Upeč třeba chleba

9. července 2011 v 10:27 | Madla |  Slané potěšení
Mám moc ráda kvalitní kuchařky, a protože v knihkupectví našeho malého městečka se kuchařkový čas zasekl někde před dvaceti lety, celá vždycky pookřeju, když se můžu kochat krásou knih (nejen kuchařských) v nějakém lépe zásobeném knihkupectví. To si pak připadám jako dítě v cukrárně a nevím, po kterém papírem a novotou šustícím skvostu mám dřív sáhnout. A tak jsem si jednou udělala radost ryze pečivovitě zaměřenou kuchařkou s všeříkajícím názvem Chléb v hlavní roli.
A od té doby jsem jako šílený toustovač, který svou rodinu zahrnuje vlastnoručním pečivem velmi různorodého typu:
A tak, abych to dál neprodlužovala a nedopadla jako nebohý toustovač z videa, vám chci ukázat, co se u nás doma z téhle báječné kuchařky (není to spíš pekařka?) peklo a připravovalo.

Na různé oslavy (a samozřejmě i ke všedním příležitostem) se perfektně osvědčily Plněné rohlíky ze strany 93.

Na zhruba 12 rohlíků budete potřebovat:

125 g měkkého tvarohu (ve vaničce)
6 lžic mléka
1 vejce
4 lžíce oleje
300 g hladké mouky
1 kypřicí prášek do pečiva
1 lžičku soli

Na náplň:
10 plátků šunky
10 plátků sýra

1 vejce na potření

1) V míse prošlhejte měkký tvaroh, mléko, vejce, olej a postupně přisypávejte mouku s práškem do pečiva a solí. Vypracujte hladké těsto, které rozválejte na tenký plát.

2) Rozválené těsto rozdělte na deset torjuhelníků. Na každý položte plátek šunky a sýra. Trojuhelníky zatočte do rohlíků - jednoduše je srolujte od jedné strany k protějšímu cípu.

3) Troubu předhřejte na 175 stupňů. Rohlíky potřete rozšlehaným vejcem. Rozložte je na plech vyložený pečicím papírem a pečte dozlatova asi 20 minut.



A jak na česnekovou náplň? Zcela jendoduše - v misce smícháte tři lžíce kysané smetany a dva stroužky čenseku a trošku soli. Potřete trojuhelníky a vytvoříte z nich rohlíčky.
dalším pečivovitým společníkem byly těmto křehkým a jemně pikantním rohlíčkům Pivní preclíky ze strany předešlé, tedy ze strany 92.

A na ty si nachystejte:

500 g polohrubé mouky
300 ml světlého piva
30 g droždí
20 g krupicového cukru
125 g 100% tuku (já použila máslo, protože takové věci jako 100% tuk u nás doma nevedeme)
2 žloutky
sůl
mák, hrubou sůl nebo sezam na posypání

1) V misce promíchetje 50 ml piva, curk, droždí a lžíci mouky. Na teplém místě nechte vzejít kvásek.

2) Do mísy prosejte zbylou mouku se solí, přidejt žloutky, rozpuštěný tuk máslo), vzešlý kvásek a asi 200 ml piva. vypracujte vláčné těsto, které nechte na teplém místě asi hodinu kynout.

3)Vykynuté těsto rozdělte na stejně velké kousky, které vyválete na tenké válečky a vytvořte malé preclíky. Preclíky přendejte na plech vyložený pečivím papírem, potřete je zbylým pivem a pospyte mákem, solí nebo sezamem.

4) Pečte v troubě předehřáté na 200 stupňů asi 6 minut. Poté teplotu snižte na 170 stupňů a dopečte dozlatova, přibližně 15 minut.



Preclíky jsou báječně křupavé, pivo v nich není vůbec cítit, takže je můžou bez obav konzumovat i osoby gravidní i děti školkou či školou povinné a vydrží docela dlouho, chutné byly ještě třetí den (ale tak dlouho vám určitě nevydrží, já je totiž dělala z dvojité dávky).

Ačkoli rohlíky peču už dlouho a pekla jsem je ještě před zakoupením této báječné kuchařky, chtěla jsem si oproti původnímu receptu vyzkoušet i recept na Slané rohlíky ze strany 35.

Na 15-20 rohlíků budete potřebovat:
25 g droždí
1/2 lžičky cukru
500 g hladké mouky
200 ml mléka
3 vrchovaté lžíce bílého jogurtu
3 lžíce změklého sádla (sádlo doma nemám, takže zase máslo)
1,5 lžičky soli
1 vejce na potření
hrubá sůl na posypání

1) Z droždí, cukru, lžíce mouky a malého množství mléka vytvořte kvásek, který nechejte 10 minut odležet.

2) Do mísy prosejte mouku, sůl, přidejte sádlo (máslo), jogurt, kvásek a mlékem zadělejte hladké těsto. Důkladně propracujte a nechejte asi hodinu kynout.

3) Po vykynutí těsto rozválejte na úzký obdélník, který rozkrájejte na delší trojuhelníky. Těsto by mělo vytačit na 15-20 rohlíků, záleží na velikosti trojuhelníků. Trojuhelníky pložte tak, aby špička směřoval od vás a od spodní strany těsto srolujte tak, aby vznikly rohlíky. Rohlíky přendejte na plech vyložený pečicím papírem a nechejte deset mintu kynout.

4) Troubu předehřejte na 180 stupňů. Vykynuté rohlíky potřete rozšlehaným vejcem a pospyte solí. Pečte 15-20 mintu dozlatova.



I tyto rohlíky, báječně vonící máslem, se samozřejmě dají plnit a sypat různorodými posypkami. Já část opět naplnila oblíbenou krémovou čensekovou pastou ze zakysané smetany.


Křehké a vypečené rohlíčky vás tak můžou vítat kldině každý den v jiném hávu a s trošku jinou chutí.

Ale když se má oblíbená kuchařka jmenuje Chléb v hlavní roli, nemůžu zapomenout na chleba. Ten překládaný od pana Cuketky, který často dělám, je sice prima, ale už to chtělo chlebovou změnu.
A já se naprosto zamilovala do Tmavého semínkového chleba ze strany 20. Dělám ho sice v trošku modifikované podobě, ale to mu neubírá na chuti. Jestli máte rádi opravdu celozrnný chleba, tak tohle je pro vás ta pravá volba.
Já mám tenhle chleba nejradši s mandlemi, kterými jsem při druhém pečení tohoto celozrného zázraku nahradila v mé domácnosti právě chybějící slunečnicová semínka. A s křupavými a voňavými mandlemi je tenhle chleba ještě o moc lepší.

Takže tady je recept na Tmavý semínkový chléb:

Na 1 bochník budeme potřebovat:

350 g jemné celozrnné mouky
100 g žitné tmavé mouky
50 g pšeničné hladké tmavé mouky (tu nahrazuji obyčejnou bílou hladkou)
2 lžičky soli
10 g sušeného droždí
100 g slunečnicových semínek (nahrazuji nahrubo posekanými neloupanými mandlemi)
15 g kmínu
20 g máku
35 ml melasy (tu vynechávám)
50 g sezamových semínek na ozdobu
300 ml vody

1) Ve velké míse smíchejte všechny druhy mouky, sůl, droždí, slunečnicová semínka (v mém případě mandle, opravdu doporučuju, ta chuť je vážně ještě o level výš), kmín a mák. Přidejte melasu (tu nepřidávám) a 300 ml vody. Vše důkladně prohněťte v hladké těsto. pokud se zdá příliš tuhé, přilijte trochu vody a znovu propracujte.

2) Těsto dejte do tukem vymzané mísy, přikryjte utěrkou a nechejte přibližně dvě hodiny kynout. (Já dávám těsto do mísy vyložené potravinářskou fólií a někdy ho šoupnu na kynutí přes noc do lednice, zdá se mi pak mnohem lepší než při klasickém teplém kynutí).

3) Plech vyložte pečicím papírem nebo hustě vysypte moukou. Troubu předehřejte na 200-250 stupňů.

4) Vykynuté těsto prohněťte na pomoučeném válu a vytvarujte oválný bochník, který celý obalte v sezamových semínkách.

5) Poté jej přendejte na plecha nechejte přikrytý ještě asi 45 minut kynout.

6) Ostrým nožem udělejte na bochníku několik zářezů.

7) Chleba pečte asi 45 minut, dokud nezezelátne a na poklep nezní dutě.



Tenhle chleba je fakt skvostný a je velice oblíbený i u našeho dvouletého prcka, proto je ho na fotce jen půlka :-)


Nádherně křupavá kůrka, jemně vlhká a a překvapivě ne příliš hutná střídka opravdu celozrnného chleba vám bude odměnou za čas strávený pečením. Mňam, musím koupit mák, prootže jsem na tenhle chlebík dostala zase chuť.

Já sice tento nádherně voňavý a křupavý chlebík považuji za naprostou jedničku, ale pro svého drahého muže, který semínkovým chlebům neholduje, peču chleba bílý, výtečný je třeba tento Tymiánový chléb.

Na 2 bochníky budete potřebovat:

60 g droždí
1 kostku cukru (cukr v kostkách doma nemáme, takže jsem dala lžíci cukru krystal)
3 lžíce mléka na kvásek
1 kg hladké mouky
3 lžičky soli
2 lžíce tymiánu
2 lžičky kmínu
500 ml vody
1 lžíci octa
2 snítky tymiánu na ozdobu
vodu a lžíci octa na potření

1) Promíchetje cukr, vlažné mléko a rozdrobené droždí na hladkou kašičku a nechte vzejít kvásek.

2) Do mísy dejte mouku smíchanou s tymiánem, solí a kmínem, přidejte vzešlý kvásek a postupně přilévejte vlažnou vodu s octem. Vyprac ujte hladké těsto, které nechejte hodinu kynout.

3) Po vykynutí vytvarujte z těsta dva stejné ochníky a přeneste je na plech vysypaný hladkou mouku (opět hlasuji pro pečicí papír). Na povrchu bochníku udělejte nožem řez, do kterého vložte snítku tymiánu a nechejte přikryté ještě půl hodiny kynout. (Já čerstvou snítku tymiánu neměla, takže mé chlebíky byly o tuto voňavou ozdobu ochuzeny).

4) Troubu předehřejte na 230 stupňů. Těsně před vložením do rozpálené trouby potřete chelby vodou s octem a prudce 5 minut zapečte. Pak teplotu trouby snižte na 170 stupňů a chléb volně dopékejte asi 50 minut. Během pečení potírejte bochníky vodou s octem.


Pokud nejste hladová šestičlenná rodina, bude vám stačit dávka poloviční, protože bochníky jsou dosti veliké. Mě se chleba, jak je vidět na obrázku, povedl se mi trošku plošší, ale na chuti a báječné tymiánové vůni mu to vůbec neubralo.


Velice chutnal i mému rozmlsanému muži a to je už co říci.

Pečení chleba mě prostě uchvátilo a tak u nás domácí chleba voní celkem dost často a já jsem pro své okolí ještě větší raritou.

A co vy? Pečete chleba nebo si radši zaběhnete do krámu? Chystáte se na pečení? A co jste už upekli? Pochlubte se ...

Já se chystám na bagety (ještě jsem nenašla stoprocentní recept, který by se mi líbil jak po stránce chuťové, tak po stránce vizuální), na bagely a hlavně na kváskový chleba, na který sbírám odvahu už pěkných pár měsíců.

Tak pečivu zdar a tomu domácímu zvlášť!
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Tů Tůt . Tů Tůt . | Web | 9. července 2011 v 10:37 | Reagovat

ňam ! :-)

2 Catalina Catalina | Web | 9. července 2011 v 15:17 | Reagovat

Wow, Madlo, ty když se do něčeho pustíš, tak to stojí za to :) Tolik báječného pečiva, to se u vás doma máte :D My nejsme moc pečivová rodina (půlku chleba jíme i týden), u nás letí hlavně to sladké, ale když už se nějaké to pečivo upeče, tak se na něj samozřejmě vrhneme :D Všechno to vypadá tak dobře, že bych se na to taky hned vrhla :D Hlavně ty rohlíčky s česnekovou smetanou, to musí být mňamka!

3 Madla Madla | E-mail | Web | 9. července 2011 v 18:58 | Reagovat

Tů Tůt.: Jojo, přesně tak, mňam :-)

4 Madla Madla | E-mail | Web | 9. července 2011 v 19:02 | Reagovat

Catalina: Díky Catalino za tvůj krásný komentář. Já jsem prostě blázen do pečení chleba, miluju celý ten proces hnětení, kynutí a samozřejmě závěrečného pečení. U nás na sladké není příliš manžel, ale i tak sladké páchám docela dost často (i když na tvé úžasné sladké skvosty fakt nemám), ale pečení chleba je pro mě hotový relax :-D jen škoda, že vždycky toho času není dost a pak je mi líto, když se musím odbýt chlebem, který si označení chleba nezaslouží ani náhodou ...

5 Janah Janah | Web | 9. července 2011 v 20:06 | Reagovat

Ty ses rozpekla! :-D Což je pro mě dobře, protože jdu kopírovat jako divá ;-) :-)

6 Madla Madla | E-mail | Web | 9. července 2011 v 20:27 | Reagovat

Janah: Jo, jo, pečení chleba a domácího pečiva je pro mě neuvěřitelný lék na splín jakéhokoli původu :-) Jsem moc ráda, že jsem tě mohla inspirovat, dej pak prosím vědět, co jsi upekla a jak ti chutnalo, moc mě to zajímá!

7 Euridika Euridika | 22. června 2012 v 15:14 | Reagovat

Hezký den, dělala jsem plněné rohlíčky na návštěvu a byli super. :) Miluju bylinky, takže jsem do těsta přidala trochu tymianu a majoranky. S testem se krasne pracuje a dobre se vali. Rohlicky zmizeli jako prvni. Velká část naší rodiny není moc na sladké, takže koláče občas s bolavým srdcem vyhazuju, ale u slaných štrůdlů, pizzy a různých krekrů se mi to ještě nestalo. :-D Na chleba se chystám už dlouho. Přes léto nebudu mít odpolední směnu a těsto bude krásně kynout, tak snad to konečně vyjde. ;-) První chleba budu určitě péct, podle receptu na pana Božského. :-)

8 Madla Madla | E-mail | Web | 23. června 2012 v 14:09 | Reagovat

Euridika: Tak to jsem strašně moc ráda, že plněné rohlíčky tak zachutnaly! U nsá jsem na sladké jenom já, takže zaměření vaší rodiny úplně chápu :-)
Držím palce s panem Božským, určitě vám krásně vyjde, tenhle recept je snad nezkazitelný :-)

9 oreman oreman | Web | 9. září 2016 v 1:44 | Reagovat

nebankovní půjčka online milevsko :-|

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama