Červenec 2011

Dva čokoládové polibky - jeden pečený, druhý nepečený

23. července 2011 v 21:15 | Madla |  Sladké vábničky
Miluju čokoládu. Můžu ji vjakémkoli skupenství a jakémkoli množství (mluvím tu samozřejmě o kvalitní čokoládě, ne o různých rádoby "čokoládových" pochoutkách, které se akroát lepí na patro a v puse zanechávají pachuť rostlinných tuků, emulgátorů a umělých pachutí) a nejvíce si ji vychutnám tak, si vždy jeden malý kousek nechám rozpustit v puse. A dodnes nechápu dvého drahého, jak může čokoládu kousat! Vždyť se tak připravuje o jedinečný požitek ...
Prostě jsem tak trochu čokoládový pošuk :-)
Čokoládu můžu mlsat za různého počasí, ale upřímně mi nejvíc chutná, když je venku škaredě, je chladno a prší. Takže se změnou teplot a s následným rapidním ochlazením, kdy se najednou horký červenec změnil na upršený říjen, se i u mě dostavil čokoládový absťák. Naštěstí doma bylo dost nasyslené čokolády, teď už zbývalo jen vybrat ten pravý čokoládový recept. A protože jsem poslední dobou objevila pár opravdu hodně zajímavých slovenských foodblogů, inspirace na dort plný čokolády na sebe nenechala dlouho čekat.
Takže vám chci představit slovenský blog halušky in Ireland, ve kterém najdete spoustu nejen sladkých potěšení. Ale já tentokrát vybírala jen ze sladkého a přesně jsem měla zacíleno na Chocolate fudge cake. Recept jsem si velmi mírně obměnila, jelikož jsem měla doma dva banány, které už začínaly být víc hnědé jak žluté a bylo tedy záhodno je velmi rychle zužitkovat. Takže tady najdete originál recepturu a pokud toužíte přidat k čokoládě trošku perníkové vůně a šťavnatost banánu, tady je má obměna.

Na těsto budete potřebovat:

200 g čokolády s vysokým obsahem kakaa
200 g másla
200 g hnědého cukru
100 ml kysané smetany
100 ml vody
2 rozšlehaná vajíčka
200 g hladké mouky
5 lžic kakaa
2 lžičky kypřicího prášku do perníku
2 velké rozmačkané banány

Postup jsem dodržela, jen jsm navíc do těsta přidala již zmíněný kypřicí prášek do perníku a nakonec jsem do čokoládové hmoty zlehka vmíchala rozmačkané banány. A protože nemám čtvercovou pečicí formu, nalila jsem vše do máslem vymzané a strouhankou vysypané dortové formy o průměru 20 cm.
A protože jsem při nákupu tak nějak pozapomněla na ingredience nutné na polevu, polevu jsem udělala svou oblíbenou ze zakysané smetany a bílé čokolády a ozdobila jsem cákanci z rozpuštěné tmavé čokolády. A tady je ten skvostný čokoládový výsledek.
Měkký hutný dortík plný čokolády a s perníkovým aroma mě nadchnul. Nebyl ani příliš sladký, jak jsem se zpočátku obávala. Je to sice trošku kalorická bomba, ale pokud jste čokoholici jako já, je vám tenhle aspekt úplně šumafuk :-)

A foto řezu:
Na řezu jdou krásně vidět kousky banánu, které dortíku dodávají ještě větší měkkost a vláčnost.
Měkký a hutný dort plný čokolády mě uchvátil a já vím, že ho budu určitě brzy realizovat a že to nebyla poslední dobrůtka, kterou z blogu Halušky in Ireland hodlám vyzkoušet. Takže i vám mohu tento chutný blog více než doporučit.

Jestliže máte ještě pořád chuť na něco pořádně čokoládového, ale nechce se vám péct a chete si držet linii, nabízím vám svůj vlastní recept na nepečený tvarohový dortík s kávou a kardamonem.
Tenhle nepečený zázrak je lehoučký jako pírko, plný kvalitní čokolády a voní kávou a mým oblíbeným kardamonem. Takže pokud je vám při čtení tohtoo článku vedro (člověk teď nikdy neví, kdy bude horko a kdy zase zima) vybavte se následujícími ingrediencemi a za pár hodin můžete sladce mlsat bez výčitek svědomí.
na voňavý čokoládový dortík s vůní kávy a kardamonu budete tedy potřebovat:

na korpus:
100 g mletých či rozmixovaných mandlí
100 g ovesných vloček
tři lžíce hnědého cukru
4 lžíce mléka

Obvyklý sušenkový kropus jsem tentokrát pro absenci sušenek nahradila zdravější variantou variantou z vloček, hnědého cukru a mandlí. Vše jsem prohnala mixérem, přidala čtyři lžíce mléka ana dno dortové formy o průměru 20 cm jsem nandala drobenkovou směs, kterou jsem na dvacet minut zapekla při teplotě 180 stupňů. Nechal ajsem vychladnout apak strčila is formou do mrazáku.

Na krém jsem si nachystala:

2 tabulky kvalitní čokolády s vysokým obsahem kakaa (použila jsem Lindt 89 %)
3 vaničky měkkého nízkotučného tvarohu
3 lžíce uvařené opravdu velmi silné kávy
2 lžičky mletého kardamonu
případně dle chuti cukr

Čokoládu rozpustíme nad vdoní lázní a do rozpuštěné čokolády vmícháme tři lžíce velmi silné kávy, dvě lžičky kardamonu a tři vaničky tvarohu. zamícháme v hustý krém, ochutnáme a případně dle chuti a sladkých preferencí dosladíme moučkovým cukrem. Já nesladila, protože mi právě vyhovovala jemně nahořklá chuť extra čokoládového krému. krém naneseme na vychlazený korpus a dáme do lednice alespoň na pár hodin vychladit (nejlépe ale přes noc).
Vychlazený dortík plný kávy, kardamonu a čokolády krájíme na jednotlivé řezy,


A protože je tenhle voňavý zázrak díky vysoce procentní čokoládě a kávě opravdu temný a nepříliš sladký, můžeme si jej při podávání třeba jen jednoduše poprášit moučkovým cukrem,
nebo přidat třeba pěknou porci domácí smetanové karamelové zmrzliny.



A jak na tuhle svkělou zmrzlinu? Úplně jednoduše, nebudete potřebovat žádný zmrzlinovač, stačí jen pár základních ingrediencí a dochucení dle momentální nálady a libovolná zmrzlina úžasné smetanové chuti a jemné konzistence spatří světlo světa. Já za svého zmrzlinového guru považuji Mlsnou kočku Pavlínu, díky které jsem se naučila dělat jednoduchou a výtečnou domácí zmrzlinu, a díky ní teď máme v domácnosti hotovou dobu ledovou :-)
Takže na tuto smetanovou karamelovou zmrzlinu používám tenhle Pavlínin základní recept na smetanovou zmrzlinu (tedy bez skořice a cukru), ke kterému pak na ochucení přidám čtyři velké lžíce domácí smetanové karamelové polevy. I ta si mimochodem s tímto čokoládovým dortíkem skvěle tyká:

A jak tedy na ni? Jednoduše. Na asi 250 ml hotové polevy budete potřebovat:

jeden hrnek (250 ml) cukru krystal
tři lžíce vody
1 kelímek (215 gramů) smetany ke šlehání
1/2 lžičky soli
na dochucení možno přidat šťávu ze dvou citronů, limetek nebo pomerančů

Do pánve vsypeme cukr a vlijeme k němu tři lžíce vody. Svaříme na karamel a až bude karamel kráně zlatavý (pozor, nespálit, karamel by zhořknul), odstavíme karamel ze zdroje tepla a opatrně do něj vlijeme tekutou smetanu ke šlehání. Pozor, bude to šíleně bublat a možná i prskat a navíc se v karamelu utvoří žmolky a všechnoto bude vypdat hrozně a tak, že se to nikdy nespojí, ale vemte si metličku, vraťte karamel na úplně ztlumený zdroj tepla a míchejte a míchetje, dokud se hmota pěkně nespojí. Pak definitivně odstavte, přisypejte půl lžičky soli (sůl dodá karamelu na hloubce, věřte nebo nevěřte, je to vyzkoušeno averze bez přidané soli není tak dobrá) a na závěrečné dochucení můžete přidat nějakou citrusovou šťávu. Mě nejvíc chutná karamel s pomerančovým podtónem, ale je zcela na vás, jestli chcete svou domácí karamelovou polevu osvěžit jemnými tóny citrusů, nebo ji mít jen tak.

Příjemně chladné nebo pořádně horké léto přesně podle vaší chuti vám přeje Madla.

Neodolatelný králík na víně a dobromysli

18. července 2011 v 13:44 | Madla |  Maso hraje prim
Přiznám se, že ačkoli ve vlastní kuchyni panuji už pěknou řádku let, na přípravu králíka jsem ještě nedostala odvahu. moje maminka králíka nikdy nepřipravovala, takže jsem ani neměla žádný chuťový vzor. Jenže si maně vzpomínám, že v dobách idylického dětství, kdy jsem podstatnou část prázdnin trávili na vejminku v Klopinách u tety Dobry se ušáci připravovali poměrně často. Jak by taky ne, když se tam roztomilým ušákům tak krásně dařilo. Samozřejmě jsem jako dítě vždycky obrečela ten moment, kdy teta klepla krásného chlupáče mezi uši, a svým sestřenicím jsem se divila, jak mohou jíst králíka, se kterým si ještě před chvílí vesele hrály. Byla jsem prostě útlocitné městské dítě.

Ale časem mě chuť na jemné králičí maso začala pronásledovat a tak, když jsem narazila na pěkného českého králíka, nestálo mým choutkám už nic v cestě. A protože je léto, rozhodla jsem se králíka připravit jen lehce, decentně, s čerstvými bylinkamia lehkým bílým vínem, které nám v lednici nesmí nikdy chybět. Moc ráda používám při vaření víno a tenhle recept byl zlehka inspirován mou oblíbenou úpravou kuřete - kuřetem na víně s pečeným česnekem.

Protože v jednoduchosti je krása, budete na toto lehké a velmi chutné jídlo potřebovat v podstatě jen čtyři ingredience:

králíka, rozporcovaného na kousky
palici česneku, rozebranou na jednotlivé oloupané stroužky a nrkaájené na hrubší kousky
čerstvou dobromysl
sůl, pepř (já nedám dopustit na hrubozrnnou sůl a čerstvě uhmožděný barevný pepř)
dvě deci lehkého bílého vína

Ačkoli jsem králíka nikdy předtím neporcovala, šlo mi to relativně snadno a ostatní práce už byla také jen dílem okamžiku. V rukou jsem měla krásně buclatý a voňavý český česnek, celou náruč čerstvé dobromysli jsem si mohla natrhat u tchyně na zahrádce, protože manželova maminka ji v kuchyni nepoužívá, tak mi šlo celé vaření krásně od ruky. A protože jsem před časem zjisitla, že mi moc chutná úprava kuřete, kdy jej nejrpve uvařím a až poté upeču, zvolila jsem tu stejnou úpravu i pro svého králíka. Naporcované kousky králíka jsem tedy nejrpve spolu s cibulí a kořenovou zeleninou hodinku povařila a vznikl mi krásný a silný králičí vývar. Ovařené maso jsem poté zlehka osolila a opepřila a vložila do pekáče. Porce jsem posypala nahrubo poskeaným česnekem a čerstvými lístky voňavé dobromysli, podlila vínem


a dala na necelou třičtvrtě hodinku péct do trouby vyhřáté na 200 stupňů. A abych neměla starosti s přílohou, pod maso jsem šoupla na čtvrtky nakrájené nové brambůrky, které jsem ani neloupala.

Po půlhodince vše omamně vonělo, jen jsem na chvíli odklopila pokličku, aby maso chytilo barvu a získalo kůrčičku a bylo hotovo. Jemné a křehké králičí maso si díky předchozímu povaření ponechalo šťavnatost a šlo krásně od kosti, k tomu voňavý česnek a svěží aroma dobromysli zanechalo spolu s decentními dozvuky bílého vína velice smyslný a lehoučký celek. Opečené nové brambory utvořily příjemnou přílohu a já byla moc ráda, že se mi podařilo v podstatě za chvíli vytvořit báječnou polévku a kus masa i s přílohou, to vše s minimem času v kuchyni, zato však s maximem chuti na talířích.
Jen škoda, že na pěkného českého králíka nenarážím tak často, jak bych byla ráda, protože teď vím, že jsem s ním kamarád.
A jak máte králíka rádi vy?

Banánové bábovičky s meruňkami

11. července 2011 v 12:18 | Madla |  Sladké vábničky
Ač je léto v plném proudu, v některých dnech to tak příliš nevypadá, a to pak nejsem líná zaapnout troubu a připravit si něco sladkého na zub. Ale protože času není přespříliš a náš malý neposeda bývá i přes letní měsíce dost často nemocný, volím pak co nejjedodušší moučníky, které však musí dobře chutnat. A co může být ideálnější než sezónní čerstvé a šťavnaté voňavé meruňky ve spojení s hebkou tmavou čokoládou? Meruňky a čokoláda k sobě prostě pasují a když se navíc napasují do roztomilých formiček na muffiny, je o malý hříšný dezert postaráno.
Komu budou v receptuře chybět vejce, má smůlu, ta tam opravdu nepatří, jejich absenci zastupuje právě rozmačkaný banán, který působí jako skvělé pojivo ve sladkém pečení.

Pusťme se do toho a půl je hotovo. Budeme potřebovat následující přísady:

1 hrnek mouky (půl hrnku bílé polohrubé, půl hrnku hladké pšeničné celozrnné)
½ hrnku cukru
1 lžičku jedlé sody
½ balíčku kypřicího prášku
1 lžíci vanilkového cukru (nejlépe domácí výroby )
¼ hrnku oleje (nejlépe dobrého jednodruhového slunečnicového)
½ hrnku mléka
1 rozmačkaný banán
4 menší meruňky nakrájené na menší kousky

Nejprve v míse smícháme sypké ingredience, promícháme, přilijeme olej a mléko, zamícháme, přidáme rozmačkaný banán a kousky meruněk a opět (tentokráte naposled), promícháme. Jelikož nevlastním formu na bábovku (je to potupa, vím …), šoupla jsem těsto do muffinových důlků a těšila se na výsledek. Pekla jsem v troubě předehřáté na 180 ◦C a pekla asi 20 minut. Ke konci pečení vyzkoušíme vpichem špejle, zda se těsto nelepí. Když ne, máme vyhráno a výsledný produkt může opustit troubu. Ještě horké bábovičky vyklopíme, potřeme slaboulinkou vrstvou meruňkové marmelády (jak jinak, než domácí ) a dozdobíme třeba čokoládovou polevou.


Čokoládovou polevu jsem vyrobila takto: ve vodní lázni jsem rozpustila tabulku hořké čokolády rozlámané na kousky a přidala jsem kelímek zakysané smetany (jeden kelímek na jednu tabulku čokolády). pěkně promíchat a je to.

Přeji vám sladké a chutné léto a dobrou chuť!

Upeč třeba chleba

9. července 2011 v 10:27 | Madla |  Slané potěšení
Mám moc ráda kvalitní kuchařky, a protože v knihkupectví našeho malého městečka se kuchařkový čas zasekl někde před dvaceti lety, celá vždycky pookřeju, když se můžu kochat krásou knih (nejen kuchařských) v nějakém lépe zásobeném knihkupectví. To si pak připadám jako dítě v cukrárně a nevím, po kterém papírem a novotou šustícím skvostu mám dřív sáhnout. A tak jsem si jednou udělala radost ryze pečivovitě zaměřenou kuchařkou s všeříkajícím názvem Chléb v hlavní roli.
A od té doby jsem jako šílený toustovač, který svou rodinu zahrnuje vlastnoručním pečivem velmi různorodého typu:

A tak, abych to dál neprodlužovala a nedopadla jako nebohý toustovač z videa, vám chci ukázat, co se u nás doma z téhle báječné kuchařky (není to spíš pekařka?) peklo a připravovalo.

Na různé oslavy (a samozřejmě i ke všedním příležitostem) se perfektně osvědčily Plněné rohlíky ze strany 93.

Na zhruba 12 rohlíků budete potřebovat:

125 g měkkého tvarohu (ve vaničce)
6 lžic mléka
1 vejce
4 lžíce oleje
300 g hladké mouky
1 kypřicí prášek do pečiva
1 lžičku soli

Na náplň:
10 plátků šunky
10 plátků sýra

1 vejce na potření

1) V míse prošlhejte měkký tvaroh, mléko, vejce, olej a postupně přisypávejte mouku s práškem do pečiva a solí. Vypracujte hladké těsto, které rozválejte na tenký plát.

2) Rozválené těsto rozdělte na deset torjuhelníků. Na každý položte plátek šunky a sýra. Trojuhelníky zatočte do rohlíků - jednoduše je srolujte od jedné strany k protějšímu cípu.

3) Troubu předhřejte na 175 stupňů. Rohlíky potřete rozšlehaným vejcem. Rozložte je na plech vyložený pečicím papírem a pečte dozlatova asi 20 minut.



A jak na česnekovou náplň? Zcela jendoduše - v misce smícháte tři lžíce kysané smetany a dva stroužky čenseku a trošku soli. Potřete trojuhelníky a vytvoříte z nich rohlíčky.
dalším pečivovitým společníkem byly těmto křehkým a jemně pikantním rohlíčkům Pivní preclíky ze strany předešlé, tedy ze strany 92.

A na ty si nachystejte:

500 g polohrubé mouky
300 ml světlého piva
30 g droždí
20 g krupicového cukru
125 g 100% tuku (já použila máslo, protože takové věci jako 100% tuk u nás doma nevedeme)
2 žloutky
sůl
mák, hrubou sůl nebo sezam na posypání

1) V misce promíchetje 50 ml piva, curk, droždí a lžíci mouky. Na teplém místě nechte vzejít kvásek.

2) Do mísy prosejte zbylou mouku se solí, přidejt žloutky, rozpuštěný tuk máslo), vzešlý kvásek a asi 200 ml piva. vypracujte vláčné těsto, které nechte na teplém místě asi hodinu kynout.

3)Vykynuté těsto rozdělte na stejně velké kousky, které vyválete na tenké válečky a vytvořte malé preclíky. Preclíky přendejte na plech vyložený pečivím papírem, potřete je zbylým pivem a pospyte mákem, solí nebo sezamem.

4) Pečte v troubě předehřáté na 200 stupňů asi 6 minut. Poté teplotu snižte na 170 stupňů a dopečte dozlatova, přibližně 15 minut.



Preclíky jsou báječně křupavé, pivo v nich není vůbec cítit, takže je můžou bez obav konzumovat i osoby gravidní i děti školkou či školou povinné a vydrží docela dlouho, chutné byly ještě třetí den (ale tak dlouho vám určitě nevydrží, já je totiž dělala z dvojité dávky).

Ačkoli rohlíky peču už dlouho a pekla jsem je ještě před zakoupením této báječné kuchařky, chtěla jsem si oproti původnímu receptu vyzkoušet i recept na Slané rohlíky ze strany 35.

Na 15-20 rohlíků budete potřebovat:
25 g droždí
1/2 lžičky cukru
500 g hladké mouky
200 ml mléka
3 vrchovaté lžíce bílého jogurtu
3 lžíce změklého sádla (sádlo doma nemám, takže zase máslo)
1,5 lžičky soli
1 vejce na potření
hrubá sůl na posypání

1) Z droždí, cukru, lžíce mouky a malého množství mléka vytvořte kvásek, který nechejte 10 minut odležet.

2) Do mísy prosejte mouku, sůl, přidejte sádlo (máslo), jogurt, kvásek a mlékem zadělejte hladké těsto. Důkladně propracujte a nechejte asi hodinu kynout.

3) Po vykynutí těsto rozválejte na úzký obdélník, který rozkrájejte na delší trojuhelníky. Těsto by mělo vytačit na 15-20 rohlíků, záleží na velikosti trojuhelníků. Trojuhelníky pložte tak, aby špička směřoval od vás a od spodní strany těsto srolujte tak, aby vznikly rohlíky. Rohlíky přendejte na plech vyložený pečicím papírem a nechejte deset mintu kynout.

4) Troubu předehřejte na 180 stupňů. Vykynuté rohlíky potřete rozšlehaným vejcem a pospyte solí. Pečte 15-20 mintu dozlatova.



I tyto rohlíky, báječně vonící máslem, se samozřejmě dají plnit a sypat různorodými posypkami. Já část opět naplnila oblíbenou krémovou čensekovou pastou ze zakysané smetany.


Křehké a vypečené rohlíčky vás tak můžou vítat kldině každý den v jiném hávu a s trošku jinou chutí.

Ale když se má oblíbená kuchařka jmenuje Chléb v hlavní roli, nemůžu zapomenout na chleba. Ten překládaný od pana Cuketky, který často dělám, je sice prima, ale už to chtělo chlebovou změnu.
A já se naprosto zamilovala do Tmavého semínkového chleba ze strany 20. Dělám ho sice v trošku modifikované podobě, ale to mu neubírá na chuti. Jestli máte rádi opravdu celozrnný chleba, tak tohle je pro vás ta pravá volba.
Já mám tenhle chleba nejradši s mandlemi, kterými jsem při druhém pečení tohoto celozrného zázraku nahradila v mé domácnosti právě chybějící slunečnicová semínka. A s křupavými a voňavými mandlemi je tenhle chleba ještě o moc lepší.

Takže tady je recept na Tmavý semínkový chléb:

Na 1 bochník budeme potřebovat:

350 g jemné celozrnné mouky
100 g žitné tmavé mouky
50 g pšeničné hladké tmavé mouky (tu nahrazuji obyčejnou bílou hladkou)
2 lžičky soli
10 g sušeného droždí
100 g slunečnicových semínek (nahrazuji nahrubo posekanými neloupanými mandlemi)
15 g kmínu
20 g máku
35 ml melasy (tu vynechávám)
50 g sezamových semínek na ozdobu
300 ml vody

1) Ve velké míse smíchejte všechny druhy mouky, sůl, droždí, slunečnicová semínka (v mém případě mandle, opravdu doporučuju, ta chuť je vážně ještě o level výš), kmín a mák. Přidejte melasu (tu nepřidávám) a 300 ml vody. Vše důkladně prohněťte v hladké těsto. pokud se zdá příliš tuhé, přilijte trochu vody a znovu propracujte.

2) Těsto dejte do tukem vymzané mísy, přikryjte utěrkou a nechejte přibližně dvě hodiny kynout. (Já dávám těsto do mísy vyložené potravinářskou fólií a někdy ho šoupnu na kynutí přes noc do lednice, zdá se mi pak mnohem lepší než při klasickém teplém kynutí).

3) Plech vyložte pečicím papírem nebo hustě vysypte moukou. Troubu předehřejte na 200-250 stupňů.

4) Vykynuté těsto prohněťte na pomoučeném válu a vytvarujte oválný bochník, který celý obalte v sezamových semínkách.

5) Poté jej přendejte na plecha nechejte přikrytý ještě asi 45 minut kynout.

6) Ostrým nožem udělejte na bochníku několik zářezů.

7) Chleba pečte asi 45 minut, dokud nezezelátne a na poklep nezní dutě.



Tenhle chleba je fakt skvostný a je velice oblíbený i u našeho dvouletého prcka, proto je ho na fotce jen půlka :-)


Nádherně křupavá kůrka, jemně vlhká a a překvapivě ne příliš hutná střídka opravdu celozrnného chleba vám bude odměnou za čas strávený pečením. Mňam, musím koupit mák, prootže jsem na tenhle chlebík dostala zase chuť.

Já sice tento nádherně voňavý a křupavý chlebík považuji za naprostou jedničku, ale pro svého drahého muže, který semínkovým chlebům neholduje, peču chleba bílý, výtečný je třeba tento Tymiánový chléb.

Na 2 bochníky budete potřebovat:

60 g droždí
1 kostku cukru (cukr v kostkách doma nemáme, takže jsem dala lžíci cukru krystal)
3 lžíce mléka na kvásek
1 kg hladké mouky
3 lžičky soli
2 lžíce tymiánu
2 lžičky kmínu
500 ml vody
1 lžíci octa
2 snítky tymiánu na ozdobu
vodu a lžíci octa na potření

1) Promíchetje cukr, vlažné mléko a rozdrobené droždí na hladkou kašičku a nechte vzejít kvásek.

2) Do mísy dejte mouku smíchanou s tymiánem, solí a kmínem, přidejte vzešlý kvásek a postupně přilévejte vlažnou vodu s octem. Vyprac ujte hladké těsto, které nechejte hodinu kynout.

3) Po vykynutí vytvarujte z těsta dva stejné ochníky a přeneste je na plech vysypaný hladkou mouku (opět hlasuji pro pečicí papír). Na povrchu bochníku udělejte nožem řez, do kterého vložte snítku tymiánu a nechejte přikryté ještě půl hodiny kynout. (Já čerstvou snítku tymiánu neměla, takže mé chlebíky byly o tuto voňavou ozdobu ochuzeny).

4) Troubu předehřejte na 230 stupňů. Těsně před vložením do rozpálené trouby potřete chelby vodou s octem a prudce 5 minut zapečte. Pak teplotu trouby snižte na 170 stupňů a chléb volně dopékejte asi 50 minut. Během pečení potírejte bochníky vodou s octem.


Pokud nejste hladová šestičlenná rodina, bude vám stačit dávka poloviční, protože bochníky jsou dosti veliké. Mě se chleba, jak je vidět na obrázku, povedl se mi trošku plošší, ale na chuti a báječné tymiánové vůni mu to vůbec neubralo.


Velice chutnal i mému rozmlsanému muži a to je už co říci.

Pečení chleba mě prostě uchvátilo a tak u nás domácí chleba voní celkem dost často a já jsem pro své okolí ještě větší raritou.

A co vy? Pečete chleba nebo si radši zaběhnete do krámu? Chystáte se na pečení? A co jste už upekli? Pochlubte se ...

Já se chystám na bagety (ještě jsem nenašla stoprocentní recept, který by se mi líbil jak po stránce chuťové, tak po stránce vizuální), na bagely a hlavně na kváskový chleba, na který sbírám odvahu už pěkných pár měsíců.

Tak pečivu zdar a tomu domácímu zvlášť!