Kukuřice v jiném skupenství - jako krémová polévka

19. listopadu 2011 v 12:09 | Madla |  Z polévkové mísy
Miluju polévky amyslím, že to tady u mě na blogu začíná vypadat trošku monotematicky, polévka, sladké, polévka, sladké a tak se to pořád střídá. Ale nebojte se, polévkovo-moučníkový řetězec bude brzy přerušen, protože se mi stala věc na našem malém městečku nevídaná - sehnala jsem jehněč maso a telecí játra, takže záhy přidám recept na skvělé jehněčí na víně. A co s telecími játry? Chystám se pokořit další metu a vyrobit luxusní domácí paštičku. A aby toho zlézání kulinářských vrcholů nebylo málo, mám ještě teď pusu opatlanou od čokolády a za nehty mám různé náplně z domácí výroby pralinek. Takže se těšte :-)

Ale teď ke slibované polévce, která je výborná, hustá a sytivá a úplně jednoduchá na přípravu.

S laskavým svolením paní Dagmar Derré uveřejňuji tento recept z Olivové kuchařky, na níž paní Dáša spolu s Jarmilou Teplíkovou a Lenkou Světovou spolupracovala.

Krémová kukuřičná polévka

4 poce, 1640 kJ, cholesterol 79 mg, obtížnost *

1 cibule
3 stroužky česneku
350 ml zeleninového vývaru
2 plechovky konzervované kukuřice
200 ml smetany ke šlehání
2 lžíce citronové šťávy
100 g vypeckovaných oliv
150 g vařené vepřové šunky
2 lžíce panenského olivového oleje
1/4 lžička kurkumy (já nahrdila kari kořením)
1 svazeček pažitky
sůl, pepř

Drobně nakrájenou cibuli necháme na oleji zesklovatět a přidáme nasekaný česnek.
Podlijeme zeleninovým vývarem.
Tři lžíce kukuřice odložíme stranou a zbytek kukuřice akrukumu vmícháme do polévky.
Necháme asi deset minut povařit, poté přidáme smetanu a citrónovou šťávu a necháme vařit asi tři minuty.


Polévku Rozmixujeme a ochutíme čerstvě mletým černým pepřem a solí.
Olivy nakrájíme na plátky, šunku na úzké proužky. Do polévky nyní přidáme olivy, šunku i zbytek kukuřice. Ještě jednou necháme polévku provařit.
Mezitím nadrobno nasekáme pažitku, polévku rozdělíme do talířů a pažitkou ji odzboívme.


Hustá a výtečná polévka plná barev a chutí si vás získá. Při její přípravě použijte opravdu dobrou kukuřici, protože na její chuti polévka prostě stojí. Tak a já si jdu nalít plný talíř.

Pěkný podzim a ať máte vždy plný talíř vám přeje Madla.
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 toffo toffo | 22. listopadu 2011 v 14:13 | Reagovat

Tu budou milovat moje děti, syn ale bez oliv. Bezva polífka!

2 Madla Madla | E-mail | Web | 22. listopadu 2011 v 18:29 | Reagovat

toffo: Náš synek je taky kukuřicovej :-) Tak to jsem moc ráda, že jsem zalahodila synátorově žaludku. V současném ledoévm podzimu není nic lepšího, než talíř husté horké polévky.

3 Ivana Ivana | E-mail | 24. března 2012 v 12:26 | Reagovat

Tuto polévku jsem jedla minulý týden v restauraci a byla naprosto úžasná, takže teď, když mám recept, tak si ji udělám taky a už se moc těším. Jen místo zelených oliv byly v polévce olivy černé. :-D

4 Madla Madla | E-mail | Web | 24. března 2012 v 15:09 | Reagovat

Ivana: Tak to jsem moc ráda, že jste zde našla recept na vaši oblíbenou polévku. Černé olivy v ní budou jistě výtečné, my jsme se však doma ještě chuťově k černým olivám nedopracovali :-)
Tak ať chutná!

5 Nina Nina | 20. srpna 2012 v 23:48 | Reagovat

Prosím vás, jakou kukuřici jste použila? Bonduelle? Nebo nějaký speciální výrobek? Děkuji

6 Madla Madla | E-mail | Web | 21. srpna 2012 v 10:44 | Reagovat

Nina: Ano, používám Bonduelle.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama