Vánoční cukroví - tentokrát netradičně

22. prosince 2011 v 20:45 | Madla |  Vánoce
Letos si nějak neužívám předvánoční náladu, spíš jsem pořád ve tonu ve shonu a zmatku, plánuju, organizuju a nakonec skolí choroba buď mě, děti, nebo všechny dohromady. Náš nejmladší dvouměsíční synátor s převráceým spánkovým režimem stále přes den spí a v noci bdí, a tudíž já pak přes den chodím jako mátoha a na nějaké velké vaření či pečení nemám vůbec náladu, protože při kolotči kolem dětí a (to starší, dvou a půlleté batole je superakční a nedělá mu problém vstávat o půl páté ráno takřka s písní na rtech) a domácnosti, navíc podpořena bacily, kterým se u mě na návštěvě evidentně zalíbilo, jsem ráda, že žiju.

Ale protože jsem sama sobě nejtvrdším šéfem, řekla jsem si DOST, vzmužila se a napekla nějaké cukroví. Loňské Vánoce byly ve znamení klasiky, letos jsem se na klasiku vykvákla (stejně vám na každé návštěvě servírují pod nos pořád skoro to samé) a vyzkoušela jsem nějaké nové druhy. A musím potoknout, že mám pár nových lásek :-) Samozřejmě jsem si podržela i pár vánočních stálic, třeba bez mých oblíbených vaniláčků od Haničky si Vánoce prostě představit nedovedu, perníčky jsou taky klasika, která nesmí na vánočním stole chybět a u nás v rodině zatížené na kokos nesmí též chybět nejjednoduší kokosky na světě.

Tak, tady je celkový pohled na mé vánoční snažení. V naší rodině máme rádi spíše "sušší" druhy vánočního pečiva, drobné cukroví se spoutou těžkého máslového krému mi nijak k srdci nepřirostlo, takže letošní Vánoce u nás budou takřka v sušenkovém duchu :-)
Ale dost řečí, zleva doprava vám představuji vaniláčky od Haničky, mandlové tyčinky s brusinkami, dvě variace na mandlové palcové sušenky, pomerančové sušenky s mandlemi a čokoládou, máslové sušenky se zeleným čajem spojené bíločokoládovou ganache se zeleným čajem, kokosky s čokoládovou čepičkou, medové perníčky ze žitné mouky, Speculaas a müsli hrudky v bílé čokoládě.


Recept na generacemi ověřené vanilkové rohlíčky je zde, já tentokrát dělala jen z mandlí, které jsem předtím čtvrt hodinky nasucho pekla v troubě vyhřáté na 200 stupňů. Mandle tak krásně rozvinuly své aroma i chuť.


Ze stejného těsta jako na vaniláčky, jen s přidáním brusinek, jsou mandlové tyčinky s brusinkami. Brusinky dodají sladkému oříškovému těstu velmi příjemně na šťavnatosti a dodají další chuťový mírně nakyslý akcent. Vše je obalené ve směsi moučkového a domácího vanilkového cukru.



Catalininy mandlové palcové sušenky už jsem dost chválila zde, při jejich přípravě jsem taktéž použila předem upražené mandle, polovinu kuliček jsem před pečením obalila ve třtinovém cukru a do důlků vtlačila hořkou čokoládu (70% kakaa). Třtinový cukr vytvořil nádherně karamelový obal těchle jemných a delikátních sušenek. Prostě lahoda.


Ještě víc mě nadchla druhá varianta, kdy jsem kuličky před upečením obalila v kakau jemně oslazeném moučkovým cukrem a upečení jsem důlek plnila domácím džemem z červeného rybízu s bílou čokoládou a dozdobila hoblinkami mandlí. Rozplývavá mandlová dobrota s pikantním džemem a kakaovým kabátkem mě prostě dostala do kolen. Tuhle variaci budu péct nejen na Vánoce.



Dalším sušenkovým pokusem z dílny šikovné Cataliny byly tyto pomerančové sušenky s čokoládou a mandlemi.Jedním slovem - skvělé. Křehoučké, rozplývající se, s výraznou pomerančovou chutí. Mňam.



Máslovými sušenkami se zeleným čajem jsem se inspirovala zde, já si musela trošku zababicovat a práškový čaj Matcha jsem nahradila sypaným Matté Green. Tyhle sušenky jsou plné máslové chuti, s dosti výrazným tónem zeleného čaje. Moje nová láska. Samotné jsou trošku suché, takže jsem jim pomohla tak, že jsem je spojila čokoládovou ganache z bílé čokolády a téhož zeleného čaje a dozdobila jen cukrovými vločkami (které mi při zdobení zdatně ujídal starší synátor).


Oblíbené a jednoduché kokosky jsem představila už tady, ty letošní jsem ještě dozdobila čokoládovou čepičkou (ze 70% čokolády).



Medové perníčky ze žitné mouky s lentilkovým zdobením jsem pekla především kvůli synkovi, který jakékoli perníčky miluje. Jsou skvělé, první dva dny křupavé, pak pěkně změknou, nejsou moc sladké a jsou příjemně kořeněné. Letos jsem vyvenčila snad všechny vykrajovačky, takže v krabici jsou uskladněny vánoční labutě, želvičky, mořští koníci, krokodýli a další zvířecí havěť, ale i typicky vánoční traktůrky, lokomotivy a autíčka.


Speculaas podle Cataliny mi zatopily - suché a drolivé těsto, které i po mnoha pokusech o ruční zpracování nešlo vyválet, takže jsem drobivou hmotu nakonec natlačila do vykrajovaček, vykrajovačky opatrně odklopila a upekla. Nicméně chuťově jsou výtečné a na perníčky založený syn si každou chvíli přijde pro typicky vánoční karetu obrovskou či Godzilu.


Müsli hrudky v bílé čokoládě nejsou sice nijakým estetickým ýkřikem, ale jsou překvapivě chutné. Aby taky ne, když je v nich hromada domácíhoo müsli, sušených brusinek a mandlových hranolků, to vše zalité rozpuštěnou bílou čokoládou.



Chtěla jsem se ještě pustit do pralinek, jejichž výrobu jsem si zamilovala, ale choroba rozhodla jinak. Tak snad budou pralinky alespoň k novému roku.

Sladké Vánoce vám všem přeje Madla!
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Catalina Catalina | Web | 24. prosince 2011 v 14:16 | Reagovat

No tééda, tak teď jsem na to cukroví dostala ještě větší chuť (a to jsem si myslela, že už to víc nejde :D)! Máš to všechno moc krásné a jsem moc ráda, že jsi vyzkoušela sušenky i speculaas a že palcovky tolik chutnají (ovšem v tvé variaci jsou jistojistě mnohem chutnější a navíc prudce originální!). Přeju ti krásné Vánoce!

2 Madla Madla | E-mail | Web | 25. prosince 2011 v 9:21 | Reagovat

Catalina: Děkuju za krásný komentář, moc mě potěšil. Všechny sušeky od tebe jsou moc a moc chutné a zrovna palcové a pomerančové se zařadily do oblíbených sladkostí, které budu péct i po celý rok. Mňam, jdu si hned dát pár kousků.

3 Vilemína Vilemína | Web | 26. prosince 2011 v 19:00 | Reagovat

Taky chválím za nové a chutně vypadající druhy, nejvíc mě lákají pomerančové sušenky.
Ani jsem nestihla upéct všechnu naši klasiku, taky si vždy slibuju, že je upeču jindy, ale některé druhy se ani během roku nedaří!

4 Madla Madla | E-mail | Web | 27. prosince 2011 v 8:37 | Reagovat

Vilemína: Díky moc za milý komentář. Ty pomerančové sušenky jsou vážně skvostné, moje nejoblíbenější. U nás doma letos řádily předvánoční bacily, takže jsem nestihla skoro nic a byla jsem ankonec ráda, že jsem se alespoň dopachtila k nějakému cukroví :-)

5 Sladká Nela Sladká Nela | Web | 3. prosince 2013 v 23:17 | Reagovat

To je opravdu nádhera. Určitá jednoduchost a provedení je opravdu sexy! Sbíhají se mi sliny :-x

6 Madla Madla | E-mail | Web | 8. prosince 2013 v 16:01 | Reagovat

Sladká Nela: Díky moc za takovou chválu!

7 giscard giscard | Web | 18. června 2015 v 13:04 | Reagovat

půjčky pro podnikatele nebankovní půjčky 8-O

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama