Jednoduše báječná sladká rýže

20. září 2011 v 20:45 | Madla |  Sladké vábničky
Mnohým z vás možná při vyslovení sousloví sladká rýže naskočí husí kůže, zježí se vlasy a obrátí se žaludek. Jiní se snad jen otřesou při neblahé vzpomínce na školní stravování a možná jen malá hrstka nostalgicky zavzpomíná, jak jim sladkou rýži výtečně vařila jejich babička, maminka, tatínek či jiný rodinný příslušník.

U nás doma sladká rýže nikdy nefrčela, takže ji ani z dětství nemám zafixovánu jako příjmeně nostalgickou sladkou vzpomínku, jako to třeba mám u krupicové kaše či žemlovky. Ve školní jídelně se rýže na sladko podávala jako seschlý rýžový "kydanec" s troškou rozinek, bez chuti a bez zápachu. I když ten zápach někdy přítomen byl...

Ale když jsem v týdnu dostala strašlivou chuť na sladkou rýži a manžel odjel na služební cestu, mé rýžové kreaci nestálo nic v cestě a já se do ní mohla zvesela pustit. A že dopadla nadmíru dobře se není co divit, protože při její přípravě jsem použila jen ty nejlepší suroviny. Stačilo jich pár, trošku sezónního ovoce navrch a v krásných kokotkách se rýže skvěle vyjímala a ještě lépe v nich chutnala.


Tak jestli dostanete chuť, pusťe se do práce.

Na čtyři porce budete potřebovat:

1 hrnek rýže Arborio (používám hrnek o objemu 250 ml)
3/4 litru mléka
špetku soli
4-5 lžic třtinového cukru
1 kelímek zakysané smetany nebo créme fraiché
2 vejce (rozkvedlaná)
1/2 lžičky skořice

Na dozdobení:

nahrubo nastrouahná jablíčka
hrst rybízu
2 lžíce třtinového cukru
pár plátků másla

Na mírném plameni uvedeme do varu mléko, které oslíme špetkou soli. Nasypeme do něj rýži a za občasného míchání uvaříme rýži do měkka. Mělo by nám to trvat tak dvacet minut. Do uvařené a měkké rýže vmícháme třtinový cukr (v nouzi použijeme samozřejmě bílý cukr krystal, mě ale moc chutná karamelové aroma cukru třtinového) a kelímek zakysané smetany nebo adekvátní množství créme fraiché, které si doma vyrábím podle tohoto zaručeného receptu. Přidáním créme friché nebo zakysané smetany se rýžová směs nádherně nadlehčí a je krásně kyprá. Rýži ochutnáme a podle chuti ještě přisladíme. Přimícháme rozkvedlaná vajíčka, dochutíme troškou skořice a ještě jednou zamícháme.
Rýžovou směs navrstvíme do přirpavených zapékacích misek vytřených máslem, povvrch posypeme sezónním ovocem (já použila poslední zbytek červeného rybízu a první sladká jablíčka), posypeme troškou třtinového cukru, na který dáme kousek másla. Vrzneme na čtvrt hodinky do trouby, kde nám cukr s máslem krásně zkaramelizuje.



Necháme chvíli vychladnout a pak se jen pustíme do jídla...



Musím sebekrticiky říct, že poslední dobou vypadá můj blog poněkud monotematicky a že to začíná vypadat, že se orientuju jen na sladkosti. Jenže v konečném stadiu těhotenství, kdy už si připadám jako Hindenburg těsně před výbuchem se snažím všechno stihnout a mnohdy jsem jako brouk Kvapník, který prostě nestíhá a nestačí. K tomu si připočtěte mírně hyperaktivní dvouleté batole za zády, dítě v břiše, které mi někdy připadá jako kříženec gymnastky na steroidech a chobotnice a tak mám po většinu doby očekávání porodu náladu na bodu mrazu. A co mi nejlépe funguje jako rozmrazovač zatuhlého úsměvu na rtech? Dejte mi trošku výživovými poradci zatracovaného jednoduchého cukru a já se hned ze semetrikózního a uvzdychaného parního válce změním v poměrně příjemného a snesitelného člověka.
Ale aby to nevypadalo, že doma baštím cukr po lžících, slibuju, že až bude troška času, přidám na blog i nějaký ten slaný a "normální" příspěvek. Ale zatím ze mě sladké holt dělá tak nějak lepšího člověka :-)

Tak sladký a příjemný podzim Vám všem přeje Madla.
 

5 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 toffo toffo | 21. září 2011 v 8:26 | Reagovat

Moje děti na rozdíl ode mne rýžovou kaši zbožňují, takže jí v nejbližší době dostanou v kokotkách podle tebe - jen asi bez toho ovoce(jak znám syna, teplá zelenina a ovoce nee  i když jablíčka by možná snesl).
Ta druhá fotka je moc kouzelná.
Přeju ti hodně štěstí do finiše.Vydržaj. M.

2 Madla Madla | E-mail | Web | 21. září 2011 v 14:59 | Reagovat

toffo: U nás doma jsem jediným fandou sladkých jídel zase já, dokonce i malý se v tomto smyslu zcela potatil :-) Tak jsem moc ráda, že alespoň někde u dětí mléčná rýže zaboduje. Tak ať dětem hlavně chutná!
Díky moc za přání, ten konec už se doslova vleče a připadá mi nekonečný.

3 Pája Pája | Web | 21. září 2011 v 16:47 | Reagovat

Rýže je mým favoritem. Příloha, v salátu, jen tak nebo právě sladká. O prázdninách jsem si ji zařadila do jídelníčku a dopadla skvěle. Chutná mi hodně suchá s broskví a kolem zalitá šťávou z kompotu. Prostě barbar.

4 Madla Madla | E-mail | Web | 21. září 2011 v 20:08 | Reagovat

Pája: I já jsem milovnicí rýže v jakýchkoli podobách. Nejvíc ji asi miluju v hebkém italském risottu, to se mi nikdy nepřejí. Tak rýži zdar a té sladké zvlášť :-)

5 Catalina Catalina | Web | 24. září 2011 v 1:13 | Reagovat

Madli, tímhle ses mi trefila do noty! Já jsem schpná sníst celý hrnec rýže na jakýkoliv způsob během chvilky. Tvoje rýže vypadá fakt báječně! Přeju jen to nejlepší v závěrečné fázi těhotenství a ať nejsou žádné komplikace :)

6 Madla Madla | E-mail | Web | 25. září 2011 v 19:51 | Reagovat

Catalina: Děkuju moc za přání, už se to snad krátí :-) I já mám rýži ráda na jakýkoli způsob, bohužel manžel moc rýžový nadšenec není a na sladko rýži nejí vůbec, takže takovouhle sladkou rýžovou dobrůtku si můžu dopřát skutečně jen jednou za čas. O to víc to pak stojí za to :-)

7 Meg Meg | E-mail | Web | 28. září 2011 v 17:50 | Reagovat

No, mezi moje oblíbená jídla sladká rýže tedy nikdy nepatřila :D Ale možná bych to s ní ještě měla zkusit :)

8 Madla Madla | E-mail | Web | 29. září 2011 v 8:29 | Reagovat

Meg: Ani já jsem sladkou rýži neměla nikdy spojenou s žádným pozitivním zážitkem, ale jak jsem si ji mohla připravit podle své chuti, hned jsem si ji oblíbila :-) Tak zkus dát sladké rýži ještě jednu šanci :-)

9 Honza Honza | 23. ledna 2012 v 13:39 | Reagovat

Dobrý den,
skvělí recept, právě jsme pojedli. Studujem teď půl roku s kamarádem ve Švédsku a Vaše recepty mi velmi ulehčují život, takže děkuji bylo to výborné!

10 Madla Madla | E-mail | Web | 23. ledna 2012 v 14:47 | Reagovat

Honza: Díky moc za skvělý komentář, který mi okamžitě zvedl náladu. jsem moc ráda, že vám tak chutnalo a doufám, že vám budou chutnat i další recepty. Švédsku zdar!

11 Americano Americano | 27. listopadu 2013 v 15:14 | Reagovat

So good :-)

12 Madla Madla | E-mail | Web | 29. listopadu 2013 v 15:55 | Reagovat

Americano: Oh, thank you :-)

13 Martina Martina | 17. dubna 2014 v 14:37 | Reagovat

Konečně jsem našla božský recept na sladkou rýži.Už jsem myslela,že ji nikdy dělat nebudu,ale to jsem ještě nevěděla,že najdu Váš blog,na kterém jsem tuhle dobrotu našla.Díky moc za jednoduchý a výborný recept,opravdu jsem si pochutnala a dcerka se mnou :-) Jak budu mít více času,určitě vyzkouším i další Vaše recepty :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama