Dva nepečené dortíky - jeden chlazený, druhý mražený

4. června 2011 v 14:10 | Madla |  Sladké vábničky
Nevím, jak vy, ale já mám chuť na sladké neustále, ať jsou teploty jakékoli. I když je pravda, že v horoucích jarně-letních dnech myslím stále častěji a častěji na doborty nepečené. Komu by se taky chtěl krásný den trávit u plotny, že?
A protože taková sladká dobrota musí splňovat má přísná kritéria - musí být rychle hotová, snadná na přípravu a musí také dobře vypadat, představuji vám své dva letošní favority.

Prvního dortového krasavce jsem chystala na dvojmužnou oslavu jao sladký dárek pro tchána. A protože je můj tchán velkým milovníkem čokolády, bylo jasné, že dobrota to musí být čokoládová. Ale protože další z pozvaných strávníků čokoládu odmítá v jakémkoli stavua skupenství, ale bílá "čokoláda" mu nevadí, bylo rozhodnuto. "Upeču" sametově jemný dortík z bílé čokolády a bílého vína. Bílé víno dodá sladké čokoláda jemnou ovocnou příchuť a nebojte se, v dortíku je ho jen stopové množství, proto si tento rychlý nepčený dezert mohou dopřát i malé děti a těhotné ženy.

Místo korpusu jsem vyrobila lahodnou a křupavý mandlovo-sušenkový podklad, na který budete potřebovat jen následujících pár ingrediencí:

150 gramů oblíbených sušenek či dětských piškotů
100 gramů mandlí
tři lžíce mléka

Sušenky či piškoty rozmixujeme v mixéru, pokud jej nemáme, dáme je do silnějšího igelitového sáčku a vyzuříme se na nich paličkou na maso. Mandle také rozmixujeme a obě drtě, piškotovou i mandlovu smícháme.


Přilijeme tři lžíce mléka a pomocí prstů vyrobíme drobenku,


kterou napěchujeme do dortové formy. Já použila dortovou formu o průměru 20 cm, pokud máte větší či menší, prostě zmenšete či zvětšete poměr sušenek, mandlí a mléka.


Vložíme do lednice a vrhneme se na krémovou náplň.

Na krémovou náplň si nachystáme:

dvě tabulky bílé čokolády, rozlámané na kousky
tři lžíce bílého vína
1 balení ricotty
1 balení macsarpone
1 měkký tvaroh ve vaničce (nejlépe tučný)

Čokoládu rozlámanou na kousky rozpustíme nad vodní lázní.


A k rozpuštěné čokoládě přlijeme tři polévkové lžíce bílého vína.


Do smaetově jemného čokoládového krému vmícháme ricottu, mascarpone a měkký tvaroh.


Krémovou hmotu


vlijeme na vychlazený sušenkovo-mandlový kropus a necháme vychladit v lednici. Nejlépe přes noc. Po zatuhnutí vytáhneme z lednice, odstraníme obruč ...


a podle libosti dozdobíme.
já volila jen decentní posyp holandským kakaem a "borduru" z přepůlených cukrářských piškotů, které jsem poté převázala pro slavnostnější efekt mašlí.



Krájíme na řezy, pochutnáváme si a pomlaskáváme.


Koláč je díky sýrům jemný a není příliš sladký, víno v něm zanechá pouze jemný ovocný ocásek, který skvěle podtrhuje sladkost bílé čokolády.

Tento nepečený dezert měl na oslavě úspěch úplně u všech - u dětí, u dospělých, u čokoholiků i u odmítačů čokolád. A přitom vypadá poměrně elegantně a je jednoduchý a rychlý až hanba.

A protože květen byl ve znamení oslav a co může být lepšího, než oslavenci nabídnout sladký dortík vlastní výroby, už následující týden jsem vyráběla další variaci na nepečený dort. Ale co čert nechtěl, chybička se vloudila a dort mi nechtěl přes veškeré přemlouvání ani výhrůžky v lednici ztuhnout. bylo tedy nutné jej přemístit do mrazáku. jenže pak milý dort čekala ještě více než půlhodinu trvající přeprava a já se děsila, jak to všechno dopadne. Naštěstí do dort ustál a navzdory dalším nepečeným kreacím podávaným na oslavě mé švagrové byl přijat velice kladně.

Takže pokud máte místo v mrazáku, velkou chuť na něco jemného a karamelového, takřka bez práce, pořiďte si následující ingredience:

Na "korpus" jsem opět použila kombinaci mandlí a sušenek, spojených mlékem na drobenku a vše jsem ještě předpekla v troubě do křupava.


Upečený "korpus" jsem nechla zchladnout a pak jej šoupla na vychlazení do lenice. Na vychlazený kropus jsem nakladla podélně přepůlené banány (vyšlo jich tak dva a půl velkých banánů na formu o průměru 20 cm).


Na banány jsem nalila karamelový krém složený z jedné plechovky Salka karamel (jedná se o již zkaramelizované sladké kondenzované mléko, takže vám odpadne zdlouhavé vaření a chlazení), 1 kelímku ricotty, kelímku zakysané smetany a vaničky měkkého tučného tvarohu. Vše zamícháno a vznikl báječný kém jemně karamelové chuti.


Po vytažení z mrazáku jsem dort posypala mandlovo-pohankovým griliášem, ale zdobení můžete použít jakékoli - karamelové ozdoby, posypat nastrouhanou čokoládou, či jen poklást ovocem.


Křupavý a sladký mandlovo-pohankový griliáš krásně kontrastoval s hebkým a krémovým základema křupavost znovuvytvářela spodní sušenovo-mandlová vrstva.
Prostě to bylo mandlovo-banánovo-karamelové pohlazení, které se sice zdálo jako počáteční neúspěch, ale já už vím, že jej budu rozhodně brzy (pokud nepřestanou letní vedra) opakovat.


Dortík sice nevypadá na fotkách moc fešácky, ale vemte prosím v potaz, že měl být celou dobu v klidu v mrazáku a místo toho se kodrcal teplým autem více než půlhodinu po neupravených a díratých vesnických silničkách, kdy ho ve formě držel jen můj urputný pohled a víra.


Tak vám přeji ledovou a sladkou dobrou chuť!
 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 R Ajka R Ajka | 4. června 2011 v 22:09 | Reagovat

Madla tak takéto tortičky sú moje obľúbené :-) minimum námahy maximum chuti :-)

2 Janah Janah | Web | 4. června 2011 v 22:30 | Reagovat

:-P  :-P  :-P To vypadá velmi chutně, láká mě připravit ten druhý (nehodlám ho převážet, konzumovat se bude na místě!) :-D

3 Madla Madla | E-mail | Web | 5. června 2011 v 13:50 | Reagovat

R Ajka: Přesně tak, co může být lepšího v horkých letních dnech :-) (A skroo bez práce.)

4 Madla Madla | E-mail | Web | 5. června 2011 v 13:53 | Reagovat

Janah: Mě ten druhý, mražený, také chutnal o něco víc než ten první. Určitě by byl úžasný např. ve spojení s jahodami, malinami nebo brusinkami. Tak jestli se do něj pustíš, dej vědět, jak se zadařilo a jak chutnalo :-)

5 Pavla Pavla | Web | 5. června 2011 v 16:48 | Reagovat

Mě zase láká ten první z bílé čokolády. Vypadá opravdu luxusně zvlášť s těmi piškotky a mašlí. Za chvíli budu mít svátek, tak si třeba udělám radost!

6 Martina Martina | Web | 5. června 2011 v 17:24 | Reagovat

tak typy týchto úžasných letných osviežujúcich tortičiek úplne milujem - rýchlo urobené, rýchlo zjedené -a tá karamelová, joooojha moja veľmi citlivá strunka, hmmmm veľmi veľmi ma láka

7 Madla Madla | E-mail | Web | 5. června 2011 v 20:51 | Reagovat

Pavla: Děkuju moc za chválu a milý komentář, moc mě potěšil. V krému lze samozřejmě bílá čokoláda nahradit její svůdnější tmavou kolegyní, takže fantazii se meze nekladou. A k svátku je to ideální takřka bezpracný recept, který oslní každou návštěvu (alespoň u nás to tak bylo :-))

8 Madla Madla | E-mail | Web | 5. června 2011 v 20:54 | Reagovat

Martina: Tak to jedeme na stejné dortíkové vlně :-) Já se poslední dobou nemůžu karamelu nějak namlsat, pořád bych baštila něco karamelového, brzy se chystám na domácí karamelovou zmrzlinu. Od tebe mě pochvala dvakrát tak těší, protože tvé dezerty zase příjdou naprosto neodolatelné zase mě :-D

9 toffo toffo | 5. června 2011 v 22:11 | Reagovat

Je to velké pokušení z těch drobných, rafinovaných ingrediencí, na to jsi Madlo mistr!

10 Pája Pája | Web | 5. června 2011 v 22:52 | Reagovat

Vypadají oba krásně. "Krémové" nepečené dorty zbožňuji. A kombinace s křupavými sušenkami. Akorát banán bych si něčím nahradila. Konzumuji ho jen jednou ročně u příležitosti letu v letadle. Asi se s nadmořskou výškou mění chuťové preference.

11 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 6. června 2011 v 8:02 | Reagovat

Také se v těchto parných dnech pouštím do nepečených moučníků. Ty Tvé vypadají skvěle, ale jsou hrozně těžké /nebo my máme slabé žaludky/. Prostě mascarpone, tučný tvaroh a ricotta /ta sice tak těžká není/ je na mne moc.

12 Meg Meg | Web | 6. června 2011 v 14:15 | Reagovat

Právě tu popíjím kávu (samotnou :( ) a jen se mi sbíhají sliny. Naposledy jsem měla podobný dortík v restauraci (citronový s mascarpone) a byl naprosto úžasný. A teď tohle... a ta představa karamelu... skoro mě to ničí :-D

13 Madla Madla | E-mail | Web | 6. června 2011 v 16:24 | Reagovat

toffo: Díky moc Maruško za tak krásný komentář, tolik chvály si ani nezasloužím! Teď v lednici tuhne další nepečená čokoládovo-kávová variace, tak se těším na zítřek, až si ji dám k dopolední kávě (leč bez kofeinu :-))

14 Madla Madla | E-mail | Web | 6. června 2011 v 16:25 | Reagovat

Pája: Díky moc za milý komentář, neskutečně mě potěšil. Krémové nepčené dorty jsou tím pravým letním dezertem. Myslím, že banán by se dal dobře nahradit třeba jahodami, ty by se s karamelovým krémem popasovaly určitě velice dobře :-)
Já letadlem ještě za svůj dlouhý život neletěla, takže se můžu jen divit :-)

15 Madla Madla | E-mail | Web | 6. června 2011 v 16:27 | Reagovat

coco-choc: Moc se těším na tvé variace nepečených moučníků. Já poslední dobou hrozně ráda používám právě tyto sýry, ale myslím, že by se nestalo nic, kdyby se i mascarpone nahradilo ricottou. A tučný tvaroh používám jen kvůli chuti - jeho nízkotučný kolega toho s tvarohem nemá dle mého příliš společného. U takovýchto dezertů je výhodou právě jejich velká variabilita, takže se tu klidně může i trošku zababicovat :-)

16 Madla Madla | E-mail | Web | 6. června 2011 v 16:30 | Reagovat

Meg: Citronový dortík s mascarpone, to musím vyzkoušet, to mě opravdu moc a moc láká! Takže díky za další tip. nevím, jestli je to tím, že jsem v jiném stavu, ale doslova teď na karamelových sladkostech ujíždím. Dnes jdu ještě vyrábět domácí smetanovou karamelovu zmrzlinu a další karamelové dobroty na sebe určitš nenechají čekat :-)

17 Catalina Catalina | Web | 9. června 2011 v 9:37 | Reagovat

Jéé, oba dorty zní naprosto luxusně a chutně! Můj favorit je asi ten první, protože ricotta a mascarpone jsou moji velcí oblíbenci (a navíc ta čokoláda). Karamelový dortík je určitě taky bájačný, ale zatím mám od narozenin našich docela překaramelováno :D Každopádně moc děkuju za inspiraci :)

18 Madla Madla | E-mail | Web | 9. června 2011 v 10:43 | Reagovat

Catalina: Děkuju moc za krásný komentář, který mě od takové cukrářské mistryně opravdu potěšil. I já mám moc a moc ráda ricottu v plánu už mám i další netradiční nepečený dortík jen čistě z ricotty (jen doufám, že se počasí brzy umravní a bude zase hezky).
Já mám na karamelové dobrůtky chuť pořád, ale chápu tě,že po narozeninové piplačce s karamelem si chceš od téhle sladkosti na čas odpočinout - ale máš můj obdiv, jak jsi to všechno nádherně zvládla.

19 Alena Alena | Web | 9. června 2011 v 17:57 | Reagovat

Takové dortíky bych si klidně dala hned, a oba dva! :-) Vypadají a taky určitě chutnají báječně. :-)

20 Madla Madla | E-mail | Web | 9. června 2011 v 19:00 | Reagovat

Alena: Moc vám děkuji za milý komentář, oba dva dortíky měly veliký úspěcha určitě je v mnoha variacích budu obměňovat (momentálně mám v lednici posledních pár kousků čokoládovo-kávového dortíku s kardamonem a v hlavě už se mi líhnou další nepečené variace). Horké léto prostě přeje takovýmto snadným nepečeným dezertům :-)

21 Alena Alena | Web | 10. června 2011 v 20:35 | Reagovat

[20]: Už se těším na další nepečené skvosty! :-)

22 vilemina vilemina | Web | 16. června 2011 v 21:45 | Reagovat

Jsou to lákavé kombinace, mandle můžou šikovně zmírnit sladkost sušenek (zdají se mi přeslazené všechny). Salko karamel taky neznám...snad přijde nějaká návštěva, abych měla důvod pustit se do dezertu!

23 Madla Madla | E-mail | Web | 17. června 2011 v 10:18 | Reagovat

vilemina: Děkuju moc za krásný komentář. i mě se zdá většina sušenek přeslazených a normálně je nejím, takže mandle nejen že dodají další chuťový akcent a křupavost, ale sníží také sladkost sušenek.
Na Salko karamel jsem dostala tip ve fóru u pana Cuketky, také jsem o jeho existenci neměla tušení, ale je to vážně fajn výrobek, tady je odkaz: http://www.mojemleko.cz/novinky/salko-karamel/
Tak přeju dobrou chuť, pokud se do dezertu pustíš! :-)

24 Dulce de Leche Dulce de Leche | 17. června 2011 v 16:31 | Reagovat

jooj,to su ale uuzasne torticky..akoby "usite" presne podla mojich chuti...!!!mnam:)

25 Madla Madla | E-mail | Web | 18. června 2011 v 11:18 | Reagovat

Dulce de Leche: Díky moc za krásný komentář, který mě obzvlášť potěšil a jsem moc ráda, že se vezeme na stejné chuťové vlně :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama