Neodolatelný králík na víně a dobromysli

18. července 2011 v 13:44 | Madla |  Maso hraje prim
Přiznám se, že ačkoli ve vlastní kuchyni panuji už pěknou řádku let, na přípravu králíka jsem ještě nedostala odvahu. moje maminka králíka nikdy nepřipravovala, takže jsem ani neměla žádný chuťový vzor. Jenže si maně vzpomínám, že v dobách idylického dětství, kdy jsem podstatnou část prázdnin trávili na vejminku v Klopinách u tety Dobry se ušáci připravovali poměrně často. Jak by taky ne, když se tam roztomilým ušákům tak krásně dařilo. Samozřejmě jsem jako dítě vždycky obrečela ten moment, kdy teta klepla krásného chlupáče mezi uši, a svým sestřenicím jsem se divila, jak mohou jíst králíka, se kterým si ještě před chvílí vesele hrály. Byla jsem prostě útlocitné městské dítě.

Ale časem mě chuť na jemné králičí maso začala pronásledovat a tak, když jsem narazila na pěkného českého králíka, nestálo mým choutkám už nic v cestě. A protože je léto, rozhodla jsem se králíka připravit jen lehce, decentně, s čerstvými bylinkamia lehkým bílým vínem, které nám v lednici nesmí nikdy chybět. Moc ráda používám při vaření víno a tenhle recept byl zlehka inspirován mou oblíbenou úpravou kuřete - kuřetem na víně s pečeným česnekem.

Protože v jednoduchosti je krása, budete na toto lehké a velmi chutné jídlo potřebovat v podstatě jen čtyři ingredience:

králíka, rozporcovaného na kousky
palici česneku, rozebranou na jednotlivé oloupané stroužky a nrkaájené na hrubší kousky
čerstvou dobromysl
sůl, pepř (já nedám dopustit na hrubozrnnou sůl a čerstvě uhmožděný barevný pepř)
dvě deci lehkého bílého vína

Ačkoli jsem králíka nikdy předtím neporcovala, šlo mi to relativně snadno a ostatní práce už byla také jen dílem okamžiku. V rukou jsem měla krásně buclatý a voňavý český česnek, celou náruč čerstvé dobromysli jsem si mohla natrhat u tchyně na zahrádce, protože manželova maminka ji v kuchyni nepoužívá, tak mi šlo celé vaření krásně od ruky. A protože jsem před časem zjisitla, že mi moc chutná úprava kuřete, kdy jej nejrpve uvařím a až poté upeču, zvolila jsem tu stejnou úpravu i pro svého králíka. Naporcované kousky králíka jsem tedy nejrpve spolu s cibulí a kořenovou zeleninou hodinku povařila a vznikl mi krásný a silný králičí vývar. Ovařené maso jsem poté zlehka osolila a opepřila a vložila do pekáče. Porce jsem posypala nahrubo poskeaným česnekem a čerstvými lístky voňavé dobromysli, podlila vínem


a dala na necelou třičtvrtě hodinku péct do trouby vyhřáté na 200 stupňů. A abych neměla starosti s přílohou, pod maso jsem šoupla na čtvrtky nakrájené nové brambůrky, které jsem ani neloupala.

Po půlhodince vše omamně vonělo, jen jsem na chvíli odklopila pokličku, aby maso chytilo barvu a získalo kůrčičku a bylo hotovo. Jemné a křehké králičí maso si díky předchozímu povaření ponechalo šťavnatost a šlo krásně od kosti, k tomu voňavý česnek a svěží aroma dobromysli zanechalo spolu s decentními dozvuky bílého vína velice smyslný a lehoučký celek. Opečené nové brambory utvořily příjemnou přílohu a já byla moc ráda, že se mi podařilo v podstatě za chvíli vytvořit báječnou polévku a kus masa i s přílohou, to vše s minimem času v kuchyni, zato však s maximem chuti na talířích.
Jen škoda, že na pěkného českého králíka nenarážím tak často, jak bych byla ráda, protože teď vím, že jsem s ním kamarád.
A jak máte králíka rádi vy?
 

4 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Vilemína Vilemína | Web | 19. července 2011 v 19:41 | Reagovat

Povedl se ti moc pěkně a voní až sem:-)
Též nedělám králíka moc často, neb nemám přímý zdroj. Teď mám v mrazáku králičí stehýnka a určitě budou s vínem, jinak se nejspíš dají použít skoro všechny recepty jako na kuře a bylinky se k němu hodí moc dobře.
Asi nejméně bych si ho dala pečený dohromady s bůčkem, i když kousek slaninky to snese.

Tenhle recept je taky dobrý:
http://vilemina.blog.cz/1003/kralik-s-horcici-po-francouzsku-podle-anuse-kejrove

2 Madla Madla | E-mail | Web | 19. července 2011 v 20:44 | Reagovat

Vilemína: Díky moc za krásný komentář. Na to, že to byla prvotina, byla velmi zdařilá. Chtěla bych být na místě tvých strávníků, protože králičí stehýnka na víně by mě doslova nadchla. Doufám, že poté bude následovat i recept.
Králíka jsem před dlouhou dobou jedla tak, jak to popisuješ ty, s pečeným bůčkem, a také mi nijak nesedl, byl těžký a bez chuti, ale prošpikovaný troškou slaninky a hlavně s pikantní hořčičí, to by mi moc chutnalo, s hořčicovými jídly jsem doma kamarádi :-)
Takže až najdu zase pělného českého ušáka, vyzkouším ho polde tebe.

3 Papaja Papaja | Web | 20. července 2011 v 15:05 | Reagovat

Kralík je jemné a zdravé maso, miluji králíka. Jen škoda, že mezi těmi domácími a těmi v obchode je tak propastný rozdíl :S
S králíkem jsi provedla to nejlepší, co se dalo: jen bylinky, trochu bílého vína a hotovo. Paráda :-)
P.

4 R Ajka R Ajka | 20. července 2011 v 18:21 | Reagovat

Ahoj Madlenka, výborný receptík ,,králika" mám moc rada , taktiež som ho sama nikdy nepiekla na to je expert moja maminka, no nemám ho kde zohnať , moja babka kedysi chovala zajace no dnes už nevládze. Tiež sme ho piekli len tak ako ty a bolo to úúúúžasné ,,pošmáknutí" len bez tej dobrej mysle. Ak sa dostanem k zajacovi isto ho upečiem s tou dobrou mysľou.

5 HaF HaF | Web | 20. července 2011 v 19:12 | Reagovat

Králíka miluji a pořád jsem nepochopila, proč spousta lidí tvrdí, že králík je suchý. Mamka ho pekla vždy přikrytého, s česnekem a cibulí. Já z něj miluji svíčkovou, nebo jen osolit, opepřit, obalit slaninkou a podlité upéct s pár stroužky česneku.
Tvá varianta vypadá skvělě a hned bych ochutnala,bylinky musely jídlo nádherně provonět! :-)

6 Madla Madla | E-mail | Web | 20. července 2011 v 22:06 | Reagovat

Papaja: I já jsem si jemné králičí masíčko zamilovala a s dobrými věcmi se má zacházet v rukavičkách, proto ta minimalistická úprava. Díky moc za chválu, rdím se až za ušima :-)

7 Madla Madla | E-mail | Web | 20. července 2011 v 22:09 | Reagovat

R Ajka: Hmm, závidím takovéto chutné vzpomínky, já se v podstatě neměla k čemu obracet, takže má králičí prvotina byla otázkou improvizace, ale nakonec se ukázalo, že v jednoduchosti je krása :-) Dobromysl miluju - nejen ve slaných pokrmech, ale i ve sladkých, zrovna dnes jsem připravila sirup z dobromysli. Ještěže má tchyně dobromysli spoustu a má ji jen na okrasu.

8 Madla Madla | E-mail | Web | 20. července 2011 v 22:12 | Reagovat

HaF: Taky jsem slyšela spoustu námitek, že králičí maso je suché, ale myslím, že je to dáno spíše přípravou masa. Mě se ohromně osvědčilo maso nejprve hodinku povařit ve slané vodě s kořenovou zeleninou (jako na klasický vývar) a poté jen dopéct. varianta tvé maminky zní skvěle, česnek i cibuli miluju, takže až seženu králíka z osvědčeného českého zdroje, vyzkouším váš roidnný recept. Mňam, už teď bych si dala!

9 toffo toffo | 21. července 2011 v 6:53 | Reagovat

Můj oblíbený králik je pečený na kořenové zelenině a cibuli, nejlépe i s celerovou natí a slaninou nebo uzeným špekem, které ho bezva ovoní. Koření: bobkový list, celý pepř, nové koření.

10 Madla Madla | E-mail | Web | 21. července 2011 v 7:49 | Reagovat

toffo: takhle připravené mám moc ráda kuře, ale králík musí být v téhle úpravě (a navíc krásně ovněný slaninkou) přímo perfektní. Jsem moc ráda, že se mi tu sešlo tolik tipů, které budu moct vyzkoušet, až nějakého pěkného králíka seženu.

11 Karolina Karolina | E-mail | 30. července 2011 v 22:00 | Reagovat

Ahoj Madlo, já králíka miluji. A mám jeden fantastický recept, nikdo ho tak nedělá, ale moje děti ho můžou (tzn. užraly by se - holky). Je na medu se skořicí. Prostě a jednoduše se den předem naloží do oleje s utřeným česnekem, trochou medu a skořice. Mohla by se použít určitě i nějaká komerční marináda, ale já si to upatlám raději sama. Druhý den se nesmí zapomenout přidat při pečení anglickou slaninu. A výsledná chuť je LUXUSNÍ. Zkus to někdy. Karolina

12 Madla Madla | E-mail | Web | 2. srpna 2011 v 10:05 | Reagovat

[11]: Karolina: Nějak mi nešly vkládat komentáře, takže se velice omlouvám za pozdní odpověď. Vaše varianta s medem a skořicí je velice fajnová a a určitě ji brzy vyzkouším, protože různě upravené maso na medu opravdu můžu :-) Takže ještě jednou díky za svkělý recept!

13 Pavlína Veselá Pavlína Veselá | E-mail | 24. března 2015 v 16:59 | Reagovat

Dobrý den, na Vašich stránkách jsem nikde nenalezla Váš kontakt. Obsah blogu se mi velice líbí a chtěla jsem Vás kontaktovat ohledně nabídky spolupráce s druhým českým největším internetovým knihkupectvím. Pokud to bude jen trochu možné, napište mi, prosím, na pavlina.vesela7@gmail.com. Do předmětu uveďte název Vašeho blogu. Těším se na spolupráci, Pavlína Veselá

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama