Torta Caprese - královna všech oslav

10. prosince 2011 v 15:09 | Madla |  Sladké vábničky
Všichni kolem šílí s vánočním pečením a mě toto vánoční šílenství zatím nechává spíše chladnou. No, chladnou, náladu mám po pravdě mrazivou, protože jsem nemocná, a abych v tom nebyla sama, onemocněl i manžel a nejmaldší člen našeho klanu. A tak ukašlaná a usmrkaná lítám kolem ukašlaného a usmrkaného kojence, snažím se zabavit jeho staršího akčního brášku a na cukroví už mi prostě nezbývá dost energie.

Jenže neúprosně se blížící datum tatínkových šedesátin ve mně vyburcuje pečícího maniaka a já sama sobě naplánuju upéct tolik dobrot, kolik jen pojme zavazadlový prostor našeho auta. A protože tatínek patří mezi ty ldii, kteří tvrdí, že mají všechno a dárky fakt nerad dostává (o Vánocích je ani nerozbaluje, což je nešvar, který zdědil zase po svém tatínkovi a jako děti nás to nesmírně rozčilovalo :-)), dostal od nás pouze dárky jedlé a pitelné. Tedy od nás - já napekla, manžel obstaral slivovici a transport sebe, staršího synka a napečených laskomin.

Jako hlavní dort jsem stvořila Tortu Caprese, které už jsem se dlouho chtěla podáívat na zoubek. Navíc je tento vynikající dort bezlepkový, což je super, protože na oslavě bude také moje malá čtyřletá neteř, která už teď musí dodržovat přísnou bezlepkovou a bezmléčnou dietu. takže Torta Caprese byla sázkou na jistotu. Ale protože sama o sobě nevypadá extra slavnostně, rozhodla jsem se jí upéct nadvakrát a spojit krémem z bílé čokolády a vína, který hutný čokoládový celek příjemně odlehčí. Postupovla jsem podle receptu z pořadu s Italem v kuchyni, jen jsem si trošku upravila postup. Pokud se na tortu Caprese vrhnete, určitě si nezapomeňte dopředu upražit mandle, nádherně se totiž rozvoní a jejich chuť se perfektně zvýrazní. Ten rozdíl je opravdu citelný. Takže dost řečí, recept je zde:

250 g másla
250 g hořké čokolády
300 g strouhaných mandlí
200 g cukru krystal
5 vajec

Na náplň:

2 tabulky bílé čokolády - rozlámané na kousky
100 ml smetany ke šlehání - nevyšlehané
20 g másla
3 lžíce suchého bílého vína

Na čokoládovou polevu:

100 g hořké čokolády
3 lžíce zakysané smetany

Na ozdobu:

libovolné pralinky či čokoládové zdobení

Nejprve si rozpálíme troubu na 200 stupňů a vložíme do ní na čtvrt hodinky mandle. Opražené mandle necháme vychladnout a co možná nejjemněji je rozmixujeme. Kvalitní čokoládu s vysokým obsahem kakaa (já použila čokoldáu české provenience značky Carla se 70 % kakaa a byla jsem s ní moc a moc spokojená) nalámeme na čtverečky a v ložíme do skleněné (či jiné ohnivzdorné) nádoby. Přidáme na kousky nakrájené máslo (používám teď s oblibou Farmářské, nádherně voní a chutná a úžasně se s ním pracuje) a necháme nad vodní lázní rozpustit. Rozklepneme všechna vejce, žloutky dáme do větší mísy a bílky do násoby, v níž budeme šlehat sníh. Ke žloutkům přidáme 100 g cukru krystal a utřeme do pěny. Poté přilijeme rozpuštěné máslo s čokoládou, polovinu množství umletých či rozmixovaných pražených mandlí a zamícháme. A poté opatrně vpracujeme sníh se zbytkem mandlí. Vlijeme do formy a pečeme při 180 stupních hodinu. Pokud chete mít dva korpusy, nalijte do vymazané a vysypané formy jen polovinu těsta, pečte půl hodiny a pak upečte další korpus. Korpus nechte půl hodinky chladnout poté vyklopte z formy na mřížku.

krém z bílé čokolády a vína si připravíte následovně - bílou čokoládu (použila jsem Schogetten) rozpustíte s máslem a smetanou nad vodní lázní a do rozpuštěné hmoty přilijete tři lžíce suchého vína. Zamícháte, potřete jeden korpus a přiklopíte druhým. (A zbytkem můžete naplit pralinky :-))

A aby byla tahke čokoládová bomba ještě čokoládovější, polijeme jí smetanovou čokoládovou polevou. Tu připravíme jednoduše - rozpuštěnou hořkou čokoládu (opět čokoláda Carla se 70 % kakaa) smícháme se třemi lžícemi zakysané smetany. A libovolně odzobíme. Já zdobila temperovanou čokoládou, kterou jsem vylila do lístečkových formiček na pralinyk a nechala zatuhnout.


Výsledek vypadal víc než skvěle a já vím, že bude i skvěle chutnat, protože i samotný korpus torty Caprese je úžasný. Když jsem totiž upekla druhý korpus, nechaa jsem ho v troubě jen pětadvacet mintu a navíc jsem jej vyklopila z formy ještě úplně horký a tudíž se mi na mřížce rozpadl na kusy. No co, čoklády jsem měla doma spousty, tak jsem udělala další korpus a rozdorbenými kousky hutné mandlovo -čokoldáové hmoty jsem si chlácholila nervy. Samotný korpus je prostě úžasný - vlhký a vláčný jako u správně upečených brownies, se spoustou hutné čokolády a s křupavými kousíčky lahodných upražených mandlí. Mňam!

A protože se na oslavě měla sejít spousta příbuzných, chtěla jsem se blýsknout s jedním ze svých oblíbených cheesecaků - tentokrát jsem mlsným příbuzným představila jeho dvojbarevnou verzi. Původní recept jsem trošku upravila, takže vám jej takto předávám:

Na dvojčokoldáový cheesecake budete potřebovat:

na podklad:

1 hrnek ovesných vkloček, rozmixovaných
1 hrnek mandlí, rozmixovaných
3 lžíce třtinového cukru
tři lžíce mléka

na krémovou náplň:

1 kelímek ricotty (250 g)
1 kelímek zakysané smetany (190 g)
300 g Lučiny
100 g cukru krystal
3 vejce
2 tabulky bílé čokolády
2 tabulky hořké čokolády

Před samotnou přípravou cheesecaku si dopředu v troubě opražíme mandle a suroviny na krém si vyndáme na několik hodin z lednice tak, aby získaly pokojovou teplotu. Opražené avychladlé mandle rozmixujeme, ovesné vločky taktéž rozmixujeme najemno a všechno nasypeme do mísy. Přidáme tři lžíce třtinového curku (v nouzi použijeme cukr krystal či krupice, ale já mám ráda třtinový cukr kvůli jeho karamelovému aroma a nádherně medovému odstínu). Do sypké směsi nalijeme tři lžíce mléka pomocí prstů vyrobíme drobenku, kterou natlačíme do másem vymazané dortové formy o průměru dvacet centimetrů, na jejíž dno jsme daly kolečko vyříznuté z pečícího papíru. Dvacet minut upečeme v troubě dokřupava a necháme vychladnout při pokojové teplotě. Vychladný korpus můžeme strčit ještě do mrazáku.
Ve velké míse si utřeme vejce s cukrem, přidáme ricottu, zaksyanou smetanu a Lučinu a pořádně zamícháme. Rozpustíme si bílou čokoládu a polovinu krémové náplně do ní zamícháme. Nalijeme na vychlazený korpus a zalijeme druhou polovinou náplně, do které jsme rozmíchali rozehřátou tmavou čokoládu. A pečeme v troubě čtvrt hodiny při 180 stupních, poté teplotu snížíme na 120 stupňů a dopékáme ještě hodinu. Správně upečený cheesecake by se měl ve středu (ve středu dortu, ne v den v týdnu) trošku chvět. Cheesecake by se měl péct ve vodní lázni, ale já po svém prvním pokusu o cheesecake, kdy jsem tuto dobrotu i přes důkladné vyložení formy alobalem utopila, obcházím fintou, při níž dám pod mřížku, na které se bude péct cheesecake, další mřížku, na tu vložím koláčovou formu, kterou naplním horkou vodu. Efekt vodní lázně tak zůstane zachován, cheesecake bude nádherně krémový a s křupavým korpusem.
A takhle vypadal ten "můj":



Tomuhle fešákovi dělal garde ještě levandulový chlebíček s bílou čokoládou.


Původně jsem tenhle skvělý chlebíček chtěla dělat podle osvědčeného receptu z Andrejčiných stránek, ale po letmém nakouknutí do ledničky a zjištění, že zbyteček másla fakt stačit nebude, jsem musela recept upravit. Stejně jsem potřebovala péct z dvojnásobné dávky (abych mohla doma ochutnat, přeci nebudu oslavenci posílat nakrojený či nakousnutý moučník), tak co :-) A moje inovace mě vážně překvapila, značnou část másla jsem nahradila - olivovým olejem. A bylo to super! Olivový olej dodal těstu vláčnost, domácí levandulový curk zase jemný obláček levandulové vůně, no prostě balada připomínající francouzskou Provence.

takže tady je můj recept (na dvě menší chlebíčkové formy nebo jednu malou a šest muffinů):

300 g bílé čokolády, rozpuštěné
50 g levandulového práškového cukru
100 g másla
200 ml olivového oleje
4 celá vejce
250 g hladké mouky
prášek do pečiva
6 lžic mletých mandlí (předem opražených)

Čokoládu si rozpustíme nad vodní lázní, přidáme k ní máslo a také jej rozpustíme. Levandulový práškový cukr (nebo adekvátní množství obyčejného moučkového curku smíchaného s jednou lžičkou sušených levandulových kvítků) utřeme s olivovým olejem a vejci do světlé pěny. Přidáme přesátou hladkou mouku a rozmixované mandle, které jsme předtím opražili v troubě. Přilijeme rozpuštěnou čokoládu s máslem, přidáme kypřicí prášek do pečiva, zamícháme a vlejeme buď do velké formy na hranatý chlebíček a zbytek těsta do důlků na muffiny (vyjde jich přesně šest) nebo dvou forem na srnčí hřbet. A pečeme asi třičtvrtě hodiny v troubě předehřáté na 180 stupňů. Kontrolujeme vpichem špejle, pokud se po vytáhnutí na špejli nic nelepí, je htoovo a chlebíček můžeme vytáhnout z trouby, nechat lehce vychladnout apoté překlopit z formy na mřížku a nechat zcela vychladnout. Stačí jen pocukrovat a užívat si jemného levandulového opojení.
Já chlebíček určený na oslavu polila bílou smetanovou polevou podle výše uvedeného receptua ozdobila sušenými levandulovými kvítky.


Jeho huť mě vážně překvapila, po olivovém oleji byl krásně vláčný, bílá čokoláda ho zjemnila a levandule mu dodala na chuti a vůni. Prostě pohádka. Pokud si chcete udělat domácí levandulovýc ukr, není nic jedoduššíh než smíchat lžičku sušených levandulových květů s hrnkem moučkového cukru a nechat v uzavřené nádobě minimálně týden provonět. Já mám doma ve sklenici v zásobě jak levandulový cukr moučkový, tak i krystal a tak mi nic nestojí v cestě v putování za levandulovou vůní.

Tak, dobroty pro oslavence jsou upečeny, teď ještě zbývá oslavenci samotnému vyrobit pár domácích pralinek.

Já tentokrát vyráběla pralinky pouze z hořké čokolády. Zopakovala jsem oblíbené pralinky s čokoládovo-kávovou náplní se sušenými brusinkami, na něž najdete recept v mém prvním pralinkovém pokusu.


Pralinky ve tvaru srdíček byly s jednoduchou a výtečnou náplní z bílé čokolády a vína, která byla použita jako náplň do slavnostní verze torty Caprese.


Hořký čokoládový obal skrývající jemně sladké krémové jádro s jemnou ovocnou dochutí vína byl prostě skvostný. Na těchle pralinkách už není co vylepšovat.

Jako náplň pralinek ve tvaru kytiček posloužl kousek rozdrobeného korpusu z Torty Caprese, který jsem rozdrobila a smíchala se lžící bílého rumu.

Jednoduchá náplň, skvostná chuť. Opražené mandle, pečená čokoláda a troška aroamtického bílého rumu utvořily z těchto pralinek doslova rajskou dobrotu pro dospělé.


Zdálo by se, že jsem učokoládovaná k smrti, když jsem teprve včera rozpustila víc než kilo čokolády a upražila přes půl kila mandlí, ale opak je pravdou. Každou chvíli si chodím uďobnout z rozdorbeného kropusu Torty Caprese a při dopisování tohoto článku se loučím s posledním drobečkem tohoto vláčného čokoládovo-mandlového zázraku, rozlývajícího se v mé puse. Kolem čtyř pralinek na talířku na kuchyňské lince chodím ostražitě jako lev a jen silou vůle si je nevkldáám do pusy, protože je chci nechat manželovi, který bude po návratu z oslavy jistě strhán péčí o našeho malého divočáka. A už teď pomalu vymýšlím další náplně do pralinek, které budou zdobit náš vánoční stůl.

Tak čokoládě zdar!
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Jana Jana | 10. prosince 2011 v 17:15 | Reagovat

Ježíš, já si připadám úplně neschopná. :)

2 Madla Madla | E-mail | Web | 10. prosince 2011 v 19:47 | Reagovat

Jana: To není třeba, to jenom já jsem nenormální :-D

3 Ditta Ditta | Web | 10. prosince 2011 v 21:43 | Reagovat

Už ani nevím, co jsem hledala, ale při tom hledání jsem "zakopla" o tento blog a tomu jsem opravdu ráda. Hned si ho založím do mých oblíbených. Jinak, čtení o těch pralinkách mi způsobilo téměř nesnesitelná muka, že musím tyto stránky aspoň na chvilku opustit. Přeji pěkný večer. Ditta

4 Madla Madla | E-mail | Web | 11. prosince 2011 v 10:12 | Reagovat

Ditta: Tak to jsem moc ráda a děkuju za tak milý komnetář. I váš blg je moc zajímavý, určitě z něj něco brzy vyzkouším!

5 Catalina Catalina | Web | 11. prosince 2011 v 13:35 | Reagovat

Když jsem já nemocná, zmůžu se tak akorát na ležení v posteli, ty jsi prostě nadčlověk, už jsem na to přišla :D Tolik kouzelných dobrot totiž obyčenjný smrtelník nemůže vytvořit :D Jedna pralinka hezčí než druhá, všude plno božské čokolády, ricotty... Máš můj naprosto bezmezný obdiv!!

6 Madla Madla | E-mail | Web | 12. prosince 2011 v 10:32 | Reagovat

Catalina: Hihi, žádný nadčlověk, Catalinko, to jen dvě malé děti mi stejně nedovolí odpočívat v posteli, tak jsem aspoň v mezičase stihla napéct :-) Přeci jen, tatínek má šedesát jednou v životě ...
Ale musím se přiznat, že mě celá ta pečící a pralinková akce dost zmohla a teď jsem jako mátoha, která nemá ani jeden druh vánočního cukroví :-(

7 HaF HaF | Web | 14. prosince 2011 v 22:55 | Reagovat

Madli, jsi vážně neskutečná! :-) Přeji brzké vyzdravení a dort i pralinky vypadají super! ;-)

8 Madla Madla | E-mail | Web | 15. prosince 2011 v 10:46 | Reagovat

HaF: Díky moc za chválu, holt jsem sama sobě nejtvrdším šéfem (asi bych měla založit odbory) :-D
Děkuju moc za přání, doufám, že do Vánoc se vyzdravím.

9 toffo toffo | Web | 30. prosince 2011 v 11:46 | Reagovat

Milá moje jmenovnkyně, chce to vidět ve svém díle ocenění, ty si ho zasloužíš velmi. Někdy to vidí to tvé třetí oko, někdy to cítíš a proto se tak snažíš. Někdy se to nemusí zdát ceněno ale to je právě ta tvá vysoká kvalita, kterou všichni berou za samozřemost. Tečka. Jsi fakt neskutečně skvělá. A já právě ubírám nohu z plynu - třeba si někdo všimne. Mysli na sebe. P.F. Jsem fakt neskutečně blbě sentimentální a soudím ten tak podle sebe ... Ať se ti daří, nejlépe jako doposud , máš to v paži.

10 Madla Madla | E-mail | Web | 30. prosince 2011 v 14:53 | Reagovat

toffo: Díky moc za tak nádherný komnetář, který mi neskutečně zvedl náladu. Mluvíš mi z duše! I já teď po Vánocích ubírám nohu z plynu, pořád holt na plný plyn jet nejde, to se pak rychle projeví. Ať máš krásný vstup do nového roku a ať tě v něm čeká jen to nejlepší.

11 farfalla farfalla | Web | 17. února 2012 v 22:12 | Reagovat

Dvě menší tortičky jsou v troubě, krásně voní. Jen obdarovaní nemají tolik radosti z hořkých čokolád, tak jsem tentokrát dala jen 55%. :-)

12 Madla Madla | E-mail | Web | 18. února 2012 v 10:39 | Reagovat

farfalla: Tak to jsem moc ráda a obdarovaným tuze závidím :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama