Panna cotta a další nepečené dezerty

28. října 2011 v 20:52 | Madla |  Sladké vábničky
Miluju panna cottu. Tu hedvábnou sametově jemnou strukturu, smetanovou bílou nevinnost a krémovou chuť. Prostě láska na první pohled a ochutnání. letošní léto u nás bylo ve zanemní panna cott, a protože je panna cotta extrémně jednoduchá na výrobu, a já mám pořád chuť na něco slakdého i na podzim, a každou chvíli se u nás doma objeví nějaká návštěva, a času není se dvěma malými dětmi nazbyt, čas panna cott rozhodně ještě neskončil.

takže teď vám představím pár svých smetanových fatnazií, které nedají vůbec žádnou práci, ale sklidíte s nimi ohromný úspěch.

Co takhle třeba levadnulová panna cotta s bílou čokoládovou pěnou?



Na levandulovou panna cottu budete potřebovat:

1 kelímek smetany ke šlehání (tedy 215 ml)
3 lžíce kvalitního hustého bílého jogurtu
3 lžíce cukru moučka (já použila cukr moučka obohacený voňavými levandulovými kvítky)
1 lžíci želatinového ztužovače
Postup je jedouchý jako facka. Na mírném ohni si svaříme smetanu ke šlehání, přimícháme k ní cukr moučka (já použila levandulový cukr moučka domácí výroby) a mícháme do rozpuštění. Odstavíme z plamene. Vmícháme tři lžíce hustého bílého jogurtu, přisypeme lžíci želatinového ztužovače a chvíli metličkou poctivě mícháme do úplně hladkého krému.
A je to hotovo. Nalijeme do sklenic a dáme ztuhnout na pár hodin do lednice.
Až je panna cotta dostatečně tuhá (stačí jí ke ztuhnutí dvě, tři hodinky), připravíme si pěnu z bílé čokolády. Tu dělám podle tohoto osvědčeného receptu. Pěnu nalijeme na zatuhlou panna cottu a necháme v lednici další dvě až tři hodinky ztuhnout.

Pokud nemáte v oblibě bílou čokoládu, zkuste levandulovou panna cottu třeba v kombinaci s opilými višněmi.

A co třeba čokoládovo-oříšková panna cotta s želé z červeného rybízu?



Příjemnou sladkost čokoládové panna cotty s kousky oříšků skvěle doplňuje nakyslé želé. Já vím, není to zrovna košer, používat mražené ovoce, ale já se nutně potřebovala zbavit rybízu v mrazáku a neměla jsem chuť (potažmo ani čas), něco rybízového péct. Takže jsem trošku zaexperimentovala a výsledek byl svkělý - lehká a sladká panna cotta skvěle kontrastovala se svěží chutí rybízového želé, a i na pohled to nebylo marné.

Takže pokud si chcete připravit sladkokyselý pohár plný chuti a barev, budete potřebovat:

Na želé z červeného rybízu budeme potřebovat:

1 a 1/2 hrnku (tedy asi 400 gramů) mraženého (či čerstvého) červeného rybízu
1/2 hrnku třtinového cukru
4 plátky želatiny
8 lžic jablečného džusu

Do hrnce vsypeme rybíz, třtinový cukr a oslazené ovoce zalijeme třemi lžícemi jablečného džusu. Za občasného míchání necháme na mírném plameni čtvrt hodinky povařit. Mezitím si připravíme želatinu, kterou dáme do menšího kastrolku, zalijeme pěti lžícemi jablečného džusu a necháme deset minut nabobtnat. Nabobtnalou želatinu na velmi mírném plameni za neustálého míchání rozpustíme (pozor, nevařit!), přlijeme dvě lžíce rybízu, zamícháme a směs vlijeme do zbylého chladnoucího rybízu. Nalijeme do mističek či skelniček a po mírném vychladnutí dáme do ledničky na dvě až tři hodiny zatuhnout.

na zatuhlé rybízové želé poté vlijeme čokoládovo-oříškovou panna cottu, na kterou si nachystáme:

1 kelímek (200 g) smetany ke šlehání
1 mléčnou čokoládu s oříšky, rozlámanou na čtverečky a rozpuštěnou
1 lžíci želatinového ztužovače
případně podle chuti cukr

Postup je stejný jako u výše uvedené panna cotty, jen do svařené smetany nemusíme vmíchat cukr, ale vmícháme tam rozpuštěnou čokoládu, přimícháme lžíci ztužovače, ochutnáme, podle chuti případně přisladíme a směs nalijeme do skleniček či misek. Necháme v lednici dvě ž tři hodiny zatuhnou.


Pokud opravdu hodně nestíháte, nebo vám manžel zrovna zavolal, že za pět minut k vám přijede návštěva z daleka a vy máte v lednici takřka vymeteno, ale nechcete, aby se návštěva hlady nenuceně opírala o piáno (nebo o gauč či kontejner na hračky) připravte jí rychlý tvarohovo-medovo pohár se zkaramelizovanými jablky.

tenhle pohár mě fakt dostal, kamarád prohlásil, že je skvěle vyvážený, dal mi minimum práce a výsledek byl opravdu skvělý.

Na čtyři menší porce si tedy připravte:

1 vaničku měkkého tvarohu
dvě lžíce tekutého medu (skvělý je akátový)
2 jablka, oloupaná a odjádřincovaná, nakrájená na kostky
5 lžic cukru krystal
2 lžíce vody
1/2 lžičky skořice
16 dětských piškotů

Na dno každé sklenice dejte čtyři dětské piškoty. V misce rozmíchejte s medem tvaroha dejte ho na pišktoy. A teď si připravíme zkramelizovaná jablka. Do pánve nasypete na kousky nakrájená jablka, zastříkněte dvěma lžícemi vody, přisypte cukr a nechte povařit za občasného potřásání pánví do doby, než se cukr začne karamelizovat. Přisypte skořici, nechte ještě chvíli celou směs zezlátnout a provonět a poté ji naijte do skelnic na oslazený medový tvaroh.
A je hotovo.
Jemný medový tvaroh s kousky sladkých a šťavnatých jablke obalených v křupavém karamelu ovoněném skořicí je opravdu dokonalé spojení chutí a vůní a konzistence. Mňam! A přitom je to neuvěřitelně rychlé a sezónní. Ideální recept pro rychlé zahnání chutí na na sladké nebo právě jako dezert pro nečekanou návštěvu. Určitě vyzkoušejte.

Protože mi doma nikdy nechybí tvaroh a kvalitní bílý jogurt (já i náš dvouletý prcek jsme fandové do mléčných výrobků), i další dezert bude patřit do kategorie rychlých dobrot z jogurtu a tvarohu. Ale aby to nebylo tak zdravé, přidružila jsem k mléčným výrobkům čokoládu - tmavou a také její bílou sestřičku. A výsledek jsem podávala s posypkou z křupavého mandlového krokantu. A bylo to báječné. a dvě dvojbarevné vrstvy vypdaly s křupavým sypáním na povrchu také poměrně dost elegantně, takže bych se nestyděla tento pohár nabídnout i třeba na rodinné oslavě.



Ale teď už k receptu. Na dvojitě čokoládový krém z tvarohu a jogurtu budete potřebovat:

1 měkký tvaroh ve vaničce
400 g hustého bílého jogurtu
2 tabulky kvalitní hořké čokolády s vysokým procentem kakaa (já dala indt 75 %)
2 tabulky bílé čokolády (použila jsem Milku :-()

Čokolády nalámeme na čtverečky a každý druh si zvlášť rozpustíme. Můžeme rozpouštět třeba ve vodní lázni (můj oblíbený způsob), moderně v mirkovlnce (nemám ráda mikrovlnku, v podstatě ji beru na milost jen kvůli rychlému ohřevu již hotového jídla), a nebo hezky starosvětsky v kastrolku s troškou mléka či smetany (oblíbený způsob mé maminky).

Každopdáně si v míse smícháme jogurt a tvaroh a rozdělíme na polovinu. Do jedné poloviny zamícháme rozpuštěnou hořkou čokoládu a do druhé rozpuštěnou bílou čokoládu. Oba krémy nalijeme střídavě do sklenice a zasypeme mandlovým krokantem.

Výroba mandlového krokantu je velice podobná jako výroba pohankovo-mandlového griliáše, ale teď jsem nemusela přemýšlet nad něčí bezlepkovou dietou, takže jsem se směle pustila do díla vybena mandlemi, ovesnými vločkami a curkem. A křupavý výsledek se skvěle doplňoval s jemně hutnou čokoládovou chutí tvarohovo-jogurtového dezertu.
Ale zpět ke krokantu. Záměrně neuvíádím gramy jednotlivých surovin, protože krokant (i griliáš) dělám už tak často, že dávám všechno prostě od oka. Takže teď jsem použila:

hrst ovesných vloček
hrst nahrubo mletých mandlí (neloupaných)
asi půl hrnku cukru krystal
dvě lžíce vody

Na pánev (vážně uvažuju o tom, že si pořídím pánev jen pro přípravu karamelu, protože jsem asi nenormální, ale karamelové dobroty přapravuju fakt hodně často) nasypeme mandle a necháme je minutku až dvě na mírném plameni trošku opražit. Zvýrazní se tak jejich aroma. Pak k nim na minutku přihodíme ještě vločky, které také encháme chvíli opražit. Občas zamícháme. Poté přisypeme cukr a do cukru nalijeme zrhuba dvě lžíce vody. Cukr necháme rozpustit a zahříváme tak dlouho, než se všechne cukr úplně rozpustí a začne se zbarvovat do zlatohněda. Občas pánví zatřeseme tak, aby se pěkně obaily všechny mandle a vločky a zahříváme tak dlouho, dokud není směs krásně dozlatova. Poté vypneme zdroj tepla a karamelový krokant nalijeme na olejem vytřený talíř nebo pekáč. Necháme ztuhnout a po ztuhnutí nalámeme na kousky a dozdobíme pohár.

Všechny tyto skleničkové variace jsou dokonalé, ale pokud potřebujete někomu darovat dortík a nechcete (nebo nemáte čas) ani zapínat troubu, představuji vám sněhobílou variaci na mou oblíbenou Černou Venuši. tenhle dort jsem (krom jogurtovo-medového cheesecaku s kardamonem, o jehož recept se taky časem podělím) darovala jako jedlý dárek mamince mého manžela a sklidil opravdu veliký úspěch.


Ma tenhle tvarohový dort s bílou čokoládou budete potřebovat:

2 měkké tvarohy
2 kelíky smetany ke šlehání, vyšlehané dotuha
1 bílou čokoládu, nalámanou na kousky a rozpuštěnou
dětské piškoty
drobné ovoce (naní nutné, ale já použila rybíz)
nastrouhanou čokoládu na dozdobení

Příprava je více než jdnoduchá (co jiného ode mně taky očekávat, že :-)). Obě šlehačky vyšleháme dotuha, přimícháme k nim dva měkké tvarohy a rozpuštěnou bílou čokoládu. Směs ochutnáme a případně dle chuti dosladíme cukrem moučka, ale nemělo by to být třeba. Na dno dortové či jiné formy dáme vrstvu piškotů, ty pokryjeme třetinou krému. Na krém můžeme rozložit drobné ovoce. Na ovoce navrstvíme piškoty, opět krém a poslední vrstvu by měly tvořit piškoty. Dáme do lednice nejlépe přes noc vychladit. Po vyklopení můžeme povrch posypat nastrouhanou hořkou čokoládou.


Pokud jste stejně jako já fandové skleniček (tak, a teď to vypadá, že jsem skrytý alkoholik :-)), můžete si dezert udělat samozřejmě v jednoporcovém aranžmá. I tak bude výtečný.


Sladký život a dobrou chuť vám přeje Madla.
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Lucie Lucie | E-mail | Web | 29. října 2011 v 12:02 | Reagovat

Panna cotta je super - zrovna vcera jsem delala medovou. A protoze mi pripadalo, ze panna cotta je spis letni dezert (ale mamka si ji zadala), pridala jsem karamelizovane hrusky... Sice jsem dala malo zelatiny, takze nesla moc vyklopit a legracne se hybala, ale zase se to pozitivne projevilo na chuti...

2 Catalina Catalina | Web | 29. října 2011 v 12:13 | Reagovat

Tolik báječných kombinací, už jenom díky tvým fotkám a povídání mám sladký život :) Ten pohár i dort vypadají famózně! Jen mám takovou otázku - pročpak je u Milky ten nešťastný smajlík?

3 Madla Madla | E-mail | Web | 29. října 2011 v 15:46 | Reagovat

Lucie: Jé, medová panna cotta se zkramelizovanými rhiškami je super nápad! Já mám radši panna cottu takovou trošku měkčí, ne moc želatinovou, tak mi chutná nejlíp, takže ta tvoje by pro mě byla úplně nej! Zítra ji asi vyrobím pro tradiční nedělní návštěvu tchána s tchyní, jen hrušky nahradím jablkama, mňam, už se těším!

4 Madla Madla | E-mail | Web | 29. října 2011 v 15:49 | Reagovat

Catalina: Díky moc za krásný komentář, moc mě potěšil. Dort byl super, za málo práce hodně muziky :-) a navíc je hodně lehký, což se na oslavě se spoustou jídla docela hodí, když si člověk nechce hned zaplácnout žaludek něčím těžkým.
S tou čokoládou je to tak, ten nešťastný smajlík je tam kvůli tomu, že já obecně jsem celekm nešťastná z bílých čokolád na českém trhu, které nejsou nic moc kvalitní (např. na lanýže se použít skoro nedají, to je pak zkouška nervů) a to je z nich Milka skoro nejlepší.

5 Alis Alis | Web | 30. října 2011 v 17:29 | Reagovat

:-)  :-) Samé nádherné dobroty!! Úplně mě dostala hrušková panna cotta :-) Pokud mi do příštího víkendu ve spíži zbydou nějaké hrušky tak jí také vyzkouším :-)

6 Madla Madla | E-mail | Web | 30. října 2011 v 19:36 | Reagovat

Alis: Déky moc za milý komnetář. Všechny tyhle dezerty jsou vynikající a navíc v mžiku připravené, což je jejich nesporná výhoda oproti pečeným dobrotám :-)

7 Pavla Pavla | Web | 31. října 2011 v 17:32 | Reagovat

Já sice panna cottu moc nemusím (nebo spíš jsem nikdy neochutnala žádnou která by mě nadchla), ale když všechno tu vypadá tak strašně krásně, že bych si i dala říct... :-). Skvělá práce!

8 Madla Madla | E-mail | Web | 31. října 2011 v 17:37 | Reagovat

Pavli, díky moc za krásný komentář. Já jsem panna cottě přišla na chuť až při její domácí výrobě, v restauraci mi vždycky přišla strašně gumová a moc želatinová a taky hodně hutná, ale když si ji dělám doma do skleničky, není úplně tuhá a dík jogurtu je příjemně odlehčená, takže určitě vyzkoušej, je to lehké a moc dobré!

9 Pipi Pipi | Web | 8. listopadu 2011 v 13:36 | Reagovat

Téda Madlo! Nejprve mi dovol pogratulovat k čerstvému přírustku do rodinného "zvěřince" :-) a přeju více spánku do budoucna, no ačkoliv jak vidím tenhle zaplněný blog, tak ty to zvládáš i nevyspalá... :-D

A postup na ten úžasně lákavý tvarohový dort s bílou čoko jsem si zapsala, takže to vypadá, že ho i vyprodukuji, je evidentně lahodný a jednoduchý a to jsou má životní hesla. Takže díky!

10 Madla Madla | E-mail | Web | 8. listopadu 2011 v 18:48 | Reagovat

Pipi: Díky moc za gratulace, "zvěřinec" to u nás opravdu občas dost připomíná, hlavně, když se ke krmení hlásí obě (z)dravá zvířata současně :-D
Nemožnost se vyspat holt nahrává i tvorbě na blogu, když se nedá spát, dá se aspoň psát :-)
Ten dort určitě vyzkoušej, je opravdu hodně lehký a výtečný, dej pak vědět, jak chutnal. Tvoje realizace bude určitě jedinečná a super!

11 XXXX XXXX | 15. února 2013 v 19:51 | Reagovat

JISTĚ

12 stepan stepan | 17. listopadu 2014 v 16:43 | Reagovat

😊😊😊😁😂super je to i pro chlapi O_O  :-D  :-D  :-D  :-D  :-D  :-D  :-P

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama