Studená vlna II. - zmrzlinové šílenství pokračuje

22. srpna 2011 v 13:51 | Madla |  Sladké vábničky
Ačkoli kalendář už ukazuje, že se léto pomalu chýlí ke konci, rtuť teploměru se konečně zahřívá a stoupá nahoru a nás snad čekají ještě nějaké sluncem proteplené dny. A kdo by se v parném létě chtěl cpát buchtami, bábovkami a stát hodiny u trouby, když si může za chvíli vyrobit dokonalou domácí zrmzlinu podle své chuti. V předchozí zmrzlinové reportážui jsem vám nabídla několik zmrzlinových tipů, a protože horké počasí k výrobě zmrzlin přímo vybízí, nabízím vám i já další ledové pochoutky.

O tom, jak úpím (ale v dobrém smyslu) pod záplavou rynglí jsem už psala ve svém článku o rynglovém zavařování. Ale že se dá z rynglí udělat i báječně osvěžující zmrzlina, to bych netušila. Ale protože jsem stále zatížená na karamelové chutě, přihrála jsem rynglím sladkého spojence ve formě Salka karamel a báječná zmrzlina s plnou karamelovou chutí a kousky čerstvých rynglí byla na světě.


A co na ni budeme potřebovat?

hrnek nadrobno nakrájených rynglí
1 kelímek smetany ke šlehání (tedy 215 ml)
3 lžíce hustého bílého jogurtu
4-5 lžic Salka karamel, nebo povařením zkaramelizované sladké kondenzované mléko


A postup je jednoduchý jako facka. Šlehačku si vyšleháme dotuha, poté k ní přimícháme tři lžíce hustého jogurtu a Salko karamel, ochutnáme (směs by měla být sladší, zmrazením se sladkost částečně utlumí) a pak jen zlehka zamícháme nadrobno pokrájené ryngle. Vložíme do mrazuodolné nádoby do mrazáku na minimálně pět až šest hodin a pak si jen pochutnáváme na báječně krémové karamelové zmrzlině s osvěžujícími kusy rynglí.

Ale protože v době zveřejnění tohoto zmrzlinového článku už budou ryngle nejspíš pryč (holt tak nějak tvořím a přiznám se, že i konzumuju, rychleji než píšu), myslím si, že by se s karamelovou příchutí zmrzliny skvěle doplňoval třeba černý rybíz, natrpklé ostružiny, nebo naopak sladké a šťavnaté broskve či meruňky.

Každopádně, zmrzlina stojí za vyzkoušení i třeba bez ovoce.

Ale protože sezónního ovoce jsou opravdu mraky a je škoda ho nevyužít, vymyslela jsem zmrzlinu, která stojí opravdu za to. Kombinuje svěží kyselou chuť červeného rybízu, kterému dodá jemnost a sladkost lahodná čokoláda. A protože nejsem troškař, připravila jem si dvě verze, s čokoládou bílou,


a čokoládou hořkou.


Obě varianty jsou skvělé a spojují v sobě krémovost a jemnost smetanové zmrzliny se svěžestí a šťavnatostí ovocného sorbetu.

Při výrobě čokoládové zmrzliny je opravdu velmi důležitá kvalita použité čokolády, což by u vysokoporcentní hořké čokolády neměl být problém, ale u bílých čokolád běžně se nacházejících v tuzemských obchodních sítích to už dost velký problém je. (Alespoň já bílou čokoládu dost používám a spokojena nejsem s žádnou běžnou značkou). Kvalitní čokoláda (s alespoň 70 % kakaa) se totiž krásně ve vodní lázni rozpustí a při nálsedném zmrazení v hladký zmrzlinový krém nezanechá ve zmrzlině malinkaté hrudky bílé čokolády, které byste normálně nepostřehli, ale pokud si, stejně jako já, necháváte rádi zmrzlinu rozplynout v ústech, ten rozdíl tam pocítíte.

Takže při bílé verze vybírejte opravdu co nejlepší bílou čokošku. Já teda použila bílou čokoládu od Schogetten, ale že bych byla nějak extra spokojená, to ne.


Ale i tak je tahle zmrzlina prostě skvělá.


A jak tedy na ni, nebo na její hříšně tmavou kolegyni?


Na ovocný základ budete potřebovat jen:

hrníček (250 ml) čerstvé rybízové šťávy
4-5 lžic cukru

Na smetanový základ si nachystejte:

1 kelímek smetany ke šlehání (215 ml)
3 vrchovaté lžíce bílého jogurtu
1 tabulku čokolády dle vaší volby, nalámanou na kousky a rozpuštěnou

Já výrobu těchle zmrzlinových krásek započala nejdřív rozmixováním a následným pasírováním kuliček červeného rybízu tak, abych měla výsledný hrníček rybízové šťávy. (Já teda měla samozřejmě rybízové šťávy mnohem, ale MNOHEM víc, což mi teda vůbec nevadilo, protože jsem ztrojnásobila dávku zmrzliny a ze zbytku jsem ještě stvořila marmeládu s bílou čokoládou). Rybízovou šťávu podle chuti dosladíme, ale nesladíme moc, aby si rybíz ponechal svou natrpklost.

Smetanový základ je jednoduchý jako facka. Dotuha ušleháme smetanu ke šlehání, přimícháme k ní kvalitní hustý bílý jogurt (používám Selský bílý jogurt Hollandia) a rozpuštěnou čokoládu. Čokoládu si můžeme rozpustit ve vodní lázni (můj oblíbený způsob), nebo v mikrovlnce, nebo jako správní staromilci v rendlíčku s trošičkou mléka na zředění.
Rozpuštěnou čokoládu pořádně vmícháme do smetanovo-jogurtového základu a te´d už jen jemně vmícháme soalzenou rybízovou šťávu. Pracovat můžeme rovnou v misce, ve které hodláme zmrzlinu mrazit. Nesnažíme se o důkladné promíchání, je fajn, když ve zmrzlině zůstanou červené šmouhy.

Pokud se vám tahle zmrzlina zdá příliš pracná, ale přesto byste si domácí výrobu zmrzliny chtěly vyzkoušet, inspirujte se třeba tady u Hanky. Mě zaujala její banánová zmrzlina tak jsem ji taky s malými obměnami vyzkoušela. Jen jsem si trošku pozměnila postup a výsledkem byla mandlovo-banánová zmrzlina


a banánová zmrzlina s kousky čokolády


je to sice trošku bláznovství, kupovat banány, když je kolem tolik čerstvého ovoce, ale pokud dostanete třeba jako já banány od babičky, nic vám nebrání vychutnat si lehoučkou banánovou zmrzlinu s v podstatě variabilní příchutí.

Já na čokoládovou verzi použila dva větší banány, půl tabulky najemno nastrouhané hořké čokolády a dvě lžíce hustého bílého jogurtu. Banány jsem rozmačkala, přimíchala k nim jogurt a nastrouhanou čokoku a dala zmrazit.

Mandlovou verzi jsem obměnila tak, že místo čokolády jsem k banánovo-jogurtovému základu přidala hrst jemně mletých mandlí a půl lžičky mandlového aroma.

tahle zmrzlina j eopravdu jednoduchá, ale je pravda, že nemá tak krémovou konzistenci a na servírování v kornoutcích se opravdu moc nehodí. Ale je rychlá a osvěží, což je v horku velmi cenná devíza :-)

Tak dobrou zmrzlinovou chuť a léto podle vaší chuti Vám přeje Madla!
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Janah Janah | Web | 22. srpna 2011 v 21:45 | Reagovat

Recepty ukládám, ale využiju je asi až za rok, tady už je hnusně a zima :-(

2 Madla Madla | E-mail | Web | 23. srpna 2011 v 18:35 | Reagovat

Janah: Tak to jsem ráda, že jsem tě navnadila alespoň pr příští sezónu. Léto ve Švédsku je sice asi krátké a nepříliš teplé, ale zato je tam moc krásně. Mě by v mém momentálním stavu švédský způsob léta naprosto vyhovoval :-D

3 farfalla farfalla | 23. srpna 2011 v 22:19 | Reagovat

zato ted uz je pekne vedro. Tu bio Vivani uz jsi zkusila? Neni lepsi? Ja nakonec nekoupila ani zmrzlinovac, ani nestoham vyrabet ze slehacky, skoda. Nastesti v Praze jde koupit i skvela veku do kornoutku, takz enetrpim.

4 Catalina Catalina | Web | 24. srpna 2011 v 12:08 | Reagovat

Tééda, u vás doma je to hotový zmrzlinový ráj! Já doma s mrazákem bojuju tak, že se mi tam sotva vejde banán na tu zmrzku od Hanky (taky mi moc chutná), takže mám letos smůlu, ale aspoň tady u tebe se můžu pořádně zasnít :D Nechceš si otevřít zmrzlinářský stánek? Byla bych pravidelný a určitě ne jediný zákazník :D

5 Madla Madla | E-mail | Web | 24. srpna 2011 v 13:05 | Reagovat

farfalla: Bio Vivani jsem ještě nezkoušela, protože jinak než po netu jsem ji nesehnala, ale protože budu mít brzy svátek, určitě si pár kousků objednám jako sladký dárek :-)
Je fajn, že máš v Praze možnost koupit si kvalitní zmrzlinu, u nás v Uničově nejde o kvalitě vůbec mluvit, takže jsem nakonec ráda, že si můžu vymýšlet své zmrzlinové a sorbetové nápady dál sama :-)

6 Madla Madla | E-mail | Web | 24. srpna 2011 v 13:09 | Reagovat

Catalina: To tedy je, dva mrazáky jsou doslova napěchovány zmrzlinovými poklady, ale jak jsou teď ta vedra, zásoba zmrzliny se povážlivě tenčí, takže už se chystám na další - v plánu je jablkový sorbet s bazalkou a limetami a čokoládová zmrzlina se švestkami :-)
Zmrzlinářský stánek si otevírat nebudu, pěkně si sobecky uchrtím zmrzlinu jen pro sebe a své nejbližší :-P

7 Pavla Pavla | Web | 25. srpna 2011 v 20:33 | Reagovat

Domácí zmrzlina mě vždycky strašně lákala, ale nějak se k ní nemůžu odhodlat. Vidím za tím spoustu práce a času, ale asi to nebude tak strašný :-). Pro zatím si vystačím se svou banánovou (díky za odkaz!!)

8 Madla Madla | E-mail | Web | 26. srpna 2011 v 9:58 | Reagovat

Pavla: Domácí zmrzlina klame tělem, is minimem ingrediencí a technických vymožeností lze i v domácích podmínkách vyrobit báječnou zmrzlinu s nespočtem variací. Třeba na mou oblíbenou jogurtovou stačí jen smíchat ušlehanou šlehačku s jogurtem a nějakou sladkou dochucující složkou (čokoláda, slazené ovoce) a chladivý zázrak je na světě.
Takže rozhodně není čeho se bát. Když to zvládnu já, ve vysokém stupni těhotenství s dvouletým batoletem v zádech, tak to určitě zvládneš i ty levou zadní :-D

9 Meg Meg | Web | 27. srpna 2011 v 10:02 | Reagovat

Jee, zase další pokušení v podobě zmrzliny :) Pořád odoláváme, daří se nám to, protože u nás mají vynikající a vyhlášenou točenou zmrzlinu ve vícero příchutích, takže když nás popadne chuť a nebo má přijít i návštěva, popadneme krabičky a necháme si natočit i na uskladnění do mrazáku :)
Co se týče té bílé čokolády - já teď na pralinky použila bílou čokoládu z Billy (vyloženě tu jejich značku) a byla krásně hladká a dobře se s ní pracovalo, ale těžko říct, co by udělala po pobytu v mrazáku :)

10 Madla Madla | E-mail | Web | 27. srpna 2011 v 21:12 | Reagovat

Meg: U nás na malém městě je to bohužel s kvalitou i točené zmrzliny mizerné, ale ani mi to nevadí, protože jsem se do vrýoby domácí zmrzliny doslova zamilovala. Je to jednoduché a můžu mít doma příchuť, jakou chci.
Billu u nás v městečku nemáme, s bílou čokoládou jsem byla docela spokojená se značkou Schogetten, ale jen do té doby, než šla čokoládová směs do mrazáku. Nebyla to sice úplná hrlza, ale ty hrudečky tam prostě byly. Holt s bílou čokoškou je na českém trhu problém.

11 Amelie Amelie | Web | 29. srpna 2011 v 19:33 | Reagovat

Nádhera. Miluju zmrzlinu.

12 Madla Madla | E-mail | Web | 29. srpna 2011 v 20:16 | Reagovat

Amelie: Já taky :-) Ne teda ty hnusy z prášku, které se za zmrzlinu jen vydávají, ale poctivou domácí zmrzlinou nebo osvěžujícím sorbetem nikdy nepohrdnu. A přitom je to tak jednoduché!

13 Lukin Lukin | E-mail | Web | 25. června 2012 v 12:32 | Reagovat

very good:-)

14 Madla Madla | E-mail | Web | 26. června 2012 v 15:37 | Reagovat

Lukin: Díky :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama