Telecí paštika s brusinkami a pistáciemi - značka domácí

30. listopadu 2011 v 17:36 | Madla |  Malá sousta aneb předkrmy
Další meta překonána - tentokrát jsem si střihla výrobu domácí paštiky. Stála za ní souhra náhod - v řeznictví pár metrů od našeho bydliště jsem narazila na krásná telecí játra, tak jsem k nim přibrala ještě bůček a doma jsem nad stavem zásob vykoumala svůj originální recept na paštiku. A byla delikatesní. A nebyla ani tak pracná, jak jsem si myslela, že výroba paštiky bude - maso stačilo jemně pomlít, játra rozmixovat, vše pěkně promíchat s kořením, alkoholem a dalšími ochucovadly - v mém případě s brusinkami a pistáciemi ... a nechat odležet ... a další den péct ve vodní lázni ... a zase nechat odležet. A třetí den už jen sklízet slávu, protože jemně slané pistácie krásně kontrastovaly s nasládlou chutí brusinek a tomu všemu dominovala paštika jemná jako dech.
Já se volně inspirovala tady, ale protože podle mého názoru má paštika volné pole působnosti a dá se při její přípravě popustit uzda fantazii, předkládám vám i svůj recept.

Na telecí paštiku s pistáciemi a brusinkami si nachystejte:

500 g jemně umletého vepřového bůčku
200 g telecích jater
150 g anglické slaniny
lžička čerstvě mletého bílého pepře
lžička soli
dvě lžíce jemně nasekaného čerstvého rozmarýnu (v nouzi i sušený poslouží)
3 lžíce whisky
3 stroužky čenseku, rozetřeného
hrst sušených brusinek
hrst vyloupaných solených pistácií


Já chtěla mít paštiku krásně jemnou, proto jsem telecí játra nakrájela na kousky a rozmixovala spolu s anglickou slaninou na kaši. Bůček zbavený kostí a kůže jsem umlela najemno a obě hmoty jsem ve velké míse spojila dohormady. Přidala jsem pepř, sůl, čerstvý nadrobno nasekaný rozmraýn, rozetřený čensek, zakápla třemi lžícemi jemné whisky apořádně promíchala. Mísu jsem přikryla potravinovou fólií a nechala dvacet čtyři hodin v chladu, aby se všechny chutě pěkně propojily. Druhý den jsem směs upěchovla do silikonových formiček na muffiny, dala do hlubokého pekáče, kam jsem nalila horkou vodu tak, aby sahala do dvou třetin silikonové formy. Přikryla jsem alobalem, do kterého jsem udělal několik děr, aby mohla odcházet pára a pekla jsem ten paštikový zázrak hodinu v troubě rozpálené na 180 stupňů.
Poté jsem nechala paštiku ve vodní lázni zchládnout a paštičky v muffinovéformě jsem přemístila na dalších dvacet čtyři hodin do chladu. Hodinu před podáváním jsem paštiky vzala z chladu, vyklopila jsem z formiček a nechala je při pokojové teplotě.


A první pokus o domácí paštiku se vyvedl fantasticky - jemná příchuť telecích jatýrek se dokonale snoubila s lehce nasládlými brusinkami a křupavými pistáciemi. Jednoduché, efektní, a opravdu moc dobré.

Nikdy jsem neměla v lásce paštiky, ale ta domácí má opravdu něco do sebe a navíc si ji můžete přirpavit zcela podle vaší chuti. Já chci paštiky darovat jako jedlý dárek masové části příbuzenstva a tak se chystám ještě na prá testovacích kreací - v plánu je kuřecí paštika s olivami a sušenými rajčaty a také husí či kachní paštika s mandlemi a sušenými švestkami.

Tyhle výtečné roztomilé paštičky jsem servírvoala s domácími křupavými pletýnkami podle tohoto receptu.


Krásně vyladěný podzim vám přeje Madla.
 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Jana Jana | 30. listopadu 2011 v 18:22 | Reagovat

Madlo, jak dlouho taková paštička vydrží? Já bych je taky ráda udělala pod stromeček, ale z logistických důvodů bych je musela dělat už kolem 15. nebo nejpozději 19. prosince a pak autobusem převážet na místo, kde budu trávit Vánoce. To asi není moc dobrý nápad, ne?

2 Madla Madla | E-mail | Web | 1. prosince 2011 v 10:09 | Reagovat

Jana: Maximální trvanlivost bych mohla jen odhadovat, ale paštiku jsem vyráběla před týdnem a zkusmo jsem jeden kousek nechala v ledničce a každý den malý kousek ochutnávám a ještě je v dobré kondici, takže si myslím, že týden (maximálně dva týdny) vydrží určitě v pohodě.

3 Meg Meg | E-mail | Web | 5. prosince 2011 v 1:24 | Reagovat

Jéé, ty mě zas lákáš :)) Jen si to představím a dala bych si hned :) Budu ji muset taky konečně vyzkoušet.

4 Madla Madla | E-mail | Web | 5. prosince 2011 v 10:30 | Reagovat

Meg: Tak to jsem ráda, že jsem tě zlákala k přípravě paštiky. Opravdu je to celkem jednoduché a výsledek je ohromující. V týdnu se chystám na výrobu další paštiky, tak snad se povede alespoň stejně, jako tahle první :-)
Moc se těším na tvé paštikové zázraky!

5 Sasamed Sasamed | Web | 7. prosince 2011 v 18:45 | Reagovat

Dobrý den, mohli bychom si vyměnit odkazy mezi našimi kuchařskými blogy ? Můj je v políčku web. :-D

6 Sasamed Sasamed | Web | 9. prosince 2011 v 19:09 | Reagovat

p.s. Váš odkaz jsem samozřejmě u sebe umístila :)

7 Vilemína Vilemína | Web | 12. prosince 2011 v 21:14 | Reagovat

Paštiku dělám podle podobného receptu - jen z masa a jater, s nějakým alkoholem, kořením. A vždy má úspěch. Nejčastěji používám játra kuřecí, výborná jsoi kachní. Do paštiky přidávám kde co. A vydrží asi tak 10 dnů. I mražení snese, ale není to úplně ono.

8 Madla Madla | E-mail | Web | 13. prosince 2011 v 16:04 | Reagovat

Vilemína: Paštiku z kachních jater bych chtěla moc a moc ochutnat, žel, kachní játra u nás nejsou k sehnání, ale i ta z kuřecích je skvělá. A dobrá zpráva je, že snese i zamražení, to jsem netušila.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama