Studená vlna

1. srpna 2011 v 21:35 | Madla |  Sladké vábničky
Ačkoli to na rtuti teploměru není příliš poznat, léto je v plném proudu a s ním se na nás řítí i záplava sezónního ovoce, které je nutné nějak zpracovat. Někdo zavařuje kompoty, jiný peče buchty a vaří ovocné knedlíky, další zase zavařuje. I mě letos postihla zavařovací vášeňa neuplyne téměř den, abych nezpracovávala nějaké ovoce do podoby sladkého ovocného zázraku. Ale k létu patří především zmrzlina, jejíž domácí výrobě jsem letos naprosot propadla. Takže už se jen těším na okamžik, kdy rtuť teploměru vystoupá o pár stupínků výš a počasí se přestane tvářit sychravě podzimně a ukáže zase svou slunečnou a alespoň trochu teplou tvář. Protože užívat si domácí zmrzliny je tak sladké.

Mým mrzlinovým guru se stala Mlsná kočka Pavlína, jejíž úžasně chutné a dokonalé stránky jsou inspirací nejen pro mě. Díky ní jsem objevila taje dobré domácí zmrzliny, k jejíž výrobě nepotřebuji žádné drahé přístroje, jen pár dostupných ingrediencí a hlavně pořádnou dávku fantazie.

Tak tady vám nabízím svou malou zmrzlinovou ochutnávku. Snad se počasí brzy vyletní a i vás třeba nalákám na výrobu nějakého sladkého ledového zázraku.

Jedním z úžasných ledových zázraků se stal třeba hříšně tmavý a hříšně dobrý sorbet z černého rybízu a čerstvé máty. Inspirovala jsem se na tomto výtečném blogu a sorbet mě opravdu překvapil svou plnou chutí černého rybízu s osvěžujícím mátovým ocáskem. Byl tak dobrý, že jsem svým rodičům prostě musela na návštěvě otrhat skoro celý keřík rybízu, abych se mohla pustit do jeho opětovné výroby. Původní recept jsem si poněkud upravila a zjednodušila, takže tady vám jej nabízím. Protož mám občas období, kdy nerada používám váhy, i tady jsem je nechala navrchu kuchyňské linky a do odvažování jsem se pustila svou oblíbenou hrnkovou metodou. Použila jsem klasický hrníček čtvrtlitráček, takže pokud budete používat váhy, jeden hrníček vydá za 250 gramů. A tady to tedy je:

Sorbet z černého rybízu a čerstvé máty:

3 hrníčky černého rybízu (klidně i se stopkami a bubáky)
1 hrníček třtinového cukru
1 a 1/2 hrníčku vody
asi 10 stonků čerstvé máty, samozřejmě i s lístečky
4 lžíce domácího mátového sirupu (lze vynechat či nahradit tekutým medem)
šťáva ze dvou limetek (když nemáte liemtky, dejte tam citron, ale nebude to ono)

Propláchnutý rybíz nasypme do hrnce, přisypeme třtinový cukr a přilijeme vodu, přidáme propláchnutou mátu (klidně i celé stonky, já se s tím nepářu :-)) a necháme na mírném plameni povařit tak čtvrt hodinky.
Povařenou směs necháme mírně vychladnout a přelejeme přes cedník a pomocí lžíce propasírujeme. Přimícháme domácí mátový sirup nebo med a na dochucení přilijeme limetkovou šťávu ze dvou limetek. Pokud nemáme limetky, tak si troškuzababicujeme a použijeme citrony. Ale spojení máty, černého rybízu a limetek je o poznání lepší. Vlijeme do vhodné nádoby, vložíme do mrazáku a teď nám zbývá jen netrpělivě čekat minimálně čtyři až pět hodin, než směs dostatečně zatuhne.
Před následnou konzumací doporučuji nechat orbet při pokojové teplotě tak čtvrt hodinky odležet, sorbet trošku povolí a půjde vám snaději tvarovat. A nebo si jednoduše pořiďte formičky na nanuky a rybízovo-mátovou směs vlijte do nich.

Tenhle sorbet je skutečná letní bomba.




Aneto z blogu Aneta Goes Yummi, moc ti děkuji za báječnou zmrzlinovou inspiraci, se kterou s nadbytkem černého rybízu zatočím vždycky tak ladně a chutně.

Old Shatterhandem, bílým bratrem, předchozího temně svůdného rybízového zázraku, je jeho angreštová varianta s meduňkou.


Pokud chcete vyzkoušet i tuto variantu, jednoduše nahraďte černý rybíz angreštem, mátu a mátový sirup meduňkou a sirupem meduňkovým. Samozřejmě pokud ve spíži či sklepě zásobu voňavého domácho meduňkového sirupu, který vyrábím podle osvědčeného receptu Mlsné kočky, nemáte, nahraďte jej tekutým medem. Postup je stejný jako u předchozího sorbetu, jen na závěrečné dochucení se lépe hodí čerstvá citronová šťáva.

Škoda jen, že poslední bobulky angreštu jsou už za zenitem, protože tahle dobrota za tu trošku práce rozhodně stojí.

Nebaví vás ovocné sorbety a daly byste si raději něco delikátně smetanového? A co třeba takhle domácí smetanovou zmrzlinu s levandulovou vůní? Levandule nepatří jen do šatníku coby odpuzovač molů, skvěle jí to voní a chutná i ve sladkém pečení. A nemusí jít jen o pečení, i zmrzlina s levandulí má své kouzlo. Tak se nebojte a pojďte ho objevit.

Jak už jsem zmínila ve svém minulém příspěvku, mým zmrzlinovým guru se stala Mlsná kočka Pavlína, jejíž zmrzlinové receptury se staly základem mé kuchyně (potažmo mrazáku) a nedají spát mé fantazii.

Takže na smetanovou zmrzlinu s levandulovou vůní si připravíme následující:

1 kelímek smetany ke šlehání (tedy 215 ml)
2 celá vejce
3 lžíce domácího moučkového levandulového cukru nebo 3 lžíce obyčejného cukru moučka a čtvrt lžičky sušené levandule

A jedeme z kopce. Není nic jednoduššího než ušlehat dotuha smetanu ke šlehání. Poté ve vodní lázni ušleháme celá vejce spolu s cukrem, ať už levandulovým či obyčejným moučkovým. Pokud použijeme cukr moučka, přidáme na závěr čtvrt lžičky sušených levandulových kvítků. Ty jednoduše seženeme třeba v lékárně jako levandulový čaj.
Do vyšlehaných vajec zlehka vmícháme ušlehanou smetanu. Vše nalijeme do mrazuodolné mísy a dáme do mrazáku alespoň na čtyři až pět hodin.

A poté jen mlsáme a necháme se unášet na voňavé levandulové vlně.


A jak na domácí levandulový cukr, který tak krásně jemně ovoní a dochutí tuto jemnou smetanovu radost?
Úplně jednoduše, smíchejte hrneček cukru (krystal či moučka) s jednou lžičkou sušených levandulových kvítků, přesypte do uzavíratelné sklenice a nechejte pár dníči klidně týdnů voňavou levnaduli, aby vám cukr krásně provoněla.

Já mám doma pro jisotu dva druhy levandulového cukru - jemný cukr moučka a hrubší krystal, proože mě sladká vůně spojená s levandulí skutečně pohltila a nemůžu s jí v kuchyni nabažit. Ale o levandulových hrátkách snad až příště. Teď jen poslední toka smetanové zmrzliny, která vás jediným líznutím převeze do prosluněné a voňavé Provance.

Když se pozorně zadíváte na zmrzlinový kopeček, určitě v něm zahlédnete pár droboučkých levandulových kvítků.

Pokud si hlídáte linii, ale chtěli byste se do výroby domácí zmrzliny pustit, je pro vás ideálním kandidátem zmrzlina jogurtová. Tu jsem také připravovala podle základního receptu Mlsné kočky Pavlíny.
A protože jsem v tu chvíli měla k dispozici sice zralé, nicméně však pusu příliš svírající rudé višně, trošku jsem si s nimi zakouzlila a dala jsem vznik višňové jogurtové zmrzlině s bílým rumem.

Tahle zmrzlina mě fakt dostala do kolen. Byla lehoučká, přesto si však zachovala smetanovost a jemnost, ale díky višním a rumu byla i dostatečně pikantní. Pokud tedy máte pár višní a nevíte, co si s nimi počít, tady je malá inspirace.

Na opilé višně budete potřebovat:

hrnek vypeckovaných višní
čtyři lžíce kvalitního bílého rumu
čtyři až pět lžic (podle kyselosti ovoce) třtinového cukru

Je to jednoduché jako facka. Višně dáme do kastrůlku, zalijeme rumem a cukrem a asi pět minut povaříme, dokud alkohol zcela nevyprcháa nezanchá ve višních jen příjemnou vůni. Opilé višně pak ochutnáme, dle chuti ještě dosladíme a necháme zchladnout a můžeme se pustit do vlastní přípravy skvělé jogurtové zmrzliny.

Na tu si připravíme:

215 ml smetany ke šlehání (tedy jeden kelímek)
1 kelímek (tedy 175 gramů) smetanového jogurtu Pierot s černými třešněmi


Nic není jednodušší. Dotuha si ušleháme smetanu a přimícháme k ní smetanový jogurt Pierot s příchutí černých třešní.
Malou část (asi třetinu) opilých višní necháme vcelku a zbytek krátce proženeme v mixéru. Zlehka vmícháme do smetanovo-jogurtové chuti, podle chuti případně dosladíme medem či moučkovým cukrem a dáme zamrazit. Během mražení můžeme zmrzlinu občas promíchat, ale když na ni zapomeneme, nestane nic tak hrozného.
Tahle zmrzlina, i když focená za mizerných světelných podmínek, je opravdu skvělá ... jemná apřesto osvěžující, plná chuti pikantních višní, jemnosti jogurtu a smetany a vůně po hnědém cukru a bílém rumu.

Tato zmrzlina dokonce velice chutnala i mému muži, kterého jinak na zmrzlinu nalákám jen s velikými obtížemi ...

Touhle něžně růžovou zmrzlinou, která svou chutí potěší i drsné chlapy, zatím má ledová reportáž končí, ale bude pokračování, nebojte se ...
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Anketa

Máte rádi zmrzliny? A kterou nejvíc? Zkoušíte si doma i vy vyrobit svou vlastní zmrzlinu snů?


Komentáře

1 Janah Janah | Web | 2. srpna 2011 v 23:49 | Reagovat

Tady ve Švédsku jsem poprvé jedla zmrzlinu fialkovou. Kupodivu chutnala po fialkách :-)

2 Madla Madla | E-mail | Web | 3. srpna 2011 v 9:51 | Reagovat

Janah: Tak fialkovou zmrzlinu bych opravdu chtěla ochutnat! Doma si ji asi nevyrobím, protože zatím razím zásadu, že chci domácí produkty vyrábět jen z čistě domácích produktů a tolik fialek, aby jich blo i na zmrzlinu, jsem ještě nikde neviděla :-), ale  tak bych si dala! Já nedám dopustit na zmrzlinu levandulovou, většina lidí se tváří nedůvěřivě, ale když najdou odvahu ochutnat, nemůžou pak už s ochutnáváním přestat :-)

3 Catalina Catalina | Web | 5. srpna 2011 v 20:56 | Reagovat

Madlo! Tohle mi děláš schválně :D Náš mrazák je pořád nacpaný k prasknutí, takže na nějakou zmrzlinu můžu hned zapomenout. Všechny tvoje sorbety a zmrzliny vypadají vážně skvěle a přímo svádí a lákají k olíznutí :D Mňam!

4 Madla Madla | E-mail | Web | 6. srpna 2011 v 8:02 | Reagovat

Catalina: Malý mrazák je prokletí :-) U nás je půlka mrazáku nacpaná právě zmrzlinami a sorbety, takže musíme stále a stále ujídat, abych mohla vyrábět své další variace (a že jich je :-)). Díky moc za krásný komentář!

5 Janah Janah | Web | 8. srpna 2011 v 15:24 | Reagovat

[2]: Jedla jsem levandulový sorbet ve Francii, a bylo to moc dobré :-P

6 Madla Madla | E-mail | Web | 8. srpna 2011 v 20:06 | Reagovat

Janah: Tak to jste odvážná žena činu, znám jen málo lidí, kteří by "dobrovolně" ozkoušeli tak neobvyklou příchuť. Mě levandule ve sladkém pečení (i nepečení) hodně okouzlila, tak jsem moc ráda, že jsme na stejné chuťové vlně. Levanudlový sorbet bych si hned dala.

7 Papaja Papaja | Web | 9. srpna 2011 v 13:12 | Reagovat

Studená vlna za okny příjemná není, ale Tvoje studené vlnění v mrazáčku se mi líbí moc! Madlo, jsi kouzelnice! :D Tvoje fantazie dokáže zmrzlinové kornoutky naplnit tolika druhy zmrzlin, až na ni dostávám chuť. Ta višňová se vážně povedla :-P A moc se mi líbí levandulová. Doufám, že ted v srpnu budu mít možnost ve Francii něco levandulového ochutnat a buď si jista, že si řeknu o recept :D
Měj se krásně a dík :D
P.

8 Madla Madla | E-mail | Web | 9. srpna 2011 v 22:02 | Reagovat

Papaja: Tvůj krásný komentář mě opravdu v dnešním upršeném dni zahřál na pravém místě. To ty jsi způsobila mé dosavadní zmrzlinové pobláznění, takže tobě patří veliký dík za tu krásnou chladivou isnpiraci.
Dovolenou ve Francii ti závidím, vidět a ochutnávat francouzské dobroty by mě neskutečně bavilo. Už se moc těším, až si o tom přečtu u tebe nějakou mlsnou reportáž.
Ještě jednou díky za krásný komentář a i ty si užij letošní tak trochu podivné léto.

9 René René | Web | 8. září 2012 v 17:34 | Reagovat

Máš pěkný blog.

10 Madla Madla | E-mail | Web | 9. září 2012 v 20:13 | Reagovat

René: Děkuju.

11 dethroned dethroned | Web | 9. září 2016 v 11:00 | Reagovat

půjčka ihned ostrava :-|

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama