Voňavá kotleta s celerovou krustou

23. října 2011 v 10:38 | Madla |  Maso hraje prim
Jak už jsem psala, nepatřím mezi milovnice celeru, ale když se celer dostane do společnosti čerstvých bylinek a správně se upraví, je z něj neskonalá lahůdka. A proto, když jsem nedávno (ještě ve stavu ne nepodobném přefouklému létajícímu balónu) dostala od tchyně plnou náruč čerstvých svěže zelených celerových listů, zajásala jsem a vrhla se do experimentování.
Doma byla v lednici krásná kilová kotleta v celku, která jen čekala na svou příležitost při nedělním obědě. A protože jsem potřebovala oběd rychlý, vymyslet recept bylo jen dílem okamžiku. Čerstvé celerové listy jsem otrhala, dala do mixéru, zalila stejným dílem olivového oleje a lehkého bílého vína, přidala pořádnou hrst mandlí, trochu česneku a mixovala jsem (za vydatné asistence batolete) do podoby směsi s trošku hrubšími kousky.Výsledek nám zachutnal tak, že jsem jej brzy opakovala s lístky bazalky. Takže jestli máte na balkóně nebo na zahrádce nějaké zelené lupení, které je třeba před zimou zužitkovat, pustě se hrdě do této bleskurychlé a chutné přípravy.

Budete na ni potřebovat:

2 velké hrsti čerstvých celerových (nebo bazalkových) listů
1 velkou hrst mandlí (používám ty se slupkou)
4-5 stroužků česneku
1/2 dl olivového oleje
1/2 dl bílého vína
sůl
pepř
1 kg kotlety v celku



Celou kotletu jsem pak ze všech stran osolila a opepřila a opatlala jasně zelenou a voňavou směsí.


A takto připravenou jsem ji nechala svému osudu celých 24 hodin. Pak jsem jednoduše rozehřála troubu na 220 stupňů, "zelené" maso jsem vložila do pekáče, podlila deckou bílého vína a přikryté jsem pekla takřka dvě hodiny. Před koncem pečení jsem k masu přidala na malé kostičky nakrájenou bulvu celeru smíchanou s pokrájenými syrovými brambroy, to vše jsem v míse řádně osoila a opepřila, podlila oliváčem a bílým vínem, přidala česnek a pár zbylých lístků čerstvého celeru, promíchala a vsypala k masu. Nechala jsem půl hodiny vše společně péct a na posledních deset minut jsem odklopila pokličku, aby celerovo-bramborová směs dostala nazlátlou barvu a pěknou krustičku. Byla to pohádka!

Štavnaté růžové masíčko s voňavou bylinkovou krustou, k tomu dozlatova opečené kousky brabmro a celeru, vše jemně podlité šťávičkou z vína a bylinek. Prostě dobrota.


Pokud nemáte celer v jakékoli podobě rádi, vyzkoušejte maso obalit ve směsi s bazalkovými lístky, určitě budete překvapeni.

Tak dobrou chuť!
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Meg Meg | E-mail | Web | 23. října 2011 v 20:21 | Reagovat

Mňam, celer, víno, pečené brambory :D To je přesně podle mého gusta, úžasný :) Já mám na zahrádce ještě celkem dost šalvěje, ta by si mohla s kotletou taky celkem dobře rozumět :)

2 Madla Madla | E-mail | Web | 24. října 2011 v 10:51 | Reagovat

Meg: Hmm, kotleta se šalvějí, podlitá vínem, to bude určitě v tvém provedení veliká dobrota! Čas bylinek se pomalu krátí, tak je musíme rychle využít :-)

3 Vilemína Vilemína | Web | 25. října 2011 v 21:58 | Reagovat

Prima recept z jednoho hrnce, samé dobré věci - budu muset nějakou tu bylinkovou krustičku taky vyzkoušet.

4 Madla Madla | E-mail | Web | 26. října 2011 v 11:34 | Reagovat

Vilemína: Přesně tak, málo práce, málo nádobí, ale efekt a chuť je naprosto super! Určitě vyzkoušej, ve tvém podání bude masíčko v bylinkách určitě fenomenální.

5 Catalina Catalina | Web | 26. října 2011 v 12:37 | Reagovat

Já se snad ještě z čokoholika stanu masoholikem :D Vypadá to báječně, takovou kotletu bych si rozhodně nechala líbit!

6 Madla Madla | E-mail | Web | 27. října 2011 v 8:14 | Reagovat

Catalina: Kotleta byla skvělá, šťavnatá, plná voňavé chuti bylinek a s minimem práce. To by byla zajímavá přeměna z čokoholika na masoholika, ale radši zůstaň čokoholikem, to bychom pak přišli o všchny tvé luxusní recepty, a to by byla neuvěřitelná škoda!

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama