Září 2011

Mačkaný celer podle Jamieho Olivera

29. září 2011 v 10:49 | Madla |  Bezmasé dobrůtky
Nemám vůbec ráda celer. Ve vývaru ho teda zbaštím, ale takový smažený celer nebo bílá celerová polívka, kterou miluje můj manžel a syn, ve mě způsbobují stavy panické ataky, vyznačující se vymizením slinění a úplnou absencí polykacího reflexu. Prostě, když je v nějakém jídle větší než malé množství celeru, najdete mě od tohtoo jídla na druhé straně stolu.
Ale protože miluju svého drahého, který je naopak celeru pozitivně nakloněn, rozhodla jsem se této bulvovité zelenině nějak přijít na chuť. První na řadu přišly na vyzkoušení brambory zapečené s celerem. A kupodivu mě výsledek překvapil a chutnal mi. A pak jsem vyzkoušela hlaďoučký mléčný celerový krém dle pana Cuketky a má anticelerová fóbie počínala mít vážné trhliny. Opatrně jsem začala zkoušet i jiné celerové pokrmy a do kolen mě dostal velice jednoduchý bezmasý recept od Jamieho Olivera.

Takže jak jsem vyzkoušela, tak předávám dál a můžu vám garantovat, že takto připravený celer zachutná i zapřisáhlým anticeleristům :-)

Na čtyři porce si nachystejte:

1 větší bulvu celeru, oloupanou a nakrájenou na drobnější kousky
olivový olej
lístky otrhané z jedné snítky čerstvého tymiánu
2 stroužky čenseku, jemně nasekané
mořskou sůl a čerstvě mletý pepř
3-4 lžíce vody nebo vývaru (já radím dvojnásobné množství a nahradit část vývaru bílým vínem)

Oloupaný celer nakrájejte na centimetrové kostičky. Nízký rendlík nebo vyšší pánev postavte na silný plamen, třikrát hodně šplíchněte olivový olej, nasypte celer, tymián a česnek, trošku osolte a opepřete. Míchejte, aby se celr ze všech stran dobře omastil a prudce asi 5 minut smažte, až dostane zlatavou barvu.
Stáhněte plamen, přilijte vodu nebo vývar (já hlasuju pro silný domácí vývar - použila jsem kuřecí), přiklopte a nechte pomalu, doměkka, dusit asi 25 minut. Podle chuti pak opatrně dosolte a lžící (nebo takovým tím šťouchadlem na brambrovou kaši) rozmačkejte.
Celerovou kaši můžete podávat k jakémukoli masu, ale mě chutnala i jen tak :-)

Z mých postřehů při vaření téhle jednoduché celerové dobroty vyplynulo, že můžete dát víc bylineka přidat klidně i čerstvý rozmarýn, který si s celerem svkěle rozumí a přidat při dušení rozhodně víc tekutiny. Já nejprve dusila podle receptu, jenže pak se mi po čtvrt hodině veškerá tektuina vydusila, celer byl ještě lehce natvrdlý, takže jsem k němu přilila čtyři lžíce lehkého suchého bílého vína a pokračovala jsem v dušení celeru. A výsledek byl super - víno dodalo celeru lehounkou šťavnatou chuť a já už teď při psaní tohtoo článku mám opět nutkavou chuť si tenhle jednoduchý a bylinkami provoněný celer znovu připravit.

Dobrou chuť vám přeje Madla!

Jednoduše báječná sladká rýže

20. září 2011 v 20:45 | Madla |  Sladké vábničky
Mnohým z vás možná při vyslovení sousloví sladká rýže naskočí husí kůže, zježí se vlasy a obrátí se žaludek. Jiní se snad jen otřesou při neblahé vzpomínce na školní stravování a možná jen malá hrstka nostalgicky zavzpomíná, jak jim sladkou rýži výtečně vařila jejich babička, maminka, tatínek či jiný rodinný příslušník.

U nás doma sladká rýže nikdy nefrčela, takže ji ani z dětství nemám zafixovánu jako příjmeně nostalgickou sladkou vzpomínku, jako to třeba mám u krupicové kaše či žemlovky. Ve školní jídelně se rýže na sladko podávala jako seschlý rýžový "kydanec" s troškou rozinek, bez chuti a bez zápachu. I když ten zápach někdy přítomen byl...

Ale když jsem v týdnu dostala strašlivou chuť na sladkou rýži a manžel odjel na služební cestu, mé rýžové kreaci nestálo nic v cestě a já se do ní mohla zvesela pustit. A že dopadla nadmíru dobře se není co divit, protože při její přípravě jsem použila jen ty nejlepší suroviny. Stačilo jich pár, trošku sezónního ovoce navrch a v krásných kokotkách se rýže skvěle vyjímala a ještě lépe v nich chutnala.


Tak jestli dostanete chuť, pusťe se do práce.

Na čtyři porce budete potřebovat:

1 hrnek rýže Arborio (používám hrnek o objemu 250 ml)
3/4 litru mléka
špetku soli
4-5 lžic třtinového cukru
1 kelímek zakysané smetany nebo créme fraiché
2 vejce (rozkvedlaná)
1/2 lžičky skořice

Na dozdobení:

nahrubo nastrouahná jablíčka
hrst rybízu
2 lžíce třtinového cukru
pár plátků másla

Na mírném plameni uvedeme do varu mléko, které oslíme špetkou soli. Nasypeme do něj rýži a za občasného míchání uvaříme rýži do měkka. Mělo by nám to trvat tak dvacet minut. Do uvařené a měkké rýže vmícháme třtinový cukr (v nouzi použijeme samozřejmě bílý cukr krystal, mě ale moc chutná karamelové aroma cukru třtinového) a kelímek zakysané smetany nebo adekvátní množství créme fraiché, které si doma vyrábím podle tohoto zaručeného receptu. Přidáním créme friché nebo zakysané smetany se rýžová směs nádherně nadlehčí a je krásně kyprá. Rýži ochutnáme a podle chuti ještě přisladíme. Přimícháme rozkvedlaná vajíčka, dochutíme troškou skořice a ještě jednou zamícháme.
Rýžovou směs navrstvíme do přirpavených zapékacích misek vytřených máslem, povvrch posypeme sezónním ovocem (já použila poslední zbytek červeného rybízu a první sladká jablíčka), posypeme troškou třtinového cukru, na který dáme kousek másla. Vrzneme na čtvrt hodinky do trouby, kde nám cukr s máslem krásně zkaramelizuje.



Necháme chvíli vychladnout a pak se jen pustíme do jídla...



Musím sebekrticiky říct, že poslední dobou vypadá můj blog poněkud monotematicky a že to začíná vypadat, že se orientuju jen na sladkosti. Jenže v konečném stadiu těhotenství, kdy už si připadám jako Hindenburg těsně před výbuchem se snažím všechno stihnout a mnohdy jsem jako brouk Kvapník, který prostě nestíhá a nestačí. K tomu si připočtěte mírně hyperaktivní dvouleté batole za zády, dítě v břiše, které mi někdy připadá jako kříženec gymnastky na steroidech a chobotnice a tak mám po většinu doby očekávání porodu náladu na bodu mrazu. A co mi nejlépe funguje jako rozmrazovač zatuhlého úsměvu na rtech? Dejte mi trošku výživovými poradci zatracovaného jednoduchého cukru a já se hned ze semetrikózního a uvzdychaného parního válce změním v poměrně příjemného a snesitelného člověka.
Ale aby to nevypadalo, že doma baštím cukr po lžících, slibuju, že až bude troška času, přidám na blog i nějaký ten slaný a "normální" příspěvek. Ale zatím ze mě sladké holt dělá tak nějak lepšího člověka :-)

Tak sladký a příjemný podzim Vám všem přeje Madla.

Poslední sbohem rybízu

4. září 2011 v 15:03 | Madla |  Sladké vábničky
Tak léto už je nejen kalendářově, ale i teplotně zcela za námi a nevím, jak vám, ale mě začíná docela chybět to příjemné přesycení letním ovocem, kdy jsem nevěděla, jestli mám nejdřív zpracovávat ryngle, rybíz, angrešt nebo broskve a fantazie i pusa mi jela na plné obrátky. Většinu ovoce jsme sice zkonzumovali jen tak, v přirozeném stavu, ale ty koše plné voňavých plodů mi budou vážně chybět.
U mých rodičů ještě zůstal na keřících nějaký rybíz, a protože naši nejsou velkými příznivci tohtoo ovoce, nemusela jsem je ani moc prosit, a poslední rybízové úrody jsem je zbavila ve svůj prospěch.

A po odvozu domů jsem začala přemýšlet, co s uzmutým rybízem provedu. Nejdřív jsem chtěla spáchat svou oblíbenou Černou Venuši, kterou si dokonce zamilovala i moje maminka, což je pro mě pochvala nejvyšší. jenže Černou Venuši, ač je skvělá, jsem měla během léta už několikrát a tak to chtělo něco jiného.

A protože si rybíz svkěle rozumí s bílou čokoládou, udělala jsem takový rychlokrém z bílé čokolády, tvarohu a jogurtu a bylo to ono. Rychlé, dietní a šíleně dobré. Ztelesněné léto.


A co k přípravě této dobroty budete potřebovat? Jen málo.

Na čtyři porce si nachystejte:

1 vaničku měkkého tvarohu
1 velký bílý jogurt
2 bílé čokolády, rozlámané na kousíčky a rozpuštěné
3 lžíce želatinového ztužovače

a samozřejmě rybíz

nejdříve si rozpustíme bílou čokoládu, buď ve vodní lázni (tak to dělám s oblibou já), ty modernější z vás mohou použít mikrovlnku, staromilci zase čokoládu s troškou mléka rozpustí v rendlíku. K rozpuštěné čokoládě přidáme vaničku tvarohu, velký bílý jogurt a zamícháme. Do krému přidáme tři lžíce želatinového ztužovače a intenzivně asi půl minuty mícháme.
Nachystáme si sklenky nebo mističky, opraný a obraný rybíz a na dno skleniček dáme dvě lžíce sněhobílého krému. Zasypeme bohatě rybízem a navršíme další krém. Vrstvení můžeme opakovat, dokud nám obsah misek či skleniček dovolí. Pak dáme minimálně na dvě hodiny zatuhnout do ledničky.


Spojení jemně sladkého a lehoučkého krému z bílé čokolády s kyselými plody rybízu opět nezklamalo a já bych si tuto dobortu v dnešní teplý den zase hned dala.

A protože jsem se takřka ve stejných dnech, v nichž vznikl tento lehký dezertík, musela potýkat s nadúrodou letních jablíček, ihned po zbaštění lehoučkého krému (což nebyl žádný problém, je fakt hodně dobrý) na nás s mužem a dítětem v lednici čekal další dezert. Tentokrát jsem kyselkavý rybíz spojila s chutí šťavnatých letních jablek, a abych výsledek trošku ozvláštnila, přidala jsem ke směsi i bazalku. Dezert je vlastně variací na tento nepečený jablíčkový dort, ozvláštněný už zmíněnou bazalkou.



Takže jak na něj? Nachystejte si asi:

kilo oloupaných, na kostky nakrájených jablek
asi 250 ml vody
3 lžíce želatinového ztužovače
4 lžíce třtinového cukru
půl balíčku dětských piškotů
červený rybíz

Oloupaná a nakrájená jablíčka naházíme do hrnce, podlijeme hrníčkem vody, posypeme cukrem, přidáme najemno nakrájenou bazalku a dusíme na mírném plameni asi čtvrt hodinky do změknutí. Necháme vychladnout a vychlazenou jablíčkovou směs poté zlehka promixujeme, přimícháme želatinový ztužovač a na dno msitček nebo širších skleniček vrstvíme dětské piškoty spolu s rybízem a jablíčkovým krémem. Dáme do ledničky na pár hodin zatuhnout a pak si pochutnáváme.




Jablíčkový dezert byl s bazalkou vskutku osvěžující a netradiční, určitě jej vyzkoušejte a nebudete litovat! Na podobné téma jsem vytvořila sorbet, ale o tom až příště :-)

Krásné a chladivé babí léto vám všem přeje Madla!