Říjen 2011

Několik sladkých drobečků

31. října 2011 v 17:25 | Madla |  Sladké vábničky
Pavlin blog plný chutných a zároveň zdravých dobrot jsem Vám už představovala, tentokrát mě na jejích stránkách zlákal k realizaci skořicový chléb a jogurtový cheesecake. Ale nebyla bych to já, kdybych si oba recepty neupravila trošku k obrazu svému (a v případě skořicového chleba také ke stavu zásob v kuchyni).

Dnes přejdu bez velikého okecávání rovnou na recept, protože je tak báječný, že k němu není prostě co říct a musíte si ho upéct. Já do voňavé kompozice z kynutého těsta, másla a skořice přidala ještě švestky a pro osvěžení trošku citronové kůry a vznikl tak moc dobrý a opravdu voňavý moučník, který bych mohla nazvat Skořicový chlebíček se švestkovou náplní a karamelovou galzurou.
Původní recept je tady, já se ve svém podání trošku odchýlila, protože jsem neměla doma dostatečnou zásobu všech potřebných mouk a másla jen ždibeček, takže jsem kynuté těsto tvořila z:

120 ml teplého mléka
120 ml teplé vody
1 sáček (10 g) sušeného droždí
1/3 šálku cukru (použila jsem třtinový)
50 g měkkého másla
2 šálky hladké bílé mouky
1/2 šálku žitné mouky
1/2 šálku tmavé chlebové mouky
1 lžíce skořice
1 lžíce sušené citronové kůry
1 lžička soli
1 vejce

Z teplého mléka, vody, droždí, dvou lžic cukru a hladké mouky umícháme kvásek, který encháme na teplém místě vzejít.

Ve větší míse si smícháme všechny tři druhy mouky, třtinový cukr, sůl, skořici a citronovou kůru. Přilijeme 50 g změklého másla a rozkvedlané vejce, přilijeme vzešlý kvásek a zapojíme svaly při propracování hebkého těsta.

Těsto poté vložíme do mísy, přikryjeme utěrkou nebo potravinářskou fólií a dáme kynout na teplé místo (teď v topném období je idální dát těsto pod radiátor). Necháme kynout hodinu a půl, klidně i trošku déle (já nechala kynout skoro tři hodiny - holt než člověk vypraví dítě a sebe, než nakoupí a nechá dítě trošku si pohrát, tak to trvá :-)).

Skořicové máslo jsem díky abensci zbývajícího másla a skořice vypustila, ale místo toho jsem udělala švestkovou nádivku.
Asi šest švestek jsem umyla, rozkrájela na kousky a vložila do kastrolku, podlila třemi lžícemi vody, přisypala jsem lžíci sušené citronové kůry a dvě lžíce třtinového cukru a nechala jsem deset minut mírně probublat, dokud nebyly švestky měkké a krásně voňavé.

Vykynuté těsto jsem rozválela na veliký obdélník, jehož jedna strana by měla být velká jako vaše (respektive moje :-)) chlebíčková forma a plát jsem potřela mírně zchladlou švestkovou náplní
a zarolovala jsem jako závin.Vložila jsem do chlebíčkové formy (jen kvůli "nutnosti" vyzkoušet tento recept jsem konečně podlehla svému nutkání a koupila si hranatou chlebíčkovou formu, kterou jsem opravdu potřebovala :-) Těsto ve formě opět přikryjeme utěrkou a necháme ještě klidně hodinku a půl kynout.
Povrch těsta jsem poté potřela mlékem a dala jsem chlebíček péct do trouby vyhřáté na 180 stupňů, kde jsem jej pekla necelou třičtvrtě hodinku. Když už bylo těsto pěkně zlaté, potřela jsem jej ještě v troubě domácí karamelovou smetanovou polevou (vždy jí mám doma v lednici ve sklenici v zásobě, protože se skvěle hodí do všech sladkých jídel) a nechala pěkně zhnědnout. Polevu (nebo omáčku, záleží na použití :-)) si připravíme takto.
Na asi 250 ml hotové polevy budete potřebovat:
jeden hrnek (250 ml) cukru krystal
tři lžíce vody
1 kelímek (215 gramů) smetany ke šlehání
1/2 lžičky soli
na dochucení možno přidat šťávu ze dvou citronů, limetek nebo pomerančů
Do pánve vsypeme cukr a vlijeme k němu tři lžíce vody. Svaříme na karamel a až bude karamel kráně zlatavý (pozor, nespálit, karamel by zhořknul), odstavíme karamel ze zdroje tepla a opatrně do něj vlijeme tekutou smetanu ke šlehání. Pozor, bude to šíleně bublat a možná i prskat a navíc se v karamelu utvoří žmolky a všechnoto bude vypdat hrozně a tak, že se to nikdy nespojí, ale vemte si metličku, vraťte karamel na úplně ztlumený zdroj tepla a míchejte a míchetje, dokud se hmota pěkně nespojí. Pak definitivně odstavte, přisypejte půl lžičky soli (sůl dodá karamelu na hloubce, věřte nebo nevěřte, je to vyzkoušeno averze bez přidané soli není tak dobrá) a na závěrečné dochucení můžete přidat nějakou citrusovou šťávu. Mě nejvíc chutná karamel s pomerančovým podtónem, ale je zcela na vás, jestli chcete svou domácí karamelovou polevu osvěžit jemnými tóny citrusů, nebo ji mít jen tak.



Chlebíček jsem nechala mírně vychladnout a poté jej vyklopila z formy na mřížku, kde jsem jej ještě teplý opět potřela již zmíněnou karamelovou polevou.



Tradičně jsem to opět přehnala s náplní, takže na řezu vypadá chlebíček jako nějaké zvířátko, které proběhlo lisem na ovoce, nicméně chuť byla vynikající. Jemné a nadýchané těsto, ovoněné skořicí a citronovou kůrou, k tomu sladká a šťavnatá třešňová náplň a na patře ještě lahodné karamelové zakončení.


Prostě dobrota a ještě ke všemu dosti zdravá, co víc si přát.

Jak už jsem psala v předcházejícím příspěvku, kde jsem prezentovala smetanovo-tvarohový dort s bílou čokoládou, na narozeniny manželovy maminky jsem donesla dokonce dorty dva. A protože jsem milovnice cheesecaků ve všech podobách, když jsem na Pavlině blogu našla recept na superjednoduchý jogurtový cheesecake, nemohla jsem odolat a musela jsem jej co nejdříve vyzkoušet. A protože kdo se bojí, nesmí do lesa, nezkoušela jsem ani základní verzi a Pavlin lahodný cheesecake jsem upgreadovala o med a kardamon a podávala jsem k němu pikantní ryngle s chilli a také voňavé hrušky s kardamonem.


Základní recept na jogurtový cheesecake najdete zde, já provedla jen kosmetické změny, řecký jogurt (ten u nás fakt neseženu, i kdybych byla dvojnicí Sherlocka Holmese a detektiva Colomba v jednom) jsem nahradila Selským jogurtem Hollandia, cukr jsem nahradila medem a přidala velkou lžíci kardamonu.
Jo a korpus svůj oblíbený mandlovo-vločkový, se kterým se dá u cheesecaků fakt hodně vyřádit. Teda pokud se vám, stejně jako mě, zdá většina sušenek strašně sladká a ve vaší domácnosti se vyskytují asi tak stejně často jako lochneská příšera nebo ufo.
Takže tady je důkaz místo slibů.

Pekla jsem vychytaně ne přímo ve vodní lázni, ale malý pekáček (teda plech na koláč) jsem dala na spodní mřížku pod dortovou formu s cheesecakem, takže vytvořená vodní pára splnila svůj účel bez toho, abych se musela bt nepříjemného a chuť a konzistenci ovlivňujícího promáčení křupavého korpusu.
Na povrchu mi tento cheesecake sice trošku rozpraskal, ale na chuti mu to neubralo. Díky medu a kardamonu byla chuť silně vánoční a díky jogurtu byl tento cheesecake lehoučký jako pírko. Takže určitě ho budu zase někdy opakovat (ale nejdřív musím upéct ten Luciin kokosový a taky vyzkoušet ten Anetčin perníkový).


Recept na pikantní ryngle s chilli jsem už popsala v tomto zavařovacím příspěvku, recept na kořeněné hrušky je opět velmi jednoduchý. Měla jsem tři malé hrušky, oloupané a nakrájené na kousky, podlila jsem je třemi lžícemi vody, přidala dvě lžíce třtinového cukru a lžičku kardamonu, zamíchala a nechala čtvrt hodinky povařit. A mohlo se podávat.


Voňavé a sladké hrušky se hodí jen tak, třeba jako přídavek do bílého jogurtu a díky voňavému kardamonu vás příjemně zahřejí na těle i na duši.


Tak sladký podzim Vám všem přeje Madla!

Nový vzhled Blogu

29. října 2011 v 18:35 | Madla
Míně jsem upravila vzhled stránek. Doufám, že se Vám bude líbit...

Panna cotta a další nepečené dezerty

28. října 2011 v 20:52 | Madla |  Sladké vábničky
Miluju panna cottu. Tu hedvábnou sametově jemnou strukturu, smetanovou bílou nevinnost a krémovou chuť. Prostě láska na první pohled a ochutnání. letošní léto u nás bylo ve zanemní panna cott, a protože je panna cotta extrémně jednoduchá na výrobu, a já mám pořád chuť na něco slakdého i na podzim, a každou chvíli se u nás doma objeví nějaká návštěva, a času není se dvěma malými dětmi nazbyt, čas panna cott rozhodně ještě neskončil.

takže teď vám představím pár svých smetanových fatnazií, které nedají vůbec žádnou práci, ale sklidíte s nimi ohromný úspěch.

Co takhle třeba levadnulová panna cotta s bílou čokoládovou pěnou?



Na levandulovou panna cottu budete potřebovat:

1 kelímek smetany ke šlehání (tedy 215 ml)
3 lžíce kvalitního hustého bílého jogurtu
3 lžíce cukru moučka (já použila cukr moučka obohacený voňavými levandulovými kvítky)
1 lžíci želatinového ztužovače
Postup je jedouchý jako facka. Na mírném ohni si svaříme smetanu ke šlehání, přimícháme k ní cukr moučka (já použila levandulový cukr moučka domácí výroby) a mícháme do rozpuštění. Odstavíme z plamene. Vmícháme tři lžíce hustého bílého jogurtu, přisypeme lžíci želatinového ztužovače a chvíli metličkou poctivě mícháme do úplně hladkého krému.
A je to hotovo. Nalijeme do sklenic a dáme ztuhnout na pár hodin do lednice.
Až je panna cotta dostatečně tuhá (stačí jí ke ztuhnutí dvě, tři hodinky), připravíme si pěnu z bílé čokolády. Tu dělám podle tohoto osvědčeného receptu. Pěnu nalijeme na zatuhlou panna cottu a necháme v lednici další dvě až tři hodinky ztuhnout.

Pokud nemáte v oblibě bílou čokoládu, zkuste levandulovou panna cottu třeba v kombinaci s opilými višněmi.

A co třeba čokoládovo-oříšková panna cotta s želé z červeného rybízu?



Příjemnou sladkost čokoládové panna cotty s kousky oříšků skvěle doplňuje nakyslé želé. Já vím, není to zrovna košer, používat mražené ovoce, ale já se nutně potřebovala zbavit rybízu v mrazáku a neměla jsem chuť (potažmo ani čas), něco rybízového péct. Takže jsem trošku zaexperimentovala a výsledek byl svkělý - lehká a sladká panna cotta skvěle kontrastovala se svěží chutí rybízového želé, a i na pohled to nebylo marné.

Takže pokud si chcete připravit sladkokyselý pohár plný chuti a barev, budete potřebovat:

Na želé z červeného rybízu budeme potřebovat:

1 a 1/2 hrnku (tedy asi 400 gramů) mraženého (či čerstvého) červeného rybízu
1/2 hrnku třtinového cukru
4 plátky želatiny
8 lžic jablečného džusu

Do hrnce vsypeme rybíz, třtinový cukr a oslazené ovoce zalijeme třemi lžícemi jablečného džusu. Za občasného míchání necháme na mírném plameni čtvrt hodinky povařit. Mezitím si připravíme želatinu, kterou dáme do menšího kastrolku, zalijeme pěti lžícemi jablečného džusu a necháme deset minut nabobtnat. Nabobtnalou želatinu na velmi mírném plameni za neustálého míchání rozpustíme (pozor, nevařit!), přlijeme dvě lžíce rybízu, zamícháme a směs vlijeme do zbylého chladnoucího rybízu. Nalijeme do mističek či skelniček a po mírném vychladnutí dáme do ledničky na dvě až tři hodiny zatuhnout.

na zatuhlé rybízové želé poté vlijeme čokoládovo-oříškovou panna cottu, na kterou si nachystáme:

1 kelímek (200 g) smetany ke šlehání
1 mléčnou čokoládu s oříšky, rozlámanou na čtverečky a rozpuštěnou
1 lžíci želatinového ztužovače
případně podle chuti cukr

Postup je stejný jako u výše uvedené panna cotty, jen do svařené smetany nemusíme vmíchat cukr, ale vmícháme tam rozpuštěnou čokoládu, přimícháme lžíci ztužovače, ochutnáme, podle chuti případně přisladíme a směs nalijeme do skleniček či misek. Necháme v lednici dvě ž tři hodiny zatuhnou.


Pokud opravdu hodně nestíháte, nebo vám manžel zrovna zavolal, že za pět minut k vám přijede návštěva z daleka a vy máte v lednici takřka vymeteno, ale nechcete, aby se návštěva hlady nenuceně opírala o piáno (nebo o gauč či kontejner na hračky) připravte jí rychlý tvarohovo-medovo pohár se zkaramelizovanými jablky.

tenhle pohár mě fakt dostal, kamarád prohlásil, že je skvěle vyvážený, dal mi minimum práce a výsledek byl opravdu skvělý.

Na čtyři menší porce si tedy připravte:

1 vaničku měkkého tvarohu
dvě lžíce tekutého medu (skvělý je akátový)
2 jablka, oloupaná a odjádřincovaná, nakrájená na kostky
5 lžic cukru krystal
2 lžíce vody
1/2 lžičky skořice
16 dětských piškotů

Na dno každé sklenice dejte čtyři dětské piškoty. V misce rozmíchejte s medem tvaroha dejte ho na pišktoy. A teď si připravíme zkramelizovaná jablka. Do pánve nasypete na kousky nakrájená jablka, zastříkněte dvěma lžícemi vody, přisypte cukr a nechte povařit za občasného potřásání pánví do doby, než se cukr začne karamelizovat. Přisypte skořici, nechte ještě chvíli celou směs zezlátnout a provonět a poté ji naijte do skelnic na oslazený medový tvaroh.
A je hotovo.
Jemný medový tvaroh s kousky sladkých a šťavnatých jablke obalených v křupavém karamelu ovoněném skořicí je opravdu dokonalé spojení chutí a vůní a konzistence. Mňam! A přitom je to neuvěřitelně rychlé a sezónní. Ideální recept pro rychlé zahnání chutí na na sladké nebo právě jako dezert pro nečekanou návštěvu. Určitě vyzkoušejte.

Protože mi doma nikdy nechybí tvaroh a kvalitní bílý jogurt (já i náš dvouletý prcek jsme fandové do mléčných výrobků), i další dezert bude patřit do kategorie rychlých dobrot z jogurtu a tvarohu. Ale aby to nebylo tak zdravé, přidružila jsem k mléčným výrobkům čokoládu - tmavou a také její bílou sestřičku. A výsledek jsem podávala s posypkou z křupavého mandlového krokantu. A bylo to báječné. a dvě dvojbarevné vrstvy vypdaly s křupavým sypáním na povrchu také poměrně dost elegantně, takže bych se nestyděla tento pohár nabídnout i třeba na rodinné oslavě.



Ale teď už k receptu. Na dvojitě čokoládový krém z tvarohu a jogurtu budete potřebovat:

1 měkký tvaroh ve vaničce
400 g hustého bílého jogurtu
2 tabulky kvalitní hořké čokolády s vysokým procentem kakaa (já dala indt 75 %)
2 tabulky bílé čokolády (použila jsem Milku :-()

Čokolády nalámeme na čtverečky a každý druh si zvlášť rozpustíme. Můžeme rozpouštět třeba ve vodní lázni (můj oblíbený způsob), moderně v mirkovlnce (nemám ráda mikrovlnku, v podstatě ji beru na milost jen kvůli rychlému ohřevu již hotového jídla), a nebo hezky starosvětsky v kastrolku s troškou mléka či smetany (oblíbený způsob mé maminky).

Každopdáně si v míse smícháme jogurt a tvaroh a rozdělíme na polovinu. Do jedné poloviny zamícháme rozpuštěnou hořkou čokoládu a do druhé rozpuštěnou bílou čokoládu. Oba krémy nalijeme střídavě do sklenice a zasypeme mandlovým krokantem.

Výroba mandlového krokantu je velice podobná jako výroba pohankovo-mandlového griliáše, ale teď jsem nemusela přemýšlet nad něčí bezlepkovou dietou, takže jsem se směle pustila do díla vybena mandlemi, ovesnými vločkami a curkem. A křupavý výsledek se skvěle doplňoval s jemně hutnou čokoládovou chutí tvarohovo-jogurtového dezertu.
Ale zpět ke krokantu. Záměrně neuvíádím gramy jednotlivých surovin, protože krokant (i griliáš) dělám už tak často, že dávám všechno prostě od oka. Takže teď jsem použila:

hrst ovesných vloček
hrst nahrubo mletých mandlí (neloupaných)
asi půl hrnku cukru krystal
dvě lžíce vody

Na pánev (vážně uvažuju o tom, že si pořídím pánev jen pro přípravu karamelu, protože jsem asi nenormální, ale karamelové dobroty přapravuju fakt hodně často) nasypeme mandle a necháme je minutku až dvě na mírném plameni trošku opražit. Zvýrazní se tak jejich aroma. Pak k nim na minutku přihodíme ještě vločky, které také encháme chvíli opražit. Občas zamícháme. Poté přisypeme cukr a do cukru nalijeme zrhuba dvě lžíce vody. Cukr necháme rozpustit a zahříváme tak dlouho, než se všechne cukr úplně rozpustí a začne se zbarvovat do zlatohněda. Občas pánví zatřeseme tak, aby se pěkně obaily všechny mandle a vločky a zahříváme tak dlouho, dokud není směs krásně dozlatova. Poté vypneme zdroj tepla a karamelový krokant nalijeme na olejem vytřený talíř nebo pekáč. Necháme ztuhnout a po ztuhnutí nalámeme na kousky a dozdobíme pohár.

Všechny tyto skleničkové variace jsou dokonalé, ale pokud potřebujete někomu darovat dortík a nechcete (nebo nemáte čas) ani zapínat troubu, představuji vám sněhobílou variaci na mou oblíbenou Černou Venuši. tenhle dort jsem (krom jogurtovo-medového cheesecaku s kardamonem, o jehož recept se taky časem podělím) darovala jako jedlý dárek mamince mého manžela a sklidil opravdu veliký úspěch.


Ma tenhle tvarohový dort s bílou čokoládou budete potřebovat:

2 měkké tvarohy
2 kelíky smetany ke šlehání, vyšlehané dotuha
1 bílou čokoládu, nalámanou na kousky a rozpuštěnou
dětské piškoty
drobné ovoce (naní nutné, ale já použila rybíz)
nastrouhanou čokoládu na dozdobení

Příprava je více než jdnoduchá (co jiného ode mně taky očekávat, že :-)). Obě šlehačky vyšleháme dotuha, přimícháme k nim dva měkké tvarohy a rozpuštěnou bílou čokoládu. Směs ochutnáme a případně dle chuti dosladíme cukrem moučka, ale nemělo by to být třeba. Na dno dortové či jiné formy dáme vrstvu piškotů, ty pokryjeme třetinou krému. Na krém můžeme rozložit drobné ovoce. Na ovoce navrstvíme piškoty, opět krém a poslední vrstvu by měly tvořit piškoty. Dáme do lednice nejlépe přes noc vychladit. Po vyklopení můžeme povrch posypat nastrouhanou hořkou čokoládou.


Pokud jste stejně jako já fandové skleniček (tak, a teď to vypadá, že jsem skrytý alkoholik :-)), můžete si dezert udělat samozřejmě v jednoporcovém aranžmá. I tak bude výtečný.


Sladký život a dobrou chuť vám přeje Madla.

Voňavá kotleta s celerovou krustou

23. října 2011 v 10:38 | Madla |  Maso hraje prim
Jak už jsem psala, nepatřím mezi milovnice celeru, ale když se celer dostane do společnosti čerstvých bylinek a správně se upraví, je z něj neskonalá lahůdka. A proto, když jsem nedávno (ještě ve stavu ne nepodobném přefouklému létajícímu balónu) dostala od tchyně plnou náruč čerstvých svěže zelených celerových listů, zajásala jsem a vrhla se do experimentování.
Doma byla v lednici krásná kilová kotleta v celku, která jen čekala na svou příležitost při nedělním obědě. A protože jsem potřebovala oběd rychlý, vymyslet recept bylo jen dílem okamžiku. Čerstvé celerové listy jsem otrhala, dala do mixéru, zalila stejným dílem olivového oleje a lehkého bílého vína, přidala pořádnou hrst mandlí, trochu česneku a mixovala jsem (za vydatné asistence batolete) do podoby směsi s trošku hrubšími kousky.Výsledek nám zachutnal tak, že jsem jej brzy opakovala s lístky bazalky. Takže jestli máte na balkóně nebo na zahrádce nějaké zelené lupení, které je třeba před zimou zužitkovat, pustě se hrdě do této bleskurychlé a chutné přípravy.

Budete na ni potřebovat:

2 velké hrsti čerstvých celerových (nebo bazalkových) listů
1 velkou hrst mandlí (používám ty se slupkou)
4-5 stroužků česneku
1/2 dl olivového oleje
1/2 dl bílého vína
sůl
pepř
1 kg kotlety v celku



Celou kotletu jsem pak ze všech stran osolila a opepřila a opatlala jasně zelenou a voňavou směsí.


A takto připravenou jsem ji nechala svému osudu celých 24 hodin. Pak jsem jednoduše rozehřála troubu na 220 stupňů, "zelené" maso jsem vložila do pekáče, podlila deckou bílého vína a přikryté jsem pekla takřka dvě hodiny. Před koncem pečení jsem k masu přidala na malé kostičky nakrájenou bulvu celeru smíchanou s pokrájenými syrovými brambroy, to vše jsem v míse řádně osoila a opepřila, podlila oliváčem a bílým vínem, přidala česnek a pár zbylých lístků čerstvého celeru, promíchala a vsypala k masu. Nechala jsem půl hodiny vše společně péct a na posledních deset minut jsem odklopila pokličku, aby celerovo-bramborová směs dostala nazlátlou barvu a pěknou krustičku. Byla to pohádka!

Štavnaté růžové masíčko s voňavou bylinkovou krustou, k tomu dozlatova opečené kousky brabmro a celeru, vše jemně podlité šťávičkou z vína a bylinek. Prostě dobrota.


Pokud nemáte celer v jakékoli podobě rádi, vyzkoušejte maso obalit ve směsi s bazalkovými lístky, určitě budete překvapeni.

Tak dobrou chuť!

Dvojí narozeniny a jeden malý dortík

17. října 2011 v 9:48 | Madla |  Sladké vábničky
Asi vám neušla delší nečinnost blogu, na němž se víc než jen pár dnů neobjevilo nic nového. Tohle ignorantství má svůj důvod a rozhodně jím není nedostatek mé aktivity ...
Právě v říjnu jsem před dvěma roky jsem si tento blog založila a sepsala první článek. A pak hned druhý, třetí, čtvrtý, prostě jsem propadla foodblogaření tělem i duší. A proč "slavím" druhé blogovatiny, když o těch prvních jsem se ani nezmínila? Protože dobré věci chodí v páru a já teď v posledních dnech "slavím" kromě blogovatin i narození druhého potomka.
Právě kvůli němu vznikla tahle více než dva týdny trvající nečinnost, a protože péče o čerstvě narozeného synka mě spolu s výchovou dvouletého, mírně hyperaktivního a tvrdohlavého batolete taktéž mužského pohlaví, zaměstnává dost a dost, chtěla bych se všem svým věrným (i nevěrným, kteří jen občas nahlédnou) čtenářům poděkovat za jejich dosavadní zájem a slibuji, že jak jen to půjde, budu se snažit blog dál nezanedbávat. Ale buďte prosím shovívaví, protože v situaci, kdy v noci spím jen slabé dvě hodiny a ve dne si mou plnou pozornost uzurpuje starší synek, toho v kuchyni moc nevykoumám.

Teď pro ilustiraci, abyste věděli, že fakt nekecám, připojuji pár fotek našeho necelé tři kila vážícího a 50 cm měřícího synka Kubíčka.


Ten se narodil ve šternberské porodnici jako dvanácté říjnové dítě.

A takhle byl zababušený při transportu domů.


A protože bylo nutné oslavit nejen druhé narozeniny tohoto blogu, ale i synkovo narození, spáchala jsem superrychlý makový dortík s banánovo-čokoládovým krémem.


Samozřejmě, přísně stylově, s potiskem medvídků ze zbylého čokotransferu.

Tenhle makový dortík je hodně podobný skvělému vánočnímu ořechovému dortíku, v podstatě jsou v něm ořechy nahrazeny mákem. Mák je skvělým dodavatelem vápníku, což je vhodné nejen pro kojící matky.

Takže jestli si chcete modře pochutnat, budete potřebovat:

1 hrnek máku (většinou používám nemletý, ale v této slavnostnější varantě jsem použila mletý)
1 hrnek cukru (v ideálním případě třtinový, v nouzi pak krystal)
1 hrnek polohrubé mouky
1 kypřicí prášek do pečiva
1 hrnek mléka
1 vejce

Postup je jednoduchý jak jen může být. V míse smícháme sypké ingreience, nalijeme k nim mléko, rozklepneme vejce, zamícháme a vlijeme do dortové formy o průměru 20 cm. Pečeme při 180 stupních asi půl hodinky. Kontrolujeme špejlí, a pokud na vpíchnuté špejli neulpívají drobečky, můžeme makový dortík vytáhnout z trouby.

Já dortík rozkrojila, a protože jsem po svém pobytu v porodnici nevěděla co s banány, které mi různí návštěvníci poskytly ve větší než malé míře, rozhodla jsem se spáchat kérm z bílé čokolády a banánů. A jak na něj a co na něj? Vše je opět jednoduché, na banánovo-čokoládový krém si nachystejte:

2 menší banány
1/2 tabulky čokolády, rozlámané na kousky a rozpuštěné (já použila čokoládu bílou)
3 lžíce zakysané smetany

Banány rozmačkáme vidličkou na kaši, přimícháme k nim zakysanou smetanu a rozpuštěnou čokoládu a promícháme.

Dortík rozřízneme, spodní část potřeme nějakou pikantnější marmeládou (já zvolila stylově rybízovou marmeládu s bílou čokoládou) a potřeme banánovým krémem. Přiklopíme druhou půlkou korpusu a můžeme třeba ještě pocákat čokoládou.


Tenhle dortík nejen, že je superrychlý a superzdravý (není v něm navíc ani žádný tuk, mák je tučný dost a dost sám o sobě), je i výborný. Není vůbec suchý, navíc banánovo-čokoládový krém kropus ještě víc provlhčil a skvěle pasoval k jemné makové chuti dortíku.

Dort můžete samozřejmě jen promazat oblíbenou marmeládou, mě na něm moc chutnaly obě mé rybízové variace - jak ta s bílou čokoládou, tak i rybízový džem se smetanovým karamelem. Ale výtečný byl i s broskovvým džemem se skořicí a pomerančovou kůrou. Nebo můžete těsto obohatit například rozinkami či brusinkami, nebo kousky čokolády a nalít jej do chlebíčkové formy. A máte tak pokaždé jiný makový moučník.

A teď foto řezu. Bohužel čistě jen rozpuštěná čokoláda, kterou jsem na polití dortu musela kvůli čokotransferu použít, se hrozně špatně krájela celý povrch dortu nepěkně popraskal, to mu však neubralo na chuti.


Vlahý dortík plný máku a akorát tak sladké náplně nadchnul nejne mě.



Tak vám přeji dostatek spánku a dobrou chuť!