Křupavý salát z čerstvého zeleného chřestu a sedmikrásek

18. května 2011 v 16:39 | Madla |  Salátové lupení
Sezóna chřestu je právě v plném proudu, a i když to tak ze začátku moc nevypadalo, podařilo se mi už několikrát narazit na krásný chřest a dokonce v bio kvalitě. Leč většinou to byl chřest bílý, který je nutno před konzumací nějak tepelně upravit. Ne, že by mi to vadilo, ale pátrala jsem po chřestu zeleném, abych si zopakovala svůj loňský chřestový experiment. A zadařilo se.
Takže pro sebe jsem si připravila tento lehce netradiční salátek, v podstatě jen ze dvou surovin. A co jsem servírovala svým drahým? Tento výtečný zapečený Šárčin chřest, který se nám velice osvědčil už u bílého šparglového kolegy, kde jsem jej také pěkně zadokumentovala.


Jen u nsá byla malá změna a podobně jako chřest jsem marinovala také žampiony, které s chřestem vytvořily opravdu lahodné chuťové duo.



Podávala jsem s čerstvým domácím chlebem.

Ale zpět k chřestu zelenému, na který jsem už v dalších dnech nemohla a stále nemohu narazit. zelený chřest mohou odvážlivci vyzkoušet v přírodní podobě, třeba v tomto lákavém jarním salátku se sedmikráskami a medovou zálivkou.


A co budete potřebovat:

zelený chřest (nejlépe v bio kvalitě) podle počtu odvážlivců
sedmikrásky

Na medovou zálivkou:

lžíci kvalitního medu
lžíci jablečného octa
lžíci olivového oleje


Všechny suroviny jednoduše smícháme.


Nejprve si důkladně opláchneme zelený chřest, nakrájíme jej na menší kousky a dáme do misky. Přidáme čerstvě natrhané sedmikrásky,


a zalijeme připravenou medovou zálivkou. Zlehka promícháme a můžeme si zakřupnout přímo do jara!


Čerstvý zelený chřest chutná trošku jako svěží hrášek, takže se určitě nebojte a pokud na něj narazíte, určitě jej vyzkoušejte i v podobě tohoto neodolatelného a velice jednoduchého salátku.

Já ještě před servírováním přidala lžíci domácího créme fraiché, které si vyrábím dle tohoto osvědčeného receptu.


Dobrou jarní chuť!
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Andrea Andrea | 18. května 2011 v 21:58 | Reagovat

...ten sedmokráskovy šalátik vypadá perfektne. Madlenka o sedmokrásky nemám núdzu :-) horšie to bude zo zelenou špargľou :-? , ale ak naň natrafím určite si na tvoj šalátik spomeniem :-)

2 Madla Madla | Web | 19. května 2011 v 10:57 | Reagovat

Andrejko, děkuju moc za takovou chválu! Pokud nemáš o sedmikrásky nouzi, můžeš je přidat např. do listového salátu, ozdobit s nimi různé polévkové zeleninové krémy, krásně a jednoduše vypdají i na obyčejném chlebu s máslem :-) Takže sedmikráskám zdar! :-)

3 Kateřina Kateřina | 14. března 2013 v 21:46 | Reagovat

Dobrý den. Dá se nějak zelený chřest nahradit obyčejným, bílým? :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama