Banánové bábovičky s meruňkami

11. července 2011 v 12:18 | Madla |  Sladké vábničky
Ač je léto v plném proudu, v některých dnech to tak příliš nevypadá, a to pak nejsem líná zaapnout troubu a připravit si něco sladkého na zub. Ale protože času není přespříliš a náš malý neposeda bývá i přes letní měsíce dost často nemocný, volím pak co nejjedodušší moučníky, které však musí dobře chutnat. A co může být ideálnější než sezónní čerstvé a šťavnaté voňavé meruňky ve spojení s hebkou tmavou čokoládou? Meruňky a čokoláda k sobě prostě pasují a když se navíc napasují do roztomilých formiček na muffiny, je o malý hříšný dezert postaráno.
Komu budou v receptuře chybět vejce, má smůlu, ta tam opravdu nepatří, jejich absenci zastupuje právě rozmačkaný banán, který působí jako skvělé pojivo ve sladkém pečení.

Pusťme se do toho a půl je hotovo. Budeme potřebovat následující přísady:

1 hrnek mouky (půl hrnku bílé polohrubé, půl hrnku hladké pšeničné celozrnné)
½ hrnku cukru
1 lžičku jedlé sody
½ balíčku kypřicího prášku
1 lžíci vanilkového cukru (nejlépe domácí výroby )
¼ hrnku oleje (nejlépe dobrého jednodruhového slunečnicového)
½ hrnku mléka
1 rozmačkaný banán
4 menší meruňky nakrájené na menší kousky

Nejprve v míse smícháme sypké ingredience, promícháme, přilijeme olej a mléko, zamícháme, přidáme rozmačkaný banán a kousky meruněk a opět (tentokráte naposled), promícháme. Jelikož nevlastním formu na bábovku (je to potupa, vím …), šoupla jsem těsto do muffinových důlků a těšila se na výsledek. Pekla jsem v troubě předehřáté na 180 ◦C a pekla asi 20 minut. Ke konci pečení vyzkoušíme vpichem špejle, zda se těsto nelepí. Když ne, máme vyhráno a výsledný produkt může opustit troubu. Ještě horké bábovičky vyklopíme, potřeme slaboulinkou vrstvou meruňkové marmelády (jak jinak, než domácí ) a dozdobíme třeba čokoládovou polevou.


Čokoládovou polevu jsem vyrobila takto: ve vodní lázni jsem rozpustila tabulku hořké čokolády rozlámané na kousky a přidala jsem kelímek zakysané smetany (jeden kelímek na jednu tabulku čokolády). pěkně promíchat a je to.

Přeji vám sladké a chutné léto a dobrou chuť!
 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 toffo toffo | 11. července 2011 v 16:41 | Reagovat

Ta čokoládová poleva se zakysanou smetanou mě velice zajímá! ;-) Budu si pamatovat. Meruňky miluju, ale v posledních letech nemám štěstí na ty vyzrálé. Kromě té mé letošní dovolené ;-).

2 Madla Madla | E-mail | Web | 11. července 2011 v 17:34 | Reagovat

Ta čokoládová poleva se zakysankou je vážně super, dělám jí i na dorty, i v bílé variantě a je super, po zatuhnutí nepraská a je pěkně vláčná.
S meruňkami souhlasím, já naštěstí občas dostanu meruňkovou nadílku od tchyně či od maminky, ale je to zřídka, takže o to víc si meruňkové nádhery vážím jen tak v přirozené podobě. Tvá úžasně voňavá a chutná reportáž z Řeka mě uchvátila!

3 Vilemína Vilemína | Web | 11. července 2011 v 21:49 | Reagovat

Taky jsem se nachytala na tu polevu - a vím, že ji tak děláš z ledasčeho :-)
Budu to muset určitě zkusit!

4 Madla Madla | E-mail | Web | 12. července 2011 v 13:08 | Reagovat

Vilemína: Ta poleva je vážně skvělá, ale i zbytek báboviček stojí za to :-)

5 Catalina Catalina | Web | 13. července 2011 v 12:09 | Reagovat

Bábovičky zní skvěle, banány je krásně zvláční a k meruňkám není co dodat - kdo by je nemiloval? Chválím nádhernou fotku - jen z pohledu na ni se mi už sbíhají sliny :)

6 Madla Madla | E-mail | Web | 13. července 2011 v 12:55 | Reagovat

Catalina: Díky moc za krásný komentář, od tak zdatné cukrářky potěší dvojnásob! Já bez vajec peču celkem často (protože je prostě dost často zapomenu koupit a pak mě honí mlsná :-)) a banány ve sladkém pečení fungují jako skvělé pojivo. Jen škoda, že těch meruněk není tolik, kolik bych chtěla, já bych se jich totiž ujedla :-) Díky za fotku, tentokrát jsem sipůjčila manželovu zrcadlovku a měla jsem i dost času si pohrát s aranžmá, takže z toho nakonec nebyl jen můj ovbyklý "cvak".

7 Papaja Papaja | Web | 20. července 2011 v 15:02 | Reagovat

Určitě moc dobré bábovičky, ale hlavně: Fotka je krásná :D
P.

8 Madla Madla | E-mail | Web | 20. července 2011 v 22:03 | Reagovat

Papaja: Díky moc za chválu, tentokrát byl čas na stylizaci a k dispozici mnohem lepší foťák. Jen škoda, že si takhle můžu pohrát jen výjimečně, většinou jsem ráda, že své kulinářské pokusy jakž takž zdokumentuji.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama