Špenátový salát s modrými hrozny a kozím sýrem

23. června 2011 v 10:18 | Madla |  Salátové lupení
jak už jsem tu několikrát naznačila, miluju čerstvý špenát v jeho základní podobě. Samozřejmě nepohrdnu ani špenátem tepelně upraveným, takový lehce na másle podušený špenátek s troškou čenseku je ta pravá dobrota, ale svěží špenátovou nádheru si nejlépe vychutnám ve formě různorodých salátů.

A tak vám přináším tři tipy na netradiční špenátové osvěžení.

Jako první jsem zkombinovala čerstvý špenát z tchyniny zahrádky se sladkými modrými hrozny a čerstvým kozím sýrem s medvědím česnekem - a ač se zdá, že k sobě tyto suroviny vůbec neladí, výsledkem byla chuťová bomba a já měla co dělat, abych se udržela a salátek pro vás vyfotila.



A co tedy budete potřebovat? jen tři věci:

čerstvé špentávové listy, důkladně omyté a osušené a zbavené stonků
modré hrozny, vypeckované a přepůlené
čerstvý kozí sýr, nakrájený na kostičky

pokud vám kozí aroma příliš nevoní, určitě se neprohřešíte proti bontonu, když si do toho vašeho salátu přidáte sýr dle své chuti - určitě by bla svkělá mozarella, ale chybu byste určitě neudělalay také s camemberem či tradičním českým hermelínem. A salátek tak můžete mít pokaždé trošku jiný. Takže vše si pěkně nakrájíme a natrháme, dáme do misky a přelijeme zálivkou. já použila klasiku - vinaigrette - protože jsem nechtěla přehlušit chuť jentotlivých složek salátu.

Jak na vinaigrette určitě víte, ale pokud ne, tady je recept:
2 lžíce panenského olivového oleje
1 lžíce octa (nejlépe kvalitního vinného)
1/2 lžičky soli
1 lžíce cukru

Vše zamícháme a těsně před podáváním přelijeme přes salát a jemně zamícháme.


Pokud chceme mít salát zase trošku jiný, místo hroznů můžeme přidat jahody, ale pak je lepší zvolit přírodní kozí sýr bez příchutě nebo již zmíněnou mozarellu. A přisypat si do salátu můžete i třeba nasucho opražené lískáče nebo mandle.
Bezvadná varianta špenátového salátu vám také vznikne s vyhlazeným melounem a camemberem, mňam. Bohužel foto posledních dvou salátů se díky nenažranosti jejich stvořitelky asi nikdy nedočká uveřejnění :-)

Pokud se bojíte představy špenátu a ovoce, vyzkoušejte tenhle jendoduchý a báječný špenátový salát s cherry rajčátky a kozím sýrem.

Špenát prostě boduje na všech frontách a v kombinaci s letním ovocem je z něj neodolatelný svůdník.

Tak co, máte rádi špenát?
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Maiya* Maiya* | Web | 23. června 2011 v 10:24 | Reagovat

Vypadá to moc dobře :) Třeba to někdy zkusím :)

2 Madla Madla | E-mail | Web | 23. června 2011 v 14:10 | Reagovat

Maiya*: Určitě doporučuju k vyzkoušení, všechny varianty salátu jsou lehoučké, jednoduché a opravdu moc a moc dobré.

3 Evik Evik | 23. června 2011 v 21:39 | Reagovat

Tak tohle je pro mě naprosté gurmánské nebe! Větší chuťové orgie si snad ani neumím představit, snad jen kdyby španát vystřídala rukola...:-)

4 Madla Madla | E-mail | Web | 23. června 2011 v 21:59 | Reagovat

Evik: Evi, tak to jsem moc ráda, že jsem se ti strefila do chuti. Rukola je i u mě the best of, jenže než abych se spoléhala na kupovanou, raději si vypěstuju vlastní a ta je zatím ještě moc maličká :-) Ale všechny tři saláty budou určitě super i s rukolou místo špenátu.

5 Catalina Catalina | Web | 24. června 2011 v 21:46 | Reagovat

Při čtení tvého článku a receptu si říkám, jak jsem mohla jako malá nenávidět špenát? To by Pepek námořník koukal, co všechno je se špenátem možné :D Babička bude mít čerstvý, tak akorát musím počkat, až k ní za pár dnů pojedeme :D Zaujala mě i tvoje navrhnutá varianta špenát+jahody - to zní taky dost dobře!

6 Pavla Pavla | Web | 25. června 2011 v 9:06 | Reagovat

Sladké hrozny, slaný sýr, kyselá zálivka a čerstvý křupavý špenát musí být neuvěřitelně dobrá kombinace chutí! Ještě bych salát posypala vlašskými ořechy a nechala se unášet... :-)

7 Madla Madla | E-mail | Web | 25. června 2011 v 11:16 | Reagovat

Catalina: Já špenát taky jako dítě moc nemusela, odrazovala mě ta zelená vodníkovská břečka ze školní jídleny a přesolený špentá se špekem, který dělala moje babička. Ale jako dospělá jsem se do špenátu, a hlavně do toho syrového, doslova zamilovala. Špentá + jahody + camember je te´d poslední dobou má oblíbená večeře - od čeho jsou sezónní potraviny :-)
Tak jestli vyzkoušíš, dej vědět, jak ti chutnalo!

8 Madla Madla | E-mail | Web | 25. června 2011 v 11:18 | Reagovat

Pavla: Přesně tak, pro někoho nezvyklé, ale pro mě božské! Hmm, posypat salát nasucho opraženými vlašáky nebo mandelemi, to zní velice dobře, večer určitě vyzkouším s jahodovou variantou :-)

9 Lucie Lucie | Web | 28. června 2011 v 13:37 | Reagovat

Mnam, ja spenat taky miluju a tyhle kombinace jsou super...

10 Madla Madla | E-mail | Web | 28. června 2011 v 22:15 | Reagovat

Lucie: Jo, jo, čerstvý špenát rulez!!!  Jsem ráda, že máme podobné chutě. :-)

11 Martina Martina | Web | 2. července 2011 v 18:36 | Reagovat

madli, úplne fantastický jednoduchý šalátik, takéto receptíky priam milujem , skvelé

12 Madla Madla | E-mail | Web | 3. července 2011 v 15:12 | Reagovat

Martina: Martinko, díky moc za krásný komentář, nad takovéhle saláty prostě v parnéím létě není (i když teď nám tady v Česku ukazuje počasí spíš svou podzimní upršenou a studenou tvář).

13 HaF HaF | Web | 3. července 2011 v 20:52 | Reagovat

Zajímavá kombinace! Sýr a ovoce mám moc ráda, je to osvěžující a takové letní! :-)

14 Madla Madla | E-mail | Web | 5. července 2011 v 16:28 | Reagovat

HaF: Ačkoli nynější teploty na léto příliš neukazují, doufám, že se upršené počasí brzy ztratí a budeme si moct podobné salátky zase vychutnat. Díky moc za milý komentář.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama