Nevinnost a hřích v jednom - letní nepečené mlsání

8. srpna 2011 v 11:00 | Madla |  Sladké vábničky
Konečně to pár dní vypadá na léto a tak mi nebrání nic v tom, představit vám malou ukázku nepečených letních dobrot, kterými jsme si se svými blízkými zpříjemňovali horké letní dny.

O své lásce k černému rybízu už jsem mluvila tady a o svém karamelovém zaujetí jsem zase plamenně hovořila tady. A co může vzniknout z kombinace mých dvou lásek (jídelních, samozřejmě, to, že miluji drahého, své dítě a své bližní, to netřeba rozvádět) vám představuji tady. Je to spojení lehké a něžné a dokonce i linii prosívající. Tak já už přestanu mlžit a představím vám svůj oblíbený ricottovo-karamelový pohár s černým rybízem.


Na tenhle extrémně jednoduchý pohár budete potřebovat jen:

1 balení ricotty
4 lžíce hustého bílého jogurtu
3 lžíce Salka karamel (nebo stejné množství domácí smetanové karamelové polevy připravené dle tohoto receptu)

na dozdobení:

černý rybíz (či jiné oblíbené ovoce - skvělé by byly určitě ostružiny)
cukrářské piškoty

Ricottu, jogurt a karamel umícháme, nalijeme do skleniček či misek a na povrch nasypeme černý rybíz. Necháme alespoň hodinku vychladit a podáváme se zapíchnutými cukrářskými piškoty.

Jemně nasládlý karamelový krém skvěle ladí s pikantní šťavnatostí rybízu a celek je přitom díky ricottě a jogurtu neuvěřitelně lehoučký. Křupavý akcent dodají kvalitní cukrářské piškoty.



Co víc si přát, snad jen ještě jeden pohár prosím ...

Mým letním favoritem v oblasti dezertů se však stala báječná a jednoduchá panna cotta. Ta moje je opět odlehčená jogurtem, ale její chladnou bílou nevinnost narušují dráždivě rudé višně opilé v bílém rumu.


A aby toho nebylo mála, základní jemnou chuť panna cotty jsem obohatila o levandulovou vůni a chuť, která mi tak učarovala u smetanové levandulové zmrzliny. A kombinace jemné levandulové chuti se smetanovým základem a dekadentních opilých višní mě skutečně dostala do kolen.

Na jemnou smetanovo-jogurtovou panna cottu budete potřebovat:

1 keímek smetany ke šlehání (tedy 215 ml)
3 lžíce kvalitního hustého bílého jogurtu
3 lžíce cukru moučka (já použila cukr moučka obohacený voňavými levandulovými kvítky)
1 lžíci želatinového ztužovače

Ačkoli inak fakt nerada používám želatinu, u toho receptu se jejího použití nevyhnete. Místo tradiční želatiny však raději používám tento želatinový ztužovač, protože po něm je panna cotta krásně hebká a jemná, bez pachuti a je tak akorát na hraně mezi pevností a měkkostí, prostě má ro mě ideální negumovatou konzistenci, které se mi často s použitím jiného druhu želatiny nepodařilo dosáhnout.

Takže už vás přestanu nudit se svou averzí vůči želatině a přejdu raději rovnou k receptu. Na mírném ohni si svaříme smetanu ke šlehání, přimícháme k ní cukr moučka (já použila levandulový cukr moučka domácí výroby) a mícháme do rozpuštění. Odstavíme z plamene. Vmícháme tři lžíce hustého bílého jogurtu, přisypeme lžíci želatinového ztužovače a chvíli metličkou poctivě mícháme do úplně hladkého krému.
A je to hotovo. Nalijeme do sklenic a dáme ztuhnout na pár hodin do lednice.


Po zatuhnutí můžeme jíst tuto bělostnou a nevinně se tvářící krásku jen tak,
třeba se sezónním ovocem, nebo ji korunovat opilými višněmi, na které budeme potřebovat:

hrnek vypeckovaných višní
4 lžíce kvalitního bílého rumu
4 až 5 lžic třtinového cukru (záleží na kyseloti višní)

Do hrnce vsypeme višně, vlijeme bílý rum a posypeme třtinovým cukrem. zamícháme a asi pět minut ovaříme na mírném plameni. Samozřejmě, pokud dezert nechcete podávat dětem nebo těhotným ženám, můžete višně s rumem a cukrem svařit jen krátce, já ale potřebovala, aby veškerý alkohol zaručeně vyprchal a zůstala v něm ve višních jen jeho omamná vůně.
A teď je to jen na vás, horké višně můžete nechat vychladnout a na nevinně bílou panna cottu je navršit až vokamžik podávání, nebo vychlazenou panna cottu srvírovat přelitou ještě horkými višněmi a sledovat, jak horké ovoce propadá do bělostného jemného krému s levadulovou chutí a vůní.

Ať bude vaše rozhodnutí jakékoli, zdánlivě nevinné spojení jemné a voňavé levandulové panna cotty s hříšně opilými višněmi si vskutku užijete.


Ačkoli to letos vypadá, že léto je jen podle kalendářního data, protože počasí dělá občas psí kusy, nedejte na meteorologické rozmary a udělejte si léto třeba ve své lednici.
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Janah Janah | Web | 8. srpna 2011 v 15:23 | Reagovat

Neb mě honí mlsná, budu muset improvizovat - višně tu nejsou a o černém rybízu(který mám tak ráda) ani nemluvím :-?

2 Madla Madla | E-mail | Web | 8. srpna 2011 v 20:09 | Reagovat

Janah: Určitě to půjde i s jiným ovocem, např. ten karamelový krém s borůvkami, malinami či ostružinami a panna cotta (pokud bude bez levandule) tak v podstatě s jakýmkolisezónním ovocem nebo i bez ovoce. Jsou to rychlovky právě pro rychlé ukojení chuti na sladké. Pokud vyzkoušíte, budu moc ráda za ohlas, jak vám chutnalo. :-)
A jsem ráda, že krom levandule ujíždíme i na černém rybízu, ten bych byla schopna jíst jen tak a pořád :-)

3 Vilemína Vilemína | 8. srpna 2011 v 21:28 | Reagovat

Na žádné bobulky ani nyní na dovolené jsem bohužel nenarazila, ale určitě něco vyzkouším, budu brzy potřebovat zas nějaké moučníčky...

S levadulí nevím, stačilo mi teď špatně opláchnutým nožem od voňavého jaru ukrojit koláč...

4 Madla Madla | E-mail | Web | 9. srpna 2011 v 10:27 | Reagovat

Vilemína: No, je pravda, že sezóna bobulek už pomalu končí, ale myslím, že to půjde určitě i s jiným ovocem.
S levandulí se musí hodně opatrně, aby pak výsledek nechutnal "mýdlověů, ale domácí levandulový cukr dodá spíš jen jemné aroma. Můj muž je vůči levanduli hodně skeptický, ale včerejší večerní dezert - levandulová panna cotta s pěnou z bílé čokolády, mu chuntal hodně. Takže já bych se jí až tak nebála :-)

5 Catalina Catalina | Web | 11. srpna 2011 v 0:59 | Reagovat

Už když jsi mi psala na blog, že tuhle velkou dobrotu chystáš, se mi začaly sbíhat sliny a teď se už vůbec nedivím proč, jednoduše další tvůj skvostný výtvor, na který mám velkou chuť a to je tak pozdě v noci :D Já sem budu muset chodit dřív, jinak se moje chuťové pohárky usouží :D Moc povedené!

6 Madla Madla | E-mail | Web | 11. srpna 2011 v 10:39 | Reagovat

Catalina: Nápad na spáchání levanudlové panna cotty s bílou čokoládovou pěnou mě přivedlo právě mlsání levandulové panna ctty s opilými višněmi :-)
Děkuju moc za krásný komentář, který mě opravdu potěšil a který si snad ani nezasloužím, vždyť to jsou tak jedoduché dezerty :-) (a ani nemusím nic šlehat hodinu vidličkou :-D

7 Meg Meg | Web | 18. srpna 2011 v 16:15 | Reagovat

Už ricottovo-karamelový pohár mi zapříčinil zvýšenou tvorbu slin :-D, ale ta panna cotta s višněmi - snažím si to ze všech sil nepředstavovat, ale prostě to nejde :D Je to nádhera!

8 Madla Madla | E-mail | Web | 22. srpna 2011 v 9:55 | Reagovat

Meg: Díky moc za taková slova chvály! Právě takovéhle jednoduché dezerty mě teď moc baví vymýšlet a se spoustou sezónního ovoce to snad nejsou poslední nepečené variace :-)

9 montane montane | Web | 19. června 2015 v 19:50 | Reagovat

půjčka 100000 rychle :-?

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama