Několik sladkých drobečků

31. října 2011 v 17:25 | Madla |  Sladké vábničky
Pavlin blog plný chutných a zároveň zdravých dobrot jsem Vám už představovala, tentokrát mě na jejích stránkách zlákal k realizaci skořicový chléb a jogurtový cheesecake. Ale nebyla bych to já, kdybych si oba recepty neupravila trošku k obrazu svému (a v případě skořicového chleba také ke stavu zásob v kuchyni).

Dnes přejdu bez velikého okecávání rovnou na recept, protože je tak báječný, že k němu není prostě co říct a musíte si ho upéct. Já do voňavé kompozice z kynutého těsta, másla a skořice přidala ještě švestky a pro osvěžení trošku citronové kůry a vznikl tak moc dobrý a opravdu voňavý moučník, který bych mohla nazvat Skořicový chlebíček se švestkovou náplní a karamelovou galzurou.
Původní recept je tady, já se ve svém podání trošku odchýlila, protože jsem neměla doma dostatečnou zásobu všech potřebných mouk a másla jen ždibeček, takže jsem kynuté těsto tvořila z:

120 ml teplého mléka
120 ml teplé vody
1 sáček (10 g) sušeného droždí
1/3 šálku cukru (použila jsem třtinový)
50 g měkkého másla
2 šálky hladké bílé mouky
1/2 šálku žitné mouky
1/2 šálku tmavé chlebové mouky
1 lžíce skořice
1 lžíce sušené citronové kůry
1 lžička soli
1 vejce

Z teplého mléka, vody, droždí, dvou lžic cukru a hladké mouky umícháme kvásek, který encháme na teplém místě vzejít.

Ve větší míse si smícháme všechny tři druhy mouky, třtinový cukr, sůl, skořici a citronovou kůru. Přilijeme 50 g změklého másla a rozkvedlané vejce, přilijeme vzešlý kvásek a zapojíme svaly při propracování hebkého těsta.

Těsto poté vložíme do mísy, přikryjeme utěrkou nebo potravinářskou fólií a dáme kynout na teplé místo (teď v topném období je idální dát těsto pod radiátor). Necháme kynout hodinu a půl, klidně i trošku déle (já nechala kynout skoro tři hodiny - holt než člověk vypraví dítě a sebe, než nakoupí a nechá dítě trošku si pohrát, tak to trvá :-)).

Skořicové máslo jsem díky abensci zbývajícího másla a skořice vypustila, ale místo toho jsem udělala švestkovou nádivku.
Asi šest švestek jsem umyla, rozkrájela na kousky a vložila do kastrolku, podlila třemi lžícemi vody, přisypala jsem lžíci sušené citronové kůry a dvě lžíce třtinového cukru a nechala jsem deset minut mírně probublat, dokud nebyly švestky měkké a krásně voňavé.

Vykynuté těsto jsem rozválela na veliký obdélník, jehož jedna strana by měla být velká jako vaše (respektive moje :-)) chlebíčková forma a plát jsem potřela mírně zchladlou švestkovou náplní
a zarolovala jsem jako závin.Vložila jsem do chlebíčkové formy (jen kvůli "nutnosti" vyzkoušet tento recept jsem konečně podlehla svému nutkání a koupila si hranatou chlebíčkovou formu, kterou jsem opravdu potřebovala :-) Těsto ve formě opět přikryjeme utěrkou a necháme ještě klidně hodinku a půl kynout.
Povrch těsta jsem poté potřela mlékem a dala jsem chlebíček péct do trouby vyhřáté na 180 stupňů, kde jsem jej pekla necelou třičtvrtě hodinku. Když už bylo těsto pěkně zlaté, potřela jsem jej ještě v troubě domácí karamelovou smetanovou polevou (vždy jí mám doma v lednici ve sklenici v zásobě, protože se skvěle hodí do všech sladkých jídel) a nechala pěkně zhnědnout. Polevu (nebo omáčku, záleží na použití :-)) si připravíme takto.
Na asi 250 ml hotové polevy budete potřebovat:
jeden hrnek (250 ml) cukru krystal
tři lžíce vody
1 kelímek (215 gramů) smetany ke šlehání
1/2 lžičky soli
na dochucení možno přidat šťávu ze dvou citronů, limetek nebo pomerančů
Do pánve vsypeme cukr a vlijeme k němu tři lžíce vody. Svaříme na karamel a až bude karamel kráně zlatavý (pozor, nespálit, karamel by zhořknul), odstavíme karamel ze zdroje tepla a opatrně do něj vlijeme tekutou smetanu ke šlehání. Pozor, bude to šíleně bublat a možná i prskat a navíc se v karamelu utvoří žmolky a všechnoto bude vypdat hrozně a tak, že se to nikdy nespojí, ale vemte si metličku, vraťte karamel na úplně ztlumený zdroj tepla a míchejte a míchetje, dokud se hmota pěkně nespojí. Pak definitivně odstavte, přisypejte půl lžičky soli (sůl dodá karamelu na hloubce, věřte nebo nevěřte, je to vyzkoušeno averze bez přidané soli není tak dobrá) a na závěrečné dochucení můžete přidat nějakou citrusovou šťávu. Mě nejvíc chutná karamel s pomerančovým podtónem, ale je zcela na vás, jestli chcete svou domácí karamelovou polevu osvěžit jemnými tóny citrusů, nebo ji mít jen tak.



Chlebíček jsem nechala mírně vychladnout a poté jej vyklopila z formy na mřížku, kde jsem jej ještě teplý opět potřela již zmíněnou karamelovou polevou.



Tradičně jsem to opět přehnala s náplní, takže na řezu vypadá chlebíček jako nějaké zvířátko, které proběhlo lisem na ovoce, nicméně chuť byla vynikající. Jemné a nadýchané těsto, ovoněné skořicí a citronovou kůrou, k tomu sladká a šťavnatá třešňová náplň a na patře ještě lahodné karamelové zakončení.


Prostě dobrota a ještě ke všemu dosti zdravá, co víc si přát.

Jak už jsem psala v předcházejícím příspěvku, kde jsem prezentovala smetanovo-tvarohový dort s bílou čokoládou, na narozeniny manželovy maminky jsem donesla dokonce dorty dva. A protože jsem milovnice cheesecaků ve všech podobách, když jsem na Pavlině blogu našla recept na superjednoduchý jogurtový cheesecake, nemohla jsem odolat a musela jsem jej co nejdříve vyzkoušet. A protože kdo se bojí, nesmí do lesa, nezkoušela jsem ani základní verzi a Pavlin lahodný cheesecake jsem upgreadovala o med a kardamon a podávala jsem k němu pikantní ryngle s chilli a také voňavé hrušky s kardamonem.


Základní recept na jogurtový cheesecake najdete zde, já provedla jen kosmetické změny, řecký jogurt (ten u nás fakt neseženu, i kdybych byla dvojnicí Sherlocka Holmese a detektiva Colomba v jednom) jsem nahradila Selským jogurtem Hollandia, cukr jsem nahradila medem a přidala velkou lžíci kardamonu.
Jo a korpus svůj oblíbený mandlovo-vločkový, se kterým se dá u cheesecaků fakt hodně vyřádit. Teda pokud se vám, stejně jako mě, zdá většina sušenek strašně sladká a ve vaší domácnosti se vyskytují asi tak stejně často jako lochneská příšera nebo ufo.
Takže tady je důkaz místo slibů.

Pekla jsem vychytaně ne přímo ve vodní lázni, ale malý pekáček (teda plech na koláč) jsem dala na spodní mřížku pod dortovou formu s cheesecakem, takže vytvořená vodní pára splnila svůj účel bez toho, abych se musela bt nepříjemného a chuť a konzistenci ovlivňujícího promáčení křupavého korpusu.
Na povrchu mi tento cheesecake sice trošku rozpraskal, ale na chuti mu to neubralo. Díky medu a kardamonu byla chuť silně vánoční a díky jogurtu byl tento cheesecake lehoučký jako pírko. Takže určitě ho budu zase někdy opakovat (ale nejdřív musím upéct ten Luciin kokosový a taky vyzkoušet ten Anetčin perníkový).


Recept na pikantní ryngle s chilli jsem už popsala v tomto zavařovacím příspěvku, recept na kořeněné hrušky je opět velmi jednoduchý. Měla jsem tři malé hrušky, oloupané a nakrájené na kousky, podlila jsem je třemi lžícemi vody, přidala dvě lžíce třtinového cukru a lžičku kardamonu, zamíchala a nechala čtvrt hodinky povařit. A mohlo se podávat.


Voňavé a sladké hrušky se hodí jen tak, třeba jako přídavek do bílého jogurtu a díky voňavému kardamonu vás příjemně zahřejí na těle i na duši.


Tak sladký podzim Vám všem přeje Madla!
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 toffo toffo | Web | 31. října 2011 v 21:21 | Reagovat

Madlo, buď je to Pavla a její drobečky, nebo já jsem jelen, nebo jelenice, nebo mi něco uniká. :-)

2 Pavla Pavla | Web | 1. listopadu 2011 v 8:12 | Reagovat

Jojo, jsem Pavla :D. Madlo, moc děkuji za odkazy! Na chlebíček jsem se těšila od té doby, co jsi mi psala, že jsi ho "mírně" upravila :-). Vypadá báječně! A ten cheesecake... Není co dodat - nádhera! Teď je už na stopro jasné, že jde udělat i z obyčejného bílého jogurtu!

3 Madla Madla | E-mail | Web | 1. listopadu 2011 v 9:52 | Reagovat

toffo: Nejsi žádný ze jemnovaných kopytnatců, to kopyto jsem já a mám ho asi v hlavě :-) Díky moc za upozornění, náprava je již porvedena :-)

4 Madla Madla | E-mail | Web | 1. listopadu 2011 v 9:57 | Reagovat

Pavla: Hi, asi jsem si vykojila mozek :-D Každopdáně náprava už je spáchána a já se moc omlouvám, že jsem ti popletla jméno.
Tvůj blog je super a já se už teď těším na každý nový recept, který mě popoušpne k realizaci. Chlebíček byl vážně božský, teď sice na čas budu muset kynuté z jídleníčku vyřadit, ale určitě se k němu vrátím a udělám si ho i v základní podobě. Cheesecake mě velice příjemně překvapil právě tou jogurtovou lehkostí a tím, jak se s ním dá vyhrát.

5 Meg Meg | Web | 2. listopadu 2011 v 11:05 | Reagovat

Obojí vypadá skvěle, a nááhodou, náplně není nikdy dost :D

6 Madla Madla | E-mail | Web | 2. listopadu 2011 v 16:03 | Reagovat

Meg: Díky moc, obojí zmizelo jako pára nad hrncem. Vždycky když dělám nějaký závn, přženu to s náplní, protože nemám ráda suché záviny :-)

7 Catalina Catalina | Web | 8. listopadu 2011 v 21:34 | Reagovat

Taky to vždycky přeženu s náplní, ale o to líp to pak chutná, že :D Tvůj švestkový chlebíček vypadá fakt báječně a ten cheesecake...miluju kardamom a med a vůbec všechno, co je k jeho výrobě potřeba. Bože, já zase slintám :D :D

8 Madla Madla | E-mail | Web | 9. listopadu 2011 v 10:27 | Reagovat

Catalina: Hi, to máš za to :-D , protože já zase vždycky slintám nad tvými nádhernými sladkými výtvory. Přesně tak, v závinech musí být hodně náplně, jinak to není pro mě :-) Já jsem se milovnicí kardamonu stala poté, co jsem upekla tvůj kynutý věnec s bílky z výzvy Odvážných pekařů. Od té doby s kardamonem kouzlím i u nepečených dobrot. Takže velké díky patří tobě.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama