Domácí těstoviny - slané a sladké variace

12. listopadu 2011 v 17:27 | Madla |  Rýžové a těstovinové variace

Tak jsem konečně i já odhodlala ke svému prvnímu pokusu o zdolání další kulinářské mety, kterou představovala výroba chutných domácch těstovin. Ano, přiznávám se, první dva pokusy byly učiněny již před delší dobou, zhruba před měsícem a půl a od té doby jsem se k opakování nedostala, ale výsledek byl natolik úžasný, že se s ním musím prostě pochlubit, i když je to už trošku s křížkem po funusu.

Z domácích těstovin jsem měla strach, který nakonec nebyl vůbec oprávněný, s těstem se mi totiž pracovala par excellance, bylo pružné, hladké, prostě jedna báseň. Pravda, jelikož nevlastním strojek na těstoviny, tak jsem se u rozvalování těsta krapet zapotila a v jednu chvíli jsem si myslela, že porodím, takže má práce na domácích těstovinách vypadala následovně - válím, válím, válím, rozdýchávám, rozdýchávám, válím, válím, válím, rozdýchávám, rozdýchávám, válím ....

Ale protože Kubíka nevyhnalo ven ani sebeusilovnější válení, dopadlo všechno nad míru dobře a já se do domácích těstovin pustila i další den, takže teď máme v mrazáku nachystaných pěkných pár porcí čerstvých těstovin pro případ nouze.

Tak, konec řečí a přistoupím k receptu, ten je jednoduchý jako facka. V podstatě paltí následující poměr: na 100 g mouky se dává buď jedno vejce nebo dva bílky, může se přidat i lžíce oleje.

Takže já u základních těstovin použila:

300 g hladké mouky
3 vejce
3 lžíce olivového oleje
špetku soli

Z výše uvedených surovin uhněteme hladké, nelepivé těsto, které dáme do lednice alespoň na půl hodinky odpočinout. Odpočaté těsto rozkrájíme na části a po jednotlivých částech vyvalujeme tenké pláty. Pokud máme strojek na těstoviny, necháme místo svalů pracovat stroj. Já ale strojek na těstoviny nevalstním (a do naší pidi kuchyně už by se nám vskutku nevlezl), takže jsem se trošku zapotila při ručním vyvalování.Vyválené pláty pak nakrájíme na nudle či jiné tvary.
Do mísy si nasypeme hladkou mouku a nakrájené nudle (či jiné tvary) v ní pěkně obalíme. Vyskládáme třeba na utěrku nebo na věšák a necháme proschnout.



Pokud jste povahou (stejně jako já) hraví, tak si můžete vytvořit i domácí plněné těstoviny. Taková srdíčka plněná ricottovo-bylinkovou náplní oslní i toho nejzarputilejšího odpůrce těstovin.
Těsto použijeme základní a na nádivku si jednoduše smícháme:

1 kelímek ricotty
hrst pažitky či jiných čerstvých bylinek
špetku soli

Vše umícháme a plníme těstoviny.

Čerstvé těstoviny vhodíme do vařící se osolené vody a povaříme čtyři až pět minut, podle velikosti tvarů. Čerstvé těstoviny potřebují jen krátkou dobu varu, tak pozor, ať tu dobortu nerozvaříte.

Já podávala těstoviny s ricottovo-bylinkovou náplní jen jednoduše, pokapané troškou rozpuštěného másla a s hoblinakmi parmezánu. Bohužel foto nebude, protože hlad a nedostatek času způsobil, že jsem si na nějaké focení vzpoměla, až když byl prázdný talíř.

Domácí široké nudle
jsem podávala se zeleninovou omáčkou, která vlastně nebyla omáčkou, ale hustou zeleninovou polévkou s vínem dle tohoto receptu.


A navrch nezbytný voňavý parmezán


Po těchto základních receptech jsem se už cítila natolik jistá v kramflecích, že jsem se pustila do malého experimentu a dovolila si připravit i aromatické a lahodnou švestkovou náplní nadité těstoviny sladké.

Na karamelovo-citronové těstoviny se švestkovou náplní si nachystejte:

na těsto:

200 g hladké mouky
150 g dětské krupičky
3 vejce
3 lžíce olivového oleje
1 lžíci domácí smetanové karamelové polevy
1 lžičku sušené citronové kůry
špetku soli

Všechny přísady opět zpracujeme v hladké nelepivé těsto a dle potřeby přidáváme mouku, protože karamelová poleva nám těsto mírně naředí. Z voňavého tsta, které svou vůní připomíná těsto perníkové si vyválíme tenký plát, z něhož krájíme tvary dle naší fantazie, já použila oblíbená srdíčka.


vykrájené tvary plníme švestkovou náplní, kterou si připravíme velmi jednoduše, potřebujeme na ní:

4 švestky
1 lžíci hnědého cukru (v nouzi lze použít i krystalový cukr bílý)
1/2 lžičky skořice
1/2 lžičky sušené citronové kůry
trošku vody

Švestky nakrájíme na velice drobno, vhodíme do rendlíku, zasypeme cukrem, skořicí a citronovou kůrou a podlijeme troškou vody. Vaříme deset minut do změknutí voce, poté směs odstavíme ze zdroje tepla a necháme vychladnout. Vychladnlou směsí poté plníme vykrájené tvary těstovin.

Naplněné těstoviny vaříme asi pět minut v jemně osolené vodě. Scedíme a podáváme například s karamelovo-citronovu omáčkou, kterou si připravíme velmi jednoduše. Recept na karamelovou omáčku už jsem prozradila napříkald zde a citronové příchutě doscílíme jednoduše - do hotové karamelové omáčky přimícháme šťávu z jednoho vymačkaného citronu.


Ačkoli nijak příliš nevyhledávám sladká jídla (což neplatí o dezertech a různých moučníích, po těch se můžu umlátit), tyhle těstoviny mi fakt chutnaly. Kombinace hladké mouky s krupičkou vytvořila jiné a chutnější těsto, takže tento poměr budu příště při práci s těstovinami používat. I naše babičky (v mém případě spíš už asi prababičky) při přípravě domácích nudlí používaly hrubou mouku, takže dětská krupička v tomto případě nahradila u nás nedostupnou italskou semolinu, jinak do těstovin běžně používanou. Karamel a citronová šťáva dodaly těstovinám nejen krásnou světle hnědou barvu, ale i chuť a vůni, šťavnatá švestková náplň a svěží karamelovo-citronová omáčka dílo skvěle završily.


A já si mohu v klidu škrtnout ze svého seznamu další položku, kterou se mi myslím podařilo zdárně zdolat.

A to ještě netušíte, že jsem si dnes koupila formičky na pralinky a že sbírám odvahu na výrobu své první paštiky.

Takže těstovinám a překonávání vlastních možností zdar!
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Jindra Jindra | 13. listopadu 2011 v 0:41 | Reagovat

Klobou dolů, s malými dětmi a taková nádhera. :-)

2 Madla Madla | E-mail | Web | 13. listopadu 2011 v 9:14 | Reagovat

Jindra: Díky moc za krásný komentář, velice mě potěšil. Určitě domácí těstoviny vyzkoušejte, není to tak pracné a chuť je opravdu skvělá.:-)

3 Andrea Andrea | Web | 13. listopadu 2011 v 19:56 | Reagovat

Ahoj Madla , teda ty sa nezdáš pri malom drobcovi skúšať akéto veci. Tie rezance na vešiaku nemajú chybu :-D .Mne sa akosi domáce rezance nedaria :-( . Už som ich dva krát skúšala no neboli podľa mojich predstáv a ani chute :-? no ja sa nevzdám  a zoberiem si od teba príklad :-)

4 Madla Madla | E-mail | Web | 14. listopadu 2011 v 9:59 | Reagovat

Andrea: Andrejko, určitě přípravu domácích těstovin nevzdávej, stojí za to :-) Mě nejvíc chutnaly s kombinací hladké mouky a dětské krupičky (půl na půl), taky hodně závisí na kvalitě mouky. Tak přeju, ať se domácí nudle podaří!

5 Pavla Pavla | Web | 14. listopadu 2011 v 10:49 | Reagovat

Krása! Hlavně ty široké nudle na ramínku jsou úžasné :D! Minulé vánoce jsem dostala strojek na těstoviny a zatím na něj sedá prach, takže je nejvyšší čas ho oprášit a pustit se do práce! Díky za dodání odvahy!

6 Madla Madla | E-mail | Web | 14. listopadu 2011 v 13:37 | Reagovat

Pavla: Těstovinami na ramínku jsem se po pravdě inspiroval u Mlsné kočky: http://mlsnakocka.blog.cz/1108/cerne-testoviny-s-olihni-a-krevetami
Já strojek na těstoviny nevlastním, ale pokud bych ho měla, asi bych už domácích těstovin byla přejezená :-) Určitě domácí výrobu těstovin vyzkoušej, tu nejtěžší práci za tebe udělá strojek a tobě zbydou jen ovace :-)

7 Meg Meg | Web | 14. listopadu 2011 v 22:20 | Reagovat

Krásný, bylo mi jasné, že ve tvém podání to ani jinak dopadnout nemůže :)
Zatím jsem taky bez strojku, ale na domácí těstoviny nic nemá :)

8 Madla Madla | E-mail | Web | 15. listopadu 2011 v 10:32 | Reagovat

Já se už u tebe rozplývala nad tvými a myslím, že i bez strojku to jde :-) Aspoň budeme mít dobrou fyzičku :-)

9 Catalina Catalina | Web | 17. listopadu 2011 v 17:52 | Reagovat

Páni, Madlo, ty když se pustíš do překonávání met, tak jich pokořích hned několik, protože tohle je neuvěřitelný výkon! Takových těstovin a navíc s tolika různými chutěmi, máš můj největší obdiv!! Mým favoritem jsou ty nasladko s karamelem, to musela být bašta :)

10 Madla Madla | E-mail | Web | 17. listopadu 2011 v 19:50 | Reagovat

Catalina: Díky moc za krásný a milý komentář, takovou chválu si ani nezasloužím. Je fakt, že když se do něčo "zažeru", tak je dost těžké mě od mého úmyslu odradit. Domácí těstoviny jsou prostě perfektní a ty sladké byly opravdu úžasné, skvělá a voňavá kombinace, kterou ocenilo dokonce i mé dvouleté dítko, které jinak na sladká hlavní jídla vůbec není (v tomhle má chutě po tatínkovi).

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama