Karamelové vábení nejen na léto

18. června 2011 v 22:18 | Madla |  Sladké vábničky
Karamel - pro někoho sladká lepivá hmota, při jejíž konzumaci strávníkovi naskakuje husí kůže z představy dentistických nástrojů, pro dalšího zase velká vášeň a místo pro dezertov experimentování. Protože jsem si po svatbě a následném přestěhování se do rodiště mého muže vybrala opravdu skvělého a jemného zubaře, odpůrce karamelu ze mě asi nikdy úplně nebude. Ale letos jsem, nevím, zda to přičíst rostoucímu těhotenskému břichu, karamlovým vábničkám úplně propadla.

Takže pokud jste také fandové karamelu, zkaramelizovaného Salka a podobných dobrot, následující řádky můžete číst se slastně přivřenýma očima a s pusou plnou slin. Protože přesně takhle na mě dezerty, které vám chci představit, působily.

Takže než na sebe prásknu další osobní informace, pozvu vás raději do mého karamlového snu, který musím začít jak jinak než klasikou nejklasičtější - koláčem Tarte Tatin.

Pokud chcete jít na celou věc vědecky, mrkněte se třeba k panu Cuketkovi. Pokud ale potřebujete rychlý a nezkazitelný (takřka blbuvzdorný chtělo by se říci) recept, přikládám vám ten svůj. Funguje svkěle, chutná i voní úžasně a pokud k němu jak doprovod zvolíte domácí skořicovou zmrzlinu, chuťový orgasmus máte zaručen.

A jak tedy na to?

Někdo nedá u Tarte Tatin dopustit na lístkové těsto. Jenže mě to kupované nechutná, v mrazáku už mi domácí lístkové těsto došlo a chtěla jsem se se svým koláčem při své tatinkovské premiéře blížit co nejvíce originálu - proto jsem zvolila výrobu křehkého máslového těsta. A volba to byla svkělá. Štavnaté, horké a zkaramelizované ovoce skvěle doladila křupavá sladká máslová krustička k úplné dokonalosti.

Tak co? Jste zvědaví? Pustíte se do tohoto fenomenálního známého koláče?

Tak tady je recept na variantu jablkovo-broskvovou.

Křehké těsto:

150 gramů hladké mouky
75 gramů studeného másla
2 vrchovaté lžíce cukru (já používám cukr hnědý)
5 lžic studené vody
špetka soli

Dále:

jablka, oloupaná a odjádřincovaná, nakrájená na osminky
broskve, odpeckované a nakrájené na osminky
máslo na vytření formy nebo formiček
třtinový curk na vysypání formiček

Postup je stejný jako při přípravě klasického lineckého těsta - vše kromě vody tedy nasypeme do vhodné nádoby, přidáme pár lžic vody (ne všech pět najednou) a rukama rychle uhněteme nelepivé máslové těsto. Pokud se nám hmota drobí, přidáme lžíci studené vody. Těsto poté zabalíme do mikrotenové fólie a dáme do lednice na alespoň půl hodinky a pokud spěcháme, vložíme jej na pět až deset minut do mrazáku.
Za tu dobu si oloupeme a odjádřincujeme jablka a odpeckujeme broskve. Ovoce si nakrájíme na osminky.
Já chtěla z tohoto udělat jen takové mikro tatinky, takže jsem místo klasické velké formy použila malé jednoporcové keramické kokotky o objemu 250 ml.
Ty jsem pořádně vytřela máslem (na jednu porci odhaudji tak 20 gramů másla) tak, aby na dně zbyla pěkná máslová krusta.


Na máslo jsem rovnoměrně rozsypala hnědý cukr, na jednu proci padla jedna vrchovatá lžíce třtinového cukru. Rozpálila jsem si troubu na 200 stupňů a do cukrem vysypaných kokotek jsem rozdělila štědrou dávku ovoce tak, aby tvořilo dvě vrstvy.


Takto připravené jsem šoupla na čtvrt hodinky do trouby, kde v průběhu patnácti minut vznikla z másla, cukru a ovoce neodolatelná bubaljící a karamelem vonící dobrota. Rychle jsem vytáhla a celou tu sladce bubůající krásu zakryla slabě vyváleným kolečkem již uchystaného a studeného křehkého těsta.


Vrátila jsem ještě na patnáct mintu do trouby, aby těsto pěkně zezlátlo.


Výsledek jsem vytáhla, malou chviličku počkala a trochu se strachem z výsledku překlopila na připravený talířek. A voilá, zadařilo se! Nic se nikam nepřichytilo, karamel nebyl přepálený, šťáva z ovoce nepřebývala, prostě mazec.


A když jsem vše ještě doplnila domácí smetanovou zmrzlinou se skořicovou chutí,


výsledek přečil všechna má očekávání a Tarte Tatin se stal mým oblíbeným dezertem, kterým jsem se vždy večer odměňovala za úspěšné uspání našeho dvouletého batolete.









Úžasnou skořicovou zmrzlinu jsem dělala přesně podle tohoto receptu Mlsné kočky Pavlíny a tato zmrzlina má nyní nezastupitelné místo v našem mrazáku - momentálně v něm dlí (jak jinak než) karamelová zrmzlina s kousky zkaramelizovaných mandlí. A také zmrzlina levandulová, ale o dezertech provoněných levandulí zase až někdy příště.

Pokud vám učarovalo ovoce utopené v karamelu, zbystřete nyní pozornost, protože přichází jendoduchý letní dezrt nabitý chutěmi - zkaramelizovaný ananas.

Tento superjednoduchý a superchutný dezert vznikl z potřeby zužitkovat nějak ananas, který byl v náhlém pominutí smyslů zakoupen a samotný, ač zralý a kvalitní, byl chuti nevalné a poněkud mdlé. Tak než s milým ananasem zamířit k odpakovému koši, pokusila jsem se o ušlechtilý výkon, dát mu nějakou chuť. A povedlo se. Takže vám představuji opilý zkramelizovaný ananas se skořicovou vůní.


A jak na něj? A co na něj?

Na dvě lehké porce budeme potřebovat:

2 asi centimetrová (nebo centimetr a půl) kolečka očištěného čerstvého zralého ananasu
plátek másla (cca 20 gramů)
hnědý cukr (asi dvě lžíce)
dvě špetky skořice
dva střiky koňaku nebo whiskey
plát alobalu

Anansa jsem očistila a nakrájela na kolečka, která jsem přepůlila a odstranila jsem také tuhý prostředek.


Takto připravený ananas jsem ze všech stran obalila v hnědém cukru


a obalené kousky dala na plát alobalu


na každé kolečko jsem vložila malý plátek másla


zlehka zasypala skořicí a přelila střikem dobré whiskey.


Alobalový obleček sjem každé ananasové dobrotě pěkně utemovala a šoupla ty lesklé amarouny do trouby vyhřáté na 200 stupňů. A pekla jsem je asi 15 až dvacet minut, prostě do doby, než se domem začala vznášet opojná ovocně karamelová vůně. Opatrně jsem rozbalila a vykydla na talířek.


A servírovala jsem se skořicovou šlehačkou.


Skořicovou šlehačku jsem připravila úplně jednoduše. Do takřka ušlehané šlehačky jsem přidala dvě lžíce cukru moučka (nebo podle vaší chuti) a lžičku skořice a došlehala jsem dotuha.


A svěží ovocný dezert s chutí karamelu a skořice a s jemnou vůní po použitém alkoholu mě překvapil. Stejný postup se dá použít i na banány, i zde je chutný výsledek zaručen (testováno na lidech přede dvěma dny :-))

Ještě pořád nemáte karamelu plné zuby? Tak vyzkoušejte karamelové menu, které jsem nachystala na oslavu synkových druhých narozenin. A co se podávalo? Karamelové mini Pavlovy a čokoládové skořápky plněné karamelovým krémem.


Srdíčkové mini Pavlovy jsem dělala podle tohoto osvědčeného receptu, jen jsem místo klasického bílého cukru použila cukr třtinový, který dal křehoučkým a jemným pavlínkám lehký a příjemný karamelový nádech.


A s čím jsem tato křehká srdíčka vonící sladce po karamelu servírovala? S jahodovým coulis, neboli jahodovou ovocnou omáčkou, kterou jsem připravila jednoduše tak, že jsem nakrájené jahody svařila s troškou vody a hnědého cukru na hustší omáčku. Odebrala jsem pár lžic horké omáčky, v nich jsem rozmíchala lžičku kukuřičného škobu, vrtáila na pltonu aještě dvě mintuky povařila. Poté jsem nechala vychaldnotu a servírovala v zapůjčeném omáčníku.


A nezbytnou součástí Pavlovy byla samozřejmě také dotuha ušlehaná a jemně oslazená šlehačka. A kompletace byla následující: mini Pavlova + šlehačka + jahodové coulis = spokojenost a plné pusy všech hostů.

A protože jahody a karamel k sobě prostě padnou jako ulité, byly dalším dezertní volbou čokoládové skořápky s karamlovým krémem, které jsem tvořila podle tohoto receptu Hanky Michopulu. receptem jsem se inspirovala jen volně, protože se narozenin našeho synka účastnila i moje malá neteř, která musí ve svých čtyřch letech dodržovat přísnou bezlepkovou dietu, a proto jsem se snažila celé menu pojmout celiaticky. Takže místo sušenek jsem do čokoládových skořápek použila domácí pohankovo-mandlový griliáš. Ten je opravdu výborný a může tvořit křupavou posýpku na jakékoli krémové nebo zmrzlinové dobroty, které si dopřejete. Já s ním například ozdobila nepečený karamelový dortík s banány.

A jak na pohankovo-mandlový griliáš?

Vše jsem dělal od oka, takže přidám jen obrázkový postup. na mírném plameni nasucho opražíme nahrbo drcené mandle,


až se mandle rozvoní, přidáme k nim stejný podíl loupané pohanky lámanky. a pražíme dál.


po pár minutách vše zasypeme krystalovým curkem a přilijeme trošku vody.


a po malé chvilce nám vznikne sladký a křupavý karamel, který vlijeme na naolejovaný talíř.


Talíř opravdu nesmíme zapomenout potřít troškou oleje a pořádně jej do všech stran rozetřít, jinak bychom z talíře vychladlý karamel dostávali opravdu jen horko těžko. Vzniklý pohankovo-mandlový griliáš dáme do chaldu ztuhnout a až ztuhne, rozlámem jej na malé kousky, které přidáme do rozpuštěné hořké čokolády. Směsí vylijeme potravinovou fólií vyložené mističky (nebo v mém případě důlky z muffinové formy) a necháme v chladu zatuhnout. Zatuhnuté vyklopíme (to je trošku pro silné nervy, já u tohoto kroku klela jako špaček - ještěže jsem tuto činnost prováděla za odpoeldního spánku dítěte) a naplníme připraveným karamelovým kréme, který jednoduše připravíme smícháním vaničky měkkého tvarohu, jedné zaksynaé smetany a půlkou plechovky Salka karamel. Vše zamíchat a naplnit. A odzobit čerstvými jahodami a posypat zbylým mandlovo-pohankovým griliášem.


A garantuji vám, že po téhle dobrůtce budou nadšeně sahat nejen ti, kteří jsou omezeni bezlepkovou dietou.

Tak dobrou nejen karamelovou chuť a krásné teplé léto přejej všem Madla.
 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 HaF HaF | Web | 18. června 2011 v 23:30 | Reagovat

Tady bych si zamlsala! Vypadá to nádherně. Jen tak na okraj - čerstvý ananas nakrájený na plátky, marinovat v medu a poté šupnout na gril - vynikající moučník při grilovačce! :-)

2 Michaela Michaela | Web | 19. června 2011 v 5:08 | Reagovat

Jeej, to vyzera fantasticky! Jablcka, cukor, skorica, to uplne zboznujem najviac z kolacov.

3 Madla Madla | E-mail | Web | 19. června 2011 v 7:12 | Reagovat

HaF: Díky moc za krásný komentář. Mám pocit, že s rostoucím břichem mě honí mlsná víc a víc, proto následovala takováto karamelová smršť :-)
Tvůj ananasový tip vypadá úžasně a určitě ho brzy vyzkouším (až nám domů dorazí objednaný gril). :-)

4 Madla Madla | E-mail | Web | 19. června 2011 v 7:14 | Reagovat

Michaela: Tarte tatin je báječná klasika, která nikdy nezklame a uvedený postup původní recept příjemně zjendodušil bez ubrání chuti. Ještě se chystám na Tarte Tatin třešňový a jahodový :-)

5 Pája Pája | Web | 19. června 2011 v 11:11 | Reagovat

Snad jsem postřehla všechny nápady a recepty. Karamel je mi poměrně jedno. Ráda si ho dám, ale tři kilometry kvůli němu nepůjdu. Navíc s ním mám pár špatných zkušeností, ale i dvě či tři dobré.
Tarte Tatin jsem nezvládla. Ne, že by byl špatný, ale byl přímo odporný. Tvůj vypadá dobře. Možná, že už pokusní lidé zapomněli, že jsme jej již měli, a dovolí mi druhý pokus.
Ananas bez chuti? Zvláštní. Pro milovníka čerstvého ananasu. Kdyby jen po něm neprlil jazyk.
Griliáš jsem několikrát dělala. Nevyklápím však na talíř, ale na běžný neupravený pečící papír. Nikdy žádný problém nebyl. Ačkoliv já nepřidávám vodu. A vlastně ho dělám úplně jinak. Ale ten s tou lámankou, košíčky z něj. Ještě, že nemám nic, do čeho to nacpat, přeci jen, jahod a jahod.

6 Madla Madla | E-mail | Web | 19. června 2011 v 13:19 | Reagovat

Pája: Karamel je záludná potvůrka, která umí i pěkně potrápit a koláč Tarte Tatin je toho důkazem, protože při dodržení původní receptury se toho může opravdu hodně pokazit. Ale tenhle jedoduchý postup je orpavdu blbuvzdorný a vždy se povedl (snad jsem to nezakřikla).
A k tomu ananasu - prostě jsem měla smůlu na kousek, který byl asi špatně uskladněn, ale horká koupel v ananasu, alkoholu a skořici mu více než prospěla.
Díky za tip na griliáš, příště zkusím tvou fintu s pečícím papírem a ušetřím si mytí talíře :-)

7 Catalina Catalina | Web | 20. června 2011 v 15:41 | Reagovat

Wow! Madlo, tobě by měli říkat karamelová královna! Takových dobrot z karamelu pohromadě jsem ještě neviděla. Nevím, kam se dřív kouknout, aby mi žádná lahůdka neutekla :D V létě sice na karamel moc chuť nemám, ale jak přijde trochu chladnější období, můžu se po něm utlouct :D Děkuju za recept na griliáš, ten se bude určitě hodit!

8 HaF HaF | 21. června 2011 v 9:11 | Reagovat

Jen malý dotaz, zkoušela jsem oba emaily a nevím zda došly. Jedu totiž znovu do Olomouce a můžu se v případě zájmu stavit pro Vrabce.

9 Madla Madla | E-mail | Web | 21. června 2011 v 13:06 | Reagovat

Catalina: Díky moc za krásný komentář, který mě opravdu potěšil. Karamelová královna je krásná pochvala, že bych si změnila název blogu? :-)
Griliáš je moc prima, tu pohanku lze samozřejmě vynechat, a pak to bude jen griliáš mandlový (zrovna mám kousek v lednici na posypání domácí karamelové zmrzliny :-))

10 Madla Madla | E-mail | Web | 21. června 2011 v 13:08 | Reagovat

HaF: milá paní Hanko, moc se vám omlouvám, na mail ihned odepíšu.

11 dulce de leche dulce de leche | 23. června 2011 v 11:08 | Reagovat

ejha,same dobrotky,Madla:)..a paci s ami,ze si na tarte tatin pouzila domace krehke cesticko:)u mna je tarte tatin vacsinou rychlovka,a z pohodlnosti vzdy siahnem po tom kupovanom listkovom:(...ja som zatial este domace listkove nejedla,takze ani neviem porovnat..ale urcite som za domace!!!:) :-)

12 Madla Madla | E-mail | Web | 23. června 2011 v 14:14 | Reagovat

dulce de leche: Děkuju za krásný komentář, Tarte Tatin je opravdová dobrůtka, kterou jsem si chtěla vychutnat co nejblíže jeho francouzskému originálu, kdy se také používá máslové těsto. Navíc od té doby, co si dělám domácí lísktové těsto, už ta kupovaná nechutnají a navíc jsem hrozný mlsoun, takže než ošidit své chuťové pohárky, radši si zapatlám ruce od mouky a másla :-)
Domácí lístkové těsto určitě vyzkoušej, není to tak složité a výsledek je opravdu skvělý!

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama