Kakaové mini Pavlovy s borůvkovou omáčkou se sirupem z dobromysli

30. ledna 2012 v 9:49 | Madla |  Bílkové a bezé dorty, Pavlovy
Známý dort Pavlova, pojmenovaný podle ruské primabaleríny Anny Pavlovy, je u nás v rodině snad nejoblíbenějším dezertem. Poprvé jsem si jej střihla loni podle tohoto základního receptu a od té doby jsem jej dělala už nepočítaně. Spolu s lanýžky nesmí sladká, křehká a v puse se rozplývající Pavlova chybět na žádné naší rodinné oslavě. Jejjí výhodou je navíc to, že je úplně bez mouky a bez mléka, takže ji mohou i ti, kteří musí držet přísnou bezlepkovou a bezmléčnou dietu (tímto zdravím svou čtyřletou neteřinku Adélku, díky níž se vždy na každou oslavu naučím nějakou novou bezlepkovou a bezmléčnou dobrotu).
Já Pavlovu nedělám ve formě velkého dortu, ale jako malé jednoporcové Pavlovy. Jednak se to líp servíruje (odpadá drobení při rokrajování), jednak se člověk necítí blbě, když si bere už třetí kousek :-))

Ale konec řečí, jdeme na Pavlovu, na kterou budeme potřebovat:

8 bílků (já použila zmražené, které jsem dva dny předtím nechala rozmrazit v lednici)
400 gramů cukru krupice
4 čajové lžičky kukuřičného škrobu (Gustin)
2 čajové lžičky bílého vinného octa
4 lžíce kvalitního kakaa

Dále:

smetana ke šlehání (vyšlehat)
podle chuti moučkový cukr
nebo kvalitní bílý jogurt

Na borůvkovou omáčku se sirupem z dobromysli:
300 g mražených borůvek
150 ml domácího dobromyslového sirupu
1 lžičku kukuřičného škrobu
50 ml vody

Postup:

Zapneme troubu a rozheřejeme ji na 180 stupňů. Na plech si dáme papír na pečení . Z bílků ušleháme sníh, který tvoří vláčné špičky. Po částech do něj vešleháme cukr a pokračujeme ve šlehání, až vznikne hustý, lesklý sníh, tvořící tuhé špičky.
Přikápneme ocet a a poprášíme kukuřičným škrobem a kakaem, které jsme si přesili přes cedník. Zlehka a opatrně překládáním vmícháme do hmoty.
A teď si vezmeme k ruce velké vykrajovačky ve tvaru srdíček, nebo jiný oblíbený jednoduchý tvar a dáme vykrajovačku na plech, lžící dáme vrstvu hotmy, zlehka uhladíme a takhle pokračujeme, až spotřebujeme všechnu hmotu a všechny plechy ...
Vložíme do trouby a ihned snížíme teplotu na 120 stupňů a pečeme třičtvrtě hodiny.
Po vyjmutí z trouby necháme na plechu zcela vychladnout.


Pavlovu vždy podávám s dotuha vyšlehanou šlehačkou,


přelitou nějakou ovocnou omáčkou, ke kakaovým mini Pavlovám jsem zvolila borůvkovou omáčku s domácím sirupem z dobromysli podle tohoto receptu. Výroba omáčky je nejsnadnější na světě. Do rendlíku vsypeme mražené borůvky, přilijeme sirup a necháme 10 minut povařit, poté si v 50 ml vody rozmícháme lžičku kukuřičného škrobu a vodu se škrobem vlijeme k vařícím se borůvkám. Za občasného promíchání povaříme ještě pět minut, necháme vychladnout a poté podáváme.
Pokud nemáte sirup z dobromysli, nevadí, jednoduše přislaďte borůvkovou omáčku dle vaší chuti a přilijte stejné množství vody jako u sirupu. Omáčka bude i tak moc dobrá.


A teď kompletace: vezmeme si jednu malou Pavlovu, navrstvíme na ni vyšlehanou šlehačku (nebo hustý bílý jogurt - tahle varianta je fakt božská, svěží jogurt krásně vyrovná sladkost Pavlovy) a přelijeme borůvkovou omáčkou.


Miluju Pavlovu, na povrchu je křehká a křupavá, uvnitř jemně mazlavá a pěnově nadýchaná (nevím, jak tu konzistenci popsat, každopdáně za ní může ocet a škrob), k tomu šlehačka nebo svěží jogurt a sladká tečka v podobě borůvkové omáčky s jemnou bylinkovou dobromyslovou dochutí. Jednoduše božské!


Pavlova je prostě stejně křehká kráska jako půvabná dáma, po níž je pojmenována, a jestli jí ještě nemáte dost, vyzkoušejte třeba karamelovou, kterou vyrobíte podle základního receptu, jen cukr krupice vyměníte za voňavý cukr třtinový.

A jestli nevíte, jak si schrastit potřebný počet bílků, není nic jednoduššího, než připravit rodině špagety Carbonara :-)

Sladkou dobrou chuť vám přeje Madla!
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Ditta Ditta | Web | 30. ledna 2012 v 20:26 | Reagovat

Madlo, na dort Pavlova se chystám již nějakou dobu, ale vždycky z těch bílků udělám něco jiného. Tyhle samostatné mini dorty se mi zamlouvají už jenom z toho důvodu, že se dobře servírují. :-)

2 Meg Meg | Web | 30. ledna 2012 v 21:21 | Reagovat

Taky se porad chystam, ale stale nic :) Mas je nadherny, dala bych si hned... Tak premyslim, ze ac se nehrnu do slaveni Valentyna, tak bych je mohla upect :)

3 Pavla Pavla | Web | 31. ledna 2012 v 9:18 | Reagovat

Dort Pavlova jsem ještě nikdy neochutnala ač mě vždycky lákal (a podle blízkosti jmen by se to i nabízelo...). Když jsem studovala v Holandsku tak se tam hodně prodávaly jenom bílkové pusinky - teda spíš "pusy", které vypadaly jako ten tvůj základ. Ale nikdy jsem nepřišla na to, jestli si ho místní ještě nějak zdobili nebo jedli jen tak. Každopádně mě ty tvoje Pavlovy velice lákají, hlavně bych si dala pořádnou vrstvu šlehačku, na které ujíždím! :-)

4 Madla Madla | E-mail | Web | 31. ledna 2012 v 10:09 | Reagovat

Ditta: Pavlova je skvělá, určitě ji neváhej vyzkoušet. A jednoporcové servírování je vážně prakické, já dělám jednoporcové koláčky a dortíky moc ráda :-)

5 Madla Madla | E-mail | Web | 31. ledna 2012 v 10:10 | Reagovat

Meg: Díky moc za chválu, úplně se červenám :-) Valentýna taky neslavíme, ale Pavlova by byla vhodným dezertem i pro zarputilé neslaviče importovaných svátků :-D Určitě ji vzykoušej, jsem moc zvědavá na tvou verzi, bude určitě parádní!

6 Madla Madla | E-mail | Web | 31. ledna 2012 v 10:12 | Reagovat

Pavla: Pavli, se tvým jménem je to skoro hřích, že jsi ji ještě neměla :-) Já ji poprvé vyzkoušela teprve loni a měla takový ohlas, že ji musím péct pořád a pořád se mi nepřejí :-)
Se šlehačkou je perfektní, mě teď moc zachutnala varianta s hustým bílým jogurtem. Mňam, úplně jsem na ni zase dostala chuť :-)

7 Catalina Catalina | Web | 1. února 2012 v 1:07 | Reagovat

Uuumm, to vypadá tak dobře! Pavlovu miluju a s borůvkama...nemám slov :) Mít nějaké zamražené, už se do toho pouštím! Chtěla bych být tvým hostem :D

8 Madla Madla | E-mail | Web | 1. února 2012 v 10:06 | Reagovat

Catalina: Díky moc za takovou chválu! Pavlova s borůvkami je úžasná, ale já ji miluju vlastně ve všech jejích variacích :-P
Teď by byla stylová skořicová pavlova s jablečným přelivem, to by bylo :-)
Moc se těším, až nějakou Pavlovu spácháš a uveřejníš, to se budu určitě oblizovat až za ušima :-D

9 Madla Madla | E-mail | Web | 1. února 2012 v 10:06 | Reagovat

Catalina: Jo a uveřejníš sconnes? Moc se těším na tvou variaci :-)

10 toffo toffo | Web | 1. února 2012 v 21:02 | Reagovat

Tak jsi mě ukecala :-) a taky naučila mrazit bílky. Já mám takové pomalejší vedení. Pavlovu pekla v Prostřeno v předvánočním týdnu z Austrálie Jana - jinak Esmeralda z Labužníka. Od té doby jsem načatá.

11 Madla Madla | E-mail | Web | 2. února 2012 v 9:42 | Reagovat

toffo: To jsem ráda, že jsem tě ukecala :-) Určitě se do Pavlovy pusť, moc se těším na tu tvou, určitě budu dokonalá :-) Já se příští týden chystám na Pavlovy dokonce dvě :-D
Prostřeno jsem viděla jen jednou (u rodičů - my televizi nemáme :-)), tak z jendoho shlédnutí nemůžu soudit. Ale určitě ji udělej, v tvém provedení bude perfektní.

12 Catalina Catalina | Web | 2. února 2012 v 22:19 | Reagovat

[9]: Skořicová s jablíčkama? To zní tak skvěle!! A to se má člověk v zimě snažit trochu zhubnout...to přece nejde, když máš pořád tak báječně chutné nápady :D K tvé otázce, výzvu jsem před chviličkou zveřejnila :)

13 Pavla Pavla | Web | 4. února 2012 v 10:34 | Reagovat

Tak je to jasný, musím vyzkoušet! Jinak se koukni na můj blog, něco tam na tebe čeká!

14 Madla Madla | E-mail | Web | 4. února 2012 v 12:45 | Reagovat

Catalina: Pavlova zas není nijak velká kalorická bomba, je bez mouky, v podstatě to jsou jen lehoučké bílky (a ty jsou dietní) s cukrem. A když obyčejný krystal vyměníš za třtinový, bude to i tak úplně super, protože Pavlova tak dostane příjemný karamelový nádech. Takže bych se jich určitě nebála ani v dietním režimu :-)
Tvé scones už jsem obdivovala, mám nutkání se na ně vrhnout :-)

15 Madla Madla | E-mail | Web | 4. února 2012 v 12:49 | Reagovat

Pavla: Pavli, díky moc, ohromně si toho vážím a udělám všechno proto, aby tady bylo pořád co číst a vonělo to tu domácí stravou :-)
jinak Pavlovy určitě udělej, jsou lehoučké, snadné na přípravu a dají se s nimi dělat kouzla!

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama