Ty jsi má, levandulová

15. listopadu 2011 v 11:31 | Madla |  Sladké vábničky
A je to tu zase, levandulové vábení pokračuje i v sychravém podzimním počasí, které přeje víc než chladným dezertům právě upečeným a levandulí provoněným moučníkům. S levandulí se ovšem musí opatrně, pokud tedy nechete, aby vám moučník chutnal jako mýdlo a voněl jako přípravek do skříně proti molům.

Já nejprve zkusila levandulovo-citronové bábovičky od Dulce de leche. Vypadaly skvěle, ostatně jako všechny laskominy, které Martina (Dulce de leche) na svých stránkách prezentuje.



Mě se ovšem jako milovnici "mokrých" a kyprých moučníků zdály bábovičky trošku suché a mému muži zase přišly příliš "převoněné" a i mě se brzy výrazné levandulové aroma přečichalo. Asi holt má každý člověk jinak nastavenou chuť a já mám asi práh vnímání levandule hodně vysoký. Nicméně Martinčiny recepty jsou úžasné a fungují a pokud jste milovníky levandule a nebojíte se trošku výraznější chuti této aromatické bylinky, určitě je vyzkoušejte. Originál receptu je zde.
Ale batolatům Toníčkovi a Jolance chutnaly bábovičky moc, takže jsem si vyhrnula rukávy, na chvíli si dala pauzu s pečenými levandulovými dobrotami a vrhla jsem se na výrobu levandulové panna cotty. ta s opilými višněmi neměla chybu.


Jenže pokud nejste zrovna Maruška (a i kdybyste nakrásno byla, bude vám to k ničemu, mluvím z vlastní zkušenosti), na čerstvé višně teď nenarazíte, ani kdybyste znala dva tucty měsíčků, takže pokud stejně jako já podlehnete superjednoduchým levandulovým panna cottám, můžete vyzkoušet třeba levandulovou panna cottu s pěnou z bílé čokolády.

Ta mě očarovala, takže jsem dala znovu šanci levanduli v pečených dobrotách. A dobře jsem udělala. Na druhý levandulový
test jsem vyzkoušela levandulový chlebíček s bílou čokoládou z Andrejčiných stránek Poĺné kvety a byla jsem v pasti. Prostě očarovaná. Skvělá kombinace jemně levandulové vůně utkané v hedvábně nadýchaném těstíčku snoubícím se s lahodnou sladkostí bílé čokolády. Prostě láska na první pohled.


Ačkoli chlebíček na první dojem působí jako úplně obyčejný chlebíček z piškotového těsta, zdání klame. Těsto je nadýchané, není suché a drobivé, s příjemnou lehoučkou příchutí levandule a jemností bílé čokolády. Stačí jen pocukrovat.


Okouzlil mě natolik, že jej hodlám napéct (spolu s dalšími dobrotami - jsem holt asi megaloman) na velkou rodinnou oslavu tatínkových šedesátin. Ale to se pokusím si pohrát víc se zdobením.

Takže pokud jsem vás navnadila na levandulovou notu, recept je zde, a není v něm třeba vůbec nic pozměňovat, je úžasný sám o sobě. Ach jo, zase mám na něj chuť, když o něm tak píšu.

Krom levandulového chlebíčku jsem z Andrejčiných stránek vyzkoušela ještě loupáčky a na ty mám také jen slova chvály. Takže pokud máte chuť na nadýchané makové rohlíčky, recept je tady.


Nadýchané a křupavé loupáčky chutnají jen tak, ale skvělé jsou nejne na sladko, ale mě moc chuntaly i se šunkou :-)


Tak co, troufnete si na levanduli a pustíte ji k sobě do kuchyně? Zažeňte sladkou dobrotou s levandulovou vůní a chutí podzimní chmury a pusťte si k tomu něco stylového ...



Krásný a voňavý podzim Vám přeje Madla!
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 toffo toffo | 16. listopadu 2011 v 9:32 | Reagovat

To je smršť! Nepekla jsem s levandulí, chlebíček s bílou čokoládou by mě lákal nejvíc.
Taky tě spolužáci posílali pro jahody? Mě na základce neustále a na střední se mi to nevyhlo také.

2 Janah Janah | Web | 16. listopadu 2011 v 13:48 | Reagovat

Měla jsem levandulový sorbet a byl moc dobrý, určitě něco z tvých receptů vyzkouším.

3 Andrea Andrea | Web | 16. listopadu 2011 v 19:09 | Reagovat

Ahoj Madlenka :-) som potešená že receptíky na levanduľový chlebík a makové lúpačky ti prišli vhod a teším sa že vám chutili :-) A veru ma nenapadlo lúpačky papať so šunkou O_O veru vyskúšam.

4 Madla Madla | E-mail | Web | 16. listopadu 2011 v 21:07 | Reagovat

toffo: jojo, levandulová smršť zažene každou podzimní chmuru :-) Ten chlebíček určitě vyzkoušej, je vážně skvělý.
S těma jahodama to u mě naštěstí nebylo tak horké, díky tomu, že si už od svých čtyř let říkám Madla, tak tam ta spojitost prostě nebyla .-)

5 Madla Madla | E-mail | Web | 16. listopadu 2011 v 21:08 | Reagovat

Janah: Levandulvý sorbet určitě vyzkouším v létě, protože smetanová levandulová zmrzlina u nás slavila úspěch. Určitě vyzkoušej a dej pak vědět, jak chutnalo!

6 Madla Madla | E-mail | Web | 16. listopadu 2011 v 21:11 | Reagovat

Andrea: Oba recepty byly úžasné a já se těším, až vyzkouším nějaké další tvé dobroty. Loupáčky mi se šeunkou chutnaly moc, ale nevím, jestli to nebylo tím, že jsem byla zrovna těhotná :-D

7 Dulce de Leche Dulce de Leche | E-mail | 16. listopadu 2011 v 22:25 | Reagovat

Madla,velmi s atesim,ze si vyskusala "moje" babovicky :-) a zaroven ma mrzi,ze az tak nesplnili ocakavania :-( nam chutili velmi,a nezdali sa nam ani suche,lebo taktiez nemam rada suche cesticka..my sme ich papali este za tepla,mozno to je aj tym,neviem,ako sa cesticko zachova ,ked postoji..kazdopadne,sama levandulove dobrotky si nachystala:)

8 Madla Madla | E-mail | Web | 17. listopadu 2011 v 11:54 | Reagovat

Dulce de Leche: Asi holt máme každý jiné vnímání levandule :-) Bábočiky jsme baštili až po vychladnutí, tak možná v tom bude ten problém. Ale každopdáně mě tvé bábovičky poštouchly k výrobě dalších levandulových dobrot, a za to ti moc děkuju.:-)
Tak levanduli zdar a  pečení též :-)

9 Catalina Catalina | Web | 17. listopadu 2011 v 17:56 | Reagovat

Vůni levandule cítím až sem. Maminka mi letos vypěstovala na zahradě levanduli, tak jsem si ji nasušila a už netrpělivě vyhlížím, do jakých dobrot ji použiju :) Sice její čas přijde až po Vánocích, ale už teď sbírám inspiraci a u tebe jsem ji našla mraky! Ten chlebíček s čokoládou vypadá báječně a je můj horký favorit :) Ale ta panna cotta zní taky skvěle...

10 Madla Madla | E-mail | Web | 17. listopadu 2011 v 19:53 | Reagovat

Catalina: Jé, to ti závidím, já na svou levanduli na balkoně zapomněla spálily mi ji ranní mrazíky :-(
Už se moc těším na tvé levandulové vábení, bude to určitě bomba. Ten chlebíček s čokoládou je vhodmný i pro levandulové "začátečníky", protože levandule je v něm cítit jen lehce, ale je vážně skvělý. A na léto zase superjednoduché levandulové panna cotty, co víc si přát :-)

11 Pavla Pavla | Web | 20. listopadu 2011 v 10:15 | Reagovat

Tak z levandule jsem ještě nikdy nic neochutnala a jak tak koukám tak jsem asi strašně "out" :D. Nejvíc mě láká levandulový chlebíček s bílou čokoládou! Všechno ale vypadá velice lákavě!!

12 Madla Madla | E-mail | Web | 20. listopadu 2011 v 18:20 | Reagovat

Pavla: Já se k levanduli taky musela teprve promlsat, takže žádné "out" :-D
Už dlouho mě lákala a já žádnému lákání nedokážu dlouho odolat, takže ani levandulové vábení na sebe nenechalo dlouho čekat. Ten chlebíček určitě vyzkoušej, je opravdu jednoduchý a výtečný.

13 yannka yannka | 5. prosince 2011 v 16:25 | Reagovat

Mám prosbu, jakou levanduli prosím používáte pro kuchyňské účely? Té prodávané za účelem aromaterapie či dekorace bych se trochu bála... nebo pěstujete vlastní? Díky moc za radu!

14 Madla Madla | E-mail | Web | 6. prosince 2011 v 17:32 | Reagovat

yannka: Na pečení používám sušené levandulové květy, dají se koupit např. v lékarně jako čaj :-)

15 yannka yannka | 11. prosince 2011 v 0:43 | Reagovat

Á, lékárna, proč mě to nenapadlo? Díky moc, vyzkouším! A ten levandulový cukr je taky výborný nápad.

16 Madla Madla | E-mail | Web | 11. prosince 2011 v 10:11 | Reagovat

yannka: Tak vám přeji hodně zdaru při levandulování :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama