Poslední sbohem rybízu

4. září 2011 v 15:03 | Madla |  Sladké vábničky
Tak léto už je nejen kalendářově, ale i teplotně zcela za námi a nevím, jak vám, ale mě začíná docela chybět to příjemné přesycení letním ovocem, kdy jsem nevěděla, jestli mám nejdřív zpracovávat ryngle, rybíz, angrešt nebo broskve a fantazie i pusa mi jela na plné obrátky. Většinu ovoce jsme sice zkonzumovali jen tak, v přirozeném stavu, ale ty koše plné voňavých plodů mi budou vážně chybět.
U mých rodičů ještě zůstal na keřících nějaký rybíz, a protože naši nejsou velkými příznivci tohtoo ovoce, nemusela jsem je ani moc prosit, a poslední rybízové úrody jsem je zbavila ve svůj prospěch.

A po odvozu domů jsem začala přemýšlet, co s uzmutým rybízem provedu. Nejdřív jsem chtěla spáchat svou oblíbenou Černou Venuši, kterou si dokonce zamilovala i moje maminka, což je pro mě pochvala nejvyšší. jenže Černou Venuši, ač je skvělá, jsem měla během léta už několikrát a tak to chtělo něco jiného.

A protože si rybíz svkěle rozumí s bílou čokoládou, udělala jsem takový rychlokrém z bílé čokolády, tvarohu a jogurtu a bylo to ono. Rychlé, dietní a šíleně dobré. Ztelesněné léto.


A co k přípravě této dobroty budete potřebovat? Jen málo.

Na čtyři porce si nachystejte:

1 vaničku měkkého tvarohu
1 velký bílý jogurt
2 bílé čokolády, rozlámané na kousíčky a rozpuštěné
3 lžíce želatinového ztužovače

a samozřejmě rybíz

nejdříve si rozpustíme bílou čokoládu, buď ve vodní lázni (tak to dělám s oblibou já), ty modernější z vás mohou použít mikrovlnku, staromilci zase čokoládu s troškou mléka rozpustí v rendlíku. K rozpuštěné čokoládě přidáme vaničku tvarohu, velký bílý jogurt a zamícháme. Do krému přidáme tři lžíce želatinového ztužovače a intenzivně asi půl minuty mícháme.
Nachystáme si sklenky nebo mističky, opraný a obraný rybíz a na dno skleniček dáme dvě lžíce sněhobílého krému. Zasypeme bohatě rybízem a navršíme další krém. Vrstvení můžeme opakovat, dokud nám obsah misek či skleniček dovolí. Pak dáme minimálně na dvě hodiny zatuhnout do ledničky.


Spojení jemně sladkého a lehoučkého krému z bílé čokolády s kyselými plody rybízu opět nezklamalo a já bych si tuto dobortu v dnešní teplý den zase hned dala.

A protože jsem se takřka ve stejných dnech, v nichž vznikl tento lehký dezertík, musela potýkat s nadúrodou letních jablíček, ihned po zbaštění lehoučkého krému (což nebyl žádný problém, je fakt hodně dobrý) na nás s mužem a dítětem v lednici čekal další dezert. Tentokrát jsem kyselkavý rybíz spojila s chutí šťavnatých letních jablek, a abych výsledek trošku ozvláštnila, přidala jsem ke směsi i bazalku. Dezert je vlastně variací na tento nepečený jablíčkový dort, ozvláštněný už zmíněnou bazalkou.



Takže jak na něj? Nachystejte si asi:

kilo oloupaných, na kostky nakrájených jablek
asi 250 ml vody
3 lžíce želatinového ztužovače
4 lžíce třtinového cukru
půl balíčku dětských piškotů
červený rybíz

Oloupaná a nakrájená jablíčka naházíme do hrnce, podlijeme hrníčkem vody, posypeme cukrem, přidáme najemno nakrájenou bazalku a dusíme na mírném plameni asi čtvrt hodinky do změknutí. Necháme vychladnout a vychlazenou jablíčkovou směs poté zlehka promixujeme, přimícháme želatinový ztužovač a na dno msitček nebo širších skleniček vrstvíme dětské piškoty spolu s rybízem a jablíčkovým krémem. Dáme do ledničky na pár hodin zatuhnout a pak si pochutnáváme.




Jablíčkový dezert byl s bazalkou vskutku osvěžující a netradiční, určitě jej vyzkoušejte a nebudete litovat! Na podobné téma jsem vytvořila sorbet, ale o tom až příště :-)

Krásné a chladivé babí léto vám všem přeje Madla!
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Vilemína Vilemína | Web | 6. září 2011 v 13:54 | Reagovat

Tak to jso zase lákavé dobroty!
Bohužel či naštěstí nemám žádný zdroj ovoce, tak nemůžu napodobovat:)
Jablečné pyré a piškoty můžu - asi nějaká retardace z dětství :-P

2 Madla Madla | E-mail | Web | 7. září 2011 v 10:39 | Reagovat

Vilemína: Díky moc za krásný komentář. Je škoda, že nemáš v blízkosti žádný zdroj ovoce, já si bez sezónního ovoce nedovedu představit léto, ani podzim. Už teď je mi líto, že za pár týdnů tahle krásná nadúroda skončí. Jablečné pyré s pišktoy je fajn vzpomínka na dětství to je fakt. Já mám dětství zase spojené s výtečnou žemlovkou a krupicovou kaší mého tatínka.

3 natali natali | Web | 8. září 2011 v 19:38 | Reagovat

Fiha ja mám takéto tvarohové pohárikové záležitosti velmi rada..narobila si mi chute :-)

4 Catalina Catalina | Web | 9. září 2011 v 21:53 | Reagovat

Jsem na tom stejně jako Vilemína. Jediný zdroj rybízu, který mám, je mražený, ale úplně cítím ten lahodný krém na jazyku! Jak já bych si dala! Mimochodem čokoládu ráda rozpouštím stejným způsobem jako ty. V mikrovlnce se mi ji tak akorát vždycky povedlo spálit a s mlíkem zase srazit :D Asi jsem tak trochu antitalent, ale ve vodní lázni se to vždycky podaří :D

5 Madla Madla | E-mail | Web | 11. září 2011 v 20:57 | Reagovat

natali: Tak to jsem moc ráda :-) I já mám (a nejne v létě) chuť na podobné nekomplikované dezerty plné ovoce.

6 Madla Madla | E-mail | Web | 11. září 2011 v 21:23 | Reagovat

Catalina: Však on to nemusí být v obou případech rybíz. Myslím, že ke krému z bílé čokolády by skvěle ladily třeba i švestky. Jinak ani já nedám dopustit na vodní lázeň, protože jsem občas řešila při rozpouštění čokolády stejné problémy jako ty, takže jakýpak antitalent, ty hvězda sladkého pečení!

7 Klára Klára | E-mail | 12. září 2011 v 18:05 | Reagovat

Milá Madlo, ráda bych Vás požádala o Vaší emailovou adresu. V brzké době bychom rádi posílali pozvánky na jednu kulinářskou akci foodblogerům. Více ráda osvětlím v mailu.
Děkuji.
Klára

8 Madla Madla | E-mail | Web | 13. září 2011 v 13:08 | Reagovat

Klára: Klárko, moc Vám děkuji za milé pozvání, můj email je: rybitinka@seznam.cz
Nevím však, jestli budu moct dorazit, protože se mi pomalu blíží termín porodu.
Ale třeba se poštěstí :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama