Pesto nejen pro Pepka námořníka

15. června 2011 v 13:43 | Madla |  Bezmasé dobrůtky
Miluju pesto. Ať už to pravé, bazalkové, nebo jeho různé napodobeniny. S pestem se dá krásně vyblbnout, v podstatě jde o kombinaci něčeho zeleného, něčeho oříškového a zapomenout nemůžeme samozřejmě na kvalitní olivový olej a pravý paramzán. I když já občas (když už nám zásoba paramzánu došla) do pesta dala třeba můj oblíbný sýr pecorino a bylo to taktéž úžasné.
Ale v tomto období dolsova ujíždím na čerstvém špenátu, kterým mě dostatečně zásobuje moje hodná tchyně, takže i hrátky s pestem se odvíjí zcela ve stylu Pepka námořníka. A i špenátové pesto je vskutku lahodné. Takže pokud máte na zahrádce čerstvý špenát a nebojíte se ho použít i jinak než ve formě obligátního špenátu dušeného, zkuste tuto bezvadnou a lehkou zelenou omáčku, která se hodí nejen k těstovinám.

A tady je recept:

2 hrsti čerstvého opraného špenátu, zbaveného silných řapíků
3-6 stroužků česneku (podle velikosti česneku a vašich česnekových preferencí)
1,5 dl kvalitního extra panenského olivového oleje
velkou hrst neloupaných mandlí
velkou hrst nadrobno nastrouhaného parmazánu či sýru pecorino
sůl a pepř na případné doladění chutí

Nejprve si v mixéru najemno rozemeleme mandle. Kdo chce, může použít mandle loupané, mě pesto chutná z mandlí neloupaných, které mu dodají takovou zemitější a plnější chuť. Poté do mixéru dáme oloupaný čensek dle chuti, čerstvý špenát zbavený tuhých řapíků, zalijeme olivovým olejem a krátce v mixéru projedeme. Já mám radši hrubší texturu pesta, takže pesto mixuji jen nezbytně krátkou dobu, ale pokud máte raději konzistenci hebčí a více omáčkovou, mixujte dle vaší libosti. Až bude hotovo a bude na vás koukat zelená hmota, která nebude ani tekutá, ani tuhá, přisypte k ní pořádně velkou hrst najemno nastrouhaného parmazánu, zamíchejte, ochutnejte a podle chuti dolaďte případně troškou soli a pepře. pokud se vám zdá pesto příliš husté, přilijte k němu trošku olivoého oleje.

Výsledné foto vám nepředložím, protože je jednak nefotogenické a za druhé bylo toto pesto připravováno v časové tísni a s dítětem dožadujícím se: "Na písek, já chci na písek ..."

Ale že si nevymýšlím a pesto naplněné do skleniček a zalité ještě troškou olivového oleje má vždy místo v naší lednici, o tom svědčí následující jednoduché špagety s pestem:


posypané peřinkou z nezbytného parmezánu:

A aby toho zeleného nebylo jen tak málo, přihrála jsem špenátovo-mandlovému pestu za kamaráda křupavou brokolici. Tu jsem jen pár minutek vařila v páře,


poté ji přendala do pekáče, ke třem lžícím pesta jsem přimíchala tři lžíce měkkého tvarohu z vaničky, dvě lžíce jogurtu, zlehka osolila a opepřila a jemně dochutila muškátovým oříškem,


nalila na ještě křupavou brokolici


a celou tu zelenou nádheru jsem zasypala nastrouhaným parmezánem a vše jsem čtvrt hodinky zapekla. jako přílohu jsem zvolila dušenou rýži tří barev a vzniklo ač velmi dietní, tak velmi chutné jídlo.


A protože mi zbylo ještě dost stonků a odřezků z brokolice (měla jsem krásné dvě křehké hlavičky), spáchal ajsem ještě lehkou krémovou brokolicoovu polévku. A jak jsem ji uvařila? Zase jen jednoduše, k oloupaným a nakrájeným stonkům z obou brokolic jsem přidala několik na kostky nakrájených brambor, osolila a uvařila doměkka. Poté jsem ručním mixérem vše umixovala na hladký krém, dochutila troškou muškátového oříšku a přidala jsem tři lžíce špenátovo-mandlového pesta, které tak trošku nudné polévce dodalo středomořský punc.
Polévku můžete stejně jako já servírovat se lžící dobré zaksyné smetany nebo créme fraiché.


Dobrou nejen špenátovou chuť vám přeje Madla!
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Alena Alena | Web | 15. června 2011 v 17:13 | Reagovat

Zajímavý nápad ze špenátu, úplně cítím na jazyku tu lahodnou chuť. :-)

2 Pája Pája | Web | 15. června 2011 v 22:32 | Reagovat

Ty zelené nudle musím mít. Prostě musím.

3 Madla Madla | E-mail | Web | 16. června 2011 v 9:58 | Reagovat

Alena: Čerstvý špenát miluju ve všech podobách, ale ne všichni strávníci jej ocení tak, jako já. Ale v tomhle jemném a svěžím pestu by jej nikdo nehledal a proto stále pestuji a pestuji :-)

4 Madla Madla | E-mail | Web | 16. června 2011 v 9:59 | Reagovat

Pája: I já na těchle jednoduchých zelených nudlích ujíždím dost často :-) ne nadarmo se říká, že v jednoduchosti je krása :-)

5 DolceVita DolceVita | Web | 17. června 2011 v 11:05 | Reagovat

S pestem se dá vyblbnout a na talíři je to vždycky krása :-) Mám ráda červené i bílé variace pesta a nad to čerstvé opravdu není. Hned bych si kousek špenátového dala :-) V mé zahradě špenátové lístky také nechybí. Možná je to tím, že jeho pěstování nevyžaduje zvláštní nároky ani zvýšenou pozornost. Prostě se špenátu u nás daří a já za tímto úspěchem nevězím :-)

6 Madla Madla | E-mail | Web | 17. června 2011 v 13:34 | Reagovat

DolceVita: Šárko, děkuju ti moc za milý komentář, Čerstvý špenát ze zahrádky je opravdovou bombou, nad kterou není. I já na něm (nejen letos) ujíždím a proto i tady se budou postupně objevovat další špenátové kreace a variace. tak špenátu zdar!

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama