Sladké mámení podle Cataliny

23. května 2011 v 13:31 | Madla |  Sladké vábničky
Mlsáte rádi? Dostanete čas od času prostě chuť na něco jemného, delikátního, nebo naopak na něco exoticky dobrého, plného voňavého koření? Pokud ano, představuji vám svůj "nový" objev, podle něhož jsem už několikrát uspokojila své mlsné chutě.
Catalininy stránky o pečení jsou jednoduše řečeno úžasné a hrozně návykové. Kdo na ně jednou zavítá, je naprosto ztracen a pohlcen jejími krásnými fotografiemi vlastnoručně upečených sladkostí, zmámem zajímavými a mnohdy velice netradičními recepty a ještě se mnohdy dozví spoustu zajímavostí o tom či onom moučníku, o jeho historii a podobně. Catalininy stránky prostě nejsou jen tak obyčejnými stránkami o jídle, takže se podívejte a uvidíte, že mluvím pravdu a nic než pravdu.

Catalina se hodně zaměřuje na sladkosti americké provenience, ale to neznamená, že se vyhýbá ostatním dobrotám.

Já od ní vyzkoušela tak zvané palcové sušenky - jen s malými úpravami a byly delikátní. Na půvdoní recept se podívejte sem.
Já ke své realizaci přidala jen malou sladkou tečku navrch - místo domácí meruňkové marmelády (kterou jsm doma opravdu neměla a s kupovanou by to nebylo no) jsem část sušenek udělala s mandlí a část sušenek s mléčnou čokoládou. A aby toho nebylo málo, obalila jsem před pečením tyto sladké zázraky v domácím vanilkovém cukru smíchaném s mletými mandlemi.

A tady je výsledek, který předčil všechna má sušenková očekávání.


Křehké, jemné a v ústech se rozplývající sušenkové obláčky s výraznou chutí mandlí a vanilky, vonící máslem byly prostě tak dobré, že jsem se rozhodla je upéct na Vánoce místo klasických vaniláčků. A to mám svůj recept na vanilkové rohlíčky moc ráda ... jenže to bych nemohla ochutnat tyto báječné sušenky.

Jak jednou ochutnáte nějakou z Cataliny prezentovaných dobrot, jste nadobro lapeni do jejích sítí. A tak to bylo i se mnou. A tak jsem se pustil a do díla ještě odvážnějšího a zajímavějšího, než jsou "obyčejně" neobyčejné sušenky.

Dala jsem si rande se sněhovým kynutým věncem. A vyklubala se z toho veliká láska. Jak jen vysvětlit, že jsem stejný moučník (jen s odlišnou náplní) dělala v jednom týdnu dvakrát a že to rozhodně nebyla má poslední realizace tohtoo výtečného dezertu ...

Původní recept je úžasný a kombinuje všechny mé oblíbené suroviny.

Já však neměla potřebné doma, ale hnána touhou vyzkoušet tuto voňavou a nadýchanou dobrotu, pustila jsem se do experimentu. Těsto jsem ponechala základní, jen náplň byla krapet jiná.
Na plát vyváleného těsta potřeného oslazeným a mandlovým aroma obohaceným sněhem ze dvou bílků


jsem pokladla sušené švestky, které jsem předtím na dvě hodiny naložila do směsi hnědého cukru a bílého rumu. A protože jsem chtěla, aby po rumu zbyla ve švestkách pouze kapka svkělého aroma, marinované švestky jsem krtáce povařila, aby z nich veškerý alkohol vyprchal.




Marinované sušené švestky jsem poházela nahrubo mletými a nasucho opraženými mandlemi a cik cak polila jogurtovo-čokoládovou polevou,


kterou jsem vyrobila úplně jednoudše: jednu tabulku mléčné čokolády jsem rozlámala na kousky a nad vodní párou rozpustila. Ještě tekutou čokoládu jsem smíchala se třemi lžícemi hustého bílého jogurtu a sladká čokoládová poleva byla na světě.


A dál jsem již postupovala podle Catalinina detailního postupu. A výsledek? tady vám jej předkládám a myslím, že není zač se stydět.



Povrch věnce jsem krátce před pečením pro ještě lepší hnědou barvu potřela domácí karamleovou polevou, kterou jsem použila už třeba u svých velikonočních zajíčků. A protože mi po přípravě Catalininých famózních palcových sušenek zbylo ještě trošku vanilkového ccukru smíchaného s mletými mandlemi, pospyala jsem jimi věnec před pečením.


A byla to dborta neskutečná. Ačkoli se mi podařilo věnec krapet přeplnit, vůbec to nevadilo, protože v něm byly samé neksutečně dobré věci, jak můžete psoudit z této fotky.

Křehké a jako obláček lehké kynuté těsto ovněné kardamonem mě uhranulo natolik, že jsem si musela střihnout i Catalininu původní verzi. Jen doma už nezbyl ani čtvereček tmavé čokolády, takže jsem to riskla a místo hořké čokolády jsem kacířsky použila "čokoládu" bílou. A vůbec to nevadilo - kombinace nakyslých brusinek, křupavých slaných pistácií a sladké bílé čokolády byla úžasná a dostala mě do kolen.


Závin jsem tentokrát pro větší lesk potřela domácí karamelovou polevou až po upečení - pěkně ještě horký. A jak na karamelovou polevu? Pokud vám zbyde necelé půl plechovky zkaramelizovaného Salka (nebo si můžete ušetřit práci a koupit si Sako již zkaramelizované - tedy Salko karamel), smíchejte její obsah s jedním vejcem a dvěma lžícemi zakysané smetany a pořádně promíchejte. Tato sladká poleva dodá šmrnc a půvab každému sladkému moučníku, kterému tak nasasíte onu pomyslnou korunu.
A co říci závěrem? Už nebudu plýtvat slovy, ať za mě radši mluví (byť poněkud neumělá a ve spěchu spáchaná) fotka:


Sladkou dobrou chuť vám všem a díky moc Catalino za tvé báječné stránky.

PS: Malé varování - stránka s Catalininými dobrotami by měla mít na své titulce velký červený pruh od Ministerstva zdravotnictví, že je její obsah zakázán diabetikům a osobám, které musí ze zdravotních důvodů rychle shazovat nadbytečná kila :-)
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Catalina Catalina | Web | 23. května 2011 v 15:53 | Reagovat

Páni :D Děkuju moc za tak krásný článek, tohle si ani nezasloužím. Chtěla jsem se jít podívat, jaké nové dobrůtky u tebe opět najdu a tohle mě vážně dostalo (a taky dojalo - v tom dobrém slova smyslu). Jsem opravdu moc ráda, že se ti moje stránky tak líbí a recepty, co jsi vyzkoušela, chutnají :) Mě se naopak zase moc zamlouvá tvoje varice na sněhový věnec - jogurt, čokoláda a švestky zní ohromně svěže dohromady a tvou karamelovou polevu určitě vyzkouším, protože karamel taky můžu (a hooodně :D). Ještě jednou moc děkuju!

2 toffo toffo | 23. května 2011 v 21:41 | Reagovat

Pěkně sladká óda na Catalinu, pečeš Madlo jako o závod. A já zrovna opravdu chodím okolo sladkého velkým obloukem, chce to velkou míru sebeovládání :-)!

3 Madla Madla | Web | 23. května 2011 v 21:45 | Reagovat

Catalina: jsem moc ráda, že jsem ti článkem udělala radost. Tvé fotky a tvé báječné dobroty prostě mluví za vše, jde vidět, že tě pečení opravdu baví a jdeš do něj naplno a to se mi ohromně líbí. Já naopak tobě děkuju za inspiraci, teď, když mě bude honit mlsná, budu vždy vědět, kam se mám podívat :-)

4 Madla Madla | Web | 23. května 2011 v 21:49 | Reagovat

toffo: Díky Maruško za milý komentář. Občas se cítím prostě tak vyčerpaně, že mi udělá radost jen něco sladkéhoa Catalininy stránky jsou to pravé místo pro sladkou inspiraci. Ještěže si nemusím hlídat (příliš) váhu a rostoucí bříško můžu svádět na neposedného podnájemníka v něm :-D

5 Pája Pája | Web | 24. května 2011 v 16:45 | Reagovat

Nad palcovýma také uvažuji. Vlastně mám dojem, že už jsem je doma hlásila jako hotovou věc =)

6 Madla Madla | Web | 25. května 2011 v 10:38 | Reagovat

Pája: Palcové sušenky mi opravdu učarovaly, takže pokud se do nich pustíš, doporučuju je před upečením ještě oválet ve směsi (nejlépe domácího) vanilkového cukru a drcených mandlí, sušenkám to dá úplně jiný rozměr. Osobně na sušenky nějak moc nejsem, ale tyhle mi učarovaly.

7 vilemina vilemina | 27. května 2011 v 12:53 | Reagovat

Obě holky pečete úžasně, jsou to muka!

8 Madla Madla | Web | 27. května 2011 v 20:40 | Reagovat

Vilemína: Díky moc za chválu, nechat se navnadit Catalinou je tak snadné! :-)

9 Meg Meg | E-mail | Web | 6. června 2011 v 14:03 | Reagovat

Taky si pořád říkám, že se u Cataliny inspiruji, jen pořád nějak není čas... Snad to brzy doženu, vidím, že rozhodně nebudu mít čeho litovat :)

10 Madla Madla | E-mail | Web | 6. června 2011 v 21:28 | Reagovat

Meg: U Cataliny je rozhodně z čeho vybírat, i já mám svůj "seznam" receptů, které "musím" nutně vyzkoušet pěkně dlouhý nejne kvůli Catalině :-)
Její stránky jsou prudce návykové a já jsem moc ráda za další saldkou inspiraci, které není nikdy dost :-)

11 wisents wisents | Web | 7. června 2016 v 19:48 | Reagovat

online pujcky chropyně :-D

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama