Mačkaný celer podle Jamieho Olivera

29. září 2011 v 10:49 | Madla |  Bezmasé dobrůtky
Nemám vůbec ráda celer. Ve vývaru ho teda zbaštím, ale takový smažený celer nebo bílá celerová polívka, kterou miluje můj manžel a syn, ve mě způsbobují stavy panické ataky, vyznačující se vymizením slinění a úplnou absencí polykacího reflexu. Prostě, když je v nějakém jídle větší než malé množství celeru, najdete mě od tohtoo jídla na druhé straně stolu.
Ale protože miluju svého drahého, který je naopak celeru pozitivně nakloněn, rozhodla jsem se této bulvovité zelenině nějak přijít na chuť. První na řadu přišly na vyzkoušení brambory zapečené s celerem. A kupodivu mě výsledek překvapil a chutnal mi. A pak jsem vyzkoušela hlaďoučký mléčný celerový krém dle pana Cuketky a má anticelerová fóbie počínala mít vážné trhliny. Opatrně jsem začala zkoušet i jiné celerové pokrmy a do kolen mě dostal velice jednoduchý bezmasý recept od Jamieho Olivera.

Takže jak jsem vyzkoušela, tak předávám dál a můžu vám garantovat, že takto připravený celer zachutná i zapřisáhlým anticeleristům :-)

Na čtyři porce si nachystejte:

1 větší bulvu celeru, oloupanou a nakrájenou na drobnější kousky
olivový olej
lístky otrhané z jedné snítky čerstvého tymiánu
2 stroužky čenseku, jemně nasekané
mořskou sůl a čerstvě mletý pepř
3-4 lžíce vody nebo vývaru (já radím dvojnásobné množství a nahradit část vývaru bílým vínem)

Oloupaný celer nakrájejte na centimetrové kostičky. Nízký rendlík nebo vyšší pánev postavte na silný plamen, třikrát hodně šplíchněte olivový olej, nasypte celer, tymián a česnek, trošku osolte a opepřete. Míchejte, aby se celr ze všech stran dobře omastil a prudce asi 5 minut smažte, až dostane zlatavou barvu.
Stáhněte plamen, přilijte vodu nebo vývar (já hlasuju pro silný domácí vývar - použila jsem kuřecí), přiklopte a nechte pomalu, doměkka, dusit asi 25 minut. Podle chuti pak opatrně dosolte a lžící (nebo takovým tím šťouchadlem na brambrovou kaši) rozmačkejte.
Celerovou kaši můžete podávat k jakémukoli masu, ale mě chutnala i jen tak :-)

Z mých postřehů při vaření téhle jednoduché celerové dobroty vyplynulo, že můžete dát víc bylineka přidat klidně i čerstvý rozmarýn, který si s celerem svkěle rozumí a přidat při dušení rozhodně víc tekutiny. Já nejprve dusila podle receptu, jenže pak se mi po čtvrt hodině veškerá tektuina vydusila, celer byl ještě lehce natvrdlý, takže jsem k němu přilila čtyři lžíce lehkého suchého bílého vína a pokračovala jsem v dušení celeru. A výsledek byl super - víno dodalo celeru lehounkou šťavnatou chuť a já už teď při psaní tohtoo článku mám opět nutkavou chuť si tenhle jednoduchý a bylinkami provoněný celer znovu připravit.

Dobrou chuť vám přeje Madla!
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 toffo toffo | 29. září 2011 v 12:51 | Reagovat

Já na celeru ujíždím, můžu ho uvařený, vylovený z vývaru, pečený pod masem, i bez masa, s jogurtovo koprovým dresinkem. Kaše se mi moc líbí.

2 Janah Janah | Web | 29. září 2011 v 17:03 | Reagovat

Já taky celer můžu, určitě vyzkouším :-P

3 La cuoca La cuoca | E-mail | Web | 30. září 2011 v 9:45 | Reagovat

Myslím, že celer dokáže překvapit, když ho vezmeme na milost. Bohužel má pošramocené renomé - díky oné rozvařenosti ve vývaru :( Já jsem zas nedávno zkoušela udělat celerovou remoulade podle francouzské kuchařky a je to geniálně jednoduchý afrodiziakální předkrm. Co nejčerstvější celer se nakrájí na tenké nudličky, pokape citronem a nechá nakřehnout, pak se smíchá s trochou majonézy, olivového oleje, solí a pepřem. Vynikající!

4 toffo toffo | 30. září 2011 v 9:53 | Reagovat

[3]:Celerovou remoulade jsem párkrát dělávala, ještě jsem přidávala lžičku dijónské hořčice.

5 Madla Madla | E-mail | Web | 30. září 2011 v 10:05 | Reagovat

toffo: Tak to máš úplně stejné chutě jako můj muž. Ten mi vždycky, když vařím vývar, uzme veliký kus celeru a já pak na jeho tváři pozoruji nevýslovný pocit blaha :-D
Celer s jogurtovo-koprovým dresinkem zní skvěle, to musím někdy vyzkoušet, v jaké formě tak celer konzumuješ, jen lehce povařený a přelitý?

6 Madla Madla | E-mail | Web | 30. září 2011 v 10:05 | Reagovat

Janah: Tak to jsem moc ráda, je to za mkálo peněz hodně muziky :-)

7 Madla Madla | E-mail | Web | 30. září 2011 v 10:10 | Reagovat

La cuoca: Celer je skvělá zelenina a mě právě moc chutná toto provedení s bylinkami, ovoněné ještě troškou vína. Jen na ten syrový jsem ještě nenašla odvahu, ale remuládu dle tvého receptu určitě svému brzy předložím a věřím, že ošklíbat se věru nebude :-)

8 toffo toffo | 30. září 2011 v 14:25 | Reagovat

[5]: Pečený.

9 Meg Meg | Web | 30. září 2011 v 21:30 | Reagovat

Hlásím se k těm, co celer můžou a loví ho z vývaru :D Budu muset vyzkoušet, dokud mám ještě čerstvé bylinky :)

10 Madla Madla | E-mail | Web | 1. října 2011 v 8:58 | Reagovat

toffo: Tak to určitě vyzkouším, pečený můžu i já :-)

11 Madla Madla | E-mail | Web | 1. října 2011 v 9:00 | Reagovat

Meg: Netušila jsem, kolik lidí má tak rádo celer, asi bych se měla stydět, že si k němu nacházím vztah až po tak dlouhé době :-) Určitě recept vyzkoušej, je jednoduchý a díky bylinkám úžasně voňavý.

12 Catalina Catalina | Web | 1. října 2011 v 14:57 | Reagovat

Tak já patřím k lidem, kterým celer zase tak moc nevadí, ale rozhodně ho nevyhledávám. Ovšem vsadím se, že takto upravený bych ho i vyhledávat určitě začala :) Kdo by to byl řekl, že přidáním pár surovin se celer přemení v takovou lahůdku. Manžel i syn si určitě pochutnali :)

13 jednadva jednadva | 1. října 2011 v 20:45 | Reagovat

Prosím, nešlo by něco udělat s tou šílenou oranžovou? Recepty jsou lákavé,ale bolí z toho oči.

14 Madla Madla | E-mail | Web | 2. října 2011 v 9:15 | Reagovat

Catalina: přesně tak, stačí pár správná úprava a pár čerstvých bylinek a i pro mě nijak oblíbený celer získal veliké kouzlo. Pochutnali jsme si všichni, takže recept určitě stojí za vyzkoušení. :-)

15 Madla Madla | E-mail | Web | 2. října 2011 v 9:16 | Reagovat

jednadva: Děkuju za komentář, na úpravu blogu se chystám delší dobu, takže ještě chvíli vydržte :-)

16 Vilemína Vilemína | Web | 3. října 2011 v 22:44 | Reagovat

Celer taky radši peču, v směsi s další zimní zeleninou je výborný.
Ta celerová remoulade připomíná silně známou pomazánku z dob mého mládí, dělala se i z mrkve či směsi obojího - tam tu chuť "zachraňuje" citrón a majonéza, to se dá :-)

17 Madla Madla | E-mail | Web | 5. října 2011 v 13:18 | Reagovat

Vilemína: Celer ve směsi pečené zeleniny mi taky nevadí, vlastně si na něj postupně docela zvykám a hlavně díky ovonění bylinkami ho začínám opravdu dost často brát na milost. Remuládu určitě vyzkouším, když nebude chutnat mě, muž ji určitě slupne raz dva :-)

18 Ľubomira Ľubomira | 6. října 2011 v 9:59 | Reagovat

celer - brrr. Nemôžem. Uz som sa snazila urobiť pokus podla Cuketku, ale nakoniec som tam vopchala ančovičky. Ale rapikatý celer môžem v akejkolvek podobe. Skusim podla vas, tolko ancoviciek nemam.
Ľubomira

19 soniii :) soniii :) | Web | 7. října 2011 v 8:24 | Reagovat

Ahoj spřátelíš ? :))

20 HaF HaF | Web | 7. října 2011 v 22:19 | Reagovat

Budu muset vyzkoušet, vypadá to moc dobře! ;-)

21 Madla Madla | Web | 15. října 2011 v 13:31 | Reagovat

Ľubomira: Tenhle celer je opravdu jiný, díky bylinkám je krásně voňavý a ztratí své typické celerové aroma i chuť. Tak pokud vyzkoušíte, dejte vědět, jak chutnalo! :-)

22 Madla Madla | Web | 15. října 2011 v 13:33 | Reagovat

HaF: Je to opravdu moc dobré, rychlé a voňavé. Pak dej vědět, jestli chutnalo! :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama