Džemování s rynglemi

12. srpna 2011 v 16:55 | Madla |  Zavařování
Sladké měkké, žluté plody vejčitého tvaru se na mě valí ze všech stran a já se jejich záplavě vůbec nevyhýbám. Letos mě totiž poprvé strašně chytlo zavařování. Vždycky, když jsem jako dítě pozorovala svou maminku u zvařování, říkala jsem si, co na tom má, tolik práce a výsledkem je pár skleniček, čekajících na svůj osud potupně ve špajzu.
Jenže časy se mění a letos se i ze mě stal zavařovací blázen. Možná je to tím, že začínám přebírat otěže, zatímco moje maminka už rezignovala na pečení vánočního curkoví a pomalu rezignuje i na domácí zavařování, já se ve výše jmenovaném začínám doslova vyžívat. A protože způsob letošního léta zdá se mi poněkud podivný, co může být lepšího, než si ho doma provonět sezónním ovocem a pak si třeba v zimě nad skleničkou plnou voňavého ovocného pokladu nostalgicky zavzpomínat.

Tak méně řečí, více činů a než vás unudím k smrti, představím vám své džemové variace.

První dávka rynglí skončila ve voňavém džemu s bílým rumem, hřebíčkem a kardamonem. Tento džem má sice díky použití hnědého cukru neatraktivní nahnědlou barvu, ale je ideálním adeptem k zimním večerům, protože sladkost rynglí vhodně podtrhuje vůně a kořenitost hřebíčku a mého oblíbeného karadamonu. Hřejivost dodá bílý rum a sladký a jemně kořeněný zázrak je hotov.
Předem se omlouvám za kvalitu fotografií, které byly pořízeny až v nočních hodinách a v době, kdy jsem po celodenním dovádění s naším malým rarachem byla už po jeho uspání celá schvácená.


Na dvě velké či čtyři menší sklenice si připravíme:

1 kilo žlutých rynglí, omytých, vypeckovaných a pokrájených na kousky
1 lžíci kardamonu
čtvrt hrníčku kvalitního bílého rumu
asi 5 kusů hřebíčku
500 gramů hnědého cukru
1 Gelfix
2 lžíce cukru krystal

Do většího hrnce si vsypeme odpeckované a nakrájené ovoce. V misce nebo hrníčku si smícháme Gelfix se dvěma lžícemi cukru, přisypeme do hrnce k ovoci, promícháme a necháme mintuku či dvě povařit. Poté k ovoci nasypeme hnědý cukr, kardamon a hřebíčkem a přilijeme bílý rum. Necháme tak čtvrt hodinky až dvacet minut povařit a ještě horké plníme do vařící vodou vypláchnutých skleniček. Pořádně zašroubujeme a každou skleničku převrátíme hlavou dolů. Necháme vychladnout.

Protikladem tohoto voňavého, bílým rumem a kořením protepleného džemu je džem s krásně letní vůní a chutí, svěží a žlutý jako pampelišky. Představuji vám rynglový džem s rozmarýnem a citornem.

Na něj si připravíme:

1 kg očištěných, vypeckovaných a na kousky nakrájených rynglí
1 Gelfix
2 lžíce cukru krystal
1/2 kg cukru krystal
2 citrony (nejlépe v bio kvalitě) nakrájené na silnější plátky
dvě snítky čerstvého rozmarýnu

Přichystané ryngle dáme do velkého hrnce, přisypeme Gelfix smíchaný se dvěma lžícemi curku a necháme jednu dvě minutky povařit. Poté přisypeme půl kila cukru krystal, přidáme citrony a čerstvý rozmarýn
a zhruba čtvrt hodinky až dvacet minut povaříme. Ještě horké plníme do čistých sklenic, zašroubujeme, obrátíme hlavou dolů a necháme vychladnout.


Ta chuť mě opravdu oslnila, sladkost rynglí skvěle sráží šťavnatý a kyselý citron a čerstvý rozmarýn přidá další chuťový rozměr. Opravdu úžasné.

Pokud nemáte ryngle, tahle kombiance bude určitě skvělá i třeba s meruňkami nebo broskvemi. Ach, škoda, že jsem džem dělala jen ze dvou dávek, protože spojení sladkých rynglí, troška citronovoé ostrosti a svěžesti a vůně čerstvých bylinek mě naprosto dostalo.

Natolik, že jsem udělala další podobný džem, tentokrát s pomerančovou šťávou a tymiánem.

Na něj si připravíme v podstatě to samé jako na džem předchozí, jen pomeranče zbavíme kůry a pokrájíme na kousky a tymiánu dáme o pár větviček víc. Postup je stejný jako u předchozího receptu.

Ačkoli se zdá velice netradiční spojení čerstvých bylineka ovoce, rozhodně ho můžu doporučit. A chutná i konzervativním povahám :-) A protože džemík opravdu zachutnal, rohodla jsem se pomerančovovou šťávu nahradit kousky pomeranče a chutný a šťavnatý zázrak plný ovoce zázrak byl na světě.

Veselé, nejen zavařovací léto, vám přeje Madla!
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 jedlikovo-vareni jedlikovo-vareni | 12. srpna 2011 v 17:27 | Reagovat

Tak tyhle zavařeniny musí být opravdu super. Rynglové marmelády taky dělávám, ale jen ryngle s cukrem..

2 R Ajka R Ajka | 12. srpna 2011 v 21:50 | Reagovat

Jéééj Madlenka to je sranda akurát mi na sporáku buble ringlotový džem:)))))takto neskoro v noci varím čarovné letkvary ktoré v zime pohladia dušičku:)...ten tvoj džemík vypadá exkluzívne:)

3 Madla Madla | E-mail | Web | 13. srpna 2011 v 13:39 | Reagovat

jedlikovo-vareni: To tedy jsou, každá z marmelád je svým způsobem jedinečná a úplně jiná, rozhodně je doporučuju vyzkoušet! Klasika je sice prima, ale já měla tentokrát rynglí až nad hlavu, takže jsem se rozhodla trošku experimentovat. Další recepty s ryngelmi budou ještě pokračovat :-) Díky moc za milý komentář.

4 Madla Madla | E-mail | Web | 13. srpna 2011 v 13:40 | Reagovat

R Ajka: To je krásná foodblogerská telepaie :-) Už se moc těším, až si na tvých stránkách přečtu recept na tvůj rynglový džem, který bude určitě báječný. Díky moc za krásný komentář.

5 Pipi Pipi | Web | 18. srpna 2011 v 22:40 | Reagovat

Ahoj Madlo! Já se zavařování mám málo zkušeností a odrazuje mne obligátní: "spousta práce a pak jedna sklenička" :-)

Ale tvůj recept vypadá tak jednoduše, že bych se do něj pustila i já kdybych měla ty ryngle. Ty vám rostou na zahrádce, nebo jsou kupované?

6 Madla Madla | E-mail | Web | 22. srpna 2011 v 9:53 | Reagovat

Pipi: Ahpj Pipi, tohle rynglové zavařování je opravdu jednoduché, nejvíc práce je jen s vypeckováním a rozkrájením ovoce :-) Jinak recept lze použít nejen na ryngle (ty jsme měli od tchyně ze zahrádky), ale i třeba na meruňky nebo na broskve. Tak jestli se do zavařování pustíš, těším se moc na tvůj ohlas!

7 Pipi Pipi | Web | 28. srpna 2011 v 22:48 | Reagovat

[6]: Já už letos asi zavařování nestihnu, zase to odložím o rok, ačkoliv letos jsem už pokusy dělala, jak sis možná všimla u mně na bločku.

Máme ovoce spíše v menším množství,takže ho spotřebujeme většinou hned a na zavařování už nezbude. Ale tvůj recept se mi moc líbí a hlavně obdivuji tvůj elán, já jsem hrozná lenoška... :-D

8 Madla Madla | E-mail | Web | 29. srpna 2011 v 15:31 | Reagovat

Tvá višňová marmeláda se mi moc líbila, škoda jen, že naše višeň ze dvorku ze sebe jako celou svou úrodu vydala jen dvě višničky 8-O
Když je ovoce  spíše méně, i u nás končí v žaludcích většinou jen tak, ve své přirozené formě, ale ryngle nám přistávaly doma po koších, a než je vyhodit, radši jsem propadla zavařování, které mě letos chytilo stejně jako výroba domácí zmrzliny.

9 vestec vestec | Web | 13. ledna 2012 v 7:11 | Reagovat

Dobry clanek, hezky blog, podivas se na muj webik?

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama