Dušené jehněčí na víně

18. prosince 2011 v 18:11 | Madla |  Maso hraje prim
Určitě jste všichni pilní jako včeličky a máte už domov sladce provoněný spoustou cukroví. Pokud už vám sladká vůně vanilky, cukru, másla a koření leze trošku krkem, nabízím vám superjednoduchý recept, se kterým sklidíte veliké ovace. A domov si pro změnu provoníte krásně vínem a česnekem.
Jak už jsem psala ve svém příspěvku o mé premiérové výrobě paštiky, podařila se mi nedávno věc na našem malém městě zcela nevídaná, sehnala jsem jehněčí maso! Krásnou skoro dvě kila vážící kýtu, kterou mi laskavá paní řeznice jedním mocným úderem sekáčku rozdělila ve dví. A já doma koukla do lednice, zjistila jsem, že tam toho moc není, tak jsem si vzala láhev vína ... a nestal se ze mě alkoholik, vínem jsem vydatně podlila zmíněnou kýtu. Ale to bych trošku předbíhala.
Pokud nemáte jehněčí, pomalé dušení v červeném víně prospěje de facto jakémukoli masu. Ale jehněčí je prostě jehněčí, co si budeme povídat :-)

Na šest až osm porcí budete potřebovat:

jehněčí kýtu zhruba o váze 1,5 kg (já měla asi 1,8 kg)
sůl
pepř
3 lžíce olivového oleje
60 g másla, nakrájené na pltáky
1 kg cibule, nakrájené na tenké plátky
500 ml suchého červeného vína
3 snítky čerstvého rozmarýnu
3 stroužky česneku, rozmačkaného

Jehněčí kýtu omyjeme a osušíme papírovou utěrkou, ze všech stran pořádně osolíme a opepříme.

Ve velkém hrnci rozpálíme olivový olej a vhodíme k němu máslo nakrájené na plátky. Osolenou a opepřenou kýtu na něm pěkně dohněda opečeme.


Pěkně dohněda opečené maso dáme stranou.


Na tuku, na němž jsme opékali maso, opečeme pěkně dozlatova cibuli nakrájenou na tenké plátky.


Z větviček rozmarýnu shnrneme lístky a vsypeme je do hrnce k opékající se cibuli. Osolíme, opeříme a na cibuli zpět vložíme opečené maso, které podlijeme suchým červeným vínem. Přiklopíme a dusíme zhruba dvě hodiny. Já maso nedočkavě zkusila už po hodině a půl a bylo nádherně měkké, šlo krásně od kosti a prostě to byla mana nebeská.


Když je maso měkké, vyjmeme jej a udržujeme v teple (zabalíme ho třeba do alobalu) a dohotovíme omáčku z vína, která výslednému pokrmu dodá ještě větší glanc a šťávu. Odklopíme poklici a na silnějším plameni omáčku provaříme asi čtvrt hodiny, dokud pěkně nezhoustne. Poté ji dochutíme rozmačkaným česnekem, případně dosolíme a dopepříme a ještě asi pět minut povaříme.

Já tuhle lahůdku podávala s bramborovou kaší a musím říct, že až zase narazím na jehněčí, bude má peněženka asi zase plakat, kdežto já budu prožívat něco velice podobné kulinářskému orgasmu :-)


Nádherně voňavé jídlo, které ideálně probarví nejen prosincové dny.

Dobrou chuť a sklenku vína k tomu vám přeje Madla.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Vilemína Vilemína | 20. prosince 2011 v 14:47 | Reagovat

Na tak pěkné jehněčí jsme už dlouho nenarazial - jen samé "kostnaté" čáti, ty jsem nyní na svátky nekupovala. A dušení ve víně pozvedne každé maso!

2 Madla Madla | E-mail | Web | 20. prosince 2011 v 19:47 | Reagovat

Vilemína: Já byla z tohohle objevu upřímně v šoku (samozřejmě pozitivním), ale obávám se, že v našem městečku na jehněčí díky jeho ceně zase dlouho nenarazím :-( Byla bych samozřejmě ráda přesvědčena o opaku, ale když je problém sehnat kvalitní jehněčí i ve větších městech, vidím to dost skepticky.
Jakékoli maso ve spojení s kvalitním vínem udělíá divy :-)

3 Katy Katy | Web | 9. ledna 2012 v 9:27 | Reagovat

Taky to jehněčí obdivuji a moc se mi líbí zpracování masa, na víně nemůže chutnat špatně :-)

4 Madla Madla | E-mail | Web | 9. ledna 2012 v 16:32 | Reagovat

Katy: Děkuju moc za krásný komentář. Pomalu dušené maso ve spojení s dobrým vínem je ideální jídlo do sychravého počasí.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama