Dva čokoládové polibky - jeden pečený, druhý nepečený

23. července 2011 v 21:15 | Madla |  Sladké vábničky
Miluju čokoládu. Můžu ji vjakémkoli skupenství a jakémkoli množství (mluvím tu samozřejmě o kvalitní čokoládě, ne o různých rádoby "čokoládových" pochoutkách, které se akroát lepí na patro a v puse zanechávají pachuť rostlinných tuků, emulgátorů a umělých pachutí) a nejvíce si ji vychutnám tak, si vždy jeden malý kousek nechám rozpustit v puse. A dodnes nechápu dvého drahého, jak může čokoládu kousat! Vždyť se tak připravuje o jedinečný požitek ...
Prostě jsem tak trochu čokoládový pošuk :-)
Čokoládu můžu mlsat za různého počasí, ale upřímně mi nejvíc chutná, když je venku škaredě, je chladno a prší. Takže se změnou teplot a s následným rapidním ochlazením, kdy se najednou horký červenec změnil na upršený říjen, se i u mě dostavil čokoládový absťák. Naštěstí doma bylo dost nasyslené čokolády, teď už zbývalo jen vybrat ten pravý čokoládový recept. A protože jsem poslední dobou objevila pár opravdu hodně zajímavých slovenských foodblogů, inspirace na dort plný čokolády na sebe nenechala dlouho čekat.
Takže vám chci představit slovenský blog halušky in Ireland, ve kterém najdete spoustu nejen sladkých potěšení. Ale já tentokrát vybírala jen ze sladkého a přesně jsem měla zacíleno na Chocolate fudge cake. Recept jsem si velmi mírně obměnila, jelikož jsem měla doma dva banány, které už začínaly být víc hnědé jak žluté a bylo tedy záhodno je velmi rychle zužitkovat. Takže tady najdete originál recepturu a pokud toužíte přidat k čokoládě trošku perníkové vůně a šťavnatost banánu, tady je má obměna.

Na těsto budete potřebovat:

200 g čokolády s vysokým obsahem kakaa
200 g másla
200 g hnědého cukru
100 ml kysané smetany
100 ml vody
2 rozšlehaná vajíčka
200 g hladké mouky
5 lžic kakaa
2 lžičky kypřicího prášku do perníku
2 velké rozmačkané banány

Postup jsem dodržela, jen jsm navíc do těsta přidala již zmíněný kypřicí prášek do perníku a nakonec jsem do čokoládové hmoty zlehka vmíchala rozmačkané banány. A protože nemám čtvercovou pečicí formu, nalila jsem vše do máslem vymzané a strouhankou vysypané dortové formy o průměru 20 cm.
A protože jsem při nákupu tak nějak pozapomněla na ingredience nutné na polevu, polevu jsem udělala svou oblíbenou ze zakysané smetany a bílé čokolády a ozdobila jsem cákanci z rozpuštěné tmavé čokolády. A tady je ten skvostný čokoládový výsledek.
Měkký hutný dortík plný čokolády a s perníkovým aroma mě nadchnul. Nebyl ani příliš sladký, jak jsem se zpočátku obávala. Je to sice trošku kalorická bomba, ale pokud jste čokoholici jako já, je vám tenhle aspekt úplně šumafuk :-)

A foto řezu:
Na řezu jdou krásně vidět kousky banánu, které dortíku dodávají ještě větší měkkost a vláčnost.
Měkký a hutný dort plný čokolády mě uchvátil a já vím, že ho budu určitě brzy realizovat a že to nebyla poslední dobrůtka, kterou z blogu Halušky in Ireland hodlám vyzkoušet. Takže i vám mohu tento chutný blog více než doporučit.

Jestliže máte ještě pořád chuť na něco pořádně čokoládového, ale nechce se vám péct a chete si držet linii, nabízím vám svůj vlastní recept na nepečený tvarohový dortík s kávou a kardamonem.
Tenhle nepečený zázrak je lehoučký jako pírko, plný kvalitní čokolády a voní kávou a mým oblíbeným kardamonem. Takže pokud je vám při čtení tohtoo článku vedro (člověk teď nikdy neví, kdy bude horko a kdy zase zima) vybavte se následujícími ingrediencemi a za pár hodin můžete sladce mlsat bez výčitek svědomí.
na voňavý čokoládový dortík s vůní kávy a kardamonu budete tedy potřebovat:

na korpus:
100 g mletých či rozmixovaných mandlí
100 g ovesných vloček
tři lžíce hnědého cukru
4 lžíce mléka

Obvyklý sušenkový kropus jsem tentokrát pro absenci sušenek nahradila zdravější variantou variantou z vloček, hnědého cukru a mandlí. Vše jsem prohnala mixérem, přidala čtyři lžíce mléka ana dno dortové formy o průměru 20 cm jsem nandala drobenkovou směs, kterou jsem na dvacet minut zapekla při teplotě 180 stupňů. Nechal ajsem vychladnout apak strčila is formou do mrazáku.

Na krém jsem si nachystala:

2 tabulky kvalitní čokolády s vysokým obsahem kakaa (použila jsem Lindt 89 %)
3 vaničky měkkého nízkotučného tvarohu
3 lžíce uvařené opravdu velmi silné kávy
2 lžičky mletého kardamonu
případně dle chuti cukr

Čokoládu rozpustíme nad vdoní lázní a do rozpuštěné čokolády vmícháme tři lžíce velmi silné kávy, dvě lžičky kardamonu a tři vaničky tvarohu. zamícháme v hustý krém, ochutnáme a případně dle chuti a sladkých preferencí dosladíme moučkovým cukrem. Já nesladila, protože mi právě vyhovovala jemně nahořklá chuť extra čokoládového krému. krém naneseme na vychlazený korpus a dáme do lednice alespoň na pár hodin vychladit (nejlépe ale přes noc).
Vychlazený dortík plný kávy, kardamonu a čokolády krájíme na jednotlivé řezy,


A protože je tenhle voňavý zázrak díky vysoce procentní čokoládě a kávě opravdu temný a nepříliš sladký, můžeme si jej při podávání třeba jen jednoduše poprášit moučkovým cukrem,
nebo přidat třeba pěknou porci domácí smetanové karamelové zmrzliny.



A jak na tuhle svkělou zmrzlinu? Úplně jednoduše, nebudete potřebovat žádný zmrzlinovač, stačí jen pár základních ingrediencí a dochucení dle momentální nálady a libovolná zmrzlina úžasné smetanové chuti a jemné konzistence spatří světlo světa. Já za svého zmrzlinového guru považuji Mlsnou kočku Pavlínu, díky které jsem se naučila dělat jednoduchou a výtečnou domácí zmrzlinu, a díky ní teď máme v domácnosti hotovou dobu ledovou :-)
Takže na tuto smetanovou karamelovou zmrzlinu používám tenhle Pavlínin základní recept na smetanovou zmrzlinu (tedy bez skořice a cukru), ke kterému pak na ochucení přidám čtyři velké lžíce domácí smetanové karamelové polevy. I ta si mimochodem s tímto čokoládovým dortíkem skvěle tyká:

A jak tedy na ni? Jednoduše. Na asi 250 ml hotové polevy budete potřebovat:

jeden hrnek (250 ml) cukru krystal
tři lžíce vody
1 kelímek (215 gramů) smetany ke šlehání
1/2 lžičky soli
na dochucení možno přidat šťávu ze dvou citronů, limetek nebo pomerančů

Do pánve vsypeme cukr a vlijeme k němu tři lžíce vody. Svaříme na karamel a až bude karamel kráně zlatavý (pozor, nespálit, karamel by zhořknul), odstavíme karamel ze zdroje tepla a opatrně do něj vlijeme tekutou smetanu ke šlehání. Pozor, bude to šíleně bublat a možná i prskat a navíc se v karamelu utvoří žmolky a všechnoto bude vypdat hrozně a tak, že se to nikdy nespojí, ale vemte si metličku, vraťte karamel na úplně ztlumený zdroj tepla a míchejte a míchetje, dokud se hmota pěkně nespojí. Pak definitivně odstavte, přisypejte půl lžičky soli (sůl dodá karamelu na hloubce, věřte nebo nevěřte, je to vyzkoušeno averze bez přidané soli není tak dobrá) a na závěrečné dochucení můžete přidat nějakou citrusovou šťávu. Mě nejvíc chutná karamel s pomerančovým podtónem, ale je zcela na vás, jestli chcete svou domácí karamelovou polevu osvěžit jemnými tóny citrusů, nebo ji mít jen tak.

Příjemně chladné nebo pořádně horké léto přesně podle vaší chuti vám přeje Madla.
 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Vilemína Vilemína | Web | 25. července 2011 v 23:00 | Reagovat

Tak koukám, že rozpouštění čokolády je nejspíš silně nakažlivé, taky jsem te´d dělala Venuši...inu lahůdky! Větší podíl tvarohu jsem si taky chtěla vyzkoušet, tak dík za inspiraci.

2 Madla Madla | E-mail | Web | 26. července 2011 v 10:26 | Reagovat

Vilemína: Tahle blogerská telepatie je moc fajn :-) Jen škoda, že současné ne příliš letní počasí nepečeným dezertům moc nefandí :-( Venuši už jsem dělala i ze dvou vaniček měkkého tvarohu a jen jedné zakysanka a byla pořád fajn, takže myslím, že ty poměry se dají různě přizpůsobovat aktuálnímu zásobení lednice.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama