Mrkvovo-patizónová polévka s vínem

3. listopadu 2011 v 11:13 | Madla |  Z polévkové mísy
Jako dítě jsem nesnášela polévky. Asi mi averzi k nim vypěstovala školkovská a školní kuchyně, kde vždycky byly polévky ze zbytků, prapodivné chuti a vůně, prostě hrůza a děs. Ale jak člověk stráne (a doufám, že i moudří :-)), přichází i na chutě, které jako dítě odvrhoval. A tak jsem se postupem času stala milovnicí polévek a tak ani u nás doma nesmí každý den chybět hrnec plný polévky. Ať je to silný masový vývar či hustý zeleninový krém, voňavá česnečka, polévky prostě bodují a to nejen v současném sychravém počasí. Já a můj dvouletý syn máme nejvíc v oblibě husté zeleninové krémy, které nejradši mixuje (samozřejmě za asistence dospělé osoby) právě dvouletý pomocník. Taková polévka pak chutná dvojnásob.

Mám moc ráda různé variace na mrkvové polévky, které svou barvou dodají šmrnc i zamračenému a chladem profoukanému dni. A protože jsem byla nedávno zásobena svou kamarádkou taškou plnou patizónu, rozhodla jsem se jednoho patizónového ufounka připravit i jako polévku.

Na litr a půl krásně husté zeleninové polévky jsem potřebovala:

1 středně velkou cibuli, oloupanou a nadrobno nakrájenou
2 plátky másla
trošku olivového oleje
1 menší patizon, oloupaný a nakrájený na kostky
3 středně velké mrkve, oloupané a nakrájené na kolečka
1,3 l vody
2 dl bílého vína

Do velkého hrnce dáme dva plátky másla, zastříkneme olivovým olejem a necháme máslo roztopit. Olej přidávám kvůli tomu, aby se samotné máslo nepřepalovalo. Na rozpouštějícím se másle osmažíme do sklovita nadrobno nakrájenou cibulku, přidáme na kostky nakrájený patizon a na kolečka nakrájené mrkve a za občasného míchání necháme zeleninu čtvrt hodinky opékat. Poté vše zalijeme dvěma deci bílého vína, necháme ještě pět minut povařit, aby se z vína vyvařil alkohol a po víně nám zbyla v polévce jen jemně nakyslá příchuť. Zalijeme horkou vodou a vaříme dalších dvacet minut do změknutí zeleniny. Poté necháme polévku mírně vychladnout a rozmixujeme ji.


Krásně oranžová polévka vám zvedne náladu i v tom nejhnusnějším podzimním počasí a víno jí dodá letní šmrnc a lehkost. A nebojte se, alkohol se odpaří, takže můžete s klidem tuto hustou zeleninovou polévku servírovat i kojícím či těhotným ženám a malým dětem.

Krásně barevný podzim nejen na talíři vám přeje Madla.
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Alis Alis | Web | 3. listopadu 2011 v 15:44 | Reagovat

:-) s polévkováním jsem na tom stejně - postupem času jsem se je také naučila jíst :-).

2 Madla Madla | E-mail | Web | 4. listopadu 2011 v 9:24 | Reagovat

Alis: To jsem ráda, že je tu další zastánce polévek - polévkové recepty budou postupně přibývat, slibuju :-)

3 Vilemína Vilemína | Web | 7. listopadu 2011 v 12:29 | Reagovat

Já tedy přiznávám polévkový deficit - musím se na ně vždy extra soustřeďovat, jinak zapomenu. ALe mrkvovou mám ráda, dělám s mlékem - s vínem je to dobrý nápad, to zkusím.
Minulý týden jsem dělala dýňovou, už se chystám na boršč, ale vždy na něj zapomenu něco koupit, kuřecích kostí mám půl mrazáku:)

4 Madla Madla | E-mail | Web | 7. listopadu 2011 v 18:23 | Reagovat

Vilemína: To já mám problém opačný, na polévku myslím vždy, občas je potíž vymyslet další jídlo třeba jen ze surovin, které jsou momentálně v lednici (u polévek to kupodivu jde celekm dost snadno). Dýňovou bych si dala s chutí, i tvá dýňová omáčka vypadala krásně.

5 Meg Meg | Web | 8. listopadu 2011 v 10:06 | Reagovat

Polévky miluju, ať už vývarové nebo tyhle husté, mixované (a v nich nejlépe kopeček zakysané smetany a opečené kostičky pečiva). Zrovna nedávno jsem dělala mrkvovou se zázvorem, tahle by taky nebyla k zahození :)

6 Madla Madla | E-mail | Web | 8. listopadu 2011 v 11:15 | Reagovat

Meg: Na mrkvovku se zázvorem se taky chystám :-) U nás polévky taky frčí, i když manžel moc nemusí zeleninové krémy (jak je cokoli umixované, tak mu to připomíná kojeneckou stravu), ale alespoň zbyde víc pro mě :-) Tak polévkám zdar!

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama