Švestkové tartaletky z křehkého těsta, překryté čokoládovou peřinkou

5. listopadu 2011 v 9:51 | Madla |  Sladké vábničky
Tak, teď to vypadá, že děsně kecám. V jednom z předcházejících sladkých příspěvků (rozuměj sladce upečených, žádná sladká naivka totiž nejsem - i když by se tak dle vzhledu dalo soudit :-)) jsem psala, jak teď díky našemu novému roběti nebudu nic stíhat a ejhle, novými příspěvky se to tu hemží skoro jako za doby, kdy jsem s blogem, posílena entusiasmem začátečníka, začínala. Vysvětlení je prosté, děti mají naprosto odlišný spánkový režim a tak, ačkoli z nevyspání celkem šílím, není kdy zalézt do postele a tak, když si našeho dvouletého poněkud hyperaktivního prcka vezme někdo na hlídání, mimino je pořád vzhůru a tak za občasného chování a konejšení (a jiných aktivit) mám čas i na zpracování svých kuchyňských kreací.

Ačkoli sezóna švestek už končí, já Vám představuji gurmánské švestkobraní až nyní. Všechny následující recepty jsou prudce jedlé a jednoduché.

A protože nejmladší člen naší rodiny už opět pomrčává, budu opět stručná a bez velkých okolků vám nabídnu recept na dobrotu vonící máslem, plnou šťavnatých švestek, zakončenou temně čokoládovým polibkem.

Na švestkové tartaletky z křehkého těsta s čokoládovou peřinkou si připravíme:

na křehké těsto budeme potřebovat:

80 gramů hladké mouky
80 gramů jemně mleté celozrnné pšeničné mouky (pokud nemáte, použijte hladkou mouku)
50 gramů cukru moučka
100 gramů másla
1 žloutek


Dále:

švestky, odpeckované a nakrájené na poloviny

Na čokoládovou peřinku:

1 tabulku kvalitní hořké čokolády, rozpuštěné
3 lžíce zakysané smetany nebo créme friaché
1 vejce, rozkvedlané
případně cukr na doslazení

Já dělám moc ráda křehké těsto s částí celozrnné mouky, ale pokud nejste její fandové, nevadí, použijte jen její bílou kolegyni. Smícháme obě mouky a cukr moučka, přidáme na kousky nakrájené tuhé máslo a žloutek a rukama rychle zpracujeme křehké těsto. Zpočátku bude vše vypadat jako žmolenka (drobenka či jiný název pro nesoudržnou hmotu plnou sypajících se drobečků), ale po chvilce by vám mělo vzniknout pěkně propracované hebké těsto. Těsto ubytujte tak na půl hodinky (kldině i déle, tady na nějaké chvilce nesejde) do lednice, v případě časové nouze jej na pět až deset minut dejte do mrazáku. V mrazáku jej však nenechávejte déle než deset minut, pokdu tedy nechcete mít z těsta zmrzlou kouli. Z t odpočatého studeného těsta poté vyválejte váleček a uždibujte kousky, které natlačte do tartaletkových formiček.
Na těsto naklademe ovoce a na ovoce nalijeme lžíci čokoládové směsi, kterou si vytvoříme jednoduše. Do rozpuštěné čokolády vmícháme tři lžíce zakysané smetany nebo créme friaché (jehož domácí výroba je superjednoduchá a chuť vás odmění) a rozkvedlané vajíčko. Mě vyhovuje jemný náznak hořkosti z kvalitní čokolády s vysokým procentem kakaa, pokud máte však rádi sladší moučníky, klidně si ještě čokoládovou směs přislaďte dle chuti. Dáme péct na čtvrt hodinky až dvacet minut do trouby rozpálené na 200 stupňů.


Necháme zlehka vychladnout a vyklopíme z formiček a užíváme si křehkého, máslem vonícího těsta, šťavnatých sladkých švestek a jemně hořkého čokoládového příkrovu, který vás svůdně pohladí po jazyku. Jedna tartaletka určitě stačit nebude :-)



Sladce provoněný podzim Vám přeje Madla.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Meg Meg | Web | 8. listopadu 2011 v 10:16 | Reagovat

Ty vypadají fantasticky! Už mám zase proč litovat, že nemám formičky :D

2 Madla Madla | E-mail | Web | 8. listopadu 2011 v 11:18 | Reagovat

Meg: Formičky na tartaletky jsou prima věc a já na ně nedám dopustit. Je přece bezva, když má každý svůj miniaturní koláček pro sebe :-) Ale jde to samozřejmě udělat i jako švestkový koláč, i když tartaletky jsou u mě jasnou volbou.

3 Catalina Catalina | Web | 8. listopadu 2011 v 21:28 | Reagovat

Stejně jako Meg ty formičky taky nemám, ale nevadí, aspoň mám zase o důvod navíc si je koupit, protože ty tvé tartaletky, to je něco! Mňam, jednu bych ochutnala (no a určitě by u jedné nezůstalo)!

4 Madla Madla | E-mail | Web | 9. listopadu 2011 v 10:24 | Reagovat

Catalina: Přesně tak, důvod se vždycky najde :-) Formičky na tartaletky určitě ve tvém sladkém kouzlení udělají dobrou službu a bude jim to parádně slušet. Díky moc za krásný komentář!

5 Pavla Pavla | Web | 9. listopadu 2011 v 14:52 | Reagovat

Já tě obdivuju! S malým miminem a s dvouletým živým prckem dokážeš vykouzlit něco úžasnýho! Moc se mi líbí fotka nakousnuté tartaletky :-)!

6 Madla Madla | E-mail | Web | 9. listopadu 2011 v 16:15 | Reagovat

Pavla: Díky za obdiv, holt se asi nemůžu divit, že jsou mé děti poněkud hyperaktivní, když ani já nedovedu chvíli zůstat v klidu a musím pořád něco dělat :-)
Tartaletky byly opravdu k nakousnutí a skvělé jsou i s hruškami.

7 vestec vestec | Web | 13. ledna 2012 v 7:11 | Reagovat

Dobry clanek, hezky blog, podivas se na muj webik?

8 Madla Madla | E-mail | Web | 13. ledna 2012 v 13:11 | Reagovat

vestec: Díky moc. :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama