V míse prošlehejte žloutky se smetabnoz a s polovinou parmezánu. Když jsou penne uvařené, sceďte je a okamžitě je proházejte s teplou, křupavou pancettou a vaječnou směsí. Carbornaru často vidíte převařenou, připomíná spíš míchaná vajíčka. Když přidáte penne hned, teplo, které v nich zůstalo, na uvaření vajec postačí a omáčka zůstane hladká a jemná. Dobře osolte, přidejhte hodně čerstvě mletého černého pepře a pro chuť ještě trochu parmazánu. Podávejte ohned, s velkou mísou zeleného salátu a lahví dobrého červeného vína.

Já se přiznám, že jsem od začátku postupoval aokometrickou metodou - vše podle oka, ale výsledek byl vždy perfektní - jemná a hladká chutná omáčka, křupavá slaninka, akortá uvařené špagety - prostě mňam. Jen to červené víno jsem si nemohla jen tak dopřát :-)

A tady je důkaz místo slibů -


Zaněženo mým milovaným parmazánem


Druhým receptovým a trošku netradičním favoritem se unás staly Tagliatelle s pastinákem, pancettou, parmazánem a máslem. Tagliatelle jsem opět zbaběle nahrradila špagetami a pancettu kvatliní slaninou, protože sehnat na malém městě dobré italské těstoviny a další italské produkty, bývá boj s větrými mlýny, který je dost často nad mé síly. tahle kombiance pastináku a slaniy je opravdu výtečná - vypadá nezvykle, ale je báječná. Pastinák získá opečením na pánvi lehce sladkou chuť, která se skvěle doplˇ%nuje s ostatními ingrediencemi. Ale teď už předávám slovo šéfkuchaři bez čepice - zde je recept

4 porce

12 plátků pancetty nebo libové uezné slaniny
lístk yotrhané z jedné hrsti čerstvého rozmarýnu, tymiánu nebo máty
4 větší hrudky másla
2 stroužky čenseku, oloupané a nakrájené na tenké plátky
2 pastináky, oloupané a přepůlené a podélně nakrájené na tenké proužky
450 g suchýách tagliatelle
3 větší hrsti strouhaného parmazánu
mořská sůl a čerstvě mletý černý pepř

Ve velké nelepivé pánvi smažte v polovině másla asi 2 minuty pancettu, pak přidetje česnek a pastinák. Smažte další tři minuty na středním ohni, až je pancetta lehce zlatá a pastinák hezky měkký.


V osolené vroucí vodě uvařte tagliatelle, sceďte a trochu vařící vody si nechte. Smíchete těstoviny s pastinákem apancettou, přimíchejte zbytke másla a paramzán, přilijte trošku vroucí horké vody, aby směs trochu zřídla byla krémová. Podle chuti oslte a opepřete.



A pospyte ještě parmazánem :-)


Takže těstonám zdar a Jamiemu zvlášť!

Dobrou chuť vám přeje Madla.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 10. května 2011 v 7:11 | Reagovat

Také mám ráda Jamieho recepty - jsou jednoduché, rychlé a svěží. Doma mám jeho dvě kuchařky, nicméně jsem z nich ještě nic neuvařila. Vždy si je prohlédnu, něčím se inspiruji a něco jiného uvařím :-D. Carbonara nevařím, protože jsou hodně těžké (a to i na manžela).

2 Madla Madla | Web | 10. května 2011 v 9:38 | Reagovat

coco-choc: Přesně pro ty stejné důvdoy mám Jamieho recepty také moc ráda a relax nad jejich prohlížením je pro mě lepší, než si číst nějakou beletrii :-) (na kterou stejně nemám čas). Carbonara jsou poněkud těžší, dosti jsem je dělala v zimě, teď se těším na přeci jen odlehčenější verze.

3 Pavla Pavla | Web | 10. května 2011 v 14:38 | Reagovat

Carbonara vypadají úžasně, krásně se díky žloutku lesknou. Abych pravdu řekla tak jsem se je nikdy neodvážila uvařit a ani objednat v restauraci. Asi proto, že mám s carbonara špatnou zkušenost, když se chtěl kamarád vytáhnout, ale uvařily se mu žloutky a z carbonara se rázem staly šunknfleky :-D

4 HaF HaF | Web | 10. května 2011 v 21:21 | Reagovat

Mňam - špagetky Začíná kaloricky lehčí část kulinářského roku a tady to nádherně voní po těstovinách! :-D

5 Madla Madla | Web | 11. května 2011 v 12:02 | Reagovat

Pavla: Děkuju za pochvalu a moc  milý komentář, opravdu potěšil. U nás se carbonara těšily velké oblbiě zvlášť v zimě, je to opravdu takové dost těžké jídlo, ale když se nepřevaří, jsou perfektní :-) (Ale pokud se člověk opravdu drží doporučeného postupu, tak ani snad převařit nejdou :-))

6 Madla Madla | Web | 11. května 2011 v 12:04 | Reagovat

HaF: Přesně tak :-) Ale tohle jsou pravda ještě spíše zimnější variatny těstovin, už se těším, až mi vyroste vlastní bazalka a budeme dostávat pravidelné rajčatové příděly z tchánovy zahrádky, to teprve bude těstovinový ráj :-)

7 Meg Meg | Web | 14. května 2011 v 23:22 | Reagovat

Vypadají báječně, když tak nad tím přemýšlím, těstoviny Carbonara jsem vlastně ještě nedělala :) Někdy vyzkouším, i když teď už mívám chuť hlavně na ty rajčatové variace :) (A ze všeho nejvíc se těším, až mi vyroste fialová bazalka, kterou jsem zasadila :) )

8 Martina Martina | 15. května 2011 v 7:18 | Reagovat

ach cestoviny môžeme na všetky spôsoby. Tiež, keď mám  možnosť - Jamieho si v TV rada pozriem, je úžasný a skutočný Pán kuchár. Človek by fakt nemal tráviť v kuchyni pol dňa, aby sa chutne a dobre najedol a tieto Tvoje 2 receptíky sú toho príkladam. Skvelé Madli.

9 Madla Madla | Web | 15. května 2011 v 13:06 | Reagovat

Meg: Carbonara jsou prostě klasika, která rozhodně stojí za vyzkoušení. I když je pravda, že v teplých jarních dnech se člověk skutečně těší na odlehčenější verze nejen těstoivn. Fialovou bazalku ti závidím, já letos do trouhlíků nestihla nic zasít, tak snad se do toho pustím dřív, než bude pozdě.

10 Madla Madla | Web | 15. května 2011 v 13:07 | Reagovat

Martina: Já taky miluju těstoiny, žel manžel je na tom opačně, takže se ho snažím naučit, že dobře připravené těstoviny jsou skutečná lahůdka. Zatím se to celkem daří :-)

11 mauka mauka | Web | 17. května 2011 v 11:05 | Reagovat

Aj ja mam Jamieho kuchynu a uvolneny styl varenia velmi rada..zo vsetkych TV znamych kucharov mi pride pred kamerami najprirodzenejsi,a na nic sa nehra,a to mi je velmi sympaticke :-) vyborne cestovinove inspiracie,Madla..musim uz konecne carbonara vyskusat aj doma,nielen v restauracii :-)  :-)

12 Madla Madla | Web | 17. května 2011 v 13:54 | Reagovat

mauka: Přesně tak, Jamie není žádná telebrita, a je stejný,jako jeho jídla, pohodový a sexy :-) Carbonara jsou opravdu jednoduché, určitě je pro domácí přípravu můžu jen a jen doporučit. Jen se hodí spíše do pošmournějšího počasí, přeci jen je to trošku kalorická bomba :-)
Díky moc za milý komentář!

13 Catalina Catalina | Web | 18. května 2011 v 11:14 | Reagovat

Další věc, kterou máme společnou hned po čokoládě - láska k těstovinám :D Většinou se ani nemůžu dočkat, až bude omáčka a jím je jen tak samotné :D Věřím, že s domácí slaninkou byly ještě lepší než s kupovanou pancettou :)

14 Madla Madla | Web | 18. května 2011 v 13:12 | Reagovat

Catalina: Tak to jsem moc ráda, že toho máme tolik společného :-) Když jsou kvalitní těstoviny, stačí mi jen troška olivového oleje a hrstka parmezánu  a jsem spokojená ;-) , jen pro manžela a dítě je potřeba přidat i něco navíc (ještěže mě to baví) :-)
Domácí slaninka byla fajn, s kupovanými prefabrikáty se nedá vůbec srovnat a pravou pancettu prostě u nás na malém městě neseženu :-(

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama